Facebook Pixel Sportdog.gr | Δήλωση Πετράκη που θα συζητηθεί: «Μπορούσα να πάω σε ομάδα με περισσότερα χρήματα»
| 2018-06-09 05:34:00

Δήλωση Πετράκη που θα συζητηθεί: «Μπορούσα να πάω σε ομάδα με περισσότερα χρήματα»

Sportdog Team
Δήλωση Πετράκη που θα συζητηθεί: «Μπορούσα να πάω σε ομάδα με περισσότερα χρήματα»

Ο Γιάννης Πετράκης μίλησε για την απόφασή του να παραμείνει στον ΠΑΣ Γιάννινα, τις προτάσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τη χρονιά που έρχεται.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Super FM Ιωάννινα:

Για την παραμονή του στον ΠΑΣ Γιάννινα: «Το μόνο σίγουρο ότι είμαι ευχαριστημένος. Τα Γιάννινα είναι κομμάτι από τη ζωή μου, όχι μόνο την ποδοσφαιρική, αλλά και την προσωπική. Κέρδισα πολλά όλα αυτά τα χρόνια, εισέπραξα πολλά, είναι σημαντικό αυτό και ήταν πολύ σπουδαία επιλογή για ‘μενα να παραμείνω».

Για το ότι δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος με τον πρόεδρο για να συμφωνήσουν, μιας και γνωρίζονται πάρα πολλά χρόνια: «Δεν είναι πάντα έτσι. Ως άνθρωπος θέλω κάθε μέρα να βελτιώνομαι. Αν μου φύγει αυτή η διάθεση, τότε θα σταματήσω να κάνω τη δουλειά του προπονητή. Θέλω να αναβαθμίζομαι, να είμαι χρήσιμος στους γύρω μου και να κάνω βήματα μπροστά. Δεν φτάνει να αναβαθμίζομαι, όμως, μόνο εγώ, αλλά να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις να οδηγούμε εγώ και οι συνεργάτες μου σε αναβάθμιση και αυτό που υπηρετούμε. Αυτός ήταν ο λόγος της καθυστέρησης. Είμαστε χρόνια στην ομάδα, γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον πρόεδρο και οτιδήποτε γινόταν από μεριάς μου ήταν εν γνώσει του. Πρέπει πάντα να δημιουργούμε καλές προϋποθέσεις σε μια ποικιλία πραγμάτων. Η ομάδα πρέπει να ανανεώνεται και να γίνεται καλύτερη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έπρεπε να κρατήσω αυτή τη στάση για να αναβαθμιστεί η ομάδα, να γίνει πιο ανταγωνιστική, να ανέβουμε όλοι μαζί ένα επίπεδο πιο πάνω.

Ο κόσμος δικαιολογημένα, βλέποντας ότι η ομάδα είναι σταθερή αξία απαιτεί αυτή τη σταθερότητα και το να υπάρχουν στόχοι προς τα πάνω. Το ίδιο θέλουμε όλοι».

Για το αν ζήτησε ως εχέγγυο και ένα καλό γήπεδο προπόνησης: «Μας χαροποιούν όσα γίνονται σε Ζωσιμάδες και ΠΕΑΚΙ. Αναβαθμίζεται η ομάδα κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε υποχρέωση να την αναβαθμίσουμε αγωνιστικά. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον πρόεδρο με την καθοδήγηση και τη δικιά μου. Θέλουμε όλοι μας η ομάδα να παρουσιαστεί ανανεωμένη και με περισσότερη ποιότητα και ικανότητα. Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο. Προσπαθούμε να πορευτούμε σ’ αυτόν τον δρόμο, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αλλά χρειάζεται και η τύχη, ειδικά όταν έρχονται παιδιά από το εξωτερικό, για να δέσει αυτό που οραματιζόμαστε».

Για το διαφορετικό κράμα παικτών που αναμένεται να έχει η ομάδα: «Έχουμε παίκτες με φιλοδοξία και ταλέντο και πρέπει να έρθουν παίκτες που να έχουν διαπιστευτήρια εκεί που έπαιζαν, ότι πραγματικά μπορούν να έρθουν σαν πρώτες λύσεις. Είμαστε στη διαδικασία που ακόμα ψάχνουμε. Βρήκαμε κάποιους, αλλά όχι όλους. Μέχρι να ξεκινήσει η προετοιμασία, έχει καταλάβει και ο πρόεδρος ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα με παίκτες που θα έχουν προσωπικότητα και παραστάσεις.

Πέρυσι έκανα λάθος που έβαλα πολλά παιδιά μαζεμένα, που έπρεπε να τα βοηθήσουμε για να μας βοηθήσουν. Πρέπει να μαθαίνουμε απ’ αυτά που βιώνουμε στην καθημερινότητα και όταν διαπιστώνουμε ότι κάτι θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα να τα διορθώνουμε. Ο Θεός να μας βοηθήσει να κάνουμε καλές επιλογές, γιατί υπάρχει πάντα ρίσκο, για να παρουσιάσουμε την εικόνα που θέλουμε ως ομάδα».

Για την εικόνα της ομάδας που έτσι όπως την περιγράφει, θα είναι καλύτερη: «Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά. Προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαστε χρόνια μαζί, ήδη είπα πολλά και δεν το συνηθίζω».

Για το φημολογούμενο «ταξίδι» του ανάμεσα σε διάφορους πάγκους κι αυτό το καλοκαίρι: «Για διαφορετικούς λόγους υπήρχε κάθε φορά η καθυστέρηση στη συμφωνία. Πάντα με τον πρόεδρο συμφωνούμε την τελευταία μέρα των προπονήσεων πριν αναχωρήσω για την Κρήτη. Τα 2 τελευταία χρόνια καθυστερήσαμε περισσότερο για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Και πέρυσι με ενόχλησαν ομάδες, όπως και φέτος. Μέσα από τον σεβασμό στον εαυτό μου και σ’ αυτό που υπηρετώ, και αυτοί που συζήτησαν μαζί μου ξέρουν ότι πρώτα θέλω να μιλήσω με την ομάδα, όπως το κάναμε και φέτος και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία πρώτα να δω αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην ομάδα που είμαι και μετά να κάνω το επόμενο βήμα. Νομίζω ότι και ο πρόεδρος κατάλαβε ότι πρέπει η ομάδα να βοηθηθεί για να γίνει καλύτερη. Έπρεπε να δοθεί χρόνος γι’ αυτό το πράγμα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, είμαι επαγγελματίας, είναι ένδειξη σεβασμού και είναι τιμητικό για μένα, όταν κάποιος σε επιλέγει να σε βάλει στο σπίτι του θα πρέπει να δείχνουμε τεράστιο σεβασμό. Είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω με οποιονδήποτε ενδιαφερθεί για μένα, όπως και έκανα. Θα μπορούσα να πάω σε ομάδα με περισσότερα χρήματα. Δεν είναι αυτός ο στόχος ή το κίνητρο για εμένα. Εγώ θέλω η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη για εμένα και την ομάδα που είμαι. Η ομάδα που θα μου δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιο πάνω ήταν ο ΠΑΣ και είμαι πολλαπλά χαρούμενος που συνέβη αυτό στα Γιάννενα».

Για το αν περίμενε το ταξίδι στον ΠΑΣ Γιάννινα να κρατήσει τόσο πολύ: «Δεν το περίμενα. Ξέρω τα δεδομένα της δουλειά μου και ότι είμαστε όλοι εφήμεροι. Οι μισές και πάνω ομάδες, αλλάζουν κάθε χρόνο προπονητές. Αυτό που συμβαίνει με τον ΠΑΣ είναι σπάνιο, με χαροποιεί πάρα πολύ. Είναι επιλογή δική μου και του προέδρου που με εμπιστεύεται. Τα συναισθήματα που αναπτύχθηκαν με τον κόσμο ενισχύουν την αγάπη αυτή. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό που συμβαίνει με την ομάδα».

Για το μυστικό να είναι η ομάδα οικογένεια: «Ο ΠΑΣ είναι σπουδαία οικογένεια, η καθημερινότητα στα αποδυτήρια καλή, υπάρχει άψογη συνεργασία, όλοι προσπαθούν για το καλύτερο και η διοίκηση το ίδιο. Το σπουδαιότερο είναι να προσπαθείς κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερος, να προσπαθείς, να εξελίσσεσαι, να είναι όλα σε ροή. Προσπαθούμε προς την ίδια κατεύθυνση με τη διοίκηση».

Για το αν θα καταφέρει η ομάδα να γυρίσει ο κόσμος στο γήπεδο: «Είναι στόχος μας πραγματικά μέσα απ’ αυτό που θα δείξουμε από την αρχή. Το ενδιαφέρον και η αγάπη που εισπράττω προς την ομάδα και το πρόσωπό μου δεν το βρίσκεις εύκολα σε άλλες πόλεις. Ωστόσο δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση και στο γήπεδο. Την ομάδα πρέπει να την αγαπάμε και στα εύκολα και στα δύσκολα. Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια στα δύσκολα. Η δυναμική που εμφανίζεται στο γήπεδο είναι πιο μικρή σε σχέση με την πραγματικότητα στην πόλη. Θέλω να φανεί η αγάπη προς την ομάδα και τους παίκτες πιο έμπρακτα φέτος στο γήπεδο απ’ όλους. Ο κόσμος να γίνει ο 12ος παίκτης να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά».

Για τα πλάνα των μεταγραφών και πόσες θα χρειαστεί η ομάδα: «Η ομάδα έχει ήδη μία πολύ καλή βάση από τα παιδιά που πήραν ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια και αυτή τη βάση θέλουμε να την ενισχύσουμε και με παίκτες –χώρια από τα παιδιά που ήδη ήρθανε- που να έχουν οντότητα. Θέλουμε παίκτες, όχι πολλούς σε αριθμό, που μπαίνοντας θα ανεβάσουν την προσωπικότητα της ομάδας. Δεν θέλω, όμως, να μπω σε λεπτομέρειες. Χρειάζεται προσπάθεια».

Για τον Κόντε: «Για τον Κόντε ακούγονται πολλά. Προετοιμαζόμαστε σε περίπτωση που αποχωρήσει. Μακάρι να πάει σε μεγαλύτερη ομάδα, δεν έχουμε δικαίωμα να κόβουμε τον δρόμο και δεν το κάναμε ποτέ. Προς το παρόν, όμως, λογαριάζεται σαν παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα, όσο είναι εδώ θα τον έχω στο μυαλό σαν δικό μας παίκτη.

Από τα πιο σπουδαία στη δουλειά μου είναι ότι δεν έκοψα ποτέ τον δρόμο σε κάποιον παίκτη για να κερδίσω πρόσκαιρα εις βάρος του».

Για το ότι τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αντιλαμβάνονται στην Ελλάδα πόσο καλός προπονητής είναι: «Όλα ξεκινάνε από την αγάπη. Δούλευα 22 χρόνια σε τοπικά και μικρές κατηγορίες. Υπήρχε αγάπη γι’ αυτό που έκανα, υπομονή και επιμονή να γίνομαι καλύτερος, να εξελίσσομαι σαν άνθρωπος. Όταν προέκυψε η ευκαιρία με βρήκε έτοιμο και ανταποκρίθηκα. Βήμα βήμα προσπαθώ να κερδίζω πράγματα στην καθημερινότητα. Μπορεί να μη φτάνουμε πάντα εκεί που θέλουμε, αλλά πρέπει να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας».

Για το πόσο δύσκολες συνθήκες πέρασε στην καριέρα του: «Ξέρουμε όλοι το επίπεδο των μικρών κατηγοριών, αλλά το εσωτερικό κίνητρο είναι αυτό που μας κρατάει και μας δίνει ώθηση για να κάνουμε βήματα μπροστά. Η λέξη απογοήτευση δεν πρέπει να υπάρχει στο λεξικό. Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές για όλους. Διαφέρουμε μόνος ως προς το πώς τις αξιολογούμε και αν τις κάνουμε μικρές ή μεγάλες, αν εγκλωβιζόμαστε ή όχι. Μέσα από τις δυσκολίες όμως γίνεσαι καλύτερος. Ήταν δύσκολο 22 χρόνια στα μικρά πρωταθλήματα να μη χάσεις τον δρόμο σου. Κάνω το σταυρό μου που όλα πήγαν καλά».

Για το αν είναι ασυμβίβαστος ως προπονητής και ως χαρακτήρας: «Είμαι υπερήφανος που όλα αυτά τα χρόνια κράτησα μιας στάση που την καθόριζαν ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και το ήθος».

Για το τι σημαίνει καλός προπονητής κατ’ εκείνον: «Είναι ένα πακέτο με πράγματα και ευθύνες. Δεν αρκεί να είσαι σε πολλά καλός. Καταρχάς, κανείς δεν μπορεί να είναι καλός στα πάντα. Είναι σημαντικό να εμπνέεις τα παιδιά που έχεις στα αποδυτήρια και γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Είμαστε σε μια οικογένεια με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, κουλτούρες, παιδεία και πρέπει να μπουν όλοι σε μια κοινή συνισταμένη προς το κοινό συμφέρον.

Όσο ανεβαίνεις επίπεδο, η ικανότητα να κατευθύνεις ανθρώπους και οι γνώσεις, είναι τα πιο σημαντικά. Στις χαμηλότερες κατηγορίες φαίνεται πιο δύσκολα η δουλειά σε τεχνικοτακτικά θέματα, αλλά όλα είναι βελτίωση και εξέλιξη».

Για το αν η διαχείριση στα αποδυτήρια διδάσκεται: «Για να υπάρχει καλή συνεργασία, πρέπει να υπάρχει σεβασμός, ειλικρίνεια, εντιμότητα, δικαιοσύνη για να διαχειριστείς το πρόβλημα. Σε βάθος χρόνου αυτό χτίζει τη σχέση. Η προσέγγιση και το πώς θα πεις την αλήθεια είναι πιο σημαντικό και από την ίδια την αλήθεια. Δεν πρέπει να προσβάλλεις τον ποδοσφαιριστή, αλλά να καταλάβει σε τι πρέπει να γίνει καλύτερος και να διαπιστώσει το λάθος του για να γίνει καλύτερος».

Για τις επισκέψεις πρώην παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα στα αποδυτήρια που δείχνει το «δέσιμο» που έχει δημιουργηθεί: «Είμαι πολύ τυχερός γι’ αυτό. Βρήκα ένα περιβάλλον, που δεν το δημιούργησα εγώ. Υπήρχαν ήδη κάποια πολύ καλά παιδιά. Το ενισχύω όμως στην καθημερινότητα, γιατί είναι και δική μου φιλοσοφία αυτό. Για να έρθει κάποιος στην ομάδα μας, θα πρέπει να πληροί και κάποια κριτήρια. Σε αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ ο κ. Νιαρχάκος, που κάνει τρομερή δουλειά, ελέγχοντας τον χαρακτήρα οποιουδήποτε παίκτη πρόκειται να έρθει».

Για τον κ. Χριστοβασίλη που είναι εξαίρεση στον κανόνα στα ελληνικά δεδομένα και δεν επεμβαίνει στα αποδυτήρια: «Από τη μεριά μου υπάρχει αγάπη και σεβασμός προς τον πρόεδρο. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Δεν με ενοχλεί ποτέ στη δουλειά μου ούτε μπερδεύομαι εγώ στη δική του. Όλοι έχουμε τα καλά και τα κακά μας, κανείς δεν είναι τέλειος. Στο μυαλό μου τοποθετώ τα σημαντικά και τα καλά και προσπαθώ τις αδυναμίες να τις μετριάζω .

Δεν μ’ έχει ενοχλήσει ποτέ, υπάρχει αμοιβαίας σεβασμός. Προσπαθεί στην καθημερινότητα και τηρουμένων των αναλογιών, λόγω των οικονομικών που ξέφυγαν τις περιόδους από το 2009 ως το 2012 και εκεί πιέστηκε οικονομικά η ομάδα, όλοι μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε να εξυγιανθεί οικονομικά η ομάδα. Είναι σημαντικό που αδειοδοτηθήκαμε πάλι. Το να μένω τόσα χρόνια επιβεβαιώνουν όσα λέω».

Για το επόμενο πρωτάθλημα: «Δεν ξέρουμε ακόμα τη μορφή για να τοποθετηθώ. Τώρα δεν έχουμε δεδομένα».

Για το τι δεν πέτυχε που θέλει να το κάνει στο μέλλον: «Η εξέλιξη δεν σταματάει, όπως και η φιλοδοξία και η φλόγα. Πάω βήμα-βήμα. Τη δεδομένη στιγμή θέλω μέσα από την ομάδα του ΠΑΣ να έχω την καλύτερη χρονιά απ’ όταν ήρθα. Γι’ αυτό προσπαθώ. Όταν τελειώσει η χρονιά θέλω να έχει προστεθεί ένα λιθαράκι. Δεν υπάρχει ταβάνι. Ο θεός ξέρει που θα μας οδηγήσει αυτό».

Για το μήνυμά του προς τον κόσμο: «Θέλω να καταθέσω ότι έχω εισπράξει τεράστια αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Θα κάνουμε κατάθεση καρδιάς κι εγώ και οι συνεργάτες μου στην καθημερινότητα, ώστε να κάνουμε τον κόσμο να έρθει πιο κοντά και να αγκαλιάσει την ομάδα».

Για τα ματς που θυμάται στον ΠΑΣ: «Το πιο σπουδαίο αποτέλεσμα και πιο σπουδαίο ματς ήταν στην Ξάνθη που πήραμε την έξοδο στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη στεναχώρια ήταν η ήττα με 0-4 από τον Λεβαδειακό μέσα στην έδρα μας».

Για το πως κάνεις ηλεκτροσόκ σε ομάδα που είναι σε κακή ψυχολογία: «Δεν είναι τόσο απλό. Δεν μ’ αρέσει να χαρακτηρίζω από τις στιγμές, δηλαδή σήμερα κάποιος είναι καλός, αύριο άχρηστος».

Είναι εύκολο να το κατανοήσει ο φίλαθλος; «Όλοι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με βάση αυτό που θεωρούμε έντιμο και ειλικρινές, ώστε να επηρεάσουμε κάποιους ανθρώπους να αλλάξουν οπτική γωνία. Είμαστε σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η καχυποψία, η απατεωνιά, ο ωχαδερφισμός. Μόνοι μας δημιουργήσαμε αυτήν την κατάσταση και μόνοι μας θα τη λύσουμε. Ο ένας θα επηρεάσει τον άλλον, απλώς να υπάρχει συνείδηση απ’ όλους. Έχουμε υποχρέωση να βρίσκουμε την αιτία του προβλήματος, και με λογική και επιχειρήματα να πείθουμε και τους διπλανούς μας γιατί έγινε κάτι».

Για την αγωνιστική του φιλοσοφία και αν συμπίπτει με την ποδοσφαιρική: «Πάντα υπάρχει στο μυαλό όλων το ιδανικό, τι θα μας άρεσε να παίζει η ομάδα, όμως δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω προϋποθέσεων, παικτών ή συνθηκών. Πρέπει να βοηθάμε τους παίκτες να αισθάνονται καλύτερα με το να κάνουν αυτό που μπορούν και όχι αυτό που μας αρέσει ή θα θέλαμε να παίξουμε».

Για τους παίκτες που άλλαξαν επίπεδο και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον: «Να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που μιλάνε κολακευτικά για μένα. Ο Μαυροπάνος, ο Κούτρης είναι παιδιά που έχουν πιο ψηλά το ταβάνι τους. Θεωρώ ότι και ο Πασχαλάκης όταν θα κερδίσει κι άλλο σε ωριμότητα δεν θα έχει ταβάνι. Τα προσόντα ήδη τα διαθέτει και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του».

Για το αν παίζουν οι παίκτες για τον προπονητή: «Δεν δέχομαι ότι οι παίκτες παίζουν για τον προπονητή, δεν το έχω ζητήσει ποτέ. Ο καθένας από τη μεριά του προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά. Αν αυτό μου επιστρέφεται με αγάπη με κάνει χαρούμενο, γιατί είναι μια μικρή ανταπόδοση».

Για το αν υπάρχουν στιγμές που δεν τον αφήνει να κοιμηθεί μια λάθος απόφαση: «Στη ζωή όλοι κάνουμε λάθη και δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω να επανορθώσεις. Οι επιλογές μου είναι συνειδητές τις περισσότερες φορές. Μαθαίνω από τα λάθη, αλλά κάτι που γίνεται δεν γυρίζει πίσω. Ωστόσο δεν με ακουμπάει, γιατί θα χάσω αυτό που θα έρθει στο μέλλον. Τα λάθη, όμως, δεν σταματάνε ποτέ, αρκεί να παίρνεις διδάγματα».

Για τον γιο του που είναι προπονητής στον Κισσαμικό: «Δεν μπορεί να είναι αντικειμενική η κριτική μου στον Γιώργο. Είμαι υπερήφανος που όλος ο χώρος που είναι γύρω από το ποδόσφαιρο μου μεταφέρει τα καλύτερα για το ήθος του. Ξέρει κι αυτός ότι μόνο μέσα από τη δουλειά πρέπει κερδίζει πράγματα. Αγαπάει αυτό που κάνει και είναι στο χέρι του να φτάσει εκεί που οραματίζεται».

Και τέλος για το σύνθημα της επόμενης χρονιάς: «Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι μια σπουδαία χρονιά για την ομάδα. Να είμαστε συνειδητοποιημένοι, διοίκηση, παίκτες, προπονητές, φίλαθλοι και να μας βοηθήσετε κι εσείς να κάνουμε μια σπουδαία χρονιά».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags