Facebook Pixel Sportdog.gr | "Συναγερμός" στον ΠΑΟΚ - Αυτά είναι τα μεγάλα εμπόδια για τη Νέα Τούμπα
| 2019-10-21 22:37:00

"Συναγερμός" στον ΠΑΟΚ - Αυτά είναι τα μεγάλα εμπόδια για τη Νέα Τούμπα

"Συναγερμός" στον ΠΑΟΚ - Αυτά είναι τα μεγάλα εμπόδια για τη Νέα Τούμπα

Η πίεση του χρόνου και τα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν

Οι πρώτες, πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις, ανέφεραν ότι ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε φέτος στο Καυτανζόγλειο, αλλά πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν και η μετακόμιση πήγε στο καλοκαίρι του 2020...

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η FORZA, ακόμη κι αυτό το σενάριο, που πριν λίγο καιρό φάνταζε ως το... απευκταίο, σήμερα δεν φαίνεται να είναι και τόσο πιθανό! Οι καθυστερήσεις είναι πολλές, και πρέπει να γίνει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να μπει στο Καυτανζόγλειο το καλοκαίρι!

Για να πάει ο ΠΑΟΚ έγκαιρα στο Καυτανζόγλειο και να μην τον βρει η σεζόν 2020-21 στην Τούμπα, θα πρέπει να υπάρχει 100% βούληση από την κυβέρνηση και από τη νέα διοίκηση του Σταδίου (που θα διορίσει η κυβέρνηση) και να ΤΡΕΞΟΥΝ οι διαδικασίες.

Το πρόβλημα είναι διπλό.

Πρώτον, οι όροι χρήσης του Καυτανζογλείου και δεύτερον, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να γίνουν τα αναγκαία έργα αναβάθμισης.

Η προηγούμενη διοίκηση του Σταδίου έφτασε το θέμα ως ένα σημείο, μέχρι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν το προχώρησε, διότι δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη, καθώς ήταν σαφές ότι τον Ιούλιο θα άλλαζε η κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση ζήτησε τις παραιτήσεις της διοίκησης Μηντιντζή, που δόθηκαν μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να διορίσει διοίκηση δικής της επιλογής και το θέμα γύρισε στο... μηδέν!

Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν :

1.H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να δώσει ένα πάγιο ποσό και ποσοστό 15% από τα εισιτήρια και τις διαφημίσεις του σε ΚΑΘΕ αγώνα. Με βάση τα μεγέθη του ΠΑΟΚ, το ποσό αυτό θα έφτανε τα 2.000.000 ευρώ το χρόνο! Η ΑΕΚ κι ο Παναθηναϊκός δίνουν στο ΟΑΚΑ ένα στάνταρ ποσό κάθε χρόνο, κάτω από 300.000 ευρώ!

Το ΟΑΚΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και οι συμφωνίες αυτές είναι απλές. Το Καυτανζόγλειο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Οποιαδήποτε παρέκκλιση απ΄ ότι ισχύει δια νόμου, χρειάζεται τεκμηρίωση και έγκριση. Δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ χωρίς κυβερνητική βούληση.

2.Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Όπως είναι σήμερα το Καυτανζόγλειο, δεν μπορεί να φιλοξενήσει ΟΥΤΕ αγώνες Σούπερ Λιγκ, πόσω μάλλον Ευρώπης.

Απαιτούνται έργα κόστους περίπου 1.500.000 ευρώ, τα οποία προσφέρεται να καλύψει ο ΠΑΟΚ. Για την ώρα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, ώστε τα χρήματα αυτά να συμψηφιστούν με τα ενοίκια. Με το σημερινό καθεστώς, αν ο ΠΑΟΚ καλύψει το κόστος των έργων, τα χρήματα χάνονται, είναι σα να βάζει χρήματα σε ξένο κτίσμα.

Χρειάζεται απόφαση της διοίκησης του Σταδίου και έγκριση από την κυβέρνηση για να συμβεί το αυτονόητο.

3.ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Αυτό είναι πλέον το πιο σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη κι αν λυθούν τα προηγούμενα δύο προβλήματα, είναι πια αμφίβολο αν ο ΠΑΟΚ θα προλάβει να έχει έτοιμο Στάδιο για να μπει τον Αύγουστο!

Τα έργα που πρέπει να γίνουν θα διαρκέσουν περίπου 8-9 μήνες κι αυτό γιατί εμπλέκεται το δημόσιο. Απαιτούνται μελέτες για κάθε τί, δημόσιοι διαγωνισμοί, καταγραφές παρεμβάσεων, υπουργικές αποφάσεις, επίβλεψη των έργων από το δημόσιο και μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, που θα καθυστερήσουν πολύ τις εργασίες.

Στον ΠΑΟΚ εκτιμούν πως για να μπει η ομάδα τον Αύγουστο σε ένα έτοιμο Καυτανζόγλειο θα πρέπει να έχει κλείσει συμφωνία με την διοίκηση του Σταδίου το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Αλλιώς δεν προλαβαίνει και θα πρέπει να ζητήσει από την ΟΥΕΦΑ να αποδεχτεί μια «προσωρινά προβληματική κατάσταση». Δεν είναι βέβαιο ότι θα το κάνει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Για να προλάβει ο ΠΑΟΚ να μπει τον Αύγουστο στο Καυτανζόγλειο θα πρέπει να συντρέξουν αρκετές προϋποθέσεις.

*** Να οριστεί άμεσα διοίκηση στο Καυτανζόγλειο από την κυβέρνηση για να μπορέσει να ξεκινήσει συζήτηση ο ΠΑΟΚ.

*** Να είναι μια διοίκηση, που θα ΘΕΛΕΙ να λύσει το πρόβλημα (θα φανεί από τη σύστασή της).

*** Να υπάρχει 100% βούληση από την κυβέρνηση να δοθεί λύση στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ.

*** Να τρέξουν όλες οι διαδικασίες άμεσα ώστε μέσα σε δύο μήνες το αργότερο να υπάρχουν υπογραφές και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αν γίνουν όλα αυτά, μπορεί ο ΠΑΟΚ θα προλάβει να μπει τον Αύγουστο του 2020 στο Καυτανζόγλειο.

*** ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑ ΚΑΝΕΙΣ. Ο ΠΑΟΚ ΑΠΕΚΤΗΣΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ.

*** Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ 4 ΧΡΟΝΩΝ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2020. Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΧΡΟΝΟ!

Τουλάχιστο η Τούμπα προχωρά κανονικά

Σε ότι αφορά το θέμα της Τούμπας, το χρονοδιάγραμμα τηρείται για την ώρα κανονικά και δεν υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Η υπόθεση του ειδικού χωρικού σχεδίου είναι στη δεύτερη φάση της και σύντομα η μελέτη θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο (περιβάλλοντος, στο τμήμα του μητροπολιτικού σχεδιασμού) για να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση και να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (δήμος, περιφέρεια, υπουργείο πολιτισμού κ.α.).

Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο θα κλείσει η δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, να γίνει η τελική εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον έλεγχο και την έγκριση και μέσα σε ένα μήνα να κλείσει η υπόθεση με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

Με το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης, θα έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος αυτής της προσπάθειας και τα υπόλοιπα θα είναι απλά... διαδικαστικά.

Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκτιμούν ότι αν όλα κυλήσουν όπως έχουν προγραμματιστεί και δεν παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμοι τον ερχόμενο Ιούνιο για να εκδώσουν τις άδειες για το κατεδαφιστεί το υπάρχον σήμερα και να ανεγερθεί το καινούριο.

Σε ότι αφορά το κομμάτι, που χειρίζεται ο ΠΑΟΚ και εξαρτάται απ΄ αυτόν, όλα κυλούν φυσιολογικά, με τους αναμενόμενους ρυθμούς και τίποτα δεν δείχνει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να «σκαλώσει» κάτι και να χαθεί χρόνος.

ΠΗΓΗ : FORZA

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags