Facebook Pixel Sportdog.gr | Η Ισπανία... κομμένη στα δύο!
| 2017-11-08 11:57:00

Η Ισπανία... κομμένη στα δύο!

Sportdog Team
Η Ισπανία... κομμένη στα δύο!

Ποια Καταλωνία; Γι` άλλο πλακώνονται οι Ισπανοί!

Μερικές εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, η Ισπανία βρίσκεται και πάλι «κομμένη» στα δύο.

Το θέμα της φανέλας, μάλιστα, έχει και έντονο πολιτικό αντίκτυπο με το καταλανικό ζήτημα να βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα. 

Σύμφωνα με όσους αντιδρούν στη φανέλα που θα φορούν οι «φούριας ρόχας» το επόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ρωσίας, τα χρώματα της εμφάνισης παραπέμπουν στη σημαία της χώρας από το 1931 μέχρι το 1939, δηλαδή κατά την Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία, περίοδο κατά την οποία η χώρα λειτούργησε υπό το καθεστώς αβασίλευτης προεδρικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Η σημαία απαγορεύθηκε, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και μέχρι το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1977, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν χρησιμοποιήθηκε κυρίως από (ακρο)αριστερές οργανώσεις. 

Κι αυτό διότι στη φανέλα υπάρχει απόχρωση μωβ χρώματος, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε παρελθούσες δεκαετίες δηλώνοντας την αντίθεση στη μοναρχία και στη βασιλεία. 

Η απάντηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας είναι ότι στην πραγματικότητα η απόχρωση δεν είναι μωβ, αλλά μπλε, ωστόσο λόγω της ανάμειξης με τα υπόλοιπα χρώματα στη φανέλα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το χρώμα είναι διαφορετικό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χουάν Λουίς Λαρέα, παραδέχθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι υπήρξαν έντονα παράπονα ακόμα και από μέλη της κυβέρνησης, που ζήτησαν την απόσυρση της φανέλας που διχάζει το έθνος. 

«Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε την εθνική ομάδα της χώρας να φορά μια τόσο ωραία φανέλα» έγραψε στο Twitter ο αρχηγός των «Podemos», Πάμπλο Ιγκλέσιας. 

Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του ηγέτη της «Ενωμένης Αριστεράς», Αλμπέρτο Γκαρθόν. «Προφανώς πρόκειται περί σύμπτωσης, λογικά δεν υπήρχε πρόθεση η φανέλα να παραπέμπει στη σημαία, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι πάρα πολύ ωραία» σχολίασε σχετικά. 

Πρόθεση της Adidas, που δημιούργησε τη φανέλα και ντύνει τους «φούριας ρόχας» από το 1991, ήταν αυτή να έχει ένα στυλ... ρετρό, που θα παραπέμπει στις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας της Ισπανίας στο Μουντιάλ του 1994. 

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν είχαν υπολογίσει τις αντιδράσεις, οι οποίες έγιναν ακόμα εντονότερες λόγω του ήδη τεταμένου κλίματος στη χώρα της Ιβηρικής. 

«Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα για να συζητήσουμε από το να προσπαθούμε να μαντέψουμε χρώματα. Όλη αυτή η κουβέντα δεν προσφέρει κάτι» σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας. Ζουλέν Λοπετέγι. 

Η νέα φανέλα, μάλιστα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κάνει... ντεμπούτο στις 11 Νοεμβρίου στο φιλικό παιχνίδι της Ισπανίας με την Κόστα Ρίκα στη Μάλαγα. 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags