Facebook Pixel Sportdog.gr | Η «απόκρουση του αιώνα» - Ο τερματοφύλακας που σταμάτησε τον Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-06-07 09:55:00

Η «απόκρουση του αιώνα» - Ο τερματοφύλακας που σταμάτησε τον Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)

του Βαγγέλη Καράμαλη
Η «απόκρουση του αιώνα» - Ο τερματοφύλακας που σταμάτησε τον Πελέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε γιατί έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Πέρασαν 48 χρόνια, όμως κανείς δεν ξέχασε την συγκεκριμένη φάση! Σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου 1970, έγινε η ιστορική απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα για το μουντιάλ Βραζιλίας – Αγγλίας 1-0.

Εκείνη την μέρα ο Μπανκς έκανε κι άλλες αποκρούσεις, όμως η συγκεκριμένη ήταν απίστευτη. Μάλιστα, θεωρείται απ' τους περισσότερους ως η κορυφαία του 20ου αιώνα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «η απόκρουση του αιώνα»!

Ο Ζαϊρζίνιο έβγαλε σέντρα από τα δεξιά και ο Πελέ έπιασε δυνατή κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στη γωνία της εστίας του Μπανκς. Ο Πελέ ξεκίνησε να πανηγυρίσει πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα, αλλά ο Άγγλος γκολκίπερ με εντυπωσιακή εκτίναξη την έδιωξε σε κόρνερ και άφησε όσους έβλεπαν το ματς με το στόμα ανοιχτό.

«Από τη στιγμή που έπιασα την κεφαλιά, ήμουν σίγουρος ότι πήγε μέσα», θυμάται ο Πελέ: «Είχα ήδη αρχίσει να πανηγυρίζω το γκολ. Τότε κοίταξα πίσω και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν είχε μπει μέσα. Ξέρω ότι σκόραρα αυτό το γκολ, ο Μπανκς απλώς μου το έκλεψε»!

«Όλοι μου μιλούν γι' αυτή την απόκρουση. Δεν με θυμούνται για το παγκόσμιο κύπελλο που κατέκτησα αλλά για την απόκρουση. Λες και είναι η μοναδική που έχω κάνει στην καριέρα μου. Όταν ακούμπησα την μπάλα με τα χέρια μου νόμιζα ότι είχε μπει στα δίχτυα. Δεν είχα δει που πήγε. Μετά είδα ότι πέρασε πάνω από την εστία μου», θυμάται από την πλευρά του ο Μπανκς.

Ο Άγγλος πορτιέρε θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γκολκίπερ όλων των εποχών μαζί με τον Λεβ Γιασίν και τον Ντίνο Τζοφ και όχι άδικα! Ο Μπανκς ήταν μέλος της ομάδας και το 1966 στην κατάκτηση του Μουντιάλ, ενώ έκανε μεγάλη καριέρα σε δυο ομάδες, την Λέστερ και την Στόουκ Σίτι.

Ας απολαύσουμε την απόκρουση του αιώνα στο παγκόσμιο κύπελλο του Μεξικού το 1970:

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags