Facebook Pixel Sportdog.gr | Ρεσιτάλ Αναστόπουλου για το ντέρμπι: «Πρωτάθλημα στην Τούμπα» - Ατάκες-φωτιά για Γκαρσία-Χιμένεθ!
| 2018-02-04 10:30:00

Ρεσιτάλ Αναστόπουλου για το ντέρμπι: «Πρωτάθλημα στην Τούμπα» - Ατάκες-φωτιά για Γκαρσία-Χιμένεθ!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ρεσιτάλ Αναστόπουλου για το ντέρμπι: «Πρωτάθλημα στην Τούμπα» - Ατάκες-φωτιά για Γκαρσία-Χιμένεθ!

Ανάλυση-ΕΠΟΣ από τον κορυφαίο Έλληνα τεχνικό.

Σίγουρος ότι θα δούμε άλλο ένα κλειστό παιχνίδι σε ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ είναι ο Νίκος Αναστόπουλος. Ο Έλληνας τεχνικός κλήθηκε να σχολιάσει την κορυφαία αναμέτρηση της 20ης αγωνιστικής και τις επιλογές των δύο προπονητών.

Ο «Αλενατόρε» ανέλυσε τα ατού και τις αδυναμίες των δύο ομάδων και υποστήριξε, ότι αμφότεροι δεν... χάνονται σε περίπτωση ήττας, καθώς το πιο πιθανό είναι το πρωτάθλημα να κριθεί στα ντέρμπι της Τούμπας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα της διαιτησίας θεωρώντας καλή τη λύση που πρότειναν οι Πειραιώτες για ξένους ρέφερι στα ντέρμπι.

Εντύπωση προκάλεσε η άποψη του για τον Μανόλο Χιμένεθ, τον οποίο χαρακτήρισε μεν καλό τεχνικό, αλλά υστερεί σε κάποια αποτελέσματα, τα οποία κάνουν έναν κόουτς επιτυχημένο ή αποτυχημένο. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο sportdog.gr.

Πώς βλέπετε τις δύο ομάδες ενόψει του ντέρμπι και πώς πιστεύετε ότι θα πάει το παιχνίδι;

«Στα ντέρμπι έχει μεγάλη σημασία έχει σε ποια μέρα θα βρεθεί η κάθε ομάδα εκείνη τη μέρα. Θα γίνει κλειστό παιχνίδι και λόγω έδρας ο Ολυμπιακός θα έχει την κυριαρχία. Επίσης μετράει σε ποια μέρα θα βρεθούν οι παίκτες που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω, όπως Μιραλάς, Αραούχο, Λιβάγια, Φορτούνης. Το ματς δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό του Κυπέλλου. Είναι πολύ διαφορετικό παιχνίδι. Στο αγωνιστικό κομμάτι, η μάχη θα κριθεί στο κέντρο. Θα πρέπει να πούμε επίσης, ότι οι δύο ομάδες γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους. Ξέρουν η μία το παιχνίδι της άλλης».

Πώς κρίνετε τις μεσαίες γραμμές των δύο ομάδων;

«Η παρουσία του Οφόε είναι σημαντική. Όπως πληροφορούμαι θα παίξει μαζί με τον Ρομαό. Το ντουέτο θα μπορεί να μαρκάρει και να κινείται επιθετικά. Δεν είναι σούπερ γρήγορη δυάδα, αλλά ο Οφόε πατάει περιοχή και είναι σημαντικό αυτό. Μπροστά τους θα παίξει ο Φορτούνης. Είναι μία καλή τριπλέτα. Στην ΑΕΚ βλέπω να παίζει σίγουρα Σιμόες. Ο Κονέ θα είναι παρτενέρ του, όπως διαβάζω. Δεν είναι ένας παίκτης που δεν φημίζεται για τις αμυντικές του αρετές. Εννοείται ότι με Γαλανόπουλο θα κάλυπτε διαφορετικά αυτόν τον τομέα».

Καλύτερα ο Μπακάκης αντί του Γκάλο

Ο Μιραλάς είναι η πιο ηχηρή μεταγραφή του Ολυμπιακού τον Γενάρη. Είναι επικίνδυνος και λέγεται, ότι ο Χιμένεθ θα μετατοπίσει στη φυσική του θέση τον Μπακάκη για να αναχαιτίσει τις ενέργειες του Βέλγου. Πώς σας φαίνεται η κίνηση;

«Ο Μιραλάς δεν έχει αποδώσει ακόμα στο 100%. Παιχνίδι με παιχνίδι θα παρουσιάζεται καλύτερος. Μπορεί δηλαδή να παίξει στις πλευρές. Ο Μιραλάς εάν βρεθεί στη μέρα του μπορεί να κάνει ζημιά λόγω της ταχύτητας και της διεισδυητικότητάς του. Έχει και το γκολ. Από εκεί και πέρα, ο Μπακάκης έπαιξε ως αριστερό στόπερ στην τριάδα, λόγω της ταχύτητας. Γι'αυτό τον έβαζε εκεί ο Χιμένεθ και τα πήγαινε καλά. Ο Γκάλο όμως έχει το νου του να φύγει όλο μπροστά και στην άμυνα είναι ευάλωτος. Δεν έχει τάση να μαρκάρει καλά. Οπότε είναι λογική η χρησιμοποίηση του Μπακάκη, είναι καλύτερος αμυντικά από τον Βραζιλιάνο. Από εκεί και πέρα ο Βράνιες θα παίξει με τον Τσιγκρίνσκι. Ο μεν Βόσνιος είναι αρκετά μαχητικός και ευέλικτος, ο δε Ουκρανός είναι ψηλός, αλλά αργός. Σε ταχύτητα υστερεί».

Οπότε θεωρείτε φυσιολογικότερο για τον Ολυμπιακό να χτυπήσει από τον άξονα;

«Νομίζω ότι έτσι θα είναι καλύτερα, επειδή οι δυο κεντρικοί αμυντικοί δεν είναι τόσο γρήγοροι. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από τον σχηματισμό, αν θα παίξει δηλαδή με δύο ή τρία στόπερ».

Επιθετικά μπορεί να χτυπήσει η ΑΕΚ το παιχνίδι;

«Η ΑΕΚ και επιθετικά βασίζεται περισσότερο στον Λιβάγια και τον Αραούχο. Τι θα κάνει αν κλείσει αυτούς τους δύο; Έχει δείξει ο Μπακασέτας, ότι δεν μπορεί ως αριστερό εξτρέμ,όπου θα τον βάλει να παίξει. Υστερεί σε ταχύτητα. Δύσκολα μπορεί να οπισθοχωρεί και να δίνει βοήθεια στο μπακ».

Το σύστημα του Χιμένεθ μετατρέπεται εύκολα από 3-5-2 σε 4-2-3-1 κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Ως προπονητής πως κρίνετε αυτή την ευελιξία που υπάρχει στην αλλαγή διάταξης;

«Αυτά μπορεί να τα κάνει με υποδεέστερο αντίπαλο. Εδώ παίζεται δύσκολο παιχνίδι. Στην Τρίπολη είχε κάνει έναν σχηματισμό με πολλά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα με αποτέλεσμα η ΑΕΚ αντί να πάει στο +8 να χάσει και τη διαφορά των πέντε βαθμών. Σε τέτοια παιχνίδια δεν μπορείς να κάνεις πειράματα».

Τον Ολυμπιακό πώς τον βλέπετε να παίζει μπροστά;

«Όπως έδειξε ο Γκαρθία στο τελευταίο παιχνίδι, η τριπλέτα μπροστά θα είναι με Ανσαριφάρντ στην κορυφή και Μιραλάς-Μάριν στα φτερά. Δεν ξέρω αν στη θέση του Γερμανού προτιμηθεί ο Σεμπά ή ο Πάρντο. Το βλέπω δύσκολο. Στη σημερινή εποχή , γνώμη μου είναι, ότι τα εξτρέμ πρέπει να συγκλίνουν μέσα και να σκοράρουν. Διότι όταν γίνεται σέντρα από τις πτέρυγες και οι άλλοι έχουν φέρει πίσω τα χαφ, πώς θα μπει η μπάλα μέσα;

Ο Μιραλάς «σώζει» τον Κούτρη

Οι αδυναμίες του Ολυμπιακού ποιες είναι;

«Εγώ βλέπω τις αδυναμίες με άλλη ματιά. Δηλαδή, αν παίξει ο Μάριν από δεξιά, δεν ξέρω αν έχει τα πνευμόνια να γυρίσει πίσω, για να ντουμπλάρει το μπακ. Ο Σεμπά μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά ο Βραζιλιάνος έχει το μειονέκτημα, ότι δεν σκοράρει. Στο κέντρο της άμυνας δεν γνωρίζουμε αν δίπλα στον Σισέ θα παίξει ο Ένγκελς ή ο Μποτία. Οι δύο τελευταίοι είναι καλοί στο ψηλό παιχνίδι. Στις ψηλές μπαλιές δεν θα έχουν πρόβλημα ενάντια σε Αραούχο και Λιβάγια. Αν βάλει η ΑΕΚ τη μπάλα κάτω και προσπαθήσει να μπει από τον άξονα, θα πρέπει τα αμυντικά χαφ του Ολυμπιακού να γεμίσουν το χώρο για να τους ανακόψουν.

Η άλλη αδυναμία εντοπίζεται στους ακραίους αμυντικούς. Και ο Ομάρ και ο Κούτρης έχουν την τάση να φεύγουν μπροστά και να... ξεχνιούνται. Για αυτό είπα, ότι αν παίξει ένας παίκτης μπροστά, όπως ο Μάριν για παράδειγμα, θα υπάρξει πρόβλημα στα δεξιά. Όχι ότι δεν θέλει, δεν μπορεί να βοηθήσει αμυντικά. Αν χρειαστεί να δώσει βοήθειες θα τα βρει σκούρα ο Ομάρ, γιατί δεν είναι παίκτης που φημίζεται για τις καλές επαναφορές του. Στα αριστερά ούτε ο Κούτρης είναι καλός αμυντικά, αν και μπορεί να βελτιωθεί σε βάθος χρόνου, γιατί είναι νέος. Αν παίξει μπροστά του ο Μιραλάς, ο Βέλγος ξέρει τη θέση και έχει τα πνευμόνια για να δώσει βοήθειες στο αριστερό μπακ. Το θέμα είναι να σκοράρει κιόλας, όχι μόνο βοήθειες στην άμυνα. Γιατί όποια ομάδα κερδίσει αποκτά πλεονέκτημα. Αν κερδίσει ο Ολυμπιακός, επί της ουσίας θα έχει ένα ακόμα δύσκολο παιχνίδι στο πρωτάθλημα, στην Τούμπα».

Δεν χάνεται ο Ολυμπιακός αν ηττηθεί

Αν χάσει ο Ολυμπιακός χάνει και το πρωτάθλημα;

«Είπαμε μεν, ότι το παιχνίδι είναι σημαντικό, αλλά δεν σημαίνει ότι χάνεται με ήττα ο Ολυμπιακός. Ούτε αν νικήσει η ΑΕΚ σημαίνει, ότι θα πάρει το πρωτάθλημα, ούτε αν χάσει, ότι βγαίνει νοκ άουτ. Γιατί στη μέση είναι και ο ΠΑΟΚ. Αυτός έχει και τους δύο μέσα στο σπίτι του. Η νίκη δίνει πλεονέκτημα, δεν κρίνει τον τίτλο. Πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή ξέραμε τον πρωταθλητή. Φέτος το πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον».

Ποια γνώμη έχετε για τους δύο Ισπανούς προπονητές, τον Γκαρθία και τον Χιμένεθ;

«Για τον Γκαρθία δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Έχει λίγα παιχνίδια στον πάγκο. Ο Χιμένεθ είναι καλός προπονητής, αλλά βλέπω, ότι στα κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια, δεν παίρνει το αποτέλεσμα. Ολυμπιακός και ΑΕΚ είναι μεγάλες ομάδες γιατί τα αποτελέσματά τους, τους δείχνουν το στόχο. Το “έπαιξα καλά” δεν υπάρχει στις μεγάλες ομάδες. Γιατί όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και κοιτάς τη βαθμολογία και δεν έχεις εκπληρώσει το στόχο, τότε είσαι αποτυχημένος. Είναι νόμος αυτό».

Καλή λύση οι ξένοι διαιτητές

Τον ορισμό του Τάσου Παπαπέτρου πως τον σχολιάζετε; Γιατί δημιουργήθηκε θόρυβος και έχουν ανεβεί επικίνδυνα οι τόνοι για τον ρέφερι...

«Το αν είναι καλός, δεν μπορώ να το κρίνω εγώ, γιατί δεν ορίζω. Οι αρμόδιοι είναι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους κρίσεις. Θα πρέπει να ορίζονται διαιτητές που έχουν εμπειρία από τέτοια παιχνίδια. Διάβασα ότι ο Ολυμπιακός αιτήθηκε να διευθύνει το ματς ξένος διαιτητής. Και αυτό είναι μία καλή λύση. Έλληνες αξιόλογους έχουμε. Αλλά με την ύπαρξη ξένου δεν θα μπορεί να μιλήσει κανείς περί αδικίας».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags