Facebook Pixel Sportdog.gr | Ο ρατσισμός στη... σέντρα του Μουντιάλ - Το «f@ck racism» της εθνικής Σουηδίας
| 2018-07-04 11:19:00

Ο ρατσισμός στη... σέντρα του Μουντιάλ - Το «f@ck racism» της εθνικής Σουηδίας

Ο ρατσισμός στη... σέντρα του Μουντιάλ - Το «f@ck racism» της εθνικής Σουηδίας

Εθνικιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός γηπέδου.

 

Το Μουντιάλ της Ρωσίας έχει διανύσει πάνω από τα μισά της διαδρομής του. Πέρα από την πανηγυρική ατμόσφαιρα, η διοργάνωση στιγματίστηκε από ρατσιστικές και εθνικιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός γηπέδου.

Το μήνυμα της FIFA είναι σαφές: «Το fair play και ο αλληλοσεβασμός είναι θεμελιώδη στο ποδόσφαιρο. Οι διακρίσεις δεν επιτρέπονται». Παρότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επαναλαμβάνει διαρκώς το «πες όχι στον ρατσισμό», μια ματιά στη Ρωσία δείχνει ότι ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και το μόμπινγκ εμφανίζουν και εκεί το απαίσιο πρόσωπό τους –εντός και εκτός γηπέδου, αλλά και στο διαδίκτυο.

Αυτές οι δυσάρεστες εκδηλώσεις δεν εκπλήσσουν τον φιλόσοφο και ποδοσφαιρόφιλο Βόλφραμ Αϊλενμπέργκερ. «Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει πάντα σε τουρνουά εθνικών ομάδων, δηλαδή ένα υγιές αίσθημα υπερηφάνειας να εκφυλίζεται σε ένα είδος μίσους και εθνικισμού», επισημαίνει. Τέτοια παραδείγματα υπήρξαν στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Η πολύκροτη υπόθεση γύρω από τους τουρκικής καταγωγής γερμανούς διεθνείς Μεσούτ Οζίλ και Ιλκάι Γκύντογκαν εξαιτίας της επίμαχης φωτογραφίας τους με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν απασχόλησε τη Γερμανία επί εβδομάδες. Μετά την ιστορική αποτυχία της Εθνικής Γερμανίας μάλιστα ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος AfD Γενς Μάιερ κατέστησε τον Μεσούτ Οζίλ προσωπικά υπεύθυνο για την ήττα από την Νότια Κορέα, που έφερε και τον αποκλεισμό των Γερμανών.

Διαβάστε περισσότερα στο Newpost

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags