Facebook Pixel Sportdog.gr | Φοβερές ατάκες Πασιένσια για τον Γκάμα που έρχεται για τον Άρη: «Είναι ασταμάτητος, έχει αξία»
| 2018-08-08 20:31:00

Φοβερές ατάκες Πασιένσια για τον Γκάμα που έρχεται για τον Άρη: «Είναι ασταμάτητος, έχει αξία»

Sportdog Team
Φοβερές ατάκες Πασιένσια για τον Γκάμα που έρχεται για τον Άρη: «Είναι ασταμάτητος, έχει αξία»

Ο Πορτογάλος τεχνικός σκιαγραφεί το προφίλ του νέου μεταγραφικού αποκτήματος των Θεσσαλονικιών.

Ο Μπρούνο Γκάμα έρχεται να προσδώσει μια πολύ γερή «ένεση» ποιότητας στην μεσοεπιθετική γραμμή του νέου Αρη του Πάκο Ερέρα.

Ο Πορτογάλος αναμένεται αύριο Πέμπτη (9/8) στη Θεσσαλονίκη και ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να «ακτινογραφήσει» τον 31χρονο άσο είναι ο Ντομίνγκος Πασιένσια.

Ο Ιβηρας τεχνικός εγκατέλειψε την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 2004 και εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Πόρτο ως υπεύθυνος των ακαδημιών αλλά και τεχνικός της δεύτερης ομάδας. Τον Μάιο του 2004 κι έναντι του ποσού των 750.000 ευρώ, η Πόρτο απέκτησε τον Γκάμα από την Μπράγκα στην οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του πριν καλά-καλά συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του, απέναντι στη Λεϊρία καθώς εκείνη την εποχή θεωρούσαν ένα από τα ραγδαία ανερχόμενα ταλέντα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ο (τότε) νεαρός ποδοσφαιριστής στάλθηκε συστημένος στη δεύτερη ομάδα και κατ’ επέκταση στα χέρια του Πασιένσια.

«Ο Μπρούνο μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στην Μπράγκα. Προσωπικά τον γνώρισα στην Πόρτο, στην πρώτη του χρονιά. Ο Μπρούνο ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Πορτογαλίας στην ηλικία του, είναι ευνόητο λοιπόν ότι είχε πολύ καλά στοιχεία από τότε και στην πορεία του χρόνου θα έλεγα ότι τα τελειοποίησε. Είναι πολύ γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική και μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές της επίθεσης. Ανέκαθεν μου άρεσε το παιχνίδι του, όπως και τώρα», είπε ο Πασιένσια.

Παρόλα αυτά, ο Γκάμα δεν κατάφερε να εδραιωθεί στους «δράκους» αφού συμπεριλήφθηκε πέντε φορές στην αποστολή τους και μέτρησε μόλις μία συμμετοχή. Ακολούθησαν δανεισμοί σε Μπράγκα, Σετούμπαλ και Ρίο Άβε. Αυτές οι εξελίξεις δεν τον εμπόδισαν να αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος των «μικρών» εθνικών ομάδων της πατρίδας του έχοντας συνολικά 85 συμμετοχές και 29 γκολ. Ο Μπρούνο Γκάμα ήταν α) πρώτος σκόρερ του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U17 το 2004 β) μέλος της καλύτερης 11αδας του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U20 το 2007, ενώ το 2003 κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο σε επίπεδο U17. Αυτό που δεν κατάφερε ποτέ ήταν να εξασφαλίσει θέση στην εθνικών ανδρών.

Ο Ντομίνγκος Πασιένσια εξηγεί: «Καταρχήν, όταν ένας παίκτης είναι μέλος όλων των εθνικών ομάδων δείχνει το επίπεδό του. Για την εθνική ανδρών, υπάρχει εξήγηση. Δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί στη θέση του υπήρχαν εξίσου εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές όπως ο Σίλβα. Είναι πολύ καλός παίκτης, θα έλεγα επίσης ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά το να κερδίσεις μια θέση στην εθνική Πορτογαλίας – πιστέψτε με – είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Η εξαιρετική του διετία (2009-11) στη Ρίο Άβε του έδωσε τη δυνατότητα μεταγραφής σ’ έναν από τους τρεις μεγάλους συλλόγους της χώρας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

«Ο λόγος που δεν έπαιξε σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας ήταν η επιλογή του να αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού. Είναι πολύ απλό», εξήγησε σχετικά ο Πασιένσια για τον Γκάμα που τότε το όνομά του βρισκόταν πολύ ψηλά στη λίστα του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό.

Επόμενος σταθμός του Γκάμα, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Εκανε δύο πολύ γεμάτες χρονιές με ανάμικτα συναισθήματα. Ο Πορτογάλος εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος της ομάδας και σ’ έναν από τους πρωτεργάτες για την επιστροφή της Λα Κορούνια στη La Liga όμως η δεύτερη, όπου αντάμωσε πάλι με τον Πασιένσια, ήταν ακριβώς αντίθετη.

«Η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η ομάδα είχε να διαχειριστεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αυτά επηρέασαν όλη τη λειτουργία της και νομίζω ότι το αγωνιστικό αποτέλεσμα (σ. σ. υποβιβασμός στη La Liga 2) ήταν συνέπεια αυτής της κατάστασης. Η χρονιά δεν ήταν καθόλου καλή για όλους μας», σημείωσε ο Πορτογάλος προπονητής.

Ντνίπρο και παρ' ολίγον ευρωπαϊκός τίτλος

Μετά τον υποβιβασμό της, η Λα Κορούνια έβγαλε στο σφυρί τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές της και λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού του 2013, ο Πορτογάλος μεταγράφηκε στην τότε πλούσια Ντνίπρο. Το ποσό της μεταγραφής δεν έγινε ποτέ γνωστό όμως οι ετήσιες απολαβές του Γκάμα ανέρχονταν (περίπου) στα 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Αρκετά χρόνια μετά, είπε ότι… «η πώλησή μου έγινε για να βοηθηθεί η Λα Κορούνια. Η ομάδα ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ήθελα να τη βοηθήσω με τον δικό μου τρόπο».

Με τη φανέλα της ουκρανικής ομάδας έζησε μεγάλες στιγμές, με σπουδαιότερη όλων τον τελικό του Europa League το 2015 όπου η Ντνίπρο ηττήθηκε από τη Σεβίλλη. Εκείνη τη σεζόν ήταν συμπαίκτης των Λέο Μάτος, Σάκχοφ του ΠΑΟΚ αλλά κι ενός Βραζιλιάνου ο οποίος είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Δικεφάλου, του Ματέους, δίχως τελικά να υπογράψει. Στο τέλος της σεζόν 2015-16, η ουκρανική ομάδα αντιμετώπισε προβλήματα επιβίωσης και η επιστροφή στην Ισπανία ήταν η ιδανική επιλογή. Η πόρτα της Λα Κορούνια ήταν εξάλλου πάντα ανοιχτή γι’ αυτόν.

Όμως η επιστροφή του στην Ντέπορ και το όνειρο μιας δεύτερης καριέρας στην ομάδα της Γαλικίας κράτησε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο και έληξε με άσχημο τρόπο. Όπως και η Ντνίπρο, η Λα Κορούνια είχε τα δικά της οικονομικά προβλήματα και από τον Νοέμβριο του 2017 αποδείχθηκε αδύναμη στο να ανταποκριθεί στο συμβόλαιο της με τον Γκάμα. Ετσι την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου (31/1/2018) αποδέσμευσε τον παίκτη δίχως καμιά ειδοποίηση.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι δύο πλευρές να οδηγηθούν στα δικαστήρια καθώς ο Γκάμα κατέθεσε προσφυγή διεκδικώντας το ποσό των 400.000 ευρώ.

«Στέγη» στην Αλκορκόν και η σύμπραξη με τον Ματέο Γκαρσία

Μπροστά στο φάσμα να μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Γκάμα δίνει τα χέρια με την Αλκορκόν. Εκεί ανταμώνει με τον Ματέο Γκαρσία με τον οποίο θα συνυπάρξουν και στον Αρη. Η πρώτη του συμμετοχή με την ισπανική ομάδα έγινε στον εκτός έδρας αγώνα με τη Γρανάδα όπου πέρασε στο παιχνίδι αντικαθιστώντας τον Ματέο Γκαρσία. Στη συνέχεια οι δύο παίκτες ήταν σταθερά βασικοί.

Η πρόταση του Αρη ήρθε τη στιγμή που ο Μπρούνο Γκάμα έψαχνε ένα δυνατό restart στην καριέρα του. Ο Ντομίνγκος Πασιένσια δεν αμφιβάλλει για την παικτική αξία του συμπατριώτη του και δίνει την τελευταία του ατάκα για τον Γκάμα.

«Θα δείτε έναν γρήγορο και τεχνίτη παίκτη ο οποίος είναι ασταμάτητος στο ένας εναντίον ενός», κατέληξε ο Πασιένσια.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags