Facebook Pixel Sportdog.gr | Ατάκες που θα συζητηθούν από Φυτανίδη: «Δεν πήγα Παναθηναϊκό, εξαιτίας του ΠΑΟΚ»
| 2018-07-20 22:42:00

Ατάκες που θα συζητηθούν από Φυτανίδη: «Δεν πήγα Παναθηναϊκό, εξαιτίας του ΠΑΟΚ»

Sportdog Team
Ατάκες που θα συζητηθούν από Φυτανίδη: «Δεν πήγα Παναθηναϊκό, εξαιτίας του ΠΑΟΚ»

Ο έμπειρος αμυντικός έδωσε αποκαλυπτική συνέντευξη.

Μετά από έξι μήνες στη ρουμανική Γκαζ Μετάν και έχοντας καταγράψει πάνω από 330 συμμετοχές στην Α' Εθνική, ο Σωκράτης Φυτανίδης αναζητεί τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, με... πυξίδα και πάλι εκτός Ελλάδας. Κι αυτό διότι δυστυχώς ελάχιστα πράγματα πλέον τον εμπνέουν ώστε να συνεχίσει να επιθυμεί να αγωνίζεται στην ελληνική Super League, παρά το γεγονός ότι έχει αρκετές κρούσεις από ελληνικούς συλλόγους.

Ο έμπειρος μιλάει στη «Μetrosport» για πολλά. Για τις δύο φορές που βρέθηκε πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ, για τη δικαστική διαμάχη με τον Ατρόμητο και την δικαίωσή του από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

-Σωκράτη, πώς ήταν η εμπειρία στην Γκαζ Μετάν;

«Με βοήθησε πολύ η εμπειρία της Ρουμανίας έτσι ώστε να επανέλθω μετά από μια περιπέτεια που όλοι ξέρουμε τι συνέβη και έχασα ένα εξάμηνο. Το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι περίπου όπως αυτό της Ελλάδας, πλην όμως γνώρισα κάτι διαφορετικό που είναι χρήσιμο στο να αποκτήσω μέτρο σύγκρισης».

- Αισθάνεσαι λίγο... αδικημένος από την πορεία σου; Κατέγραψες 332 συμμετοχές στην Α΄Εθνική, βρέθηκες πολλές φορές κοντά σε μια μεγάλη μεταγραφή, αλλά κάθε φορά κάτι τις... κολλούσε.

«Aντίθετα θα έλεγα. Εχω μια πολύ καλή πορεία, έπαιξα σε καλές ομάδες και από την πλευρά μου αισθάνομαι ότι έκανα αυτό που έπρεπε. Δε σταμάτησα ποτέ να δουλεύω. Ίσως κάποια πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά και πιο γρήγορα».

-Είναι γνωστό ότι είχες βρεθεί κοντά στον ΠΑΟΚ...

«Ναι, είχα βρεθεί πάρα πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ. Δύο φορές έφτασα στο παρά ένα. Την πρώτη με τον κ. Δώνη και τη δεύτερη με τον κ. Στέφενς. Μάλιστα τη δεύτερη φορά προτίμησα να μην πάω στον Παναθηναϊκό για να παίξω στον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς όμως τότε έγιναν κάποια λάθη από ανθρώπους που εμπιστεύτηκα. Δεν τα κατάφερα να παίξω, θα μπορούσα να είχα παίξει, είχα τις ευκαιρίες. Βέβαια είμαι άνθρωπος που κοιτάω πάντα τι δεν έκανα εγώ σωστά, δε μου αρέσει να ρίχνω τις ευθύνες αλλού. Ίσως λοιπόν έφταιξα εγώ στο ότι άφησα κάποιους ανθρώπους να χειρίζονται εν λευκώ δικές μου υποθέσεις».

«Δεν έφυγα σαν κλέφτης από τον Ατρόμητο, ξεπεράστηκαν… κάποια όρια»

Πολλά έχουν ειπωθεί για την δικαστική του υπόθεση με τον Ατρόμητο. Ο Φυτανίδης έκανε προσφυγή και μετά από κάποιους μήνες η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών τον δικαίωσε επιδικάζοντας το ποσό που του οφείλονταν. Τι λέει ο ίδιος; «Ειπώθηκαν από την πλευρά Ατρομήτου πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θα εστιάσω μόνο σ’ αυτό που αναφέρθηκε ότι 'έφυγε σαν κλέφτης' καθώς εκτιμώ ότι ήταν ατυχής. Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτή η δήλωση, η συνείδησή μου είναι απόλυτα ήσυχη. Δεν μπορείς να θίγεις την υπόληψη ενός εργαζόμενου ανθρώπου, πολύ περισσότερο όταν ασκεί ένα νόμιμο δικαίωμά του. Ξεπεράστηκαν κάποια όρια, υπήρξαν πράγματα δυσεπίλυτα στην πορεία, όχι μόνο οικονομικά αλλά πρωτίστως θέματα συμπεριφοράς. Ήμουν έξι χρόνια στην ομάδα, έζησα μεγάλες στιγμές και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό όσο διάστημα αγωνίστηκε.

Προσπάθησα πολύ να αποφύγω αυτή την κίνηση, δεν έβλεπα όμως λύση στον ορίζοντα. Έπραξα αυτό που επέβαλλε η συνείδηση μου. Σε όλη τη διαδικασία φάνηκε ότι είχα δίκιο. Δεν είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στον κόσμο τι έχει γίνει, δεν είναι του χαρακτήρα μου να βγαίνω να μιλάω για προσωπικά θέματα. Στην ομάδα αυτή έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Μέχρι και σήμερα με ρωτούν τι έγινε με τον Ατρόμητο, απλοί φίλαθλοι που πραγματικά αγαπούν την ομάδα, θεωρώ άσχημο να βγαίνει κάποιος και να λέει τα άσχημα από μία σχέση. Τα άσχημα τα κρατάω για μένα και δεν είναι λίγα….απλά δεν τα βγάζω προς τα έξω. Εκδηλώνω μόνο τα θετικά. Για 4,5 χρόνια τα πράγματα πήγαιναν καλά, τον τελευταίο 1,5 χρόνο όμως, άλλαξε ανεπανόρθωτα η κατάσταση, ξεπεράσαν κάποια όρια και φτάσαμε εδώ. ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής. Τα εν οικώ μη εν δήμω».

«Πρέπει να κάνεις το… αμορτισέρ»

Ρωτήσαμε τον Σωκράτη Φυτανίδη αν μερικές φορές παρεξηγείται από τους προέδρους ή τους φιλάθλους η λέξη 'αρχηγός'. Απαντά: «Είναι δύσκολο να κάνεις το αμορτισέρ. Πρέπει να απορροφάς όλους τους κραδασμούς και αυτό το έκανα για μεγάλο διάστημα. Δεν άντεξα τα προσωπικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Δεν υπάρχει προπονητής που να έχει παράπονο από την δουλειά μου και την τιμιότητά μου». Υπήρξε όμως ποτέ συζήτηση για κάποια πώληση όσο ήταν στον Ατρόμητο; «Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν ότι υπήρξαν ομάδες για να πάω, είτε με πώληση είτε ως ελεύθερος. Τελικά έμεινα και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για την ομάδα. Ήταν μια κοινή απόφαση. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…».

«Θετικό ότι επιστρέφουν Αρης και ΟΦΗ»

Η άποψή του για το περσινό πρωτάθλημα έχει ενδιαφέρον. «Δεν είδα ιδιαίτερη ποιότητα στο περσινό πρωτάθλημα. Αυτό που ανέβηκε μόνο ήταν το επίπεδο του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και το ότι χτύπησαν τον Ολυμπιακό. Δεν ήταν υψηλού επιπέδου το πρωτάθλημα. Είναι θετικό ότι επιστρέφουν Αρης και ΟΦΗ, διότι χρειάζεται δυνατή περιφέρεια. Λείπει και ο Ηρακλής». Για την πορεία του Ατρομήτου τόνισε: «Ο Ατρόμητος έκανε πολύ καλή σεζόν. Ξεκίνησε καλά και συνεχίστηκε ως το τέλος, όμως το σημαντικό είναι να έχει διάρκεια. θα φανεί στην επόμενη σεζόν. Μακάρι να λυθούν και τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάθε χρόνο τα ίδια. Δυστυχώς παρ' ότι κατακτήσαμε το Euro, δεν έγιναν βήματα προόδου». Όσο για το ποιοι και τι του άρεσε από το περσινό πρωτάθλημα: «Μου άρεσε πολύ ο Βιεϊρίνια, σε μια διαφορετική θέση από αυτή που γνωρίζαμε. Επίσης ο Ουάρντα έδειξε κάτι διαφορετικό από τη σεζόν που μας πέρασε. Βέβαια υπάρχει μεγάλη διαφορά στη φανέλα, το να σηκώσει το βάρος της φανέλας κάνει και τη διαφορά ενός καλού με έναν μεγάλο παίκτη. Εχει να κάνει με την ψυχοσύνθεσή του. Εκεί φαίνεται, όταν θα καίει η μπάλα. Μου άρεσε επίσης ο Νίκος Παπαδόπουλος της Λαμίας, έκανε μια πολύ μεστή σεζόν, ο Τόνσο από τον Αστέρα Τρίπολης, δείχνει τι μπορεί να παρουσιάσει ένας Λατίνος στην Ελλάδα».

Από τους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε ξεχώρισε τον Γιώργο Δώνη: «Ο Δώνης ήταν ένας από αυτούς μου έδωσε την ελευθερία κινήσεων να βγάλω τον εαυτό μου, όλα τα χαρακτηριστικά που έχω. Η σχέση μας ήταν ιδιαίτερη. Ήμουν... ο πρώτος που κυνηγούσε όταν πήγαιναν στραβά κάποια πράγματα, δεχόμουν εγώ την πίεση να πηγαίνουν όλα καλά μετά από μια ήττα. Προπονεί όμως σε πολύ υψηλό επίπεδο».

-Θεωρείς ότι είναι αδικημένος προπονητής;

«Είναι ένας προπονητής αδικημένος ίσως γιατί είναι Ελληνας. Με έναν ξένο θα έδειχναν περισσότερη υπομονή. Εχει πετύχει ιδιαίτερα πράγματα, πήγε τον Ατρόμητο στον τελικό Κυπέλλου και αφήνει έργο όπου πηγαίνει».

-Αρα θα μπορούσατε να ξανασυνεργαστείτε φέτος;

«Το θεωρώ απίθανο γιατί υπάρχουν περιορισμοί στον Παναθηναϊκό και δική μου επιδίωξη είναι να αγωνιστώ εκτός Ελλάδας».

Ο Απόλλων και η επιστροφή

Τον χειμώνα έκανε προπονήσεις με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, αλλά δεν προχώρησε συνεργασία. Ο Φυτανίδης υπογραμμίζει: «Ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε, είχα την τύχη να προπονηθώ το διάστημα της ταλαιπωρίας μου. Τον Απόλλωνα τον θεωρώ κομμάτι της ζωής μου οπότε κάποια στιγμή, όταν θα ευνοούν οι συνθήκες θα βρίσκομαι κοντά στην ομάδα από οποιαδήποτε σκοπιά. Κάποια στιγμή θα ξαναβρεθώ κοντά».

Tουρκία και... Αρης!

Ο Σωκράτης Φυτανίδης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετές ομάδες, κυρίως του εξωτερικού, για να συνεχίσει την καριέρα του, ενώ το όνομά του είχε ακουστεί σε προηγούμενη μεταγραφική περίοδο και για τον Αρη. Τι λέει όμως ο ίδιος; «Δεν έγινε κάποια επίσημη συζήτηση με τον Αρη, όχι. Είναι πολύ θετικό που επέστρεψε στη Super League, γιατι το έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είπα και νωρίτερα ότι πρώτος στόχος μου είναι το εξωτερικό. Εχω δεχθεί κάποιες κρούσεις από Ελλάδα, αλλά για μένα έχει μεγάλη σημασία το κίνητρο. Μπορούσα να μείνω στη Ρουμανία, είχα πρόταση από την Κονκόρντια. Επίσης υπάρχουν συζητήσεις με ομάδες από την Τουρκία, ενώ έχω πρόταση και από την Ινδία. Το βασικό για μένα είναι να πάω σε ομάδα με στόχους. Το σώμα μου αντέχει σε υψηλούς ρυθμούς, δεν έχω σταματήσει να προπονούμαι».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags