Facebook Pixel Μπάγερν Μονάχου: Ο Αλφόνσο Ντέιβις αναδείχτηκε παίκτης της χρονιάς
| 2019-01-20 10:49:00

Η απίθανη ιστορία του Αλφόνσο Ντέιβις: Γεννημένος σε κέντρο προσφύγων, έφθασε στην Μπάγερν

Sportdog Team
Η απίθανη ιστορία του Αλφόνσο Ντέιβις: Γεννημένος σε κέντρο προσφύγων, έφθασε στην Μπάγερν

Άξιος συγχαρητηρίων...

Μπάγερν Μονάχου: Ο Αλφόνσο Ντέιβις αναδείχτηκε παίκτης της χρονιάς.

Στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ο Αλφόνσο Ντέιβις αναδείχτηκε παίκτης της χρονιάς στον Καναδά. Ο 18χρονος διεθνής επιθετικός αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή στην Ιστορία του πρωταθλήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (MLS), όταν το καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπάγερν Μονάχου, η οποία δαπάνησε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ, για να πάρει τα δικαιώματα του από το Βανκούβερ. Ο Ντέιβις εντάχθηκε στο δυναμικό της γερμανικής ομάδας από την Πρωτοχρονιά και πλέον εξαρτάται από τον ίδιο, η πορεία και η εξέλιξη του, δεδομένου ότι πληθώρα ειδικών αναλυτών, εκτιμούν ότι πρόκειται για μοναδικό ταλέντο. Η ζωή του Αλφόνσο, όμως, δεν ήταν ...ρόδινη από την αρχή. Το αντίθετο, μάλιστα...

    Αναζητώντας την πορεία του Ντέϊβις μέχρι να φθάσει σ΄έναν από τους κορυφαίους συλλόγους του πλανήτη, το ΑΠΕ ΜΠΕ, «ξετυλίγει το κουβάρι» και παρουσιάζει την ζωή του 18χρονου άσου, που αν και μοιάζει με σενάριο, είναι πέρα για πέρα αληθινή...
 
    Βρισκόμαστε στο 1999 και η απολυταρχική διακυβέρνηση του Τσάρλς Τέϊλορ, οδηγεί την Λιβερία στον δεύτερο εμφύλιο, που κράτησε τέσσερα χρόνια. Είχε προηγηθεί, το 1989 ο πρώτος εμφύλιος με σχεδόν πενταετή διάρκεια. Μία ομάδα ανταρτών, οι Ενωμένοι Λιβεριανοί για την Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD), εμφανίζονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και με την στήριξη από την κυβέρνηση της γειτονικής Γουϊνέας, επαναφέρουν την εμφύλια διαμάχη.

    Οι νεκροί από τις δύο εμφύλιες συγκρούσεις στην αφρικανική χώρα, υπολογίζονται σε 200.000 χιλιάδες, ενώ πολλαπλάσιοι είναι οι εκτοπισμένοι, που όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, μετατρέπονται υποχρεωτικά σε πρόσφυγές.

    Χιλιάδες λάνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν τον «θάνατο του αμάχου» και της «παράπλευρης απώλειας». Ανάμεσα τους, ο Ντέμπεα και η Βικτόρια Ντέϊβις. Μετά από απίστευτη ταλαιπωρία, οι δύο Λιβεριανοί, καταφέρνουν να φθάσουν σε ένα κέντρο προσφύγων στην Γκάνα. Τουλάχιστον είναι ζωντανοί κι έχουν ένα πιάτο φαγητό!

    Ο καιρός περνά και στις 2 Νοεμβρίου 2000, η Βικτόρια φέρνει στον κόσμο ένα αγοράκι, που παίρνει το όνομα Αλφόνσο. Ο μικρός περνά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του στον καταυλισμό Buduburam, μέχρι που γίνεται το θαύμα. Το ευχάριστο μαντάτο που περιμένει κάθε πρόσφυγας, έρχεται και η οικογένεια Ντέϊβις, αναχωρεί για τον Καναδά! Στην αρχή στο Ουίνδσορ του Οντάριο και αργότερα στο Εντμοντον της Αλμπέρτα.

    «Οταν ερχόταν η ώρα του φαγητού, έπρεπε να περπατήσουμε πάνω σε πτώματα για να φθάσουμε στο σημείο», θυμάται με θλίψη ο Αλφόνσο, που συνειδητοποιεί ότι μία νέα ζωή αρχίζει στον Καναδά...

    Οπως κάθε παιδί, ο Αλφόνσο θέλει να παίξει. Και το αγαπημένο του παιχνίδι, είναι το ποδόσφαιρο. Ομως στο Έντμοντον, ο «βασιλιάς των παιχνιδιών» είναι το χόκεϊ επί πάγου. Οι γονείς του προσπαθούν να τον βοηθήσουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό που μπορεί να κάνει ο μικρός, είναι να παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους του, μετά από το σχολείο. Μέχρι που τον «εντοπίζουν» από μία τοπική σχολή ποδοσφαίρου. Και κάπου εκεί, η ζωή του Ντέϊβις που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτικό σίριαλ, αποκτά νέα επεισόδια...

    «Το ήξερα από την πρώτη στιγμή. Μόλις τον είδα να κάνει την πρώτη επαφή, κατάλαβα ότι αυτό το παιδί έχει χάρισμα. Υπήρχαν και άλλα παιδιά το ίδιο αθλητικά, όμως ο Αλφόνσο έχει και το μυαλό», θυμάται ο Τιμ Ανταμς, υπεύθυνος του «Free Footie», της τοπικής σχολής ποδοσφαίρου. Είναι ο άνθρωπος που αποφάσισε να ενημερώσει για τον απίστευτο πιτσιρικά, τον υπεύθυνο προπονητή της περιοχής, Μάρκο Μπόσιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση: «Υπάρχει κάτι εξαιρετικό σ΄ αυτό το παιδί. Είναι απίστευτα γρήγορος με την μπάλα. Τον ρώτησα ποιά είναι τα σχέδια του και μου είπε ότι θα ήθελε να παίξει στην ομάδα μας την επόμενη χρονιά. Εντυπωσιάσθηκα. Η προσαρμογή του ήταν εύκολη, καθώς έχουμε πολλά παιδιά από διαφορετικές κοινότητες».

    Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα όταν ήταν 14 ετών, ο Αλφόνσο εντάχθηκε στην κορυφαία ομάδα του Βανκούβερ, «Whitecaps», που συμμετέχει στο MLS. Καλύπτοντας ιδανικά την αριστερή πτέρυγα, μπορεί ωστόσο εξ΄ ίσου καλά να παίξει και στην δεξιά πλευρά του γηπέδου, αλλά και στον άξονα. Μετά από έναν χρόνο, έγινε ο νεότερος παίκτης στην Ιστορία της Β` κατηγορίας στις ΗΠΑ, ενώ σε ηλικία 15 ετών, οκτώ μηνών και 15 ημερών, ο νεότερος παίκτης στον Καναδά και ο δεύτερος νεότερος στο MLS, μετά τον Φρέντι Αντου.

    Οταν συμπλήρωσε τα 16 χρόνια και επτά μήνες ζωής, ο Ντέϊβις, έγινε ο πιό νέος Καναδός διεθνής! Και παράλληλα, ο μικρότερος σκόρερ όλων των εποχών στο Gold Cup (πρωτάθλημα εθνών της CONCACAF) και κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης με τρία γκολ.

    Μόλις στα 17 του χρόνια, με 31 αγώνες στο MLS, οκτώ τέρματα και δέκα ασίστ, ο Ντέιβις έγινε η ακριβότερη «ποδοσφαιρική εξαγωγή» στην Ιστορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου, καθώς η Μπάγερν Μονάχου δαπάνησε σχεδόν 12 (!) εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

    «Είναι ένα καταπληκτικό ταλέντο. Περιμένουμε πολλά απ΄ αυτόν», δηλώνει λακωνικά ο εκτελεστικός διευθυντής και παλιά δόξα των Βαυαρών, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που επέμενε να δοθούν τα χρήματα για την απόκτηση του.

    Ο Αλφόνσο, βρέθηκε στην Τζέντα για την χειμερινή προετοιμασία της Μπάγερν και στην αποστολή για το εκτός έδρας ματς με την Χοφενχάιμ (σ.σ. νίκη 3-1 των Βαυαρών) στην επανέναρξη της μπουντεσλίγκα. Και παρά τα όσα θετικά ακούγονται για τις ικανότητες του,  παραμένει προσγειωμένος, δηλώνει εμπνεόμενος από τον Λιονέλ Μέσι και ξεχωρίζει από τα πλεονεκτήματα του, την ταχύτητα: «Ο τρόπος που παίζει ο Μέσι, είναι προτυπο για εμένα. Παρά το γεγονός ότι είναι πιό κοντός (σ.σ. ο Μέσι έχει ύψος 1.70μ και ο Αλφόνσο 1.78μ) και ότι έχω πιό μακρυά πόδια. Ξέρω να κρατώ την μπάλα στην κατοχή μου και στην συνέχεια να χρησιμοποιώ την ταχύτητα που μου χάρισε ο Θεός για να ξεπερνώ τους αντιπάλους μου»...

    «Είναι ένα ανοικτό παιδί, που έχει καλή επαφή κι επικοινωνία με όλον τον κόσμο», λέει ο συμπαίκτης του Αλφόνσο στους Βαυαρούς, Νίκλας Σούλε, ενώ σε ανύποπτο χρόνο, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, που γνωρίζει τον πιτσιρικά από το MLS, δήλωσε: «Βλέπω ένα θαυμάσιο μέλλον γι΄ αυτόν». Και όταν μιλά ο Ζλάταν για ποδόσφαιρο, οι περισσότεροι εξ΄ ημών οφείλουμε να ακούμε...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags