Facebook Pixel Sportdog.gr | Σουπερλιγκάτος τεχνικός στο Μουντιάλ της Ρωσίας - Τι λέει για Μέσι-Κ.Ρονάλντο;
| 2018-06-20 23:27:00

Σουπερλιγκάτος τεχνικός στο Μουντιάλ της Ρωσίας - Τι λέει για Μέσι-Κ.Ρονάλντο;

Sportdog Team
Σουπερλιγκάτος τεχνικός στο Μουντιάλ της Ρωσίας - Τι λέει για Μέσι-Κ.Ρονάλντο;

Ζουμερές ατάκες για τη διοργάνωση.

Η τάση που επικρατεί στο σύχρονο ποδόσφαιρο με την προσήλωση στην αμυντική λειτουργία, η αιτολόγηση των εκπλήξεων που παρατηρούνται μέχρι στιγμής, η σημασία της ώρας διεξαγωγής ενός αγώνα σε σχέση με το βιολογικό ρολόϊ, η Αυστραλία, η Κροατία, το Περού, το βάρος του Λιονέλ Μέσι και ο MVP, Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι αυτά που έχουν κάνει εντύπωση στον Μιχάλη Γρηγορίου, απ΄ όσα έχουμε παρακολουθήσει στην κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή της Ρωσίας.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον έμπειρο τεχνικό, ο οποίος μίλησε για τις εντυπώσεις του από τους πρώτους αγώνες, ενώ σε καθημερινή βάση, θα παραθέτει τις εκτιμήσεις του για τις τρεις αναμετρήσεις της ημέρας.

«Φάνηκε απο τα πρωτα ματς ότι έχει κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις «μεγάλες» και τις «μικρές» ομάδες. Αποδεικνύεται ότι τα φαβορί δεν έχουν βρει τον τρόπο να διασπάσουν τις πολυπρόσωπες άμυνες. Και αυτό οφείλεται στην τάση που υπάρχει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να δίνεται έμφαση στην αμυντική λειτουργία. Φυσικά, εξαίρεση, αποτελούν οι αγώνες της Ρωσίας με την Σαουδική Αραβία -που είναι η πιό αδύναμη ομάδα του τουρνουά- και της Ισπανίας με την Πορτογαλία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγορίου και συνέχισε, εξηγώντας για ποιούς λόγους υπάρχουν αυτές οι εκπλήξεις στο Μουντιάλ: «Το παράδοξο είναι πως έστω και με μία τελική τα φαβορί προηγούνται, αλλά στην συνέχεια οι υποδεέστερες ομάδες ισοφαρίζουν. Σ΄ εκείνο το σημείο, αποκτούν ψυχολογία και εντείνουν τις προσπάθειες τους. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι εκτός από την σύγχρονη τάση για έμφαση στην αμυντική λειτουργία, οι «μεγάλες» ομάδες χρειάζονται 1-2 ματς για να βρουν πατήματα, αυτοματισμούς και καλύτερη λειτουργία στο επιθετικό τρίτο, έτσι ώστε να κερδίζουν τα παιχνίδια».

Οσον αφορά στην παγκόσμιας εμβέλειας «αντιπαράθεση» μεταξύ του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μέσι, ο Γρηγορίου είναι σαφής: «Μέχρι στιγμής ο Κριστιάνο είναι ο πολυτιμότερος παίκτης στο τουρνουά. Εδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Στον Μέσι έχει δοθεί μεγαλύτερο βάρος απ΄ όσο θα έπρεπε. Δεν είναι ο Μέσι που γνωρίζουμε, αλλά ας τον αφήσουμε 1-2 ματς και νομίζω ότι θα κάνει αυτό που μπορεί και που πρέπει. Για την κριτική που δέχεται ο Σαμπάολι είναι καλύτερα να περιμένουμε μέχρι το τέλος. Οταν χάνει πέναλτι ο Μέσι και δεν προκύπτει νίκη, είναι φυσικό να υπάρχει κριτική στον προπονητή. Ομως αυτός ξέρει καλύτερα, αυτός κάνει τις επιλογές και θα κριθεί στο τέλος».

Η ομάδα που εξέπληξε ευχάριστα τον Ελληνας προπονητή, είναι η Αυστραλία: «Σίγουρα έδειξε κάτι παραπάνω απ΄ αυτό που περιμέναμε. Δεν ήταν μόνο η τακτική προσέγγιση και η διάταξη του Φαν Μααρβικ, αλλά κυρίως η αγωνιστική φιλοσοφία που έδειξαν στον αγώνα με την Γαλλία. Προσπάθησαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Το επόμενο ματς με την Δανία είναι πολύ σημαντικό γι΄ αυτούς».

Οι ομάδες εκτός των φαβορί, που περιμένει ο Γρηγορίου να διακριθούν στο Μουντιάλ, αυτές που έχουν δυνατότητες να δημιουργήσουν αίσθηση στο τουρνουά, είναι η Κροατία και το Περού: «Για την Κροατία είχα και πριν το Μουντιάλ την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Και εννοώ να φθάσει μέχρι τα ημιτελικά. Την είδα στα δύο μπαράζ με την εθνική μας και διαπίστωσα ότι διαθέτει και τις μονάδες και το σύνολο για να τα καταφέρει. Είναι μία ολοκληρωμένη ομάδα, εφάμιλλη των μεγάλων. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα και το Περού. Επαιξαν πολύ καλά στο πρώτο ματς, θα μπορούσαν να νικήσουν, αλλά ηττήθηκαν. Θα περιμένω τα επόμενα δύο ματς»...

Από τις υπόλοιπες ομάδες, ο Γρηγορίου ξεχώρισε για διαφορετικούς λόγους, την Αγγλία και την Ισπανία, ενώ απογοητεύθηκε από την Γερμανία και την Γαλλία: «Μου άρεσε η Αγγλία. Είχε ταχύτητα, ρυθμό και διαρκή προσπάθεια. Ασχετα εάν νίκησαν στο τέλος. Και η Ισπανία είχε πολύ θετική εικόνα συνολικά. Αντίθετα, η Γερμανία δεν έχει καμμία σχέση με ό,τι μας είχε συνηθίσει. Πολύ αργό ρυθμό, δυσκολία στην ανάπτυξη από το δεύτερο στο τρίτο τρίτο. Μία ομάδα που απογοήτευσε. Ούτε η Γαλλία μου άρεσε, άσχετα με το ότι νίκησε. Οσο για την Ρωσία, απόψε θα δώσει τα διαπιστευτήρια της απέναντι στην Αίγυπτο και θα δούμε τι μπορεί να κάνει ως οικοδέσποινα».

Σ΄ αυτό το σημείο και με αφορμή την απογοητευτική εμφάνιση της Γαλλίας, ο Ελληνας τεχνικός, δίνει έμφαση σ΄ ένα στοιχείο που δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό, αλλά δύναται να επηρρεάσει ιδιαίτερα του ποδοσφαιριστές: «Η ώρα διεξαγωγής ενός αγώνα, συνδέεται άμεσα με το βιολογικό ρολόϊ των ποδοσφαιριστών. Αλλος είναι ο ρυθμός ενός αγώνας στη 1 το μεσημέρι, άλλος στις 3 και διαφορετικοί το απόγευμα και το βράδυ. Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών, έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται το βράδυ. Γι΄ αυτό βλέπουμε στους αγώνες που γίνονται το μεσημέρι -με το μισό γήπεδο να έχει ήλιο- διαφορετικό ρυθμό και γι΄ αυτό βλέπουμε καλύτερο θέαμα το βράδυ. Αυτός είναι ο λόγος που οι παίκτες των φαβορί, δεδομένου ότι πρέπει να παράξουν ποδόσφαιρο και να οργανώσουν την ανάπτυξη τους, δυσκολεύονται».

Μιλώντας, τέλος, για τις προβλέψεις του όσον αφορά στις ομάδες που θα φθάσουν μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης, ο Γρηγορίου, σχολίασε: «Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις. Η διοργάνωση είναι στην αρχή και εξελίσσεται».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags