15/03/18 - 17:13

Ζητούν από τον Ζουράρι να ανακαλέσει το «κωφάλαλος» για Σαββίδη!

Ανακοίνωση από τον Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας.

Sportdog Team
Ζητούν από τον Ζουράρι να ανακαλέσει το «κωφάλαλος» για Σαββίδη!
1.459views 0shares
Οι μάχες της Euroleague με ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στο νέο Pamestoixima.gr.

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος κάλεσε τον Κώστα Ζουράρι να ανακαλέσει δημοσίως όσα είπε με αφορμή τα έκτροπα στον ποδοσφαιρικό αγώνα της περασμένης Κυριακής, μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ

Ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηρίσει τον Ιβάν Σαββίδη «κωφάλαλο»: «ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τη γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά.Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Θα πρέπει κατ' αρχάς να ενημερώσουμε τον κ. Ζουράρι, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και υφυπουργός Παιδείας, ότι ο όρος "κωφάλαλος" είναι λανθασμένος για τον προσδιορισμό της αναπηρίας μας και ότι έχει πλέον αντικατασταθεί από τους όρους "κωφός" και "βαρήκοος" (ανάλογα με το ποσοστό της κώφωσης)», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. 

«Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους αντιεπιστημονικές αντιλήψεις να διατυπώνονται από ανθρώπους που κατέλαβαν και κατέχουν δημόσια αξιώματα, καθώς φανερώνουν το πόσο βαθιά άγνοια έχουν για τα θέματα της αναπηρίας, αλλά και διαιωνίζουν προκαταλήψεις, για την εξάλειψη των οποίων δίνουμε καθημερινό αγώνα», συνεχίζει η Ομοσπονδία.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι κωφοί-βαρήκοοι έχουν στην πλειονότητά τους ως μητρική γλώσσα τη νοηματική, η οποία αναγνωρίστηκε ως ισότιμη με την ελληνική αφενός μεν στην εκπαίδευση και αφετέρου στην κοινωνική ζωή.

«Ένα ποσοστό από αυτούς χρησιμοποιεί ως μητρική γλώσσα την ομιλούμενη ελληνική, όπως και οι υπόλοιποι ακούοντες Έλληνες πολίτες», τονίζει η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας, καταλήγει επισημαίνοντας πως δεν ανέχεται τέτοιου είδους υβριστικά σχόλια για την συγκεκριμένη αναπηρία, που θίγουν την αξιοπρέπειά των ανθρώπων αυτών και καλεί τον κ. Ζουράρι να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ