Facebook Pixel Sportdog.gr | Φοβερό ντοκουμέντο - Ο Κούδας του ΠΑΟΚ με τη φανέλα του Ολυμπιακού
| 2018-09-04 22:24:00

Φοβερό ντοκουμέντο - Ο Κούδας του ΠΑΟΚ με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Sportdog Team
Φοβερό ντοκουμέντο - Ο Κούδας του ΠΑΟΚ με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Το πρώτο ματς του Μεγαλέξανδρου με την ερυθρόλευκη εμφάνιση.

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Γιώργος Κούδας αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο της έναρξης της διαμάχης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που γέννησε ποτέ η Μακεδονία είχε αποδεχθεί την πρόταση των «ερυθρολεύκων», επειδή ο αείμνηστος πατέρας του είχε παράπονα από τη διοίκηση του «δικεφάλου» για τη μη οικονομική στήριξη στο μαγαζί (ουζερί) που είχε ανοίξει η οικογένεια.

Τον Ιούλιο του 1966 ο Γιάννης Κούδας και ο γιος του κατηφόρισαν στον Πειραιά, ενώ η μόνιμη εγκατάστασή της οικογενείας φέρεται να έγινε στις 18 Αυγούστου.

Η ελπίδα τους ήταν ένα νομικό «παραθυράκι» που έλεγε ότι αν κατοικούσαν για δύο χρόνια στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο παίκτης θα μπορούσε να πάρει μεταγραφή χωρίς τη συγκατάθεση της πρώην ομάδας του.

«Τελευταία γύρω από το όνομά μου δημοσιεύονται τα πιο απίθανα πράγματα. Σε όλα αυτά θέλω να θέσω ένα τέρμα. Πρώτα-πρώτα δεν είμαι απ’ αυτούς που ξεχνούν την καταγωγή τους και απαρνιούνται τις υποχρεώσεις και την ιστορία τους.

Στην καρδιά μου θα υπάρχει πάντα ο ΠΑΟΚ, γιατί εκεί έκανα τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τους φιλάθλους της Θεσσαλονίκης γιατί μου συμπαραστάθηκαν με στοργή και αγάπη.

Ομολογώ ότι ο ΠΑΟΚ έκανε για μένα ό,τι μπορούσε. Πρέπει, όμως, να κατανοήσουν όλοι αυτοί που με αγαπούσαν και με χειροκροτούσαν ότι δεν τους πρόδωσα. Απλώς σαν νέος άνθρωπος φροντίζω για το μέλλον μου και για το μέλλον της οικογενείας μου.

Στερήθηκε και τα στοιχειώδη πράγματα η οικογένειά μου. Τώρα μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ζήσω με αξιοπρέπεια και να δημιουργήσω ένα καλύτερο αύριο.

Μου προτείνουν να δώσω μια κλωτσιά στην τύχη μου και να αδιαφορήσω. Κατά βάθος δεν νομίζω να το θέλει κανείς. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μου στερήσει την ελευθερία να σταδιοδρομήσω.

Αργά ή γρήγορα όλοι θα καταλάβουν ότι ματαιοπονούν, αν νομίζουν ότι είναι δυνατόν να αλλάξω γνώμη. Είναι αμετάκλητη και τελεσίδικη απόφαση της οικογενείας μου», δήλωνε εκείνη την εποχή ο «Μεγαλέξανδρος» στην εφημερίδα «Ομάδα».

Στις 8 Αυγούστου, ο Γιώργος Κούδας είχε σημειώσει δύο γκολ σε «οικογενειακό διπλό» στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης μεταξύ «ερυθρών» και «λευκών».

Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια, ήτοι στις 17 Αυγούστου 1966, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού σε φιλική αναμέτρηση απέναντι στον Αργοναύτη.

Στο 26ο λεπτό ο Θεσσαλονικιός μέσος αντικατέστησε τον Νίκο Γιούτσο και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ήταν ο καλύτερος παίκτης των νικητών.

Ο Κούδας δεν έβαλε κάποιο από τα τρία γκολ (3-0 το σκορ), αλλά ήταν «αέρινος, ονειρώδης, άπιαστος, συνεργάσθηκε άψογα με τον Γιώργο Σιδέρη κι αποτέλεσαν τρομερό δίδυμο», όπως έγραψε ο συντάκτης της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ».

Ο τρομερός αυτός άσος της εποχής έμεινε για δύο χρόνια στον Πειραιά, αγωνίστηκε σε μερικά φιλικά, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να δοξαστεί όσο κανείς άλλος με τη μοναδική ομάδα που αγωνίστηκε σε επίσημους αγώνες: τον ΠΑΟΚ.

ΠΗΓΗ: sport-retro.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags