23/09/19 - 02:31

Οι... σκλάβοι του αμαρτωλού Μουντιάλ

Το Κατάρ θέλει να ετοιμάσει τα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2020 με κάθε τίμημα. Χιλιάδες οι θάνατοι εργατών, άθλιες συνθήκες εργασίες και καταγγελίες για εταιρίες που δεν πληρώνουν

Sportdog Team
Οι... σκλάβοι του αμαρτωλού Μουντιάλ
656views 0shares

To Δεκέμβριο του 2010 η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Επικράτησε στην τελική ψηφοφορία των ΗΠΑ με ψήφους 14-8. Οι σεΐχηδες είχαν ουσιαστικά αγοράσει μια από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις.

Η διεφθαρμένη ηγεσία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου υποκλίθηκε στα πετροδολάρια και αποδέχθηκε ακόμα και τη μεταφορά του Κυπέλλου σε ημερομηνίες στην αρχή του Χειμώνα (θα κάνει πρεμιέρα στις 21/11/2022) κάτι που ουσιαστικά θα αποσυντονίσει πλήρως το καλεντάρι του αθλήματος και θα θέσει σε κίνδυνο τραυματισμού πολλούς ποδοσφαιριστές.

Πέραν όμως από το καθαρά αθλητικό κομμάτι, την ημέρα που το Κατάρ... αγόρασε το Μουντιάλ του 2022 ξεκίνησε και το δράμα για χιλιάδες εργάτες. Η αραβική χώρα πρέπει να παρουσιάσει οκτώ καινούργια γήπεδα και για να γίνει αυτό χρειαζόταν χιλιάδες εργατικά χέρια.

Οι εταιρίες που ανέλαβαν τα έργα στράφηκαν στις φθηνές αγορές της Αφρικής και της Ασίας και έφεραν χιλιάδες εργάτες. Από την πρώτη μέρα οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και οι κανόνες ασφαλείας αποτελούν ανέκδοτο. Η χώρα έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο όπου εργάτες δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, ζουν σε κοντέινερ υπό άθλιες συνθήκες και πληρώνονται πενιχρά.

Όλα αυτά με την ανοχή του καθεστώτος που θέλει τα γήπεδα να είναι έτοιμα στην ώρα τους αδιαφορώντας όχι μόνο για τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών αλλά ακόμα και για τη ζωή τους.

Μετά από διεθνή κατακραυγή, επέμβαση οργανώσεων αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας το Κατάρ έδωσε τον περασμένο Ιανουάριο τον αριθμό των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους δουλεύοντας για το Μουντιάλ. 1.426 άτομα πέθαναν μέσα σε αυτά τα εννέα χρόνια ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 έχουν σκοτωθεί ακόμα 111 εργάτες. Με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το Νοέμβριου του 2022 τα "θύματα του Μουντιάλ" θα έχουν φτάσει τις 4.000.

"Τους στέλνουν απλήρωτους στην πατρίδα τους"

Με τους αριθμούς να μην αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες τόσο το Κατάρ όσο και η FIFA παραδέχθηκαν ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Μάλιστα στη χώρα συστήθηκε ειδική επιτροπή για το θέμα και υπήρξε η δέσμευση πως οι συνθήκες θα βελτιωθούν και οι κανόνες ασφαλείας θα τηρούνται. Η έκθεση όμως της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε χθες τους διαψεύδει και μιλάει για "άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών που δουλεύουν στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ". Καταγγέλλει πως χιλιάδες μετανάστες δουλεύουν μήνες χωρίς να πληρώνονται και καταλήγουν να επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς καθόλου χρήματα.

«Οι μετανάστες εργαζόμενοι συχνά πηγαίνουν στο Κατάρ με την ελπίδα να δώσουν στις οικογένειές τους μια καλύτερη ζωή και αντί αυτού αρκετοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους χωρίς χρήματα, μετά από μήνες που κυνηγούσαν τους μισθούς τους από τους εργοδότες τους, χωρίς βοήθεια από τα συστήματα που υποτίθεται ότι τους προστατεύουν», δήλωσε ο Stephen Cockburn, αναπληρωτής διευθυντής παγκόσμιων θεμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας και προσθέτει: «Παρά τις σημαντικές υποσχέσεις για μεταρρύθμιση που έχει κάνει το Κατάρ μπροστά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, παραμένει παιδική χαρά για τους αδίστακτους εργοδότες». Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ