Facebook Pixel Συνέντευξη για τα επεισόδια του ντέρμπι: "Πρωτοποριακή απόφαση, διαιτητές... τέλος - Να βγει να παίξει ο Ολυμπιακός!"
| 2019-03-22 20:15:00

Βόμβες για το ντέρμπι: "Πρωτοποριακή απόφαση, διαιτητές... τέλος - Να βγει να παίξει ο Ολυμπιακός!"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Βόμβες για το ντέρμπι: "Πρωτοποριακή απόφαση, διαιτητές... τέλος - Να βγει να παίξει ο Ολυμπιακός!"

Εξηγήσεις-φωτιά νομικού στο sportdog. Τι σχέση έχει ο... ΠΑΟΚ;

Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού οργάνου της Super League για το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Όπως σας ενημέρωσε το sportdog, το Τριφύλλι τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, βαρύ πρόστιμο και ποινή δύο αγωνιστικών, ενώ ο αγώνας θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη, κάτι που προκάλεσε θόρυβο.

Μιλώντας στο sportdog πάντως η Πέννυ Κονιτσιώτη υποστήριξε ότι η απόφαση είναι πρωτοποριακή. Μάλιστα, η έγκριτη νομικός, με εξειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο τόνισε ότι με αυτή καταργείται η απόλυτη εξουσία του διαιτητή και του φύλλου αγώνος, κάτι που φέρνει νέα δεδομένα όσον αφορά την απόδοση δικαιοσύνης για τέτοια φαινόμενα.

Ποια είναι η άποψη σας για την απόφαση του ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός;

"Έτσι όπως βλέπω τη διάταξη φαίνεται πρωτοποριακή. Θεωρεί ότι ο διαιτητής κακώς δεν περίμενε και κακώς δεν εξήντλησε κάθε περιθώριο πριν την απόφασή του. Είναι πολύ καλή απόφαση. Εφαρμόζει αρχές αναλογικότητας. Το σημαντικότερο είναι να προαχθεί το ποδόσφαιρο, άρα θα πρέπει να λαμβάνονται τα ορθά μέτρα. Δεν πρέπει να υπάρχει καταχρηστική συμπεριφορά του διαιτητή. Αυτή είναι η άποψή μου".

Είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να σώζει τον Παναθηναϊκό...

"Αυτό είναι το πρακτικό αποτέλεσμα. Από νομικής άποψης όμως έχει μία πρωτοπορία".

Δεν δημιουργεί όμως ένα δεδικασμένο που θα προκαλέσει θέματα; Μπορεί για παράδειγμα να βγει ο ΠΑΟΚ και να διαμαρτυρηθεί ότι το περσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ, που διακόπηκε λόγω εισβολής του Ιβάν Σαββίδη, έπρεπε να συνεχιστεί με το ίδιο σκορ στο σημείο που σταμάτησε...

"Αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες προεκτάσεις. Έγινε τότε, οπότε καλώς παίρνονται τέτοιες αποφάσεις που αναιρούν τις αποφάσεις του απόλυτου άρχοντα που θεωρείται ο διαιτητής. Βεβαίως, καταρρίπτεται και η προσέγγιση ότι είναι ο απόλυτος άρχων καθώς και η αναγνώριση του φύλλου αγώνς. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια τέτοια απόφαση. Πέρα από τα... politics, εγώ δεν μπαίνω σε τέτοιους είδους συζητήσεις. Η προσέγγιση έχει μία πρωτοπορία που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Έχει και ένα πλαίσιο δικαίου, αφού δεν εξαντλήθηκαν όλα τα βήματα προτού διακοπεί ο αγώνας.

Σίγουρα όμως αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο για επόμενες περιπτώσεις αντίστοιχες για διακοπή αγώνα από την απόφαση του διαιτητή, ούτως ώστε να καταρρίπτεται αυτό. Επίσης καλείται έτσι ο διαιτητής να είναι προσεκτικότερος πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Τον καθιστά πιο υπεύθυνο θεωρώ. Τέτοιου είδους αποφάσεις βοηθούν στο να γίνουν οι διαιτητές πιο υπεύθυνοι και να μη θεωρούνται απόλυτοι άρχοντες".

Έχει ελπίδες ο Ολυμπιακός στην έφεση;

"Κατά την άποψ μου το Εφετείο πρέπει να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση. Πρέπει δηλαδή να επικυρωθεί αυτή η απόφαση και στην έφεση του Ολυμπιακού. Δεν έχει κανένα λόγο ένας δυνατός «παίκτης» να μη θέλει να μπει στον αγώνα και να παίξει. Αυτή η γνώμη φυσικά δεν είναι νομική, είναι προσωπική προσέγγιση".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags