Facebook Pixel Sportdog.gr | Ατακάρες για Νάτχο: «Αστέρι του Σαββίδη, τρέχει και σκοράρει - Χαζομάρα και αποβολή με...»
| 2018-08-12 10:57:00

Ατακάρες για Νάτχο: «Αστέρι του Σαββίδη, τρέχει και σκοράρει - Χαζομάρα και αποβολή με...»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ατακάρες για Νάτχο: «Αστέρι του Σαββίδη, τρέχει και σκοράρει - Χαζομάρα και αποβολή με...»

Τι έκανε στον ΠΑΟΚ, τι θα δώσει στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Μπίρμπας Νάτχο που έμεινε ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στο παρελθόν πέρασε από την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Πρόκειται για έναν μέσο που προέρχεται από γεμάτη σεζόν με τον ρώσικο σύλλογο (44 συμμετοχές, 5 γκολ, 7 ασίστ) και είναι αρχηγός στην εθνική Ισραήλ.

Το πρώτο αστέρι του Σαββίδη

Τι θυμούνται στη Θεσσαλονίκη τον Μπίμπρας Νάτχο; «Ήταν από τα πρώτα μεγάλα αστέρια που έφερε ο Σαββίδης. Ήταν ο πρώτος τέτοιου επιπέδου παίκτης που είχε έρθει στον ΠΑΟΚ. Απλά ο ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή δεν ήταν σε φάση να αγοράζει τέτοιους παίκτες. Τον είχε πάρει δανεικό τον Γενάρη του 2014, για ένα εξάμηνο», αναφέρει ο διευθυντής της εφημερίδας «Forza» Γιώργος Κουβεντίδης και συνεχίζει:

«Εκείνη την εποχή που ήλθε, ήταν στα... ντουζένια του. Είχε 104 συμμετοχές και 21 γκολ με τη Ρούμπιν Καζάν. Δεν είναι τώρα στο επίπεδο που ήταν, αλλά είναι πολύ καλός παίκτης».

Τι είδους παίκτης είναι ο Ισραηλινός; «Είναι χαφ, όχι όμως αμυντικό. Είναι περισσότερο οχτάρι» απαντά και συμπληρώνει: «Είναι δημιουργικός. Βλέπει εστία, σουτάρει, έχει καλές τελικές, βάζει γκολ. Είναι από τα χαφ που σκοράρουν. Είναι κοντρολαρισμένος παίκτης. Είχε τρεξίματα. Τώρα δεν ξέρω πως είναι, αν και είχε γεμάτη χρονιά με την ΤΣΣΚΑ. Είναι πολύ καλή μεταγραφή για τον Ολυμπιακό».

Οι... γαύροι και η αποβολή

Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν να πούνε κάτι αρνητικό για τον παίκτη. «Ως χαρακτήρας, έκατσε πολύ λίγο εδώ, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Δεν έχουμε φοβερή εικόνα. Δεν θυμάμαι να είχε ακουστεί κάτι κακό για τη συμπεριφορά του. Ήρθε Ιανουάριο και έφυγε Μάιο», υποστηρίζει.

Ο συνάδελφος όμως θυμάται την αποβολή του στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. «Σε εκείνο το παιχνίδι (στο οποίο έγινε το επεισόδιο με τους γαύρους στον ερυθρόλευκο πάγκο) είχε αποβληθεί στις καθυστερήσεις για χαζομάρα στη γραμμή του άουτ και έτσι έχασε τον τελικό», φέρνει στη μνήμη του.

Πολλά Μέσα χαρακτήρισαν βόμβα την πιθανότητα να έρθει στον Πειραιά. Μπορεί να πιάσει στο λιμάνι; Η απάντηση του Γιωργου Κουβεντίδη είναι ξεκάθαρη. «Eίναι μία πολύ καλή μεταγραφή. Στη φάση που είναι η ομάδα θα τη βοηθήσει», λέει.

Ισραηλινός μουσουλμάνος με καταγωγή από πολεμιστές ιππείς

Πέρα των ποδοσφαιρικών ένα παράδοξο στοιχείο του Νάτχο είναι η θρησκεία του. «Είναι Ισραηλινός, αλλά είναι μουσουλμάνος», αναφέρει ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος. Βέβαια υπάρχει και εξήγηση. Ο πολύπειρος μέσος έχει καταγωγή από τον Βόρειο Καύκασο. Ανήκει στους Κιρκάσιους ή Τσερκέζους μία φυλή που ζούσε κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Οι Τσερκέζοι ήταν άριστοι ιππείς και τους χρησιμοποίησαν οι Οθωμανοί σε όλους τους πολέμους που διεξήχθησαν στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 περίπου το 1/4 του οθωμανικού ιππικού ήταν Τσερκέζοι.

Ο Νάτχο μπορεί να έμεινε λίγο στη χώρα μας, απόλαυσε όμως μαζί με την οικογένειά του τις ομορφιές της. «Η γυναίκα του είχε ξετρελαθεί με την Ελλάδα. Θυμάμαι τα ποσταρίσματα που έκανε από τις παραλίες. Έλεγε ότι η χώρα μας είναι παράδεισος. Είχαν περάσει καλά εδώ», καταλήγει ο Γιώργος Κουβεντίδης.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags