Facebook Pixel ΑΕΚ: Ξέσπασμα Χρηστίδη: "Μελισσανίδη, βάλε λεφτά - Δεν γίνεται, τέρμα! - Σε πιάνει τρέλα, Γ’ Εθνική με..."
| 2019-05-19 17:00:00

Ξέσπασμα Χρηστίδη: "Τέρμα με το Μελισσανίδη βάλε λεφτά - Σε πιάνει τρέλα, Γ’ Εθνική με..."

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ξέσπασμα Χρηστίδη: "Τέρμα με το Μελισσανίδη βάλε λεφτά - Σε πιάνει τρέλα, Γ’ Εθνική με..."

Φοβερές "ρουκέτες" από τον παλαίμαχο άσο της ΑΕΚ στο sportdog.

ΑΕΚ: Η σεζόν 2018-2019 άφησε μία πικρή γεύση στους οπαδούς της ΑΕΚ μετά την απώλεια του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Η περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος, μετά από 24 χρόνια πέτρινα χρόνια, ήταν αυτή που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους Ενωσίτες, οι οποίοι από τη φετινή χρονιά η μόνο θετική ανάμνηση που έχουν να κρατήσουν, είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League, κάτι που είχε να συμβεί από το 2006.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι το πρόσωπο, στο οποίο απευθύνεται όλος ο κόσμος της ομάδας που ασκεί αυστηρή κριτική για τη φετινή εικόνα. Γιατί δεν είναι μόνο ότι η ΑΕΚ έπεσε εκτός στόχων, αλλά το γεγονός ότι η παρουσία τους δεν άφησε ούτε μία αισιόδοξη ματιά για το μέλλον.

Ο Νίκος Χρηστίδης όμως βλέπει το πρόβλημα στη βάση του που είναι το ποδόσφαιρο. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ (και του Άρη), ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για τις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι στον επαναληπτικό των προημιτελικών του Κυπέλλου UEFA με την ΚΠΡ, το 1977, μίλησε στο sportdog για την Ένωση και έθεσε πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον.

Ξεχάσατε τον εφιάλτη

"Η κατάσταση στην ΑΕΚ διαμορφώθηκε από πολύ νωρίς. Η ομάδα αυτή δεν μπορούσε να κατακτήσει πρωτάθλημα. Τέθηκαν εκτός ομάδας τρεις ποδοσφαιριστές που δεν συμφωνούσαν αρχικά και οι δύο εξ αυτών άλλαξαν γνώμη και επαναφέρθηκαν (Σιμόες, Μπακασέτας). Η ΑΕΚ έχει κάνει μία κοσμογονία με το γήπεδο. Όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσουμε. Δεν είναι μόνο: πρόεδρε βάλε λεφτά. Να βάλει λεφτά, αλλά τον εφιάλτη της καταστροφής δεν τον θυμάστε; Αν δεν τον υπολογίζετε σίγουρα τον υπολογίζει ο Μελισσανίδης. Οπωσδήποτε είναι σφιχτός. Αλλά τι θέλετε; Ξανά να τρέχουμε; Δεν γίνεται, τέρμα!", ήταν το αρχικό σχόλιο του βετεράνου γκολκίπερ, ο οποίος με τον Δικέφαλο στο στήθος αναδείχτηκε δυο φορές πρωταθλητής (1978, 1979) και μία Κυπελλούχος (1978).

Στη συνέχεια παρατηρήσεις συνολικά για το προϊόν, όπως είναι στην Ελλάδα. "Βλέπετε ένα πρωτάθλημα που είναι διαλυμένο και δεν αποδίδει. Επενδύουν οι ομάδες αλλά οι επενδύσεις τους είναι αρνητικές. Επομένως αυτό δεν θα το υπολογίσω; Βλέπετε ότι έγιναν πόσα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Τi είναι αυτό το πράγμα; Δεν θα κάνει τίποτα αυτός ο συνεταιρισμός; Απλά μόνο να κερδίσουμε το πρωτάθλημα; Σε πιάνει τρέλα!", επισημαίνει και συνεχίζει:

"Εγώ πιάνω το βάθος, εκεί που θα πάνε οι ρίζες, δεν βλέπω τα πράγματα επιφανειακά. Τα φυτά τρέφονται από τις ρίζες που βρίσκονται μέσα στη γη. Στη συνέχεια όταν βγει ο καρπός υπάρχει διάθεση εκμετάλλευσης αυτής της παραγωγής; Διότι εδώ οι περισσότεροι τι κάνουν; Όταν βρουν μια πηγή, δεν την αντλούν, την εξαντλούν. Γιατί; Δεν τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και η ανάπτυξή του. Δεν βλέπετε στην Ευρώπη τι γίνεται; Όλες οι μεγάλες ομάδες, δημιουργούν τεράστια, πανέμορφα γήπεδα, τα οποία είναι λειτουργικά. Αποδίδουν και πάνω απ' όλα παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στον φίλαθλο κόσμο. Στους ποδοσφαιριστές τα παρέχουν όλα ώστε να μην πει κανείς το παραμικρό. Έτσι ο ποδοσφαιριστής αφού τα έχει όλα εξασφαλισμένα ελέγχεται.

Γιατί ο κόσμος είναι απαιτητικός. Η απαίτηση του κόσμου δεν είναι να κερδίσει η ομάδα. Η απαίτηση είναι να ενθουσιαστεί στο γήπεδο. Να τον εξιτάρεις, να τον συγκλονίσεις. Αυτό θέλει, την προσπάθεια. Αυτό το συναίσθημα που θα βγάλει η ομάδα στο γήπεδο. Όλα αυτά ποιος θα τα φτιάξει;".

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην πάει στον διοικητικό ηγέτη της Ένωσης, ο οποίος αυτόν τον καιρό δέχεται από παντού βολές. "Η ΑΕΚ έχει έναν μεγαλοδύναμο αρχηγό, τον Μελισσανίδη. Ο Μελισσανίδης και ο κάθε επενδυτής ένα στόχο έχει, το κέρδος. Για να έρθει κάποιος να αναλάβει μία ομάδα πρέπει να είναι σκληρός επενδυτής με έναν στόχο,το κέρδος. Είναι δυνατόν να κερδίσει εις βάρος της ομάδας του; Αν η ομάδα χάσει και δεν πετύχει, χάνει και αυτός! Όχι! Έχει μείνει η παλιά αντίληψη και δεν τολμά κανείς να ακουμπήσει το πρόβλημα. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να το κάνουν όλοι, όχι μόνο η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Πρέπει να το κάνουν αυτοί που ελέγχουν την προώθηση του προϊόντος. Το προϊόν είναι το θέαμα! Γιατί το ποδόσφαιρο είναι παγκοσμίως μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομικότερες δραστηριότητες μαζί με τον τουρισμό. Υπάγεται στη βιομηχανία θεάματος. Αυτά πρέπει να τα υπολογίσουμε; Να σκεφτούμε δηλαδή πώς θα ήταν, αν είχαμε το Κύπελλο; Αυτό είναι το πρόβλημά μας;", αναφέρει και στη συνέχεια φέρνει τα ΜΜΕ προ των ευθυνών τους φέρνοντας για παράδειγμα τις τελευταίες παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας:

"Από την αλλη πλευρά, υπάρχουν τα έντυπα που δεν θέλουν να χάσουν τον πελάτη, ο οποίος θέλει να ακούσει αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι όπως στις προεκλογικές εξαγγελίες. Είναι ωραίες που ακούγονται αλλά για εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Μετά τι γίνεται; Το ίδιο πράγμα ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Είναι μία ακολουθία μία συνέχεια. Όλα περιστρέφονται γύρω από το πολιτικό σύστημα".

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που έχει υπηρετήσει τον αθλητισμό ως παράγων από πολλά πόστα κλήθηκε να μιλήσει για το μέλλον στην ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγή νοοτροπίας των φιλάθλων.

Κουμάντο με επιδόματα

"Εγώ θα δω στην τηλεόραση τις ματσάρες που βλέπουμε στην Αγγλία; Κάθισα και είδα λεπτό προς λεπτό την τελευταία αγωνιστική στην Πρέμιερ Λιγκ. Τι ωραίο πράγμα; Έβλεπες ομάδες να παίζουν με πάθος ακόμα και αν είχαν υποβιβαστεί. Ο κόσμος θέλει την προσπάθεια. Εδώ όμως τι γίνεται; Ο φίλαθλος δεν ζητά αυτό που γίνεται στην Ευρώπη, ζητά τη νίκη. Πάσει θυσία, όχι πάσει δυνάμη. Βεβαίως να πας για τη νίκη. Αλλά για να το βγάλω αυτό πρέπει να υπάρχει και κόσμος στην κερκίδα. Και εγώ θέλω να σκεφτώ την επόμενη ημέρα. Με προβληματίζει όμως το μέλλον σε βάθος ετών. Επειδή ξέρω ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω η Ελλάδα σε θέματα νοοτροπίας. Και αναρωτιέμαι πως θα πείσω εγώ τον κόσμο, ότι πρέπει να δει και αυτήν την πλευρά του ποδοσφαίρου. Πάμε για τη νίκη, αλλά όχι αποκλειστικά για αυτήν. Αναγκαζόμαστε να δίνουμε αγώνες χωρίς φιλάθλους, που είναι μία κατάσταση απαράδεκτη, όπως στον τελικό Κυπέλλου. Έπρεπε το γήπεδο να ήταν γεμάτο. Είχε 3000 αστυνομικούς για να προστατέψουν 1200 άτομα και παρ' όλα αυτά έγινε σύρραξη", επισημαίνει και προσθέτει:

"Βλέπετε τι δυσκολίες υπάρχουν. Και τώρα απλά τα λέμε. Όταν έρθει όμως η ώρα των πράξεων εκεί φοβούνται τον κόσμο. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Έχει μάθει να κάνουν κουμάντο οι ισχυροί και να παίρνει επιδόματα. Να παίρνει κάποιες ανάσες, οι οποίες είναι για την επόμενη μέρα, μετά φεύγουν. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει ανάπτυξη, βιομηχανία στην Ελλάδα; Έχει όμως έναν τουρισμό που θέλουν δεν θέλουν, όλοι εδώ θα έρθουν. Δεν υπάρχει αλλού τέτοιος καιρός. Αυτό συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Θέλουμε δεν θέλουμε θα πάμε στο θέαμα".

Με ασυδοσία ήρθε η καταστροφή

Συζητώντας για το θέαμα και την απουσία σύγχρονων γηπέδων στην Ελλάδα η κουβέντα πήγε στην Αγιά Σοφιά η ανέγερση της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής διεισδύει ακόμα πιο βαθιά στην επένδυση της Ένωσης. "Φέτος το πήρε μετά από πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ. Το ίδιο πέρσι και η ΑΕΚ. Δεν είναι μόνο ποιος θα το πάρει. Ξέρετ  ότι το ποδόσφαιρο στηρίζει μία πολύ μεγάλη αλυσίδα επαγγελμάτων; Έγινε το γήπεδο της Τότεναμ. Και λέω να είχα λεφτά να πήγαινα μία εβδομάδα, για να επισκεφτώ όλους τους χώρους του γηπέδου. Δεν είναι μόνο το χορτάρι που θα παίξει η Τότεναμ. Είναι και το άλλο! Πώς θα πάω στο γήπεδο, ποια συγκοινωνία θα πάρω; Σε ποιον σταθμό θα αποβιβαστώ; Θα μπω μέσα, δεν θα πάω στο μουσείο; Δεν θα πάω στην αίθουσα των τροπαίων; Δεν θα μπω σε ένα εστιατόριο του γηπέδου να φάω και να πληρώσω; Αυτές τις ανέσεις γιατί μου τις δίνουν; Γιατί τις πληρώνω, δεν μου τις χαρίζει κανένας. Δεν ενδιαφέρεται κανένας. Ενδιαφέρονται μόνο να κερδίσουν και τώρα ο κόσμος φωνάζει στον Μελισσανίδη να βάλει λεφτά. Γιατί δεν πάει το μυαλό του κόσμου λίγο πιο πίσω, στις πέτρινες εποχές που η ομάδα καταστράφηκε; Ο Άρης καταστράφηκε τρεις φορές. Επιλογή του ήταν να πάει στη Γ' Εθνική όπως και της ΑΕΚ. Πώς έγινε αυτό όμως; Με την ασυδοσία. Έδιναν λεφτά και άφηναν άλλες υποχρεώσεις. Όταν ήλθαν αυτές οι υποχρεώσεις να πληρωθούν, ειδικά με αυτήν την κρίση, εξαφανίστηκαν όλοι. Πάνε αυτά τελείωσαν. Εμένα αυτά με ενδιαφέρουν", λέει και καταλήγει:

"Εγώ αγαπώ το ποδόσφαιρο. Μετά αγαπώ τον Άρη και την ΑΕΚ. Εγώ δεν χαμπαριάζω τίποτα. Έχω υπηρετήσει το ποδόσφαιρο από πολλά πόστα. Αυτά που πρέπει θα τα πω. Και μιλάω πάντα με αγάπη για το ποδόσφαιρο". 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags