21/01/11 - 13:43

«Έτσι θα σωθείτε»

Ο Ανδρέας Δημάτος ήταν παρών στη Νιόν στην τελική παρουσίαση του financial fair play και ετοίμασε «φάκελο» για τον νέο κανονισμό που αλλάζει προφίλ και στρατηγική στο ποδόσφαιρο.

«Έτσι θα σωθείτε»
22.787views 0shares

1. Καθαρό χρήμα, φανερά βιβλία
Με την υποχρέωση να δίνουν αναλυτικό report εσόδων-εξόδων, να δικαιολογούν τα έξοδά τους από τα έσοδα της κάθε οικονομικής χρήσης (με περιορισμένο δικαίωμα απόκλισης) και να παρουσιάζουν το αναλυτικό μπάτζετ της επόμενης χρονιάς προκειμένου να πιστοποιούν τη φερεγγυότητά τους ως εταιρείες, τα ποδοσφαιρικά club της Ευρώπης, για να αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA θα πρέπει να είναι «καθαρά» στο 100%. Ούτε το «μαύρο» χρήμα δικαιολογείται πλέον, ούτε οι μαϊμού ζημιές που θα μεγαλώνουν σε μη επιτρεπτά όρια την απόκλιση εσόδων-εξόδων.

2. Προσέλκυση επενδυτών προοπτικής
Με το financial fair play η UEFA φιλοδοξεί ότι σε βάθος χρόνου θα εξαφανιστούν από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι επενδυτές σκοπιμότητας της μίας χρήσης! Και αυτό γιατί κάθε χρόνο θα πρέπει να καλύπτουν... εμπράκτως τη ζημία που προκάλεσαν στην προηγούμενη σεζόν (αν είναι μέχρι 45 εκατ. ευρώ για την πρώτη τριετία ή 30 για τις επόμενες), ενώ ο νέος κανονισμός ευνοεί τα επενδυτικά έξοδα για γήπεδο, προπονητικό κέντρο και ακαδημίες (δεν υπολογίζονται για το break even). Η προοπτική είναι να σπρώξει κάποιον που θέλει να επενδύσει χρήματα στην ομάδα του σε έργα υποδομής τα οποία μένουν στο club ανεξαρτήτως ιδιοκτήτη.

3. Οικονομικός εξορθολογισμός
«Εμμεσο σάλαρι καπ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου» χαρακτηρίστηκε το financial fair play και από τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε και από τον Τζιάνι Ινφαντίνο στην πρόσφατη τελική του παρουσίαση στη Νιόν. Και αυτό είναι λογικό, αφού από μόνος του ο νέος κανονισμός θα μειώσει το κόστος των μεταγραφών αλλά και των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Ο πιο λογικός μαθηματικός τύπος λέει ότι αποκλείεται ένα club να έχει οικονομική ισορροπία όταν τα έξοδα για μισθούς και συμβόλαια υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% των εσόδων του. Είναι αυτό που ισχύει στην Μπουντεσλίγκα με όλες τις ομάδες κερδοφόρες έναντι του 62% των χρεωμένων ομάδων της Πρέμιερ ή του 84% των ελληνικών ομάδων...

4. Υγιής ανταγωνισμός σε βάση ισονομίας
«Τέλος στις επιτυχίες επί πιστώσει» ήταν η ατάκα του Μισέλ Πλατινό όταν για πρώτη φορά παρουσίασε την ιδέα του νέου κανονισμού. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή ανταγωνισμό στις διοργανώσεις μας όταν κάποιες ομάδες ξοδεύουν χωρίς έλεγχο απέναντι σε εκείνες της ομάδες που κάνουν το σωστό και βασίζονται στις πραγματικές τους δυνάμεις» ήταν η κεντρική ιδέα του financial fair play πέραν της αναγκαιότητας να μειωθεί η φούσκα των ολοένα και διογκούμενων χρεών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. «Οταν οι ομάδες μάθουν να ξοδεύουν όσα εισπράττουν πέρα από τη λογική στο ποδόσφαιρο, θα επιστρέψει το σχέδιο και η στρατηγική» ήταν η βασική άποψη ? μοχλός για το ffp.

5. Καλύτερη οργάνωση και σχεδιασμός
«Τι σόι ποδόσφαιρο είναι αυτό όταν οι ομάδες λίγο πριν από την καταστροφή περιμένουν να έρθει ο ιππότης πάνω στο άσπρο άλογο και να αρχίζει να μοιράζει λεφτά;» αναρωτήθηκε ο Τζιάνι Ινφαντίνο στην πρόσφατη παρουσίαση της UEFA επικαλούμενος το παράδειγμα του άρτιου οικονομικού μοντέλου της Αρσεναλ και της λειτουργίας της Μπουντεσλίγκα. Και μόνο που οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν online την UEFA για τις οικονομικές τους καταστάσεις σε όλη τη διάρκεια μίας οικονομικής σεζόν, θα τους αναγκάσει να βάλουν σε τάξη το χάος που επικρατεί στα περισσότερα λογιστήρια των ευρωπαϊκών club. Για τις δικές μας ομάδες θα μιλήσουμε στη συνέχεια...

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ