Facebook Pixel Sportdog.gr | Tα... πάντα όλα για τον τελικό - «Αυτός θα το πάρει» - Σύνθημα-ανατριχίλα, «σφαγή» στον... Ολυμπιακό
Ποδόσφαιρο
| 2018-05-26 09:45:00

Tα... πάντα όλα για τον τελικό - «Αυτός θα το πάρει» - Σύνθημα-ανατριχίλα, «σφαγή» στον... Ολυμπιακό

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Tα... πάντα όλα για τον τελικό - «Αυτός θα το πάρει» - Σύνθημα-ανατριχίλα, «σφαγή» στον... Ολυμπιακό

Η καλύτερη ανάλυση που θα διαβάσεις σήμερα για το Ρεάλ-Λίβερπουλ.

Αμοιβαίος σεβασμός υπάρχει ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, όπως αναφέρει ο Μάνος Ανδρουλάκης.

Ο διευθυντής του sport-retro.gr μιλάει στο sportdog.gr για τον τελικό του Κιέβου και θυμάται παλιές ιστορίες από αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Ο καλός συνάδελφος μοιράστηκε στατιστικά στοιχεία και μία παρασκηνιακή πτυχή των συγκεκριμένων μαχών, που αφορά τον διαιτητή του τελικού του 1981, ο οποίος είχε αδικήσει κάποτε κατάφωρα τον Ολυμπιακό

Πόσες φορές έχουν μονομαχήσει Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ σε τελικούς, αλλά και σε άλλα ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων;

«Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Λίβερπουλ τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1981, όταν οι «κόκκινοι» επικράτησαν 1-0. Έκτοτε έδωσαν άλλα τέσσερα ματς, όλα επιπέδου Champions League, το 2009 και το 2014».

Ποιος έχει το πάνω χέρι στην «προϊστορία»: η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Λίβερπουλ;

«Η Λίβερπουλ. Άρχισε με σερί 3-0 στις νίκες και αποκορύφωμα φυσικά το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1981. Η Ρεάλ Μαδρίτης, πάντως, πήρε τα δύο ματς του 2014 στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων».

Ο διαιτητής που «έσφαξε» τον Ολυμπιακό

Σε ποιο γήπεδο αναμετρήθηκαν στον τελικό του 1981;

«Το παιχνίδι του 1981, το οποίο όπως έχω γράψει στο sport-retro.gr, είναι η πρώτη και τελευταία φορά που έπαιξαν οι δύο ομάδες σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών πραγματοποιήθηκε στο "Παρκ ντε Πρενς" του Παρισιού, παρουσία περίπου 50.000 θεατών. Μάλιστα, διαιτητής ήταν ο Κάρολι Παλοτάι, εκείνος που εξίμισι χρόνια νωρίτερα είχε αδικήσει κατάφωρα τον Ολυμπιακό στο περιβόητο 3-0 με την Άντερλεχτ στην Πάτρα».

Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτών των αναμετρήσεων;

«Και στα πέντε ματς σκόραρε μόνο η μία ομάδα, ενώ σε όλα μπήκε τουλάχιστον ένα γκολ. Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν έχει τεθεί ποτέ αντιμέτωπος με τη Λίβερπουλ κατά το -μικρό- διάστημα που κοουτσάρει, εν αντιθέσει με τον Γίργκεν Κλοπ που ως προπονητής της Ντόρτμουντ κατέγραψε 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι "μερένγκες" έχουν υποχρεώσει τη Λίβερπουλ στη βαρύτερη ευρωπαϊκή της ήττα στο "Άνφιλντ" με το 0-3 του 2014. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Ισπανοί δεν έχουν επικρατήσει στα 3 από τα 4 ματς που έχουν δώσει στο Κίεβο».

Το σύνθημα που συγκλόνισε το «Άνφιλντ»

Ποιοι παίκτες ξεχώρισαν διαχρονικά;

«Έξι παίκτες, τρεις από κάθε ομάδα, αγωνίστηκαν στα ματς του 2009 και του 2014. Απ' αυτούς μόνο ο Σέρχιο Ράμος και ο Μαρσέλο θα δώσουν το "παρών" στον αγώνα του Σαββάτου. Στον τελικό του 1981 την παράσταση έκλεψε ο αριστερός μπακ Άλαν Κένεντι, o οποίος έπαιξε με ένα μεταλλικό αντικείμενο στον καρπό, αλλά σημείωσε το μοναδικό γκολ. O Στίβεν Τζέραρντ σκόραρε δύο φορές στο 4-0 του 2009, ενώ δύο γκολ έβαλε και ο Καρίμ Μπενζεμά στο 0-3 της Ρεάλ στο "Άνφιλντ". Ο Γάλλος, μάλιστα, είχε χαρίσει στους "μερένγκες" τη νίκη με 1-0 και στο ματς του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου"».

Έγιναν ποτέ επεισοδιακά παιχνίδια;

«Όχι. Δεν έχει καταγραφεί κάποιο ακραίο περιστατικό, όπως επίσης ουδείς αποβλήθηκε σε αυτά τα πέντε ματς. Γενικώς οι ομάδες τρέφουν σεβασμό η μία για την άλλη».

Υπήρχε ποτέ αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών;

«Όχι. Ίσα-ίσα που στο 0-3 της Ρεάλ στο "Άνφιλντ" οι φίλαθλοι χειροκρότησαν οι μεν τους δε, ενώ οι Ισπανοί φώναξαν ρυθμικά "Λίβερπουλ-Λίβερπουλ"».

«Ποντάρω στη Λίβερπουλ»

Τι βλέπεις για τον εφετινό τελικό του Champions League;

«Η Λίβερπουλ καθάρισε Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι και Ρόμα από τα πρώτα ματς. Η Ρεάλ Μαδρίτης, από την πλευρά της, πέρασε εύκολα την Παρί, αλλά μετά παραλίγο να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις νίκες σε Τορίνο και Μόναχο. Άρα από τη μία πλευρά υπάρχει η σιγουριά, από την άλλη η χαλαρότητα. Η Λίβερπουλ δέχθηκε δύο γκολ στο τέλος του πρώτου αγώνα με τη Ρόμα, αλλά στη ρεβάνς του "Ολίμπικο" προηγήθηκε 2-1. Άλλο ένα δείγμα σοβαρότητας. Ποντάρω στα ξεσπάσματα και στο κίνητρο της Λίβερπουλ, ασχέτως αν είναι αουτσάιντερ. Οι Άγγλοι έχουν νικήσει μόνο μια φορά Ισπανούς σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League. Αλλά τυχαίνει να ήταν το Λίβερπουλ-Ρεάλ του 1981».

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags