Facebook Pixel Sportdog.gr | Γαλλική επανάσταση - Παγκόσμιοι πρωταθλητές για δεύτερη φορά οι τρικολόρ, σήκωσαν την κούπα (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-07-15 19:53:00

Γαλλική επανάσταση - Παγκόσμιοι πρωταθλητές για δεύτερη φορά οι τρικολόρ, σήκωσαν την κούπα (ΒΙΝΤΕΟ)

του Βαγγέλη Καράμαλη
Γαλλική επανάσταση - Παγκόσμιοι πρωταθλητές για δεύτερη φορά οι τρικολόρ, σήκωσαν την κούπα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη νίκη 4-2 επί των Κροατών που πάλεψαν.

Η Γαλλία είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια, καθώς με εκπληκτική εμφάνιση νίκησε 4-2 στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ την αξιόμαχη Κροατία και σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι «τρικολόρ» ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο ένα εκπληκτικό τουρνουά και επιβεβαίωσαν όσους τους θεωρούσαν την καλύτερη ομάδα πριν την πρώτη σέντρα στην Ρωσία.

Οι Γάλλοι ευτύχησαν να προηγηθούν με αυτογκόλ του Μάντζουκιτς, η Κροατία απάντησε με γκολάρα του Πέριστιτς, ωστόσο με πέναλτι του Γκριεζμάν (μετά από χρήση VAR), η Γαλλία έκανε το 2-1 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Με γκολάρες των Πογκμπά και Εμπαπέ το σκορ ανέβηκε στο 4-1, ενώ μετά από τραγικό λάθος του Γιορίς στο 69’, ο Μάντζουκιτς μείωσε σε 4-2. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ του τελικού, παρά τις προσπάθειες των Κροατών στο τελευταίο εικοσάλεπτο.

Η Γαλλία, που έπαιξε για 3η φορά στην ιστορία της σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (1998, 2006, 2018), κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά, καθώς είχε φτάσει στην κορυφή του κόσμου και το 1998, όταν είχε νικήσει 3-0 την Βραζιλία.
 

Αυτογκόλ μετά από ανύπαρκτο φάουλ και απάντηση με γκολάρα

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, ο μεγάλος τελικός του Μουντιάλ όχι μόνο είχε εξαιρετικό ρυθμό και φάσεις από τα πρώτα λεπτά, αλλά είδαμε και τους Κροάτες να μπαίνουν αποφασισμένοι για να δώσουν απαντήσεις σε όσους είχαν χαρακτηρίσει τους Γάλλους ως απόλυτο φαβορί.

Η Κροατία λοιπόν πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και πίεσε για το γρήγορο γκολ και στο πρώτο τέταρτο ήλεγχε απόλυτα τον ρυθμό του ματς. Ωστόσο, στο 18’ κόντρα στη ροή της αναμέτρησης η Γαλλία άνοιξε το σκορ. Ο Γκριεζμάν εκτέλεσε το φάουλ που κέρδισε ο ίδιος εκτός περιοχής (δεν υπήρχε καμία παράβαση) και ο Μάντζουκιτς στην προσπάθειά του να απομακρύνει με το κεφάλι, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0.

Παρά το γκολ πάντως, η Κροατία δεν τα έχασε και αμέσως βγήκε μπροστά για να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Στο 21’ προειδοποίησε με την κεφαλιά του Βίντα, ενώ στο 27’ ο Πέρισιτς με ωραία ενέργεια εντός περιοχής και σουτάρα, νίκησε τον Γιορίς και έγραψε το 1-1.

Μίλησε το… VAR

Μετά την ισοφάριση το ματς ήρθε σε απόλυτη ισορροπία, με την μπάλα στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου να πηγαίνει πάνω – κάτω και τις δύο ομάδες να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο και να ψάχνουν το γκολ. Τελικά, αυτό ήρθε στο 34’ για τους Γάλλους μέσω πέναλτι και VAR.

Συγκεκριμένα, μετά από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Πέρισιτς, ο διαιτητής Πιτάνα με τη βοήθεια του VAR θεώρησε πως δεν ήταν απούσιο και έδειξε την άσπρα βούλα. Ο Γκριεζμάν σημάδεψε σωστά, έστειλε τον Σούμπασιτς στην άλλη γωνία και έγραψε το 2-1. Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου, καθώς στις καθυστερήσεις η κεφαλιά του Βίντα μετά από κόρνερ του Ράκιτιτς, πέρασε λίγο άουτ.


Αγκάλιασαν την κούπα με γκολάρες

Όπως συνέβη και στο πρώτο ημίχρονο, έτσι και στην επανάληψη οι Κροάτες όντας πίσω στο σκορ μπήκαν φουριόζοι και πίεσαν για την ισοφάριση. Μάλιστα, στο 48’ έφτασαν πολύ κοντά στο 2-2, όταν ο Γιορίς έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ το πολύ δυνατό σουτ του Ρέμπιτς. Ωστόσο, η Γαλλία παίζοντας με συγκεκριμένο πλάνο, δίνοντας χώρο στους Κροάτες και χτυπώντας στις αντεπιθέσεις, κατάφερε να πετύχει τον στόχο της.

Στο 52’ ο Εμπαπέ έφυγε στην κόντρα, όμως το πλασέ του από πλάγια θέση σταμάτησε στο πόδι του Σούμπασιτς, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα λίγα λεπτά αργότερα. Ο νεαρός στράικερ γύρισε ωραία στο 59’ μέσα στην περιοχή στον Γκριεζμάν, που έστρωσε στον Πογκμπά και αυτός με υπέροχο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-1.

Το γκολ αυτό επηρέασε πάρα πολύ την ψυχολογία των Κροατών, οι οποίοι στα επόμενα λεπτά έδειχναν να τα έχουν χαμένα και το πλήρωσαν. Στο 65’ η Γαλλία βγήκε ωραία ξανά στην επίθεση και ο Εμπαπέ με σουτάρα έξω από την περιοχή νίκησε τον Σούμπασιστς και έγραψε το 4-1!

Το… δώρο του Γιορίς, η ψυχή των Κροατών και η κούπα των Γάλλων!

Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι ο τελικός είχε τελειώσει και οι Γάλλοι ετοίμαζαν τις σαμπάνιες, ο Γιορίς κατάφερε να δώσει ξανά νόημα στο παιχνίδι. Ο πορτιέρε της Τότεναμ στο 69’ προσπάθησε να τριμπλάρει στη μικρή περιοχή τον Μάντζουκιτς, αυτός έβαλε όμως την προβολή και έστειλε την μπάλα στην άδεια εστία για το 4-2.

Το γκολ αυτό έδωσε ξανά… δύναμη στους Κροάτες, οι οποίοι στο τελευταίο εικοσάλεπτο βγήκαν μπροστά και τα έπαιξαν όλα για όλα. Μάλιστα, έχασαν και κάποιες καλές ευκαιρίες, όπως το σουτ του Ράκιτιτς στο 78’ που πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι, αλλά και την προσπάθεια του ίδιου στο 89’. Τελικά, το 4-2 έμεινε μέχρι το φινάλε και η Γαλλία σήκωσε την κούπα για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γαλλία (Ντεσάν): Γιορίς - Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ - Πογκμπά, Καντέ (55’ Ενζονζί) – Εμπαπέ, Γκριζμάν, Ματουιντί (73’ Τολισό) – Ζιρού (81’ Φεκίρ)

Κροατία (Ντάλιτς): Σούμπασιτς - Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (82’ Πιάτσα) - Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς – Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς), Μόντριτς, Πέρισιτς - Μάντζουκιτς

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags