Facebook Pixel Sportdog.gr | Ντιντιέ Ντεσάμπ: «Ο πατέρας της νίκης»
| 2018-07-16 16:11:00

Ντιντιέ Ντεσάμπ: «Ο πατέρας της νίκης»

Sportdog Team
Ντιντιέ Ντεσάμπ: «Ο πατέρας της νίκης»

Φοβερό αφιέρωμα για τον πρωτομάστορα της επιτυχίας των τρικολόρ.

Στο «Πάνθεον» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ανήκει πλέον ο Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ο Γάλλος τεχνικός, που οδήγησε την εθνική ομάδα της πατρίδας του στην κατάκτηση του Μουντιάλ της Ρωσίας, είναι μαζί με τον Βραζλιάνο, Μάριο Ζάγκαλο και τον Γερμανό, Φραντς Μπεκενμπάουερ, οι -μόλις- τρεις προπονητές, που έχουν «σηκώσει» το παγκόσμιο κύπελλο, τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές.

Ηταν 12 Ιουλίου 1998, όταν ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, σήκωνε στον ουρανό των Παρισίων το τρόπαιο του Μουντιάλ. Ο αρχηγός εκείνης της εθνικής Γαλλίας, είχε οδηγήσει -μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν- τους «πετεινούς», για πρώτη φορά στην Ιστορία τους, στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, μετά τον εμφατικό θρίαμβο με 3-0 επί της Βραζιλίας του Ρονάλντο. Και το βραδάκι της 15ης Ιουλίου 2018, ήταν η σειρά του μοσχοβίτικου ουρανού να ...δεχθεί το παγκόσμιο κύπελλο από τα χέρια του κορυφαίου προπονητή.

Ο νυν Γάλλος εκλέκτορας, είναι ο άνθρωπος που συνδέει αυτές τις δύο κορυφαίες στιγμές του γαλλικού ποδοσφαίρου και δικαίως απέκτησε μία μοναδική θέση στην Ιστορία του λοφιλέστερου παιχνιδιού. Οπως επίσης δικαίως, οι συμπατριώτες του, του έχουν αποδώσει το προσωνύμιο ο «πατέρας της νίκης». Αλλωστε, το επιβεβαιώνον και οι αριθμοί, σύμφωνα με τους οποίους από το 2012 και σε 86 αγώνες υπό την καθοδήγηση του Ντεσάμπ, οι «πετεινοί» μετρούν 56 νίκες και από μόλις 15, ισοπαλίες και ήττες.

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει το γαλλικό ποδόσφαιρο, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1968 στην πόλη Μπαγιονέ. Εξαιρετικός αμυντικός μέσος, από τους πρώτους διδάξαντες της συγκεκριμένης θέσης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο Ντεσάμπ ήταν ένα πραγματικό «μηχανάκι» στον νευραλγικό χώρο του κέντρου. Εκανε σπουδαία καριέρα στις Ναντ, Μαρσέιγ, Μπορντό, Γιουβέντους, Τσέλσι και Βαλένθια, με απολογισμό 21 γκολ σε 562 αναμετρήσεις. Ως παίκτης κατέκτησε το πρώτο Champions League της Ιστορίας με την Μαρσέιγ (1993) και την κορυφαία διοργάνωση του 1996 με την Γιουβέντους, τρία καμπιονάτο, δύο σαμπιονά κι ένα κύπελλο Αγγλίας με την Τσέλσι. Βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος των «τρικολόρ», με 103 συμμετοχές και τέσσερα τέρματα, ο Ντεσάμπ στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998 και πρωταθλητής Ευρώπης, δύο χρόνια αργότερα. Στην συνέχεια ακολούθησε την προπονητική, εργαζόμενος σε Μονακό, Γιουβέντους, Μαρσέιγ και εθνική Γαλλίας, όπου παραμένει ομοσπονδιακός τεχνικός και θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags