Facebook Pixel Λίβερπουλ: Ο οπαδός της που έμεινε 4 χρόνια άδικα στη φυλακή
| 2019-09-10 20:14:00

Το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» ενός οπαδού της Λίβερπουλ

Sportdog Team
Το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» ενός οπαδού της Λίβερπουλ

Η απίστευτη οδύσσεια ενός νεαρού οπαδού της Λίβερπουλ που από το όνειρο της Πόλης βρέθηκε να ζήσει τον εφιάλτη στην βουλγαρική Βάρνα.

Λίβερπουλ: Ο οπαδός της που έμεινε 4 χρόνια άδικα στη φυλακή

Ο Μάικλ Σιλντς στις 25 Μαΐου του 2005 ήταν ένας από τους οπαδούς της Λίβερπουλ που βρέθηκαν στον επικό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στη Μίλαν και τραγουδούσε στις κερκίδες το «You'll never walk alone».

Ως το τέλος της βραδιάς, η ομάδα του θα του χάριζε την υπέρτατη χαρά: Μέσα σε 15 λεπτά ανέτρεψε το 3-0 και ο αγώνας πήγε στα πέναλτι με τη Λίβερπουλ να σηκώνει το κύπελλο. Πέντε μέρες μετά, η χαρά του θα εξαφανιζόταν και η ζωή του 18χρονου Σιλντς θα άλλαζε για πάντα.

Το ταξίδι στη Βουλγαρία

Ο Μάικλ Σιλντς και η παρέα του, τρία αγόρια από το Λίβερπουλ, αποφάσισαν να επιστρέψουν οδικώς δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας. Σε μια από τις στάσεις τους έμειναν στο τουριστικό θέρετρο «Χρυσή Άμμος» στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Το βράδυ της 30ης Μαΐου, ο Σιλντς κοιμόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου «Kristal», όταν λίγα χιλιόμετρα μακριά ένας μπάρμαν, ο Μάρτιν Γκεόργκιεφ, δεχόταν άγρια επίθεση από μεθυσμένους Βρετανούς τουρίστες με σπασμένα πλακάκια πεζοδρομίου.

Μιας μάρτυρας της επίθεσης, η Ντανιέλα Κρουμόβα, ανέφερε ότι ο κύριος δράστης φορούσε ένα άσπρο μπλουζάκι, ενώ ένας άλλος μάρτυρας, ένας Βρετανός τουρίστας, υπέδειξε ότι οι δράστες έφυγαν προς το ξενοδοχείο Kristal. Σύντομα η αστυνομία έφτασε στο ξενοδοχείο αναζητώντας τους Βρετανούς τουρίστες. Αρχικά, συνέλαβαν δύο οπαδούς της Λίβερπουλ, τον Μπράντλεϊ Τόμσον και τον Γκράχαμ Σάνκεϊ, τους οποίους δεν ήξερε η παρέα του Σιλντς, αλλά έμεναν στο διπλανό δωμάτιο από αυτούς. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του ξενοδοχείου, Μιροσλάβ Ράντεβ, ανέφερε στην αστυνομία ότι ο νεαρός που έμενε στο διπλανό δωμάτιο – ο Μάικλ Σιλντς- ήταν μέσα την ώρα της επίθεσης.

Η αστυνομία ωστόσο συνέχισε να ψάχνει το τρίτο άτομο που είχε πάρει μέρος στην επίθεση, τον φίλο των Τόμσον και Σάνκεϊ, τον Άντονι Γουίλσον. Κάποια στιγμή χτύπησαν την πόρτα του Σιλντς, τον ξύπνησαν, του είπαν να φορέσει γρήγορα ένα λευκό – συγκεκριμένα- μπλουζάκι.

«Δύο αστυνομικοί μπήκαν στο δωμάτιό μου και με ξύπνησαν λέγοντάς ότι πρέπει να τους ακολουθήσω, ενώ μου υπέδειξαν πως πρέπει να ντυθώ», θυμάται σήμερα ο 33χρονος πλέον Μάικλ Σιλντς. «Ήμουν απλώς ένας αφελής νεαρός που δεν σκέφτηκε για ποιο λόγο του ζητούν να φορέσει συγκεκριμένα ρούχα. Ήθελα απλά να ξεμπερδεύω με όλο αυτό αφού δεν είχα κάνει τίποτα κακό και νόμιζα πως επρόκειτο περί λάθους».

Στη συνέχεια, τον πήγαν στην σκηνή του εγκλήματος. Εκεί, τον άφησαν τριάντα λεπτά μέσα στο περιπολικό, όπου μπορούσαν να τον δουν οι αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης. Ακολούθως τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα φορώντας του χειροπέδες και τον άφησαν σε έναν διάδρομο για ώρες με τους αυτόπτες μάρτυρες να περνούν συνεχώς μπροστά του. Όταν τον έβαλαν σε τρεις ομάδες αναγνώρισης με άλλους τρεις άντρες που έμοιαζαν πολύ από όλους τους μάρτυρες μόνο ένας τον αναγνώρισε. Το θύμα της επίθεσης, ο Μάρτιν Γκεόργκιεφ, ο οποίος ήταν πολύ βαριά τραυματισμένος είπε στην αστυνομία ότι δεν είχε μπορέσει να δει καλά το πρόσωπο του δράστη, ωστόσο στη συνέχεια έπεσε σε κώμα.

Η καταδίκη

Ο Σιλντς οδηγήθηκε αμέσως στο κρατητήριο και χωρίς καμία απόδειξη θεωρήθηκε από τους αστυνομικούς ο δράστης της επίθεσης που είχε αφήσει τον Γκεόργκιεφ σε κώμα με βαριά τραύματα στο κεφάλι και το σώμα του. Χωρίς να έχει γίνει ακόμα καμία δίκη και χωρίς να έχει καταδικαστεί, οι εφημερίδες της Βουλγαρίας παρουσίαζαν ήδη τον Σιλντς σαν το τέρας από την Βρετανία. Αυτόπτες μάρτυρες αρχίζουν ξαφνικά να τον αναγνωρίζουν ως δράστη της επίθεσης. Τελικά, ο Γκεόργκιεφ ξυπνά από το κώμα και με το πρόσωπο του Σιλντς να βρίσκεται παντού και ο ίδιος τον αναγνωρίζει ως τον άνθρωπο που του επιτέθηκε.

Ο Σιλντς την εποχή της δίκης

«Ήμουν μπερδεμένος όταν και ο Γκεόργκιεφ με έδειξε ως τον δράστη. Έβλεπα την τεράστια πληγή στο κεφάλι του και φαινόταν τρομακτική. Μετά με έδειξε με το δάχτυλο και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Έκατσε κοντά μου στο δικαστήριο και προσπάθησα να του τραβήξω την προσοχή για να του μιλήσω και να του πω ότι ήξερε και ο ίδιος ότι λέει ψέματα αλλά δεν τα κατάφερα», αφηγείται σήμερα ο Σιλντς στην εφημερίδα The Independent.

Ωστόσο, όπως λέει, καταλαβαίνει τον Γκεόργκιεφ. «Όταν ξύπνησε από το κώμα, το πρόσωπό μου ήταν σε όλες τις εφημερίδες. Η αστυνομία του είπε ότι είμαι εγώ. Οι άνθρωποι με είχαν αναγνωρίσει. Τότε είχα θυμώσει μαζί του. Αυτό είναι θλιβερό, γιατί αυτός ήταν το μεγαλύτερο θύμα απ’ όλους».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν άργησε να έρθει. Αναγνώρισε τον 18χρονο Μάικλ Σιλντς ως τον δράστη της επίθεσης βασιζόμενο αποκλειστικά στις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων και τον καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξης στις φυλακές της Βάρνας για απόπειρα δολοφονίας.

Την ίδια στιγμή, από τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, ο Μπράντλεϊ Τόμσον και ο Άντονι Γουίλσον καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε καβγά λαμβάνοντας ποινές με ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ ο Γκράχαμ Σάνκεϊ αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος επιστρέφοντας αμέσως πίσω στο Λίβερπουλ.

Ο Σιλντς οδηγήθηκε αμέσως στις φυλακές και η οδύσσειά του μόλις τώρα ξεκινούσε.

Η αποκάλυψη

Ο Γκράχαμ Σάνκεϊ ήταν ο μόνος από τους συλληφθέντες που είχε αθωωθεί. Ωστόσο, όταν επέστρεψε ασφαλής στην Βρετανία, δύο μέρες μετά την καταδίκη του Σιλντς, αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτός ήταν ο δράστης.

Όπως είπε ήταν «πολύ, πολύ μεθυσμένος» το βράδυ της επίθεσης, αλλά «δεν μπορούσε να αφήσει έναν αθώο άντρα να κατηγορηθεί για κάτι που έκανε αυτός». Ωστόσο, ο Σάνκεϊ αρνήθηκε να γυρίσει στη Βουλγαρία για να δικαστεί ή ακόμα και να συνεργαστεί με τις αρχές στη Βρετανία. Μάλιστα, αργότερα απέσυρε ακόμα και την ομολογία του χωρίς όμως να μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο να ομολογήσει ψευδώς κάτι που δεν έχει κάνει.

Το βουλγαρικό δικαστήριο δεν δέχτηκε την ομολογία του Σάνκεϊ καθώς οι εξηγήσεις του για τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ ήταν αντιφατικές. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags