Λίγες ημέρες μετά τον αποκλεισμό-σοκ από τη Λαμία, ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, φεύγοντας νικητής με 2-0 από το γήπεδο της Ριζούπολης.

Οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν σε άνετη νίκη δίχως να «φορτσάρουν» έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος δημιούργησε το 1-0 με αυτογκόλ του Στάθη και έδωσε ασίστ… πάρε-βάλε στον Χασάν για το 2-0.

Ο Ολυμπιακός είχε δύο δοκάρια, με Κούτρη και Χασάν, και ο Απόλλωνας ένα με τον Ελ-Χέλβε. Μελανό σημείο της αναμέτρησης ο τραυματισμός του Βασίλη Τοροσίδη, που χτύπησε στο γόνατο και αντικαστάθηκε στο 28’.

Ο Ολυμπιακός μείωσε τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ στους 7 βαθμούς, ενώ ο Απόλλωνας παρέμεινε ουραγός με 9 πόντους και δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό.

Το ματς

Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που πήρε εξ΄ αρχής την πρωτοβουλία των κινήσεων, περιορίζοντας τον Απόλλωνα στο δικό του μισό. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα καταγράφηκε στο 5’, με το σουτ του Φορτούνη από τη μεγάλη περιοχή να φεύγει λίγο άουτ. Ο γκολκίπερ του Απόλλωνα, Χουάντερσον, επενέβη σε δύο περιπτώσεις, μπλοκάροντας δυνατά σουτ του Μασούρα στο 18’ και του Μπουχαλάκη στο 19’. Εν συνεχεία, ο Μασούρας απώλεσε μεγάλη ευκαιρία με κοντινή κεφαλιά στο 22’.

Αυτό που δεν κατάφεραν οι παίκτες Ολυμπιακού, το πέτυχε ένας αμυντικός του Απόλλωνα στο 24’. Ο Ποντένσε έκανε φανταστική ατομική ενέργεια από τα δεξιά και σέντραρε για τον Χασάν. Ο Στάθης προσπάθησε να απομακρύνει προ του Αιγύπτιου και έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, ανοίγοντας το σκορ για τον Ολυμπιακό. Η χαρά των Πειραιωτών για το γκολ, πάντως, μετριάστηκε από τον τραυματισμό του Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος δευτερόλεπτα πριν το γκολ συγκρούστηκε με τον Ρώσση, υπέστη ζημιά στο δεξί γόνατο και αντικαταστάθηκε στο 28’.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν ευκαιρίες να πετύχουν κι άλλα γκολ στο πρώτο μέρος, όμως δεν αποτελεσματικοί. Στο 33’ ο Ποντένσε αστόχησε από πλεονεκτική θέση, ενώ στο 35’ και στο 37’ ο Χασάν σπατάλησε δύο τεράστιες ευκαιρίες σουτάροντας άουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή έπειτα από δημιουργίες του Κούτρη και του Φορτούνη αντίστοιχα.

Αμφότερες οι ομάδες έφτασαν κοντά στο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 61’ ο Κούτρης έπιασε φοβερό μονοκόμματο σουτ που κατέληξε στο δοκάρι και στη συνέχεια της φάσης ο Νάτχο δεν κατάφερε να σκοράρει από πολύ κοντινή απόσταση. Η «απάντηση» του Απόλλωνα ήρθε στο 63’, όταν η σέντρα του Στάθη κόντραρε και κατέληξε στον Ελ-Χέλβε, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο κάθετο δοκάρι του Σα με κεφαλιά.

Ο Χασάν «έψαχνε» το γκολ σε ολόκληρο το ματς και το βρήκε στο 70’. Από βαθιά μπαλιά του Γκιλιέρμε, ο Ποντένσε έβγαλε υπέροχη ασίστ δίχως να βλέπει για τον Χασάν, που σκόραρε από κοντά για το 2-0. Δύο λεπτά αργότερα ο Αιγύπτιος στάθηκε άτυχος, αφού η κεφαλιά που έπιασε έπειτα από κόρνερ του Νάτχο κατέληξε πρώτα στο οριζόντιο και εν συνεχεία στο κάθετο δοκάρι του Χουάντερσον!

Ο Σα απέκρουσε δυνατό σουτ του Ελ-Χέλβε στο 77’, ενώ η κεφαλιά του Βάρκα στο 91’ πέρασε ελάχιστα άουτ. Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο διαιτητής δεν είδε πέναλτι που έγινε στον Ποντένσε στο 92ο λεπτό.

ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ: Ο Ντάνιελ Ποντένσε ήταν… όλα τα λεφτά για τον Ολυμπιακό. Ο Πορτογάλος ταλαιπώρησε την αντίπαλη άμυνα με τις προσωπικές του ενέργειες σε ολόκληρο το ματς. Από τα πόδια του προήλθε το αυτογκόλ για το 1-0, ενώ στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού έδειξε την κλάση του με μαγική ασίστ στον Χασάν.

ΓΙΝΑΜΕ... ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Με 3-4-2-1 παρέταξε τον Απόλλωνα Σμύρνης ο Μπάμπης Τεννές. Ο Χουάντερσον ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Βαφέα, Κύργια και Οριουέλα να συνθέτουν την αμυντική τριάδα, τον Στάθη να καλύπτει ολόκληρη τη δεξιά πλευρά και τον Ναδάλες την αριστερή. Ντούρσο και Γκίνο αποτέλεσαν το δίδυμο των αμυντικών χαφ και ο Ρώσση κινήθηκε πίσω από τους δύο επιθετικούς, Ακόστα και Ελ-Χέλβε.

Σχηματισμό 4-2-3-1 εφάρμοσε ο Πέδρο Μαρτίνς για τον Ολυμπιακό. Τερματοφύλακας ο Σα, με τετράδα στην άμυνα τους Τοροσίδη, Μεριά, Μιράντα και Κούτρη, από δεξιά προς αριστερά. Μπουχαλάκης και Γκιλιέρμε πήραν θέση στο κέντρου, με τον Φορτούνη σε ρόλο "δεκαριού". Δεξιά στη μεσαία γραμμή κινήθηκε ο Ποντένσε, αριστερά ο Μασούρας και στην κορυφή της επίθεσης ο Χασάν.

Η ΦΑΣΗ: Ο Χασάν σκόραρε το 2-0 για τον Ολυμπιακό, όμως αυτός που έκλεψε την παράσταση στη φάση ήταν ο Ποντένσε, ο οποίος έβγαλε μια εκπληκτική ασίστ χωρίς να κοντρολάρει και δίχως να βλέπει τον συμπαίκτη του.

ΣΟΥ ΣΦΥΡΙΖΩ... Αρκετή καλή η διαιτησία του Θανάση Σέζου, σε ένα εύκολο παιχνίδι. Μεγαλύτερο λάθος του το ότι δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε μαρκάρισμα στον Ποντένσε στο 92’.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Απόλλων Σμύρνης:
Χουάντερσον, Κύργιας, Βαφέας, Οριουέλα, Στάθης, Ντούρσο, Γκίνο (76’ Γαρουφαλιάς), Ναδάλες, Ρώσση (39’ Βάρκας), Ελ Χέλβε, Ακόστα (54’ Ντεφεντερίκο)

Στον πάγκο: Αστράς, Αγρόδημος, Ριβέρο, Ναζλίδης

Ολυμπιακός (4-2-3-1): Σα, Τοροσίδης (28’ λ.τ. Ανδρούτσος), Μεριά, Μιράντα, Κούτρης, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Μασούρας (76’ Σολδάνο), Φορτούνης (58’ Νάτχο), Ποντένσε, Χασάν.

Στον πάγκο: Λοντίγκιν, Γκερέρο, Τσιμίκας, Παπαδόπουλος

ΠΑΤΑ ΤΟ: