Facebook Pixel Sportdog.gr | Κωμωδία στο Βόλο: «Χάρτινος Ηρακλής, γελοιοποίησε το ματς» - Η ΑΕΚ στο UEFA (ΦΩΤΟ)
| 2018-06-24 11:00:00

Κωμωδία στο Βόλο: «Χάρτινος Ηρακλής, γελοιοποίησε το ματς» - Η ΑΕΚ στο UEFA (ΦΩΤΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Κωμωδία στο Βόλο: «Χάρτινος Ηρακλής, γελοιοποίησε το ματς» - Η ΑΕΚ στο UEFA (ΦΩΤΟ)

Ο Νίκος Χρηστίδης θυμάται στο sportdog τα μπαράζ του '86.

Στις 23 Ιουνίου 1986, μέσα στο κατακαλόκαιρο ΑΕΚ και Ηρακλής παίζουν αγώνα μπαράζ στον Βόλο για την τρίτη θέση στην βαθμολογία και τη συμμετοχή στο UEFA. Το παιχνίδι έληξε 2-0 υπέρ της Ένωσης και πήρε το εισιτήριο για την ευρωπαϊκή διοργάνωση της επόμενης σεζόν.

Η αναμέτρηση όμως είχε πολύ παρασκήνιο. Στον αγώνα ο Ηρακλής δήλωσε 10 παίκτες (ναι καλά διαβάσατε). Οι «κυανόλευκοι» είχαν αιτηθεί την αναβολή του παιχνιδιού, καθότι Χατζηπαναγής, Παπαϊωάννου, Μπέκας, Παπαδόπουλος, Γκεοργκίεφ, Ηλιάδης ήταν εγχειρισμένοι, ενώ Ξανθόπουλος, Κωφίδης και Αναστασιάδης ήταν τιμωρημένοι από τη διοίκηση. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από την ΕΠΑΕ.

Έτσι οι Ηρακληδείς αποφάσισαν να διακωμωδήσουν τον αγώνα. Μάλιστα υπήρχαν αναφορές πριν το ματς για αυτό που επρόκειτο να συμβεί, όπως φαίνεται από την ανάλυση των εφημερίδων της εποχής, για την οποία μας βοήθησε ο διαχειριστής του αρχείου του aek.com, Νίκος Δέας. Ο «Φίλαθλος» τιτλοφορήθηκε στις 22 Ιουνίου ως «Ντροπή στις φανέλες του Ηρακλή».

Στο ζέσταμα του παιχνιδιού ο Ζήφκας δηλώθηκε τραυματίας αλλά μπήκε στο 19' ως αλλαγή. Στη συνέχεια οι Θεσσαλονικείς προφασίστηκαν τραυματισμούς και άρχισαν να αποχωρούν ένας-ένας. Ο Σαντεξής βγήκε στο 51', ο Αδάμου στο 54', ο «γηραιός» έμεινε με έξι και βάσει κανονισμών, το ματς κατοχυρώθηκε στον Δικέφαλο, ο οποίος κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ποιος ο λόγος που στήθηκε όλο αυτό το γελοίο σκηνικό; Οι τυπικά φιλοξενούμενοι, διαμαρτυρήθηκαν για την υπόθεση των Σερρών που αφορούσε την ΑΕΚ, αλλά και για το γεγονός, ότι κρίθηκε αβάσιμη η καταγγελίας τους εις βάρος του ΟΦΗ και τον Χιλιανό ποδοσφαιριστή των Κρητικών, Ίσης, τον οποίο κατηγόρησαν, ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Η κόντρα όμως είχε περισσότερο παρασκήνιο. Ο Ηρακλής πίεζε για την τιμωρία της ΑΕΚ με αφαίρεση βαθμών, για δικαστικές υποθέσεις, ώστε να επωφεληθεί, να την περάσει στη βαθμολογία και να μη χρειαστεί αγώνας μπαράζ.

Ο αθλητικός δικαστής της εποχής, όμως, Νίκος Χατζάκης, ήταν καταπέλτης εις βάρος του Ηρακλή. «Δεν είναι αγωνιστικής προσπάθειας η βαθμολογική θέση στην οποία βρίσκεται ο Ηρακλής με τους 2 χάρτινους βαθμούς. Που αδικείται; Ποιος του φταίει;».

Τα πρωτοσέλιδα της εποχής ήταν πολύ σκληρά απέναντι στον «γηραιό». Με τίτλο «Κωμωδία Μπαράζ» κυκλοφόρησε για παράδειγμα το «Φως», ενώ και τα υπόλοια Μέσα, όπως διαβάσατε παραπάνω χειρίστηκαν με ιδιαίτερη αυστηρότητα την υπόθεση.

Για την αναμέτρηση μίλησε στο sportdog.gr ο Νίκος Χρηστίδης, ο οποίος εκτελούσε χρέη προπονητή για την ΑΕΚ σε εκείνο το περίεργο παιχνίδι. «Στο τέλος του πρωταθλήματος έπρεπε να γίνει μπαράζ για την Ευρώπη. Ο Ηρακλής διαμαρτυρήθηκε γιατί επιθυμούσε την ποινή της ΑΕΚ για την ιστορία με τον Πανσερραϊκό, για την οποία τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα», θυμάται ο παλαίμαχος τερματοφύλακας και συνεχίζει:

«Αυτοί ξεκίνησαν με οχτώ και είχαν συμφωνήσει να βγαίνουν σιγά σιγά ώστε να φτάσουν τους εξι και να διακοπτόταν ο αγώνας. Με τους έξι δεν μπορούσε να γίνει ματς, είναι δυσφήμηση του αθλήματος. Οι Ηρακληδείς είχαν κάνει κάποιες συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισαν να ακολουθήσουν την τακτική αυτή.

Ήταν ένα παιχνίδι πολύ σκληρό από την πλευρά των Ηρακληδέων. Όταν βλέπεις μία ομάδα με 8 παίκτες και να παίζει τόσο σκληρά, όσο δυνατή ομάδα και αν είσαι, σου κόβεται η διάθεση να παίξεις μπάλα. Το παιχνίδι πήγε μέχρι το 54' στο 0-0. Άρχισαν μετά να προφασίζονται ψεύτικούς τραυματισμούς και διακόπηκε το ματς».

Καταλήγοντας τόνισε: «Αυτή ήταν η ιστορία. Ο Ηρακλής ήθελε να γελοιοποιήσει το παιχνίδι εις ένδειξη διαμαρτυρίας».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags