Facebook Pixel Sportdog.gr | «Παίζει με τη φωτιά η ΑΕΚ και θα καεί - Αυτοί ήταν... αλλού, έτσι φεύγει ο Χιμένεθ!»
| 2017-11-25 11:00:00

«Παίζει με τη φωτιά η ΑΕΚ και θα καεί - Αυτοί ήταν... αλλού, έτσι φεύγει ο Χιμένεθ!»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
«Παίζει με τη φωτιά η ΑΕΚ και θα καεί - Αυτοί ήταν... αλλού, έτσι φεύγει ο Χιμένεθ!»

Ο Τ. Καπετανάκος στο sportdog για την Ένωση και τον Χιμένεθ.

Την κιτρινόμαυρη επικαιρότητα μετά το παιχνίδι κόντρα στη Ριέκα σχολίασε στο sportdog.gr ο Τάσος Καπετανάκος. Ο ρεπόρτερ της ΑΕΚ, στην εφημερίδα «Live Sport» και στην ιστοσελίδα «enwsi.gr» μίλησε για την αλλοπρόσαλλη εικόνα της Ένωσης με την κροάτικη ομάδα, σημείωσε τα λάθη του Χιμένεθ και ανέλυσε ποιοι παίκτες τράβηξαν και ποιοι όχι. Παράλληλα έδωσε την εκτίμησή του για το ματς στη Βιέννη, υποστήριξε ότι δεν θα τεθεί θέμα προπονητή σε περίπωση αποκλεισμού και έκανε μία εκτίμηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. 

Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ποια γεύση σου άφησε ο αγώνας ΑΕΚ-Ριέκα;

«Δεν πλήττουμε ποτέ, δεν εφησυχάζουμε. Η ΑΕΚ κάνει τη ζωή της δύσκολη, τα ματς… ροκ και στα περισσότερα μέχρι στιγμής είναι η αλήθεια ότι έχει χαμογελάσει. Αλλά όταν παίζεις συνεχώς με τη φωτιά, κάποια στιγμή καίγεσαι. Ευτυχώς την Πέμπτη το έσωσε. Σε πρώτη ανάλυση η απουσία του Μάνταλου είναι πολύ μεγαλύτερη για τον προπονητή από ότι στα… μάτια μας. Ειδικά όταν πρέπει να κάνεις παιχνίδι εσύ και να επιτεθείς και λείπει ο ενορχηστρωτής. Ο Γιόχανσον είναι μεγάλη μονάδα και σταθερά όταν λείπει υπάρχει κενό. Ειδικά για τον Σιμόες με τον οποίο απλά κοιτάζονται και δεν μιλάνε. Όταν λείπουν και Μάνταλος και Γιόχανσον τότε είναι... βουνό.

Η ΑΕΚ πέταξε 35-40 λεπτά, λίγο έλειψε να δει και το σκορ στο 0-4 και κατάφερε τελικά να επιστρέψει στο ματς και παραλίγο στο φινάλε να κάνει και την ανατροπή, αν ήταν πιο προσεκτική και τυχερή. Τι πιο ροκ… Με προβλημάτισε πολύ η εικόνα των στόπερ και των δύο αμυντικών χαφ. Αλλού πατούσαν και αλλού βρισκόντουσαν για πάρα πολλή ώρα. Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ συνεχίζει να κρατά την τύχη στα χέρια της για την πρόκριση και αν πάει δίχως άλλες απώλειες στη Βιέννη, θεωρώ ότι θα πάρει αυτό που θέλει».

Ποιες ευθύνες χρεώνεις στον Χιμένεθ;

«Θεωρώ ότι χρεώνεται πολλά περισσότερα από όσα… αξίζει. Μοιάζει με τον εύκολο στόχο, γιατί η ΑΕΚ έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και δυστυχώς απαξιώνει εύκολα τους ανθρώπους της. Ολοι συζητούν για τον Λιβάγια, αλλά ο ίδιος κρίνει πότε είναι καλύτερα να ξεκουραστεί γιατί τον ξέρει. Ο Μανόλο τον στήριξε στην αρχή της σεζόν σε μεγάλα βαθμό, όταν δεν πάταγε καλά και δεν σκόραρε. Δεν έχει θέμα μαζί του. Στην θέση του θα τους έβαζα όλους από την αρχή, αλλά αυτός έχει την ευθύνη και βλέπει την κατάσταση της ομάδας. Ήξερε ότι τώρα έχει τον Αραούχο και τη Δευτέρα με τον Πλατανιά όχι, άρα θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ώρα τον Μάρκο. Όμως η ΑΕΚ έτσι όπως είναι… σήμερα, αδυνατεί να επιτεθεί ορθά δίχως τον Λιβάγια και να δημιουργήσει απειλές.

Είναι μια σύνθετη κουβέντα και ο καθένας έχει επιχειρήματα, αλλά ο Χιμένεθ με την ΑΕΚ πρώτη στη βαθμολογία, με το 1,5 πόδι στους «32» του Europa League πρέπει να έχει στήριξη και εμπιστοσύνη και όχι την εύκολη απαξίωση επειδή δεν κέρδισε σε έναν όμιλο που την έχει αήττητη και φαβορί για την πρόκριση. Η αλλαγή στο 30’ δείχνει άνθρωπο που αναγνωρίζει, παρεμβαίνει και καταλαβαίνει το λάθος του. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δεν κάνει συμβόλαια με νίκες και θεαματικό ποδόσφαιρο.

Η άμυνα για μένα και η –κάκιστη- αντίδραση της, ήταν το χειρότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Χιμένεθ. Τόσες φάσεις δεν δέχθηκε η ΑΕΚ ούτε από την Μίλαν σε 180 λεπτά. Τέτοια ασυνεννοησία δεν έχω ξαναδεί στην άμυνα και με προβλημάτισε. Και από Τσιγκρίνσκι και από Βράνιες και από τα χαφ που έλειπαν. Κυρίως έδειχναν να μην υπολογίζουν τον αντίπαλο στο μυαλό τους. Και αυτό είναι κάτι που χρεώνεται στον Μανόλο, το κομμάτι της συγκέντρωσης και της στόχευσης. Για τον Τσόσιτς θεωρώ σίγουρο ότι δεν ήταν έτοιμος ο παίκτης. Τελευταίο αλλά δεν νομίζω ότι είναι ασήμαντο, αφορά τον Μπακάκη. Μια χαρά κάλυψε τα κενά, αλλά πρέπει να παίζει στην θέση του. Είναι το καλύτερο δεξί μπακ και η ΑΕΚ τον... ξοδεύει στα στόπερ».

Ποιοι παίκτες δεν τράβηξαν;

«Ο Βράνιες έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του στην ΑΕΚ. Αλλού πατούσε, αλλού βρισκόταν. Και όλα αυτά μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟ και το μαρκάρισμα του Μολέντο που είχε στα στημένα, αλλά δεν πήγε ποτέ πάνω του στο 1-0 στη Λεωφόρο. Και στα δύο γκολ με την Ριέκα ήταν μέσα ο Βόσνιος… Ο Τσιγκρίνσκι θέλει ρυθμό και ήταν εμφανές και αναμενόμενο, ενώ και τα δύο αμυντικά χαφ έκαναν πολύ λίγα στο γήπεδο. Ειδικά από τον Γαλανόπουλο περίμενα πολύ περισσότερα, ενώ ο Σιμόες είναι και… φορτωμένος και ανέβηκε πολύ στο δεύτερο ημίχρονο. Επίσης ο Γκάλο ήταν εκτός κλίματος και ο Μπακασέτας για ακόμη ένα ματς δεν προσέφερε πολλά. Δεν μπορεί να κάνει όσα ο Μάνταλος και αναμενόμενα του… χρεώνονται όλα αυτά».

Τι έχει ο Λιβάγια και συμπαρασύρει όλη την ΑΕΚ στον ρυθμό του;

«Εχει την ποιότητα, την ψυχή και τον τσαμπουκά να σηκώσει όλη την ομάδα. Περισσότερο από τον καθένα. Αν του έρθουν και τα εύκολα γκολ που σπαταλά θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στα πόδια του. Μόνο αυτό μένει πια και να «ανεβάσει» και τον Αραούχο, κάτι το οποίο πιστεύω ότι έχει στο μυαλό του. Σε απαιτητικό ματς να έχει η ΑΕΚ τον Λιβάγια είναι οριακά… ρίσκο. Τον έχει μεγάλη ανάγκη. Αν ξεμπλοκάρει και στο μυαλό του το ξύλο που δέχεται, τότε ξέρει καλά ότι θα κάνει… πλάκα στην Ελλάδα. Αλλά επηρεάζεται πολύ και το έχουν καταλάβει. Αυτό έκανε και ο Κουτρουμπής, αλλά το ποδόσφαιρο τον… τιμώρησε».

Πως σου φάνηκε η παρουσία του Κονέ;

«Είναι ρίσκο να κριθεί από τώρα. Δεδομένο ότι χρειάζεται παιχνίδια για να πάρει ρυθμό. Τόσους μήνες εκτός δεν είναι εύκολο να μπεις και να κάνεις τη διαφορά. Έχει διάθεση, έχει το κατάλληλο ιατρικό τιμ και στα… πόδια του είναι να γίνει ξανά ένας χρήσιμος χαφ. Ειδικά τώρα που τον έχει ανάγκη η ΑΕΚ και θα βρει χώρο».

Έχει γίνει παρατήρηση από τη διοίκηση στον Ισπανό για τις εμμονές του;

«Πάντα γίνονται συζητήσεις και κουβέντες, αλλά ο Χιμένεθ δεν είναι άνθρωπος που δέχεται… πολλά-πολλά. Και ειδικά παρεμβάσεις, ενώ και ο Μελισσανίδης δεν νομίζω ότι θέλει να το κάνει αυτό. Ούτε καν από τον Λυμπερόπουλο δεν το δέχεται ο Μανόλο, που είναι πολύ διακριτικός δίπλα του. Ξεκάθαρο αυτό και νομίζω με διακριτούς ρόλους».

Ποια είναι η εκτίμησή σου για τον αγώνα με την Αούστρια Βιέννης;

«Αν η ΑΕΚ δεν έχει άλλες απώλειες και βρουν ρυθμό ο Τσιγκρίνσκι με τον Κονέ, τότε θα πάει και θα έχει και λύσεις και από τον πάγκο. Το 3-5-2 ταιριάζει γάντι, το αμυντικό πρόβλημα της Αούστρια είναι… ευκαιρία και μένει η ΑΕΚ να κρατήσει την ταυτότητα της ότι «δύσκολα χάνει παντού». Και ειδικά από ομάδες… τύπου Αούστρια που είναι «όσα πάνε, και όσα έρθουν». Η ΑΕΚ πλέον δεν χάνει την… μπάλα όπως άλλες χρονιές για να φύγει με ένα τσουβάλι γκολ εκτός Ελλάδας. Τα 2 αποτελέσματα είναι πολυτέλεια, αλλά νομίζω ότι η ΑΕΚ πάει για να κερδίσει».

Πιστεύεις ότι σε περίπτωση αποκλεισμού θα τεθεί ζήτημα παραμονής Χιμένεθ;

«Δεν νομίζω. Ήδη η ΑΕΚ έχει τρυπήσει το ευρωπαϊκό ταβάνι της με την πρόκριση και την πορεία της. Θα είναι ισχυρό πλήγμα πιθανός αποκλεισμός, θα είναι μια σπουδαία χαμένη ευκαιρία αγωνιστικά και οικονομικά, αλλά η ΑΕΚ έχει βασικό στόχο το πρωτάθλημα. Και ο Μανόλο σήμερα την έχει πρώτη και αήττητη από όλους τους διώκτες του τίτλου. Παρότι και τις προηγούμενες χρονιές η διοίκηση δεν είχε καλές επιλογές σε προπονητές, νομίζω ότι τώρα έχουν καταλάβει ότι το ΑΕΚ-Μανόλο μπορεί να δώσει πολλά και ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό. Για να φύγει ο Χιμένεθ, η ΑΕΚ πρέπει να έχει αποφασίσει να πάρει προπονητή από παραπάνω ράφι».

Ποια είναι η εκτίμησή σου για το ματς με τον Πλατανιά και το πρωτάθλημα γενικότερα...

«Η ΑΕΚ έχει το… πρόβλημα στα ματς με πιο αδύναμους αντιπάλους. Όχι στα ντέρμπι. Ειδικά τώρα με Μάνταλο εκτός δράσης που ήταν ο μαέστρος επιθετικά θα στηριχθεί πολύ στο ατομικό ταλέντο και στις σέντρες από τα άκρα, διότι δεν έχει μάθει να παίζει ορθά και αποτελεσματικά δίχως τον αρχηγό της. Βεβαίως ο Πλατανιάς είναι μια ομάδα που είναι πολύ αδύναμη και δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσει ζήτημα στην ΑΕΚ. Η κουβέντα αυτή εστιάζεται κυρίως στα επόμενα βατά ματς, αλλά με την ΑΕΚ να πρέπει να κάνει παιχνίδι, να παράγει, να σκοράρει, να επιβληθεί στον αντίπαλο. Ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Χιμένεθ με τους παίκτες του. Διότι γκέλα μέχρι τα Χριστούγεννα θα δημιουργήσει μουρμούρα. Ό,τι χειρότερο…».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags