Facebook Pixel Ολυμπιακός: Όταν γάζωσε με γκολ τον Φωστήρα
| 2019-03-03 18:58:00

Τον γάζωσε στην κυριολεξία - Σε ποιόν έριξε 11 γκολ ο Ολυμπιακός σαν σήμερα

Sportdog Team
Τον γάζωσε στην κυριολεξία - Σε ποιόν έριξε 11 γκολ ο Ολυμπιακός σαν σήμερα

Μιλάμε για επίδοση όχι αστεία.

«Ολυμπιακός Σεισμός» έγραφε με «ξύλινους» τίτλους στο πρωτοσέλιδό του το «Φως των Σπορ» για το ματς της 3ης Μαρτίου 1974 στο στάδιο Καραϊσκάκη. «Φανταστικό παιχνίδι, φανταστικό σκορ, φανταστική απόδοσις, ο Ολυμπιακός συνέτριψε το ελληνικό ρεκόρ όλων των εποχών» υπερθεμάτιζε την ίδια ημέρα και η «Αθλητική Ηχώ» στην κορυφή του δικού της πρωτοσέλιδου!

Γιατί;.. Τι είχε γίνει;... Τι είχε συμβεί;... Και να μην είχες μάθει (πράγμα αδύνατον), ακριβώς δίπλα σ' αυτούς τους τίτλους υπήρχε ένα τεράστιο 11-0, που σε άφηνε με το στόμα ανοιχτό! Ήταν το σκορ του αγώνα με τον Φωστήρα, που παραμένει μέχρι σήμερα ένα ακατάρριπτο ρεκόρ για αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος και που, όση φαντασία και να διαθέτεις, δύσκολα μπορείς να φανταστείς ότι θα καταρριφθεί στο μέλλον!

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ

Εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός κατέρριψε όλα τα ρεκόρ, που τα περισσότερα παραμένουν μέχρι σήμερα. Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως υπήρξε η πιο θεαματική ομάδα στην Ιστορία του συλλόγου. Σίγουρα πάντως ήταν η πιο επιθετική στην Ιστορία όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου και το αποδεικνύουν οι αριθμοί... 102 γκολ μέσα σε μια σεζόν, δεν μπαίνουν κάθε χρόνο! Για την ακρίβεια δεν ξαναμπήκαν ποτέ! Ουδείς κατάφερε να πλησιάσει έστω τα 100!

Με «πρώτα βιολιά» μια ασυναγώνιστη πεντάδα ως «αιχμή του δόρατος», τον Υβ Τριαντάφυλλο (24 γκολ), τον Μιχάλη Κρητικόπουλο (19 γκολ), τον Νίκο Γιούτσο (11 γκολ), τον Χούλιο Λοσάντα (10 γκολ) και τον Γιώργο Δεληκάρη (9 γκολ), να σκοράρουν κατά βούληση και να σκορπάνε κάθε αντίπαλο στο πέρασμά τους! Τέσσερις παίκτες μιας ομάδας πάνω από 10 γκολ! Ρεκόρ κι αυτό! Και από κοντά να σκοράρουν και οι υπόλοιποι... Μόνο ο κεντρικός αμυντικός, Βασίλης Σιώκος, είχε πετύχει 7 γκολ (!) εκείνη την σεζόν και ο αμυντικός μέσος, Δημήτρης Περσίδης, άλλα 5! Και να την γλίτωνες από τους επιθετικούς, σε «τελείωναν» οι αμυντικοί! Για τέτοια ομάδα μιλάμε, με μέσο όρο παραγωγικότητας ακριβώς 3 γκολ ανά ματς! Ρεκόρ!

Κι αν νομίζει κανείς ότι εκείνος ο Ολυμπιακός, επειδή ήταν τόσο επιθετικός, θα «έμπαζε» στα μετόπισθεν, έρχονται πάλι οι αριθμοί να διαψεύσουν κάθε τέτοια σκέψη. Μόνο 14 γκολ δέχθηκε σε ένα πρωτάθλημα 34 αγωνιστικών, μόλις ένα περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά, όπου όμως είχε πετύχει «μόνο» 72 γκολ! Ο συντελεστής της διαφοράς των 88 τερμάτων, επίσης ακατάρριπτο ρεκόρ! Με το σημερινό σύστημα βαθμολόγησης (3-1-0) θα είχε τερματίσει με 85 βαθμούς. Ρεκόρ θα ήταν κι αυτό για εκείνη την εποχή!

Μια ομάδα δημιούργημα -και καμάρι ταυτόχρονα- του προέδρου Νίκου Γουλανδρή, που είχε στις τάξεις της 19 εν ενεργεία διεθνείς (!) και που η έκφραση «δύο ισάξιες ενδεκάδες» είχε πραγματικό αντίκρισμα. Λέγεται πως στα οικογενειακά διτέρματα των προπονήσεων παιζόταν πραγματικό ντέρμπι και ο πρόεδρος έδινε πριμ για τον νικητή!

Κι όταν λέμε πως εκείνη η ομάδα ήταν ανίκητη, κυριολεκτούμε... Μόνο μια ήττα σε 58 ματς πρωταθλήματος! Μεγάλο και ακατάρριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ κι αυτό το σερί του αήττητου! Επί 1,5 χρόνο δεν γνώρισε ήττα ο Ολυμπιακός! Ένα σερί που ξεκίνησε από την αρχή της προηγούμενης σεζόν (1/10/1972), όταν ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 1-0 από τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, και τερματίστηκε όταν ξαναέχασε στα τέλη της συγκεκριμένης σεζόν (21/4/1974), πάλι με 1-0 από τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα. Ήταν τότε που η πειραϊκή ομάδα έκανε μόνο μια ήττα την χρονιά κι αυτή ήταν μέσα στην Τούμπα! Να, για παράδειγμα, αμέσως μετά ο Ολυμπιακός αρχίζει πάλι ένα αήττητο σερί, που συνεχίζεται και τη νέα σεζόν και πάει στην Τούμπα την 9η αγωνιστική (15/12/1974) και ξαναχάνει από τον ΠΑΟΚ, 2-0 αυτή την φορά!

Τέλος, εκείνη την σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» δημιούργησαν κι ένα σερί 12 νικών. Εκείνη την εποχή κι αυτό ρεκόρ αποτέλεσε, απλώς δεν ήταν ακατάρριπτο!

Η «ΕΚΔΙΚΗΣΗ» ΣΤΟΝ ΦΩΣΤΗΡΑ

Κι όμως, εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε το ίδιο εντυπωσιακά με τις άλλες δύο, που επίσης κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μόλις την 4η αγωνιστική είχε τις πρώτες απώλειες, όταν έμεινε στο 1-1 με τον Φωστήρα στο γήπεδο του Ταύρου, ένα ματς που σημαδεύθηκε από το πολύ σκληρό παιχνίδι και τον φανατισμό των γηπεδούχων, τα πολλά νεύρα, την διαρκή ένταση και τις ουκ ολίγες αντεγκλήσεις εντός αγωνιστικού χώρου. Ας κρατήσουμε αυτή την λεπτομέρεια... Έχει την σημασία της!

Στα επόμενα πέντε ματς που ακολούθησαν, ο Ολυμπιακός είχε άλλες τρεις ισοπαλίες, με Παναθηναϊκό και Εθνικό 1-1 και με την ΑΕΚ 0-0. Έρχεται όμως η νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-0 στο στάδιο Καραϊσκάκη και από εκείνη την στιγμή και μετά η «μηχανή» πήρε μπροστά και ο Ολυμπιακός του Λάκη Πετρόπουλου ξεκίνησε την ανεπανάληπτη «απογείωσή» του, για να φτάσει στο αποκορύφωμα την 21η αγωνιστική, στις 3/3/1974, μια ημέρα σαν σήμερα δηλαδή.

Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Φωστήρα και οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ξεχάσει τα όσα είχαν συμβεί στο ματς του Α΄ γύρου. Μπήκαν... αφηνιασμένοι και μόλις στο 3ο λεπτό ο Νίκος Γιούτσος άνοιξε το σκορ. Από εκείνη την στιγμή και μετά, το «κοντέρ» δεν σταμάτησε να γράφει! Τρία γκολ ο Γιούτσος (3΄, 45΄, 70΄), άλλα τρία ο Υβ Τριαντάφυλλος (48΄, 52΄, 67΄) και από ένα οι Παμπουλής (13΄), Δεληκάρης (17΄), Περσίδης (61΄), Γκαϊτατζής (78΄), Βιέρα (87΄)! Κανένα έλεος για τον «Φονέα των γιγάντων»! Τελικό σκορ 11-0, με επτά παίκτες να σκοράρουν σ' ένα ματς πρωταθλήματος! Άλλο ρεκόρ κι αυτό!

«Τους είχαμε άχτι, γιατί στον πρώτο γύρο δεν τους είχαμε νικήσει και είχαν γίνει διάφορα στον Ταύρο. Θέλαμε να τους βάλουμε όσο περισσότερα γκολ μπορούσαμε» θα πει γι' αυτό το ματς σε μια συνέντευξή του στο «Φως των Σπορ» πολλά χρόνια μετά, ο πρωτεργάτης της ιστορικής νίκης Νίκος Γιούτσος.

Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως ο Λάκης Πετρόπουλος δεν έκανε αλλαγές. Άφησε τους 11 σε όλη την διάρκεια και επιθετικοί όπως ο Κρητικόπουλος, ο Λοσάντα, ο Γαλάκος ή ο Σταυρόπουλος δεν αγωνίστηκαν εκείνη την ημέρα. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Συνετόπουλος, Περσίδης, Παμπουλής, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Γιούτσος, Δεληκάρης.

ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Τσατούχας (55΄ Φακής), Μπάρτζης, Κατάνιας, Καπίρης, Ράλλης, Αβαγιανόλης (57΄ Γεράκης), Χριστοδούλου, Λάζος, Πανόπουλος, Σινανίδης, Ρεμούνδος.

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΝΤΟΛΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Για εκείνο το κυριακάτικο βράδυ είχε προγραμματιστεί από την οικογένεια Γουλανδρή και μια μεγάλη γιορτή στο ξενοδοχείο Χίλτον, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν πως θα συνέβαινε ό,τι συνέβη λίγες ώρες νωρίτερα μέσα στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός σε μια εβδομάδα (10/3) έκλεινε 49 χρόνια από την ίδρυσή του και η Ντόλυ Γουλανδρή, σύζυγος του προέδρου, είχε οργανώσει ένα πάρτι με χίλιους καλεσμένους. Ανάμεσά τους και τα «αστέρια» της εποχής, ο Τόλης Βοσκόπουλος και η Μαρινέλλα, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Ζωή Λάσκαρη, η Ρίκα Διαλυνά, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Φίλιππος Νικολάου, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θέμης Ανδρεάδης, ο Πασχάλης, η Ελπίδα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Λίτσα Διαμάντη, η Ελένη Ροδά, ο Γιώργος Κοινούσης, ο Γιώργος Μαρίνος, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, παράγοντες του αθλητισμού και φυσικά οι αθλητές όλων των τμημάτων του συλλόγου.

Αυτό το 11-0 «ήρθε κι έδεσε» εκείνη την βραδιά και έκανε την γιορτή των γενεθλίων του Ολυμπιακού ακόμη... πιο γιορτινή. Μάλιστα, η Ντόλυ Γουλανδρή είχε την ιδέα και την τελευταία στιγμή πρόσθεσε 11 αναμμένους μικρούς δαυλούς πάνω στην πενταόροφη τούρτα, ως αναφορά στο ιστορικό σκορ. Αυτό το πάρτι τελικά, που κράτησε ως τις προχωρημένες νυχτερινές ώρες, είχε μετατραπεί σε συνέχεια του «πάρτι» που είχαν στήσει οι παίκτες μέσα στο γήπεδο, λίγες ώρες νωρίτερα.

Και υπήρξε κι ένα τρίτο «πάρτι» που έστησε ο κόσμος της ομάδας στο τέλος της σεζόν. Την τελευταία αγωνιστική ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υποδεχόταν την Καβάλα και είχε 98 γκολ στην επίθεση. Όλοι αναζητούσαν άλλα 2 για να φτάσει τα 100. Τελικά με το χατ-τρικ του Χούλιο Λοσάντα κι ένα ακόμη του Μπάμπη Σταυρόπουλου, ο Ολυμπιακός νίκησε 4-0 κι έφτασε τα 102 γκολ.

Σε μια σεζόν, όπου από τα 34 ματς, μόνο σε τέσσερα δεν σκόραρε, στα 0-0 με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο, με τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη και στην ήττα με 1-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Σε 11 ματς, δηλαδή στο 1/3 του πρωταθλήματος, πέτυχε από «τεσσάρες» και πάνω (ανάμεσά τους τα 4-0 σε ΑΕΚ και Άρη)! Σε δύο από αυτά έριξε «εξάρες», στον Πανσερραϊκό και στο Αιγάλεω και μάλιστα εκτός έδρας! Αλλά και σε δύο ματς μόνο, πέτυχε 19 γκολ! Στο 8-2 επί του Απόλλωνα Αθηνών και στο ιστορικό 11-0 επί του Φωστήρα. Ανεπανάληπτες επιδόσεις!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags