Facebook Pixel Sportdog.gr | Αμείλικτοι οι αριθμοί για την ΑΕΚ – Τόσες νίκες χρειάζεται για το πρωτάθλημα
| 2018-11-13 16:35:00

Αμείλικτοι οι αριθμοί για την ΑΕΚ – Τόσες νίκες χρειάζεται για το πρωτάθλημα

Sportdog Team
Αμείλικτοι οι αριθμοί για την ΑΕΚ – Τόσες νίκες χρειάζεται για το πρωτάθλημα

Δύσκολα τα πράγματα για την Ένωση.

Σίγουρα το πρωτάθλημα δεν τελειώνει το Νοέμβριο. Απομένουν άλλες 20 αγωνιστικές στις οποίες ίσως συμβούν ανατροπές. Όμως με βάση την παρούσα κατάσταση, οι ελπίδες της ΑΕΚ να διατηρήσει τον τίτλο της δείχνουν ελάχιστες και στα όρια του... υπερρεαλισμού.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι για να ελπίζει ο «Δικέφαλος» πρέπει να κάνει 16 νίκες στους υπόλοιπους 20 αγώνες, οι οποίες απαραίτητα να περιλαμβάνουν και νίκη με ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και «διπλό» στην έδρα του Ολυμπιακού. Ας αφήσουμε προς το παρόν εκτός πλάνου τον Ατρόμητο, παρότι αυτό είναι άδικο για τα «φοβερά παιδιά» του Κάναντι. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει «χώρος» για τέσσερις διεκδικητές του τίτλου.

Το πρωτάθλημα, λοιπόν, πηγαίνει πάντα στην ομάδα που καταφέρνει να έχει απώλειες μικρότερες από το ένα τρίτο των αναμετρήσεων. Στους 30 αγώνες της Super League, τον τίτλο θα διεκδικήσουν μόνο ομάδες με λιγότερες από 10 απώλειες (ισοπαλίες-ήττες). Πιθανώς να μην φτάσουν ούτε οι εννέα, αφού με την πορεία που διαγράφει ο ΠΑΟΚ, ένας ρεαλιστικός στόχος για την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό είναι οι οκτώ απώλειες και πάντα σε συνδυασμό με νίκες επί του «Δικέφαλου του Βορρά».

Η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο το 2018 με συνολικά 9 απώλειες (7 ισοπαλίες, 2 ήττες) μεταξύ των οποίων και μία αδιάφορη, ενώ είχε ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο, στην έδρα της καταδικασμένης Κέρκυρας. Φέτος έχει ήδη πέντε (2 ήττες, 2 ισοπαλίες και μία αφαίρεση βαθμών) στις πρώτες 10 αγωνιστικές. Καλείται να διαχειριστεί την κούραση των ευρωπαϊκών ματς με το Champions League να ολοκληρώνεται σε έναν μήνα και τη δεδομένη πλέον έλλειψη βάθους ώστε να γίνει πετυχημένο rotation. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η γενικότερη εικόνα της δεν παραπέμπει σε ομάδα ικανή να «ξεσπάσει» και να τρέξει σερί νικών, που θα της έδινε τη δυνατότητα να ονειρευτεί.

Παρόλα αυτά το πρόγραμμα των επόμενων αγωνιστικών, μόνο απαγορευτικό δεν χαρακτηρίζεται: εντός με Ξάνθη, Λαμία, Λεβαδειακό, Αστέρα Τρίπολης - εκτός με Παναιτωλικό, ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιο πριν από το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ τον Φεβρουάριο του 2019. Το «8 στα 8» θα δώσει στην ΑΕΚ ώθηση, αλλά και στη Super League την αίσθηση ότι παραμένει ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα που αυτή τη στιγμή δείχνει να... ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην ψυχρή γλώσσα των αριθμών. Η σύγκριση με την περσινή πρωταθληματική σεζόν φανερώνει ότι η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη αναζητά επειγόντως «παραπανίσιους» βαθμούς. Είναι λανθασμένη η προσέγγιση που αναφέρει ότι η συγκομιδή της δεν απέχει από την περσινή στην αντίστοιχη χρονική στιγμή, αφού διαφέρει το πρόγραμμα, η σειρά των αγώνων και ασφαλώς η δυναμική του πρωτοπόρου. Για παράδειγμα είναι ήδη στο -3 στις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ αφού έχασε στην Τούμπα ενώ πέρσι είχε πάρει τους τρεις βαθμούς λόγω επεισοδίων. Η κατάσταση ισορροπεί με την Τρίπολη (ήττα πέρσι, νίκη φέτος) όμως το ταμείο είναι... μείον λόγω Ολυμπιακού και φυσικά λόγω της αφαίρεσης τριών βαθμών. Μην ξεχνάμε ότι και ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν με -2.

Αναλυτικά οι δέκα αντίστοιχοι αγώνες της ΑΕΚ στην περσινή περίοδο:

2018/19 2017/18

ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 3-1

Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 0-1 2-0

ΑΕΚ-Πανιώνιος 4-0 1-0

ΠΑΟΚ- ΑΕΚ 2-0 0-3 (α.α.)

ΟΦΗ-ΑΕΚ 0-3 0-1 (ΑΕΚ-Πλατανιάς)

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 3-2

Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ 0-2 0-1

ΑΕΚ-Αρης 4-0 3-1 (ΑΕΚ-Κέρκυρα)

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 0-0 1-1

ΑΕΚ-Ατρόμητος 0-2 0-1

* Στη θέση των νεοφώτιστων ΟΦΗ και Αρη αναφέρονται αντίστοιχα τα αποτελέσματα με τον Πλατανιά και την Κέρκυρα που υποβιβάστηκαν.

Οι εννέα απώλειες της ΑΕΚ στο δρόμο προς τον τίτλο του 2018:

ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 0-0

Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 2-0

ΑΕΚ-Ατρόμητος 0-1 και 1-1

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1

Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1

ΑΕΚ-Απόλλων Σμύρνης 0-0

ΑΕΛ-ΑΕΚ 0-0

Κέρκυρα-ΑΕΚ 0-0

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ βρίσκεται στο -5 σε σχέση με πέρσι (ισοπαλία με Ολυμπιακό και ποινή -3). Αυτούς τους βαθμούς καλείται να τους καλύψει σε κάποιες από τις έδρες που «σκόνταψε» και να αποφύγει οπωσδήποτε εντός έδρας απώλειες όπως εκείνη τον Απόλλωνα στην τελευταία αγωνιστική πριν από τα Χριστούγεννα του 2017. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να διατηρήσει τα περσινά κεκτημένα, όπως τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, τις εντός έδρας επιτυχίες με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ και τα «διπλά» στο Αγρίνιο, τη Λειβαδιά, τη Νέα Σμύρνη. Γενικά, όλα εκείνα τα αποτελέσματα που της άνοιξαν το μονοπάτι προς τον θρίαμβο. Παράλληλα από τον Ιανουάριο του 2019 θα μπουν στην εξίσωση και κάποια δύσκολα ματς -ενδεχομένως μεγάλα ντέρμπι- για τον θεσμό του κυπέλλου, για τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να αδιαφορήσει η ΑΕΚ που έχει τρεις διαδοχικές συμμετοχές σε τελικό. Δηλαδή το αγωνιστικό της πρόγραμμα δεν πρόκειται να «χαλαρώσει» στιγμή και τα περιθώρια απώλειας είναι ήδη μηδενικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags