Facebook Pixel Λίβερπουλ: Κέρβερος ο Άλισον
| 2019-07-21 04:33:00

Άλισον Μπέκερ - Ένας σύγχρονος «κέρβερος»

Sportdog Team
Άλισον Μπέκερ - Ένας σύγχρονος «κέρβερος»

Αυτή η μεταγραφή ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ.

Λίβερπουλ: Κέρβερος ο Άλισον

Πριν ένα χρόνο, ο Άλισον υπέγραφε για την Λίβερπουλ και αποτέλεσε αμέσως το... Α και το Ω μιας ομάδας έτοιμης να σαρώσει τους τίτλους τα επόμενα χρόνια.

Ήταν 26 Μαΐου του 2018, όταν η Λίβερπουλ έπαιρνε μέρος στον πρώτο της τελικό Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 13 χρόνια. Τα τραγικά λάθη όμως του Λόρις Κάριους δεν επέτρεψαν στους «κόκκινους» να διεκδικήσουν πραγματικά το τρόπαιο με τα «αυτιά» από την πολύπειρη Ρεάλ. Ήταν μια μέρα που πολλοί οπαδοί της Λίβερπουλ πίστεψαν πως ίσως να ήταν και η τελευταία φορά που έβλεπαν την ομάδα τους σε έναν Ευρωπαϊκό τελικό. Τα λάθη όμως του Γερμανού τερματοφύλακα ήταν αυτά που οδήγησαν την Λίβερπουλ στον Άλισον.

Η διοίκηση της ομάδας ήξερε πως είχε ένα εξαιρετικό ρόστερ και αυτό που της έλειπε ήταν ένας τερματοφύλακας παγκόσμιας κλάσης. Ένας σύγχρονος κέρβερος, ο οποίος θα ενέπνεε εμπιστοσύνη σε όλη την ομάδα. Έτσι, λίγο καιρό αργότερα και με τις μνήμες νωπές ακόμα από τον χαμένο τελικό του Κίεβου, η Λίβερπουλ έβγαλε από τα ταμεία της περίπου 70 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει από την Ρόμα τον Άλισον Ράμσες Μπέκερ, όπως είναι το πλήρες όνομά του.

Αυτή η μεταγραφή ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, ένας τερματοφύλακας που θα ανέβαζε ακόμα ένα επίπεδο το εξαιρετικό σύνολο παικτών του Γιούργκεν Κλοπ. Φαν Ντάικ, Άρνολντ, Χέντερσον, Κειτά, Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο και Άλισον. Η Λίβερπουλ πλέον είχε μια dream team και οι οπαδοί της δεν το γνώριζαν ακόμα.

'Ενα χρόνο μετά από την ανακοίνωση τη μεταγραφής του Βραζιλιάνου τερματοφύλακα, η Λίβερπουλ έφτασε μια «ανάσα» από την πολυπόθητη κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, που με τους 97 βαθμούς που μάζεψε θα γινόταν πρωταθλήτρια κάθε άλλη φορά εκτός από το 2018 και το 2019. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ όμως ήταν το highlight μιας τρομερής σεζόν της Λίβερπουλ αλλά και του Άλισον, ο οποίος λίγο καιρό αργότερα κατέκτησε και το Κόπα Αμέρικα με την εθνική Βραζιλίας.

Μέσα στην σεζόν ο Άλισον αγωνίστηκε σε συνολικά 57 αγώνες με Λίβερπουλ και Βραζιλία κρατώντας ανέπαφη την εστία του στα 32 παιχνίδια ενώ δέχθηκε συνολικά 31 γκολ.

Πιο αναλυτικά: Σε 38 ματς πρωταθλήματος (σύνολο 3,420’) δέχθηκε μόλις 19 τέρματα, έχοντας συνολικά 21 clean sheets. Δηλαδή ο Άλισον καθ’ όλη την διάρκεια της περσινής Πρέμιερ Λιγκ δέχθηκε μόλις μισό γκολ ανά παιχνίδι και κράτησε ανέπαφη την εστία του στο 55% των αγώνων.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ, αγωνίστηκε και στα 13 ματς (σύνολο 1,170’) στον δρόμο της Λίβερπουλ προς την κατάκτηση του τροπαίου και κράτησε έξι φορές το μηδέν, έχοντας και οκτώ σημαντικές αποκρούσεις στον τελικό με την Τότεναμ.

Τέλος, στο Κόπα Αμέρικα έπαιξε και στα έξι ματς (σύνολο 540’) της Βραζιλίας, έχοντας πέντε ανέπαφες εστίες, δεχόμενος μόλις ένα γκολ με πέναλτι στον τελικό εναντίον του Περού.

Φυσικά, δεν είναι μόνο τα νούμερα που κάνουν τον Άλισον ίσως τον κορυφαίο τερματοφύλακα αυτή την στιγμή στον κόσμο. Μέσα σε αυτή την «μαγική» σεζόν κατέκτησε όποια ατομική διάκριση υφίσταται για τους τερματοφύλακες.

Κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα στην Πρέμιερ Λιγκ και το Κόπα Αμέρικα, εντάχθηκε στην καλύτερη ομάδα του Κόπα Αμέρικα, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα της χρονιάς από την Globe Soccer και τέλος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου για το 2018 από την αθλητική ιστοσελίδα Goal.com.

Όλες αυτές οι προσωπικές διακρίσεις αλλά και οι ομαδικοί τίτλοι, κάνουν τον Άλισον σοβαρό υποψήφιο για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας για το 2019. Αν γίνει αυτό θα είναι ο πρώτος τερματοφύλακας που το καταφέρνει μετά τον τεράστιο Λεβ Γιασίν το 1963, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι ο μόνος «άσσος» που το έχει κατακτήσει. Αν συνυπολογίσουμε τις μεγάλες μορφές που έχουν περάσει από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στη θέση του τερματοφύλακα, αυτή η κατάκτηση θα είναι η είσοδος του Άλισον στην «αιωνιότητα».

Η ζωή παίζει καμιά φορά παράξενα παιχνίδια τα οποία είναι δύσκολα κατανοητά από τον ανθρώπινο νου. Ίσως αν η Λίβερπουλ κέρδιζε εκείνο τον τελικό εναντίον της Ρεάλ με μια καλή εμφάνιση του Κάριους, να μην μιλάγαμε τώρα για την επόμενη Ευρωπαϊκή δύναμη αλλά και ούτε για τον Άλισον. Αυτό το ταρακούνημα εκείνου του τελικού ήταν και το έναυσμα της Λίβερπουλ για να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Στην κορυφή, μαζί με τον κορυφαίο Άλισον Μπέκερ.

ΠΗΓΗ: england365.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags