Facebook Pixel Sportdog.gr | Ατάκες φωτιά για ΑΕΚ: «Γι'αυτό κατέρρευσε - Το βάρος του Μάνταλου, σεσημασμένος ο Χιμένεθ»
| 2018-12-02 09:20:00

Ατάκες φωτιά για ΑΕΚ: «Γι'αυτό κατέρρευσε - Το βάρος του Μάνταλου, σεσημασμένος ο Χιμένεθ»

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ατάκες φωτιά για ΑΕΚ: «Γι'αυτό κατέρρευσε - Το βάρος του Μάνταλου, σεσημασμένος ο Χιμένεθ»

Κιτρινόμαυρος ρεπόρτερ αναλύει τη φετινή εικόνα της Ένωσης.

Την άποψη ότι ομάδα που κερδίζει πρωτάθλημα δεν αλλάζει εξέφρασε για την ΑΕΚ ο Γιώργος Μανταίος. Ο ρεπόρτερ της Ένωσης στο ΑΠΕ μίλησε στο Sportdog και ανάλυσε τα αίτια της φετινής κατάρρευσης.

Ο συνάδελφος εξήγησε γιατί δεν βγήκαν στον Δικέφαλο οι φετινές μεταγραφές και αναφέρθηκε στην ενίσχυση που απαιτείται τον Ιανούαριο, σχολιάζοντας την αποπομπή των Σιμόες, Μπακασέτα, Λαμπρόπουλου. Παράλληλα δεν άφησε ασχολίαστα τα σενάρια αντικατάστασης του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Που αποδίδεις τη φετινή κακή εικόνα της ΑΕΚ;

«Συγκερασμός πολλών παραγόντων. Αν μου πεις ότι πρέπει να επιλέξω τον πλέον σημαντικό, θα σου πω το προφανές: Ομάδα που παίρνει πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, ΔΕΝ αλλάζει προπονητή, ο κόσμος να 'ρθει ανάποδα! Αυτονόητο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δεν συγκρίνω Χιμένεθ-Ουζουνίδη, ούτε ρίχνω ευθύνες στη διοίκηση αφού ο ίδιος ο Χιμένεθ έχει εξηγήσει για ποιους λόγους έφυγε. Όμως, αυτή είναι η βασική αιτία της κατάρρευσης, μαζί φυσικά με πολλούς άλλους παράγοντες όπως είπα».

Γιατί δεν «μίλησαν» οι μεταγραφές;

«Γιατί δεν είναι κάθε μέρα του Αη Γιαννιού! Η ΑΕΚ είχε τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική στις μεταγραφές: αποκτούσε είτε άσημους ποδοσφαιριστές (Σιμόες, Γιόχανσον), είτε κάποιους που κουβαλούσαν μαζί τους την «ρετσινιά» του προβληματικού (Αραουχο, Βράνιες, Λιβάγια), είτε κάποιους που θεωρούνταν «τελειωμένοι» (Κονέ, Λάζαρος, Τσιγκρίνσκι). Παραδόξως, λοιπόν, και σίγουρα με τη συμβολή της τότε προπονητικής ηγεσίας, οι παίκτες αυτοί όχι απλώς προσέφεραν, αλλά πρωταγωνίστησαν στην εκτόξευση της ΑΕΚ στην κορυφή. Υπήρξαν και αστοχίες (Λέσκοτ, Πατίτο, Τζεμπούρ), αλλά σε γενικές γραμμές η μεταγραφική αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ ήταν εξωπραγματική για το budget που διέθετε! Κάποια στιγμή, αυτό θα σταματούσε. Δεν γίνεται να πηγαίνεις συνεχώς κόντρα στην λογική του ποδοσφαίρου, όπως έχει εξελιχθεί στον 21ο αιώνα, και μονίμως να δικαιώνεσαι. Κάποια στιγμή θα την «πατήσεις».

Θεωρείς δίκαιη την κίνηση με τους τρεις που τέθηκαν εκτός ομάδας;

«Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τους μάνατζερ να κινούν τα νήματα και εκατομμύρια ευρώ να πέφτουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Ήμουν ανέκαθεν ξεκάθαρος στην άποψή μου ότι κουμάντο στην τσέπη ενός πρόεδρου δεν μπορεί να κάνει κανένας μας, είτε δημοσιογράφος, είτε φίλαθλος. Λάθος-σωστή, δίκαιη-άδικη, η απόφαση είναι του Μελισσανίδη. Αυτός πληρώνει και σε ρευστό και σε κόστος αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ωστόσο, έχω ένσταση σε δύο θέματα: πρώτον γιατί αυτό να μην γίνει μετά τον αγώνα με τον Αγιαξ, μιας και υπήρχαν ελπίδες πρόκρισης; Δεύτερον, γιατί ήταν ανάγκη να τους «αδειάσει» δημοσίως ο Ουζουνίδης; Θα μπορούσε να βγει μέσα από το ρεπορτάζ. Ηταν λάθος που ενημερωθήκαμε από τον προπονητή, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Δευτέρας».

Πως σου φάνηκε η δήλωση του Σιμόες στη Live Sport για το διαζύγιο με την ΑΕΚ;

«Με δυο λόγια: αντιπροσωπευτική της αξίας του. Ενας ξένος που έγραψε το όνομά του στη χρυσή βίβλο της ιστορίας της ΑΕΚ. Κατά την άποψή μου, σημείο αναφοράς στην τετραετία της επιστροφής»

Με Μάνταλο τι πιστεύεις ότι θα γίνει;

«Είναι αυταπόδεικτο πως χρειάζεται ξεκούραση. Σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά, πνευματικά. Θεωρώ ότι θα επανέλθει σε ικανοποιητικό επίπεδο εάν αφαιρέσει από πάνω του το βάρος που δημιουργεί η προσδοκία του ηγέτη. Του ανθρώπου που είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει την ομάδα στην επιτυχία».

Πως σχολιάζεις το φαινόμενο Λιβάγια με τις φετινές του αποβολές και τα νεύρα;

«Αυτός ήταν ο Μάρκο και πριν έλθει στην ΑΕΚ. Ένας εκρηκτικός χαρακτήρας, που είχε «ζητήματα» σε όλες τις ομάδες από τις οποίες πέρασε. Το ξέραμε. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που λέγαμε μεταξύ μας «αν δεν ήταν προβληματικός, δεν θα περνούσε ούτε για διακοπές από τη Super League». Η ΑΕΚ πέρσι είχε τον τρόπο να τον διαχειριστεί. Φέτος φαίνεται πως δεν τον έχει».

Ποιες κινήσεις ενίσχυσης θεωρείς ότι θα γίνουν τον Γενάρη;

«Πολύ θολό το τοπίο. Δηλαδή, εννοώ ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιωνόταν επισήμως ότι όλο το βάρος έχει πέσει στον χαφ. Όμως μεσολάβησε το θέμα με τον Σιμόες. Αρα πάμε για δύο χαφ πλέον; Δε νομίζω. Επίσης, η αρχική σκέψη είναι ο Σβάρνας να γίνει ο τέταρτος σέντερ μπακ, αντικαθιστώντας τον Λαμπρόπουλο, πίσω από Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Οικονόμου. Μήπως, όμως, πρέπει να αποκτηθεί άλλος ένας δεδομένου ότι ο «Τσίγκρι» είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς και ότι ο Ουζουνίδης έχει αρχίσει να εμπιστεύεται τριάδα στόπερ;

Γενικά, από την 1η Σεπτεμβρίου λέγαμε ότι η ΑΕΚ δεν είχε βάθος. Τώρα που φεύγουν τρεις, ενώ ο Λόπες επιστρέφει τον Μάρτιο, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να έρθουν παίκτες. Προσοχή όμως! Παίκτες οι οποίοι να ανταποκρίνονται στο πλάνο της επόμενης μέρας. Όχι «πασαλείμματα» για να λέμε ότι έγιναν μεταγραφές».

- Επαναθερμαίνεται στην επικαιρότητα η περίπτωση Χιμένεθ. Θεωρείς ότι θα δούμε ξανά τον Ισπανό στον πάγκο της ΑΕΚ, το καλοκαίρι;

«Μέχρι το καλοκαίρι, το διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Όταν και εφόσον η ΑΕΚ ανοίξει θέμα προπονητή, θεωρώ δεδομένο πως ο Μανόλο θα βρίσκεται ψηλά στη λίστα, ως... σεσημασμένος και απόλυτα επιτυχημένος στη διαχείριση κρίσεων. Ως πότε όμως; Η ΑΕΚ και κάθε σύλλογος που ονειρεύεται να αλλάξει επίπεδο και να ξεφύγει από τα στενά και μίζερα όρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, χρειάζεται προπονητική σταθερότητα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags