Facebook Pixel Sportdog.gr | Η ντρίμπλα του Θεού! O αλκοολικός παικταράς… από άλλον πλανήτη και το δίδυμο με Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-01-20 10:15:00

Η ντρίμπλα του Θεού! O αλκοολικός παικταράς… από άλλον πλανήτη και το δίδυμο με Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)

του Βαγγέλη Καράμαλη
Η ντρίμπλα του Θεού! O αλκοολικός παικταράς… από άλλον πλανήτη και το δίδυμο με Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γκαρίντσα μπαίνει δίπλα σε Πελέ – Μαραντόνα.

Λέγανε ότι είχε την "ντρίμπλα του θεού" και όταν είχε την μπάλα στα πόδια του, οι δημοσιογράφοι της εποχής αναρωτιόνταν «από πιο πλανήτη έχει κατέβει;». Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο Γκαρίντσα, που γεννήθηκε το 1933 κι έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, το 1983, μόλις στα 49 του χρόνια και έχοντας ζήσει μία γεμάτη ζωή, με τρομερές στιγμές και πολλά προβλήματα όμως, εντός και εκτός γηπέδων.

Ο Μανουέλ Φραντσίσκο Ντος Σάντος, όπως ήταν το πλήρες όνομά του ή Γκαρίντσα, που σημαίνει «μικρό πουλί» θεωρείται, ως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας μετά τον Πελέ.



Γεννήθηκε στο Πάου Γκράντε στις 28 Οκτωβρίου του 1933, με μια παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας της οποίας το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο έξι πόντους από το άλλο. Αυτό το σωματικό μειονέκτημα κατάφερε να το μετατρέψει σε ποδοσφαιρικό πλεονέκτημα, αφού ντρίμπλαρε "σαν το διάολο ή σαν τον Θεό", όπως αναφέρεται.

Παρόλα τα προσόντα του δυσκολεύτηκε να βρει επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα να παίξει μπάλα, διότι καμιά ομάδα δεν εμπιστευόταν ένα παιδί με τόσο σοβαρό πρόβλημα στο σώμα του. Έτσι ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σχετικά μεγάλος, σε ηλικία 19 ετών, στην Μποταφόγκο. Σύντομα όμως κλήθηκε στην Εθνική και πήγε μαζί της στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία το 1958, το οποίο κατέκτησε με τη Βραζιλία, αν και έκανε πολλά προσωπικά παραστρατήματα.

Το 1962, οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Χιλής έκαναν τους δημοσιογράφους να αναρωτιούνται: "Από ποιόν πλανήτη κατάγεται ο Γκαρίντσα;" Όμως, η άστατη ζωή του είχε ως αποτέλεσμα να εμπλέκεται συνεχώς σε καυγάδες, να συλλαμβάνεται μεθυσμένος και γενικά να μην αξιοποιεί το τεράστιο ταλέντο του!

Σαν ποδοσφαιριστής έκανε μεγάλη καριέρα στην Μποταφόγκο με 581 συμμετοχές και 232 γκολ, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στην Κορίνθιανς, τη Φλαμένγκο κ.ά. Με την εθνική Βραζιλίας είχε 50 συμμετοχές και 12 γκολ στο διάστημα από το 1955 μέχρι το 1966.

Ο Γκαρίντσα κατέκτησε 2 Παγκόσμια Κύπελλα το 1958 και το 1962, στο οποίο ήταν και πρώτος σκόρερ.

Είχε άστατη ζωή και πέθανε αλκοολικός και ξεχασμένος απ΄ όλους. Ακόμα και στα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η κατάθλιψη.

Τελικά, υποφέροντας από κίρρωση του ήπατος ο Βραζιλιάνος αστέρας, που κατάφερε να βάλει το όνομά του δίπλα σε αυτά των Πελέ και Μαραντόνα, απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου 1983 σε ηλικία 49 ετών. Η προτομή του βρίσκεται στο στάδιο Μαρακανά και το όνομα του έχει δοθεί στο εθνικό στάδιο "Mane Garrincha" της Μπραζίλια.

Απολαύστε τον:

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags