Facebook Pixel Sportdog.gr | ΠΑΟΚ-Γαλατάσαραϊ: Η ανθρωπιά δεν γνωρίζει σύνορα
| 2018-09-02 22:24:00

ΠΑΟΚ-Γαλατάσαραϊ: Η ανθρωπιά δεν γνωρίζει σύνορα

Sportdog Team
ΠΑΟΚ-Γαλατάσαραϊ: Η ανθρωπιά δεν γνωρίζει σύνορα

«Ο αθλητισμός ενώνει», λέει το ρητό, το οποίο είναι πέρα για πέρα αληθινό, ακόμη κι αν υπάρχουν πολλά παραδείγματα περί του αντιθέτου.

Για την ακρίβεια δεν χωρίζει ο ίδιος ο αθλητισμός, αλλά η… εργαλειακή χρήση του στα χέρια λάθος ανθρώπων που κατέχουν εξουσία, η παγίδα του οπαδισμού στην οποία πέφτουν πολλοί και η ταύτισή του με λανθασμένες καταστάσεις.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 19 ετών από το φιλανθρωπικό φιλικό αγώνα ΠΑΟΚ-Γαλατάσαραϊ, διαβάστε μία ατράνταχτη δικαίωση αυτού του γνωμικού.

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Αυγούστου 1999, ξημερώματα, όταν ένας καταστροφικός σεισμός κλίμακας 7,8 ρίχτερ έπληττε τη βορειοδυτική Τουρκία και προξενούσε ανυπολόγιστες ζημιές σε Κωνσταντινούπολη, Προύσα και Εσκισεχίρ, ενώ η περιοχή της Νικομήδειας καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ο θλιβερός απολογισμός των επόμενων ημερών καταγράφει 15.000 νεκρούς και 400.000 αστέγους, η χώρα βρίσκεται φυσιολογικά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κάνει έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα.

Πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται είναι η Ελλάδα. Εκατοντάδες άντρες της ΕΜΑΚ, γιατροί και εθελοντές μεταβαίνουν στη γειτονική χώρα και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να σωθούν ζωές και να απαλυνθεί ο πόνος που έχει προκληθεί.

Οι παραδοσιακές διαφορές με την Τουρκία, τουλάχιστον σε επίπεδο διπλωματίας και πολιτικής γενικότερα, μπαίνουν στην άκρη έστω και για λίγο.

Ήταν τότε που οι διοικούντες την ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήραν την απόφαση για μία κίνηση ανθρωπιάς διαφορετικού τύπου, εφάμιλλη εκείνης της ΠΑΕ ΑΕΚ περίπου πέντε μήνες νωρίτερα, όταν και μετέβη στο ρημαγμένο από αμερικανικούς βομβαρδισμούς Βελιγράδι για το φιλικό ματς με την Παρτίζαν.

Σε μία εποχή που τα φιλικά ματς μεταξύ ελληνοτουρκικών ομάδων αποφεύγονταν υπό τον φόβο της έντασης, ο «δικέφαλος» καλεί τη Γαλατάσαραϊ για φιλικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό -συν τοις άλλοις- να συγκεντρωθούν πόροι για τους σεισμοπαθείς της γειτονικής χώρας.

Ήταν μία κίνηση πρωτόγνωρη που συγκέντρωσε τα βλέμματα και χαιρετίστηκε από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, καθώς και από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έστειλε μήνυμα αγάπης και έκανε έκκληση για βοήθεια στους σεισμοπαθείς με όποιο μέσο ήταν δυνατό.

Αυτή τη φορά από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος όπως και η ΑΕΚ, αποτελεί την προέκταση του αθλητικού και πολιτιστικού κωνσταντινουπολίτικου σωματείου Ερμής, όπως μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1999 υπήρχε από το πρωί έξω από τη θύρα 1 του γηπέδου της Τούμπας κινητή μονάδα αιμοδοσίας, όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έδιναν αίμα για τους σεισμοπαθείς.

Το βράδυ στο γήπεδο κόπηκαν 11.088 εισιτήρια και συγκεντρώθηκαν 24.326.000 δραχμές, τις οποίες παρέδωσε προσωπικά ο αντιπρόεδρος Θανάσης Ακριβόπουλος με επιταγή δύο μήνες αργότερα, όταν επισκέφθηκε ένα Δημοτικό Σχολείο που είχε πληγεί από τον Εγκέλαδο.

Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ είχε ανοίξει και λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα για όσους ήθελαν να συνεισφέρουν εξ αποστάσεως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέραν των συγχαρητηρίων που δέχτηκε ο «δικέφαλος» από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, υπήρξαν αρκετές ελληνικές ομάδες που αγόρασαν συμβολικά κάποιον αριθμό εισιτηρίων, όπως ο Πανιώνιος, η Δόξα Δράμας και η ΑΕΛ.

Πριν από την έναρξη του αγώνα, ο Φαρούκ Σουρέν, ο οποίος ήταν παρών στο γήπεδο, απευθύνθηκε στον κόσμο και γενικά στον ελληνικό λαό λέγοντας: «Ο καλός φίλος φαίνεται στα δύσκολα», ενώ πρόσθεσε στα ελληνικά: «Ευχαριστώ τους Έλληνες αδελφούς μας».

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της τουρκικής ομάδας είχε ευχαριστήσει προσωπικά τους άντρες της ΕΜΑΚ και τους είχε βραβεύσει στο κέντρο του γηπέδου της Τούμπας.

Οι ποδοσφαιριστές της Γαλατάσαραϊ, οι οποίοι έπαιξαν με μαύρα περιβραχιόνια, βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με ένα πανό που έγραφε στα ελληνικά: «Ευχαριστούμε τον αδερφό ελληνικό λαό που συμμερίζεται τον πόνο μας», ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην κερκίδα, όπου μοίρασαν τα μπλουζάκια που φορούσαν και τις ανθοδέσμες που κρατούσαν.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 2-0 με γκολ του Σουάτ Καγιά στο 27ο λεπτό και του Μάρσιο ντος Σάντος στο 31ο.

Η νταμπλούχος της γειτονικής χώρας παρατάχθηκε χωρίς τον θρυλικό σκόρερ Χακάν Σουκούρ και έξι ακόμα διεθνείς, ενώ ο Άρι Χάαν έκανε αρκετές δοκιμές εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος.

Εξάλλου, μετά το τέλος του ματς, ο Φατίχ Τερίμ δήλωσε: «Κερδίσαμε τη φιλία σας, όχι το ματς. Το αποτέλεσμα δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Δεν είχαμε πρόβλημα ό,τι και αν συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο».

Όπως έγραψε εξάλλου και ο εγχώριος Τύπος της εποχής «ήταν ένα ματς χωρίς νικητές και ηττημένους», δείγμα της κατάστασης που επικρατούσε στο γήπεδο της Τούμπας.

Μεταξύ άλλων, εκείνο ήταν το τελευταίο ματς που διεύθυνε στην καριέρα του ο Σερραίος διαιτητής Ναούμ Μιντιούρης, ο οποίος τιμήθηκε στο ημίχρονο με αναμνηστική πλακέτα.

Λίγα 24ωρα αργότερα, η Ξάνθη ακολουθούσε το παράδειγμα του ΠΑΟΚ και έδωσε για τον ίδιο σκοπό φιλικό αγώνα με την Κοτσαέλισπορ, όπου παρευρέθηκαν 5.000 άνθρωποι.

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν ο Εγκέλαδος… ασχοληθεί με την Αθήνα και αφήσει δεκάδες θύματα πίσω του, προκειμένου να θυμίσει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος της απώλειας είναι ίδιες, ανεξαρτήτως χρώματος ή εθνικότητας.

Οι συνθέσεις του ξεχωριστού αυτού αγώνα:

ΠΑΟΚ (Άρι Χάαν): Κόβατς, Τετράτζε, Ζαφειρίου (46′ Ντόλμπεργκ), Νάγκμπε, Χασιώτης (46′ Κατσαμπής, 64′ Καραδήμος), Μαχαιρίδης, Μαραγκός (46′ Μπάντοβιτς), Γεωργιάδης, Σάμπρι (70′ Τουρσουνίδης), Φρούσος, Βαλέντσια (46′ Βρύζας).

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Φατίχ Τερίμ): Ταφαρέλ (89′ Ινάν), Τεζκάν, Καπόνε, Γιλντιρίμ, Έβερτον, Πενμπέ, Ερίς (73′ Αταλαΐ), Καγιά, Ντο Σάντος (83′ Αζέρ), Σας (60′ Γιοζγκατλί), Ακιούζ.

ΠΗΓΗ: sport-retro.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags