Facebook Pixel Sportdog.gr | Ατακάρες Τζόλε: «Διπλάσια χρήματα η ΑΕΚ από Ολυμπιακό - Τι θα έκανε ο Κόκκαλης αν ήταν Μαρινάκης»
| 2018-04-15 11:05:00

Ατακάρες Τζόλε: «Διπλάσια χρήματα η ΑΕΚ από Ολυμπιακό - Τι θα έκανε ο Κόκκαλης αν ήταν Μαρινάκης»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ατακάρες Τζόλε: «Διπλάσια χρήματα η ΑΕΚ από Ολυμπιακό - Τι θα έκανε ο Κόκκαλης αν ήταν Μαρινάκης»

Ο τεράστιος Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς μιλάει στο sportdog.gr.

15 Απριλίου 1993 έγινε μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

Με τον ισχυρό άνδρα της Intracom οι Πειραιώτες τερμάτισαν τα πέτρινα χρόνια. Η ποδοσφαιρική εταιρεία εξυγιάνθηκε οικονομικά και από τη σεζόν 1996-1997 η ομάδα άρχισε να κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατακτώντας εγχώριους τίτλους (12 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα) και έχοντας σημαντικές πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνιέται όμως και η συμβολή του στο μπάσκετ, όπου η ομάδα του μεγάλου λιμανιού, κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, και 1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο Κόκκαλης είναι ο άνθρωπος που έσωσε τον Ολυμπιακό από την καταστροφή, δυνάμωσε τον σύλλογο και άφησε πίσω του σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το γήπεδο “Καραϊσκάκης” αλλά και το σύγχρονο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Τι λένε όμως οι άνθρωποι που τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του;

Μιλώντας στο sportdog.gr ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές και σημαντικότερες μονάδες του Ολυμπιακού σε αυτή τη χρυσή 17ετία, εξέφρασε, ότι νιώθει τυχερός που συνεργάστηκε με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

«Ό,τι και να πούμε για αυτόν είναι λίγο. Έχει προσφέρει πάρα πολλά στον Ολυμπιακό, όχι μονο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο μπάσκετ», τονίζει ο παλιός αρχηγός των ερυθρόλευκων, ο οποίος αποκάλυψε πως ο τότε ηγέτης της ομάδας τον έφερε στον Πειραιά.

Πώς σε έφερε στον Ολυμπιακό ο Σωκράτης Κόκκαλης το καλοκαίρι του 1996;

«Ο Ολυμπιακός με ήθελε να με αγοράσει από τον Ολυμπιακό. Κάποια στιγμή μπήκαν ομάδες στη μέση και με διεκδικούσαν. Εγώ όμως είχα συμφωνήσει προφορικά με τον Ολυμπιακό. Είχα ένα τηλεφώνημα από τον κύριο Κόκκαλη που μου έδωσε μία σιγουριά. Έδειξε πόσο με ήθελε. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο, για να πάρω την απόφασή μου και να καταλήξω στον Ολυμπιακό.

«ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΑΕΚ»

Λέγεται ότι εκείνη την εποχή ήταν πολύ ζεστό το ενδιαφέρον της ΑΕΚ. Ισχύει;

«Η ΑΕΚ τα είχε βρει με τον Πανηλειακό, για να με αγοράσει. Έμελλε να συμφωνήσω και εγώ με την ΑΕΚ για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Εγώ όμως είχα πει ναι στον Ολυμπιακό. Έκρινα σωστό να τηρήσω τον λόγο μου, παρότι η Ένωση μου πρόσφερε διπλάσια χρήματα.

Τι σε έκανε να επιλέξεις Ολυμπιακό;

«Ήταν πολύ απλό. Η ΑΕΚ είχε πάρει τρία πρωταθλήματα με τελευταίο το '94. Το '95 και το '96 το είχε πάρει ο Παναθηναϊκός. Η μόνη ομάδα που έβλεπα εκείνη τη στιγμή, ότι πάει να γίνει κάτι καλό και να γυρίσει από τα πέτρινα χρόνια, ήταν ο Ολυμπιακός. Έβλεπα μακροπρόθεσμα».

Αναγνώρισες δηλαδή τη δίψα που έχει ο Ολυμπιακός για τίτλους και διακρίσεις και έκρινες ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεδιπλώσεις το ταλέντο σου και να δείξεις την αξία σου;

«Ακριβώς. Η λογική μου ήταν, ότι σε αυτή την αλλαγή που γινόταν, εγώ μπορούσα να πετύχω. Ένιωθα ότι αν κατακτούσα τον τίτλο με τον Ολυμπιακό θα είχε μεγαλύτερη αξία από ότι να το κατακτούσα με άλλες ομάδες που το είχαν σηκώσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός ήταν ο σκοπός μου».

Έβλεπα γενικώς ότι υπάρχει μία θετική αύρα στον Ολυμπιακό, θέληση και όρεξη, για να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή. Αυτό το εισέπραξα στην πορεία. Δεν πήγα στον Ολυμπιακό για τα χρήματα. Αν ήταν για τα λεφτά, θα πήγαινα στην ΑΕΚ, η οποία μου προσέφερε περισσότερα και την ευχαριστώ παρα πολύ για την πρόταση. Δεν είχε να κάνει όμως με τα χρήματα, αλλά με την εξέλιξη της καριέρας μου, την οποία έβλεπα διαφορετικά εκείνη τη χρονική στιγμή».

«ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ»

Ως πρόεδρος πώς ήταν ο Κόκκαλης; Πώς τον περιγράφεις εσύ που τον έζησες;

«Ό,τι και να πούμε για τον Κόκκαλη είναι λίγο. Έχει προσφέρει πάρα πολλά στον Ολυμπιακό, όχι μονο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο μπάσκετ. Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με τέτοιον πρόεδρο. Ήταν πάντα πολύ κοντά. Αγαπούσε την ομάδα. Μεγάλωσε τον Ολυμπιακό μέρα με την ημέρα. Εκσυγχρόνισε τον Ρέντη και έφτιαξε το Καραϊσκάκη. Αυτά είναι έργα που έχουν μείνει μέχρι σήμερα. Χαίρομαι πάρα πολύ που συνεργάστηκα μαζί του».

Πώς σας "έφτιαχνε" πριν τα μεγάλα ματς;

«Όπως ξέρουμε όλοι, ο Κόκκαλης δεν μίλαγε πολύ. Λίγα και καλά και επί της ουσίας. Πριν από κρίσιμες αναμετρήσεις ερχόταν και μας έδειχνε πόσο ήθελε και ο ίδιος να πάρουμε είτε τον τίτλο είτε ένα σημαντικό παιχνίδι. Δεν τον βλέπαμε συχνά στον Ρέντη. Μέσα στον χρόνο εμφανιζόταν 2-3 φορές αλλά αυτές μας έλεγε ουσιαστικά πράγματα.

"Γκάζια" υπήρχαν μετά από αποτυχίες;

«Εννοείται πως υπήρξαν. Αν χάναμε μετά από κάποιο ντέρμπι ή η ομάδα δεν πήγαινε καλά, υπήρχαν παρατηρήσεις. Αν το κλίμα δεν ήταν καλό και ερχόταν στο Ρέντη, τότε το ξέραμε... Κρυβόμασταν όλοι.

"Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΣΕΖΟΝ"

Ο Μαρινάκης είναι άξιος συνεχιστής του Κόκκαλη;

«Γιατί να μην είναι; Εντάξει φέτος δεν ήταν η καλύτερη χρονιά του Ολυμπιακού. Αυτό το ξέρουμε όλοι και δεν είναι για να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από εκεί και πέρα όμως, ο Μαρινάκης όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό από τον κύριο Κόκκαλη τα πήγε άψογα. Συνολικά η εικόνα του Ολυμπιακού επί θητείας Μαρινάκη είναι θετικότατη».

Πώς θα αντιδρούσε ο Σωκράτης Κόκκαλης αν ήταν στην προεδρία, μετά από μία κακή χρονιά για τον Ολυμπιακό όπως η φετινή;

«Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά, γιατί καλώς ή κακώς δεν μπορούν να πηγαίνουν πάντα καλά, αθλητισμός είναι, ποδόσφαιρο είναι, υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις, ο Κόκκαλης είχε ηρεμία. Είχε κρύο μυαλό και έπαιρνε τις κατάλληλες αποφάσεις. Δεν τις έπαιρνε εν βρασμώ ψυχής. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Πρέπει να ηρεμήσουν οι καταστάσεις για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags