Facebook Pixel ΠΑΟΚ - Γκουερίνο Νέτο: Μίλησε στο sportdog για τη φιέστα του τίτλου!
| 2019-04-21 14:55:00

"Παρακαλούσαμε με ΑΕΚ για νερό, όλοι θέλουν ΠΑΟΚ - Ας φύγει ο Βαρέλα, δεν μπαίνω Θύρα 4"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Παρακαλούσαμε με ΑΕΚ για νερό, όλοι θέλουν ΠΑΟΚ - Ας φύγει ο Βαρέλα, δεν μπαίνω Θύρα 4"!

Ο γκολτζής που "καθάρισε" τίτλο για τον Δικέφαλο μιλά στο sportdog.

ΠΑΟΚ - Γκουερίνο Νέτο: Φιέστα τίτλου ετοιμάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Λεβαδειακό για την 29η αγωνιστική της Super League, θέλει ένα βαθμό για να εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα και στην Τούμπα αναμένεται να στηθεί μία γιορτή στέψης που θα αφήσει εποχή. "Δεν είναι λίγο να το κατακτάς μετά από 34 χρόνια", λέει ο Γκουερίνο Νέτο, ένας άνθρωπος που είχε γράψει ιστορία με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Με το γκολ του Βραζιλιάνου παλαίμαχου επιθετικού, ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει 1-0 της ΑΕΚ για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος του 1975-1976 και ο Δικέφαλος του Βορρά εξασφάλισε την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της ιστορίας του. Ήταν μία μέρα μετά την Πρωτομαγιά τότε, ενώ τώρα μία εβδομάδα πριν την Ανάσταση του Κυρίου. "Ήρθε η σειρά των σημερινών παικτών να χαρούν" προσθέτει ο βετεράνος γκολτζής.

Ο Γκουερίνο Νέτο μίλησε στο Sportdog λίγες ώρες πριν τη μεγάλη στιγμή και έκανε τον απολογισμό της χρονιάς για τον ΠΑΟΚ. Ο παλιός παίκτης σύγκρινε το τότε με το σήμερα, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει φλέγοντα ζητήματα όπως οι ανανεώσεις, με αφορμή το θέμα Βαρέλα. Εντύπωση πάντως προκαλεί η άποψή του γιατί δεν θέλει το ματς με τον Λεβαδειακό να το παρακολουθήσει από τη Θύρα 4.

Εσείς που έχετε ζήσει την κατάκτηση του τίτλου στο παρελθόν, μπορείτε να μας φωτίσετε, πως διαγράφεται η πρωταθληματική πορεία μιας ομάδας;

"Όλα ξεκινούν από την αρχή της σεζόν. Ακολουθούμε τα προγράμματα, μία καλή καλοκαιρινή προετοιμασία, τα καλά φιλικά. Πρέπει να γίνει ένα καλό ξεκίνημα, να υπάρχει ανάλογη πορεία στη συνέχεια. Από εκεί και πέρα προς τον Δεκέμβριο αναπροσαρμόζονται οι στόχοι. Ανάλογα το σωματείο, δίνονται ευκαιρίες να γίνουν μία με δύο μεταγραφές που λειτουργούν ως διορθωτικές κινήσεις. Προχωράς μετά σε άλλο επίπεδο. Οπωσδήποτε αν θες να φτάσεις στην κορυφή πρέπει να έχεις μια καλά προετοιμασμένη ομάδα, που βρίσκει λύσεις εντός αγωνιστικού χώρου και καταφέρνει να κερδίζει ή να μη χάσει. Γιατί τα παιχνίδια πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Εμείς το 1976 είχαμε προπονητή τον Λόραντ. Αυτός είχε μία νοοτροπία πάνω στο ποδόσφαιρο, η οποία έδινε βάρος στη φυσική κατάσταση. Δεν σας κρύβω ότι κάναμε διπλές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα και για μας ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Καταφέραμε όμως να κρατήσουμε μία πορεία από το ξεκίνημα".

Ειπώθηκε κάποια στιγμής, ότι ο φετινός ΠΑΟΚ θυμίζει εκείνη την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο το 1976, λόγω φυσικής κατάστασης και ταχύτητας. Ισχύει;

"Τότε για να βγει ένας ποδοσφαιριστής έπρεπε να παίζει ποδόσφαιρο 5-6 ώρες την ημέρα, στις αλάνες. Εγώ χθες περπάτησα στο χορτάρι της Τούμπας σε μία πρόβα για τη γιορτή που θα γίνει και το γήπεδο ήταν σαν μοκέτα. Εμείς τότε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ παρακολούσαμε τον φροντιστή του γηπέδου να βρέξει το χορτάρι με λάστιχο, δεν υπήρχαν μπεκ, για να το πατήσει μετά και να κυλάει καλύτερα η μπάλα. Βλέπετε τις διαφορές στην προετοιμασία που έχει σήμερα ένας ποδοσφαιριστής με αυτόν του χθες. Τώρα όλα τα προβλήματα είναι λυμένα. Όλα είναι τέλεια".

Πώς περιμένετε τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ θα σηκώσει το πρωτάθλημα μετά 34 χρόνια;

"Δεν περιμένω μόνο εγώ, όλη η οικογένεια του ΠΑΟΚ περιμένει αυτήν τη στιγμή με αγωνία. Δεν είναι λίγα 34 χρόνια. Δίκαια ο ΠΑΟΚ το σηκώνει γιατί είχε την καλύτερη ομάδα. Έχει την οργάνωση που τον βοήθησε να αλλάξει επίπεδο. Αυτήν τη στιγμή όλοι οι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα θέλουν να παίξουν σε μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, γιατί όλα είναι λυμένα και τέλεια. Λειτουργεί ρολόι ο σύλλογος".

Τι κρατάτε από το φετινό πρωτάθλημα;

"Μου έκανε εντύπωση που η ομάδα μπήκε κατευθείαν στο στόχο παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με αφαίρεση βαθμών. Καταφέραμε να πάρουμε μεγάλο προβάδισμα. Καταφέραμε να πάρουμε τα ντέρμπι με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη και να μη χάσουμε. Τον Δεκέμβριο ενισχυθήκαμε με Σφιντέρσκι, Μίσιτς και Ολιβέιρα, οι οποίοι βοήθησαν πάρα πολύ, ειδικά ο Πολωνός επιθετικός και ο Πορτογάλος μέσος. Όπου χρειάστηκαν ήταν παρόντες. Μακάρι ο ΠΑΟΚ να μπορούσε να τον κρατήσει".

Οι ατυχίες που ήρθαν με τους τραυματισμούς σας πτόησαν;

"Εδώ η ίδια η ομάδα δεν πτοήθηκε, γιατί να φοβηθώ εγώ; Πραγματικά σταθήκαμε άτυχοι και είναι λυπηρό που ήρθε και ο τραυματισμός του Βιεϊρίνια. Προηγήθηκαν Βέρνμπλουμ, Ελ Καντουρί, Κάνιας, Μπίσεσβαρ. Μαζεύτηκαν πολλές ατυχίες, αλλά δεν αποπροσανατόλισαν την ομάδα από τον στόχο, τον οποίο καταφέρνει να υλοποιήσει χωρίς απώλεια. Ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε και γι' αυτό βρίσκεται σε αυτήν τη θέση".

Ποια είναι η άποψή σας για τις ανανεώσεις; Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με την παραμονή του Βαρέλα...

"Καταρχήν, αν κάποιος ποδοσφαιριστής δεν θέλει να μείνει στον ΠΑΟΚ η διοίκηση δεν πρέπει να τον κρατήσει. Πρώτα πρέπει να θέλει να μείνει στην ομάδα, να ιδρώσει τη φανέλα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα τα οικονομικά ζητήματα είναι θέματα της διοικήσεως. Όποιος θέλει μένει. Ο Βαρέλα δεν είναι μικρός, ξέρει τι ζητά! Έχει εμπειρία, παραστάσεις. Είναι προσωπικό του θέμα πώς θα κρίνει. Εγώ δεν μπορώ να μπω στο σκεπτικό του".

Θα θέλατε να απολαύσετε τη φιέστα από τη Θύρα 4;

"Αυτό το ματς είναι εύκολο παιχνίδι. Έχω εισιτήριο για άλλη θύρα. Στη θύρα 4 θα πήγαινα σε πιο δύσκολους αγώνες, στα ντέρμπι".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags