Facebook Pixel Ατακάρες Ολιβέιρα για Κωστένογλου, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό - Τι είπε για την φυγή Καρντόσο
| 2019-09-08 13:46:00

Ατακάρες Ολιβέιρα για Κωστένογλου, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό - Τι είπε για την φυγή Καρντόσο

Sportdog Team
Ατακάρες Ολιβέιρα για Κωστένογλου, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό - Τι είπε για την φυγή Καρντόσο

Μίλησε για όλους και για όλα ο Πορτογάλος φορ της ΑΕΚ.

Συνέντευξη στην "Ώρα των Σπορ" παραχώρησε ο Νέλσον Ολιβέιρα και μίλησε για την αλλαγή κλίματος με τον Νίκο Κωστένογλου, τα άσχημα αποτελέσματα επί Μιγκέλ Καρντόσό, αλλά και για τους αντίπαλους της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Είσαι μόλις 1,5 μήνα στην ΑΕΚ, αλλά έχουν γίνει πολλά στην ομάδα, είναι πολύ συμπυκνωμένος ο χρόνος. Αισθάνεσαι πως τα έχεις δει όλα σ’ αυτό το μικρό διάστημα;


«Αυτό το δίμηνο έχω δει πολλά. Έχω την αίσθηση πως ο κόσμος είναι πολύ κοντά στην ομάδα και ζει την καθημερινότητα της ομάδας. Πριν έρθω γνώριζα πως η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη ομάδα. Τώρα που ζω τα πράγματα από μέσα, βλέπω πως ο κόσμος έχει τεράστιες απαιτήσεις και είχε δίκιο και σ’ όλες τις αντιδράσεις του. Ήταν δικαιολογημένα θυμωμένος όταν η ομάδα δεν τα πήγαινε καλά. Θεωρώ πολύ λογικό να είναι χαρούμενος, όταν η ομάδα αποδίδει. Είχε δίκιο ο κόσμος να είναι θυμωμένος, διότι δεν ήταν μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα. Η εικόνα της ομάδας και η απόδοση της, δεν ταίριαζε με την ταυτότητα της ΑΕΚ. Έχω δει και έχω καταλάβει τι είναι η ΑΕΚ και μέσα σ’ αυτούς τους δυο μήνες έχω δει πολλά και αυτά μπορεί να είναι φυσιολογικά στο ποδόσφαιρο, όμως έγιναν πολύ σύντομα. Και έχω καταλάβει ποια είναι η ταυτότητα της ΑΕΚ».

Τι ήταν αυτό που πήγε στραβά με τον προηγούμενο προπονητή και την προηγούμενη κατάσταση;

«Δεν μπορώ να έχω μια ξεκάθαρη άποψη. Ήρθα μετά το τέλος της προετοιμασίας και δεν είχα ζήσει την δουλειά που έγινε εκεί. Και δεν ήμουν και στα πρώτα φιλικά. Αυτό που έβλεπα είναι πως όταν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά, όλοι φταίνε. Δεν φταίει μόνο ο προπονητής. Αυτό που εγώ έβλεπα ήταν πως η ομάδα δεν είχε ενέργεια ούτε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ούτε έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Έβλεπα πρόσωπα σκυθρωπά, έβλεπα πρόσωπα όχι απογοητευμένα, αλλά χωρίς ενέργεια. Και προσπαθούσα να καταλάβω και εγώ τι φταίει. Δεν μπορώ όμως να έχω μια ξεκάθαρη άποψη. Ίσως δεν μπορέσαμε και εμείς, να εφαρμόσουμε την ιδέα του προπονητή για το ποδόσφαιρο».



Από το ματς στην Τουρκία με την Τραμπζονσπόρ πάντως, είδαμε μια άλλη ΑΕΚ, εντελώς διαφορετική. Τι ήταν αυτό που άλλαξε;

«Είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει μια αλλαγή προπονητή, να υπάρχει μια αντίδραση από τους ποδοσφαιριστές, μια αντίδραση από τα αποδυτήρια. Στην ρεβάνς με την Τραμπζονσπόρ στην Τουρκία, αυτό που νιώθαμε ήταν πως είχαμε υποχρέωση να πάμε και να διεκδικήσουμε τη νίκη και την πρόκριση. Αυτό κάναμε. Κερδίσαμε το παιχνίδι αλλά δυστυχώς δεν πήραμε την πρόκριση. Με την έλευση του νέου προπονητή, αυτό που άλλαξε, ήταν η ηρεμία στους ποδοσφαιριστές. Και αυτό που βλέπω είναι να υπάρχει καθημερινά μια χαρά. Ίσως αυτή η χαρά και η μεταφορά της θετικής ενέργειας να έχει αλλάξει το κλίμα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να κάνω κριτική στον προηγούμενο προπονητή. Του είμαι ευγνώμων που επέμενε να έρθω εδώ. Δεν μπορώ να πω κακές κουβέντες γι αυτόν. Όμως αυτό που βλέπω είναι πως με την αλλαγή προπονητή ναι, υπήρξε αντίδραση των ποδοσφαιριστών και υπάρχει καλύτερο κλίμα. Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στην ομάδα και καλύτερη ψυχολογία».

Η εικόνα της ΑΕΚ στην Τρίπολη, είναι η πραγματική εικόνα της φετινής ΑΕΚ;

«Απέναντι στην Τρίπολη, η ομάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αντίπαλο σε μια δύσκολη έδρα. Το θετικό για μένα ήταν πως παρόλο που δεν κάναμε ένα καλό ξεκίνημα στο ματς, δεχθήκαμε ένα γκολ, η ομάδα έβγαλε αντίδραση και έδειξε πως μπήκε στο γήπεδο για να κερδίσει το παιχνίδι. Η ΑΕΚ είναι εδώ. Και δεν είναι εδώ ούτε για πλάκα, ούτε για τίποτα. Είναι εδώ για να διεκδικήσει αυτό που θέλει να πετύχει. Τους στόχους της. Όμως πιστεύω πως η ομάδα έχει ακόμα πολλά περιθώρια ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης. Μην ξεχνάτε πως είμαστε ακόμα στην αρχή της σεζόν. Είμαστε νέοι στην ομάδα παίκτες, που ακόμα δεν γνωρίζουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Είμαστε στην φάση γνωριμίας και αφομοίωσης και πιστεύω πως ως σύνολο μπορούμε να αποδώσουμε ακόμα καλύτερα, από το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Αν μιλήσω για τον εαυτό μου, δεν είμαι σε κακή κατάσταση. Αλλά μπορώ να βοηθήσω την ομάδα ακόμα περισσότερο. Μπορώ να φτάσω σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο».

Δεν συμμετείχες στην προετοιμασία, αλλά πέτυχες δυο γκολ στο πρωτάθλημα, έχεις κάνει καλή εμφάνιση στην Τραπεζούντα, αισθάνεσαι πως έχεις αρχίσει να βρίσκεις τον ρυθμό σου;

«Ίσως ο κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά προερχόμουν από τραυματισμό. Δεν πρόλαβα να κάνω και προετοιμασία με την ομάδα. Και όταν ήρθα, δεν ήμουν και στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να δουλεύω καθημερινά, για να μπορέσω να επανέλθω στο επίπεδο που θέλω. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, είμαι τραυματίας, ίσως αυτός ο τραυματισμός προήλθε από το γεγονός πως δεν είχα την βάση από την προετοιμασία και κλήθηκα να παίξω σε πολλά παιχνίδια. Είμαι ένας ποδοσφαιριστής με κάποια φυσικά προσόντα, όπως όγκος και ύψος. Και στην αρχή αυτό που αισθανόμουν, ήταν τα πόδια μου βαριά και να μην μπορούν να ακολουθήσουν αυτά που θέλω. Αυτό που κάνω καθημερινά είναι να δουλεύω για να μπορέσω να φτάσω στα επίπεδα που θέλω. Και ξέρω πως μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα και να βοηθήσω την ομάδα».

Όλος ο κόσμος κουβεντιάζει ακόμα την φάση του 45ου λεπτού στην Τραπεζούντα. Η πρώτη ερώτηση είναι αν ήταν πέναλτι και η δεύτερη αν βλέπει και ξαναβλέπει αυτή την φάση στον… ύπνο του;

«Δεν είναι μόνο μια νύχτα, αλλά πολλές νύχτες που το σκεφτόμουν για το τι θα είχε συμβεί, αν είχα πετύχει εκείνο το γκολ. Κατά την γνώμη μου ήταν πέναλτι, διότι αισθάνθηκα ένα τράβηγμα από τον αμυντικό και έχασα την ισορροπία μου, οπότε δεν μπόρεσα να σκοράρω. Ίσως τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσα να είχα πέσει κάτω από το τράβηγμα, για να πάρω το πέναλτι. Αλλά έχοντας μπροστά σου το τέρμα, δεν το κάνεις αυτό. Προσπαθείς με κάθε τρόπο να βάλεις την μπάλα στα δίχτυα. Όμως γενικά είμαι ένας άνθρωπος που προσπάθησα να το ξεχάσω όλο αυτό, διότι στην συνέχεια είχαμε ένα πολύ δύσκολο και σημαντικό παιχνίδι για το πρωτάθλημα. Επομένως δεν μπορείς να σκέφτεσαι το τι συνέβη και θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος για το πώς θα βοηθήσεις την ομάδα στο επόμενο παιχνίδι. Στην Τουρκία κάναμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, ένα μεγάλο παιχνίδι και δεν θέλω να σκέφτομαι πως αν είχα βάλει εκείνο το γκολ, η ομάδα θα περνούσε ή όχι. Η κούραση εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο και δεν μας άφησε να κάνουμε αυτά που θέλαμε. Ίσως αν δεν ήμασταν κουρασμένοι, δεν ξέρουμε πως θα ήταν το παιχνίδι. Αν ήταν 3-0 στο ημίχρονο, δεν ξέραμε πως θα ήταν στο δεύτερο ημίχρονο, όταν θα εμφανιζόταν η κούραση. Μπορεί να τελείωνε 3-0 ή 4-0 και εγώ πιστεύω πως αυτό θα ήταν το σκορ. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Και δεν έχει πλέον νόημα να το σκεφτόμαστε».



Υπάρχει η άποψη πως με τον Λιβάγια, είστε το τέλειο «ζευγάρι» για την επίθεση μιας ομάδας. Η άποψη σου…

«Σε γενικές γραμμές, δεν μου αρέσει να μιλάω για συμπαίκτες μου. Ξέρω πως υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Γιακουμάκης και ο Κλωναρίδης, που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Είναι ποδοσφαιριστές με ποιότητα. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως ο Λιβάγια είναι ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα. Και εγώ έχω ποιότητα για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και πιστεύω πως εδώ και έναν μήνα, έχουμε αρχίσει να βρίσκουμε τα πατήματα μας. Μόλις αρχίσουμε να γνωριζόμαστε λίγο περισσότερο και εντός και εκτός γηπέδου, να δέσουμε περισσότερο, μπορούμε να βοηθήσουμε την ομάδα ως δίδυμο. Δεν ξέρω αν είμαστε το τέλειο δίδυμο στην επίθεση, διότι υπάρχουν και τα υπόλοιπα παιδιά, ο Γιακουμάκης και ο Κλωναρίδης και πάντα κοιτάζω το σύνολο της ομάδας να μπορεί να αποδίδει. Αλλά όταν καλούμαστε να κάνουμε την δουλειά μας, εγώ και ο Μάρκο, όσο περισσότερο γνωριζόμαστε και με βάση τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μας, σε βάθος χρόνου τα πράγματα θα βγαίνουν καλύτερα και θα βρισκόμαστε περισσότερο στο γήπεδο».

Έχοντας δει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, που πιστεύεις πως μπορεί να φτάσει φέτος η ΑΕΚ και αν έχεις κάτι να υποσχεθείς στον κόσμο της ομάδας.

«Έχω δει και τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό και είναι δυο πολύ καλές ομάδες, αλλά πιστεύω πως αν η ΑΕΚ, εμείς οι ποδοσφαιριστές, έχουμε στο μυαλό μας τη νοοτροπία αυτής της μεγάλης ομάδας, δηλαδή ότι πρέπει να μπαίνουμε πάντα για να κερδίζουμε, στο τέλος θα τα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας στο πρωτάθλημα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο αλλά πιστεύω πως όλοι μαζί, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές, βλέπω και τη νοοτροπία που υπάρχει στο τεχνικό τιμ και την διοίκηση, ότι αυτή η ομάδα υπάρχει και είναι εδώ μόνο για να κερδίσει, μόνο για να πετύχει. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει σε κάθε ματς και αυτή είναι η μόνη υπόσχεση που μπορώ να δώσω στον κόσμο της ομάδας. Δεν είναι μόνο οι παίκτες και οι προπονητές, αλλά είναι πολύ σημαντικός και ο κόσμος. Το είδαμε στην Τρίπολη. Αισθανόμαστε ότι παίζουμε εντός έδρας. Αυτό το στήριγμα, αυτή την ώθηση που μας έδωσε ο κόσμος, μας κάνει να νιώθουμε πως δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν. Δεν φοβόμαστε κανέναν και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο».

Η πρώτη σου εντύπωση από το νέο προπονητή, τον Νίκο Κωστένογλου

«Στο τακτικό κομμάτι δεν μπορώ να πω πολλά. Πρόλαβα να κάνω μόνο τρεις προπονήσεις, μετά είχαμε ματς και μετά ήρθε ο τραυματισμός. Αυτό που ξέρω είναι πως αυτός ο άνθρωπος με την προσωπικότητά του, μας έχει κερδίσει εμάς τους ποδοσφαιριστές. Έχει φέρει μια ηρεμία μέσα στα αποδυτήρια και έχει αλλάξει το κλίμα σε πολύ θετικό. Αυτή την ηρεμία που έχει μας την μεταδίδει, μας δίνει αυτοπεποίθηση και μας έχει κερδίσει με την προσωπικότητα του και το μόνο που μπορώ να πω, είναι καλά λόγια για τον νέο προπονητή».

Πότε θα είσαι έτοιμος να επιστρέψεις και πάλι στο γήπεδο;

«Δεν είναι μυστικό, πως αναμένεται να γυρίσω σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Από την πλευρά μου θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να μπορέσω να επιστρέψω το συντομότερο δυνατό. Χωρίς ρίσκο. Δεν θέλω να ρισκάρω να μπω σ’ ένα ματς και με μια υποτροπή, να με τραβήξει πιο πίσω. Οπότε θα προσπαθήσω να επιστρέψω το συντομότερο. Η σεζόν είναι μεγάλη. Θέλω να είμαι παρών σ’ όσο περισσότερα παιχνίδια γίνεται, να βοηθήσω την ομάδα όσο περισσότερο γίνεται. Με την παρουσία μου, όχι με την απουσία μου».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags