Facebook Pixel Σπάει ρεκόρ η Τότεναμ - Η κλοπή του καλοκαιριού
| 2019-07-03 21:14:00

Σπάει ρεκόρ η Τότεναμ - Η κλοπή του καλοκαιριού

Sportdog Team
Σπάει ρεκόρ η Τότεναμ - Η κλοπή του καλοκαιριού

Γράφει ιστορία με την απόκτηση του Εντομπελέ.

Η Τότεναμ αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο σωστά λειτουργεί, ολοκληρώνοντας μια μεγάλη μεταγραφική κίνηση, σπάζοντας το μεταγραφικό της ρεκόρ, με την απόκτηση του Εντομπελέ. Το γεγονός ότι η Τότεναμ κατάφερε να αποκτήσει έναν παίκτη, για τον οποίο έχουν ενδιαφερθεί οι Γιουνάιτεντ, Σίτυ, Παρί και Γιουβέντους, κάνει αυτή την κίνηση ακόμα πιο σπουδαία.

Ο Λέβι είδε την ευκαιρία που δημιουργήθηκε στην αγορά και κινήθηκε έξυπνα, πριν μπουν αυτές οι ομάδες στη διαπραγμάτευση.

Οι “Σπερς” είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες οικονομικά, καθώς το μπάτζετ της μισθοδοσίας τους είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτό της Έβερτον.

Χαρακτηριστικά, η μισθοδοσία της Τότεναμ είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε να διπλασιάσει τους μισθούς κάθε παίκτη, να υπογράψει επτά επιπλέον παίκτες με πέντε εκατομμύρια μισθό και πάλι θα έχει χαμηλότερους μισθούς από τη Σίτυ (στοιχεία από τη σεζόν 2016/17). Παρ’ όλα αυτά, απέκτησε ίσως τον καλύτερο διαθέσιμο ποδοσφαιριστή στη θέση του αμυντικού χαφ, για να καλύψει το κενό που υπήρχε σε αυτή τη θεση.

Το τι ακριβώς προσφέρει αγωνιστικά ο Εντομπελέ ανέλυσε ο πρώην προπονητής του στη Λυών: "Είναι ισχυρός σωματικά και πάνω από όλα τεχνικά", δήλωσε ο Ζενεσιό στην ιταλική Tuttosport. Με την πρώτη επαφή καταφέρνει να περάσει ακόμα και τρεις παίκτες και όταν ξεκινά είναι δύσκολο να τον σταματήσει κανείς. Είναι ακριβής με την πάσα του και έχει καλή ντρίμπλα”, συμπλήρωσε ο Γάλλος τεχνικός.

Όλη τη χρονιά ο Ποκετίνο κατέφυγε σε ημίμετρα για να λύσει το πρόβλημα στο κέντρο. Η φυγή του Ντεμπελέ άφησε μεγάλο κενό, συνδυαστικά με τους τραυματισμους του Ντάιερ. Η Τότεναμ αναγκάστηκε να στηριχτεί στον Γουίνκς και στον Σισοκό. Ο Γουίνκς προσέφερε μια καλή, σίγουρη πάσα, ενώ ο Σισοκό προσέφερε “κουβάλημα” της μπάλας. Ο Εντομπελέ μπορεί να κάνει και τα δυο σε τοπ επίπεδο.

Στο γαλλικό πρωτάθλημα κατέγραψε 65,5 πάσες/90’ με ποσοστό ακρίβειας 89% σε αυτές. Όπως φαίνεται και στα νούμερα προσφέρει καλή δημιουργία από χαμηλά με εύστοχες και σίγουρες πάσες. Επιπλέον κατέγραψε 2,1 τρίπλες /90΄, νούμερο πολύ ψηλό για αμυντικό χαφ. Για παράδειγμα, ο Φερναντίνιο είχε 0,7 τρίπλες /90΄ και ο Ζορζίνιο 0,3/90΄. Αυτή η ικανότητα στην τρίπλα τον κάνει πολύ ικανό στο να σπάει το πρέσινγκ, βοηθώντας την ομάδα του να ανέβει στο γήπεδο. Μια ικανότητα που φαίνεται απλή, αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με το ασφυκτικό πρέσινκγ, είναι εξέχουσας σημασίας.

Επιπλέον, η αθλητικότητά του, του επιτρέπει να τρέχει με τη μπάλα στο χώρο με μεγάλη ευχέρεια.

Και στο αμυντικό κομμάτι όμως δεν υστερεί, καθώς καταγράφει 3,2 τάκλιν /90΄ με τα 2,7 να είναι επιτυχημένα και 1,4 κλεψίματα/90΄. Μπορεί να μην είναι ένας αμυντικός εξολοθρευτής, όπως ο Καντέ άλλα δεν αποφεύγει την αμυντική δουλειά. Ο Ζενεσιό στη συνέχεια των δηλώσεων του ίσως μας δείχνει τον λόγο που κάποιες ομάδες τον απέφυγαν: "Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις, αλλά στην πραγματικότητα ο Εντομπελέ μπορεί να είναι ένας νέος Πογκμπά. “Στο μέλλον περιμένω να βελτιωθεί και στο γκολ” πρόσθεσε ο Ζενεσιό. "Πρέπει να γίνει μέσος με 8 με 10 γκολ ανά σεζόν".

Το γεγονός ότι τον συγκρίνει με έναν τόσο επιθετικογενή παίκτη καταδεικνύει και το πως αγωνίζεται. Η επιθετικότητα με την οποία παίζει την θέση, ίσως φοβίζει τις ομάδες που προτιμούν διατάξεις με ένα εξάρι και απαιτούν από αυτόν να διατηρεί την ισορροπία της ομάδας. Χαρακτηριστικά το γεγονός ότι είχε 1,5 key passes (Η τελική πάσα που οδηγεί σε έναν σουτ στο στόχο από έναν συμπαίκτη) και επτά ασίστ, νούμερα που καταγράφoυν τα δεκάρια, δείχνει ότι του αρέσει να παίζει αρκετά ψηλά στο γήπεδο.

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι τα λάθη (πόσο συχνά ένας παίκτης χάνει τη μπάλα μέσω ενός κακού κοντρόλ ή μιας αποτυχημένης τρίπλας ανά 90 λεπτά) που κάνει με την μπάλα στα πόδια του. Κάνει δύο λάθη ανά 90’, ενώ ο Φερναντίνιο 0,9 και ο Ζορζίνιο μόλις 0,7. Βέβαια αυτό το νούμερο μπορεί να είναι κάπως μεγάλο λόγω των τριπλών που επιχειρεί και όχι λόγω κακής πρώτης επαφής. Άλλα το μοτίβο δείχνει πως η αλλεγκρία με την οποία παίζει τη θέση μπορεί να οδήγησε κάποιες ομάδες σε άλλους στόχους.

Παράδειγμα αποτελεί η Σίτι που προτίμησε τον Ρόντρι. Αυτό βέβαια δεν θα είναι πρόβλημα για την Τότεναμ, καθώς έχει συνηθίσει να παρέχει ελευθερίες στον αμυντικό της χαφ όπως έκανε και με τον Ντεμπελέ. Ο Ποκετίνο είχε δίπλα του τον Ντάιερ, ένα αμυντικογενή χαφ που του παρείχε κάλυψη και αμυντική ισορροπία. Αυτόν τον ρόλο μπορεί να παίξει και με τον Εντομπελέ, αν είναι υγιής. Ακόμα, ο Εντομπελέ μπορεί να παίξει έναν πιο προωθημένο ρόλο ως box-to-box χαφ , στο 4-3-3, με τον Γουίνκς ως εξάρι.

Με έναν τέτοιο χαφ η ομάδα του Λονδίνου θα μπορεί να έχει μεγαλύτερο έλεγχο των παιχνιδιών και θα μπορεί να χτίζει από πιο χαμηλά τις επιθέσεις της. Αυτό θα διευκολύνει και τον Έρικσεν, αν μείνει, καθώς δεν θα χρειάζεται να κατεβαίνει χαμηλά τόσο συχνά για να βοηθήσει την ανάπτυξη της ομάδας του.

ΠΗΓΗ: england365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags