Facebook Pixel ΠΑΟΚ: Επιστρέφει στην Τούμπα ύστερα από εννιά χρόνια
| 2019-07-08 23:58:00

O πιο καλός «μαθητής» του Φερνάντο Σάντος - Επιστρέφει στην Τούμπα ύστερα από εννιά χρόνια

Sportdog Team
O πιο καλός «μαθητής» του Φερνάντο Σάντος - Επιστρέφει στην Τούμπα ύστερα από εννιά χρόνια

Κάπως έτσι εξηγείται και η επιμονή να τον χρησιμοποιεί στις προπονήσεις.

Ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου οφείλει την εξέλιξη του στον Πορτογάλο «δάσκαλο» και επιστρέφει ύστερα από εννιά χρόνια στην Τούμπα, απ' όπου ο «Πορτογάλος» έφυγε ως φίλος του.

Ο ΠΑΟΚ δεν πήγε στα... τυφλά αναζητώντας τον διάδοχο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η συμβολή του Φερνάντο Σάντος ήταν άκρως καθοριστική στην επιλογή του Αμπέλ Φερέιρα και ένα από τα «παιδιά» του, ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου, επιστρέφει στην Τούμπα ύστερα από εννιά χρόνια αυτή τη φορά στο πλευρό του 40χρονου νέου τεχνικού των νταμπλούχων Ελλάδας.

Ο Αλέξανδρος είναι μισός Έλληνας (από πατέρα) και μισός Πορτογάλος (από μητέρα) και όπως έχει πει «της μιλούσα στα ελληνικά και μου απαντούσε στα πορτογαλικά. Αναγκαζόμουν να καταλαβαίνω τι λέει. Επέμενε να τα μάθουμε. Νομίζω πως περισσότερο επεδίωκε να σεβαστούμε τις ρίζες μας», ενώ και οι καλοκαιρινές διακοπές για ένα-δύο μήνες στην Πορτογαλία τον βοήθησαν ώστε να μιλάει άριστα τη γλώσσα.

Δεν το κρύβει και δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός όταν αναφέρεται στο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος εντελώς ξαφνικά το Μάιο 2005 τον κάλεσε να αναλάβει τη θέση του διερμηνέα στο προπονητικό επιτελείο του. Η έκπληξη ήταν μεγάλη για ένα παιδί που έφτασε να παίξει ως δεξί μπακ και αμυντικό χαφ στο Α' τοπικό με την Ελευθερία Μοσχάτου και η Θύελλα Μοσχάτου.

«ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ»

Κάπως έτσι εξηγείται και η επιμονή του Σάντος να τον χρησιμοποιεί στις προπονήσεις για να βγει μια άσκηση ή να συμπληρώνει στα οικογενειακά διπλά. Κάποια στιγμή μάλιστα, μετά από τέτοια περιστατικά, την επομένη ημέρα υπήρχαν εφημερίδες που αναρωτιόνταν μήπως ήταν η νέα μεταγραφή της ομάδας!

Ο Πορτογάλος προπονητής, πάντως, ήξερε ποιον είχε στο πλευρό του για σχεδόν μια επταετία. Πρώτα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, μετά στον ΠΑΟΚ, τη διετία 2008-2010, αλλά και για μια τετραετία (2010-2014) στην Εθνική ομάδα. Στα χρόνια που συνυπήρξαν στον ΠΑΟΚ, ξεκίνησε την επιμόρφωσή του, στο προπονητικό κομμάτι, φτάνοντας να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητικής UEFA A. Ο Σάντος τον έβλεπε και σαν βοηθό του. Ρωτούσε τη γνώμη του, του ανέθετε ανάλυση μαζί με τον Ρικάρντο Σάντος.

Εκτός από την τωρινή περίπτωση του Φερέιρα, ο Σάντος ήταν αυτός που τον σύστησε στον Πεσέιρο και τον Πόντες, με τους οποίους συνεργάστηκε σε Παναθηναϊκό και Παναιτωλικό, πριν ενταχθεί το 2016 στο προπονητικό τιμ του Αστέρα Τρίπολης.

Κάτοχος διπλώματος μεταφραστή μιλάει πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και λίγα γαλλικά, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του εμπλουτίζει τις προπονητικές του γνώσεις, αρθρογραφώντας στην ιστοσελίδα «athletestories.gr», ενώ ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μοιάζει στα μάτια του αναγνώστη, τα όσα έχει κατά καιρούς γράψει στην προσωπική του ιστοσελίδα γύρω από το ποδόσφαιρο, όχι στα ελληνικά αλλά στην αγγλική γλώσσα, αναλύσεις αγώνων, ιστορικά στοιχεία, ντοκιμαντέρ κλπ.

ΓΚΑΡΣΙΑ

Από το πρώτο πέρασμα από την Τούμπα ο Αλέξανδρος, που στο μέλλον δεν το κρύβει θέλει να δοκιμάσει σ' έναν πιο ενεργό ρόλο, προπονητικά, θα θυμάται το περιστατικό με τον Πάμπλο Γκαρσία, όταν σε μια συνέντευξη Τύπου στη Σουρωτή, ο Ουρουγουανός περίμενε να ακούσει μεταφρασμένη τη λέξη «αρχ...ια», που είχε μόλις αναφέρει στα ισπανικά on camera.

Θυμάμαι σαν τώρα το κόμπιασμα του «Αλεξ», ο οποίος πάντα είχε στο μυαλό του ότι μέσα από τη διερμηνεία, όχι τη μετάφραση όπως λέει, εκπροσωπούσε τον σύλλογο ή την Εθνική ομάδα, θεώρησε ότι δεν έπρεπε να αποδώσει την πλήρη έννοια της λέξης. Ο Πάμπλο είχε αρχίσει να καταλαβαίνει λίγα ελληνικά, ήξερε τη συγκεκριμένη λέξη στα ελληνικά και άρχισε να τη μουρμουρίζει κάνοντας τον ίδιο να αλλάξει... δέκα χρώματα.

 

Πηγή : FORZA

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags