Facebook Pixel VAR: Αποκαλύψεις για το κόστος και την τιμή του
| 2019-10-23 22:34:00

Αποκαλύψεις για το κόστος του VAR σε κάθε αγωνιστική: «Πίεζε ο Περέιρα» - Γι'αυτό δεν έχει γραμμή οφσάιντ

Sportdog Team
Αποκαλύψεις για το κόστος του VAR σε κάθε αγωνιστική: «Πίεζε ο Περέιρα» - Γι'αυτό δεν έχει γραμμή οφσάιντ

Θα φτάσει 13 εκατ.Ευρώ το κόστος.

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το VAR έδωσε ο πρώην γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, μιλώντας στο Metropolis 95,5.

Οι αποκαλύψεις αφορούν την τιμή του, το κόστος σε κάθε αγωνιστική, την γραμμή του οφσάιντ, τις τεχνικές προδιαγραφές αλλά και τα οφέλη του. Παράλληλα υποστήριξε ότι το κόστος μπορεί να πάει στα 13 εκατ.Ευρώ με την τοποθέτηση οπτικών ινών.

Μεταξύ άλλων όσα είπε:

Για το VAR και την είσοδό του στα ελληνικά γήπεδα: «Είμαστε πολύ περήφανοι που φέραμε το VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα άρτιο έργο, το διακύβευμα ήταν αν θα παίξει το VAR. Από το 2017 τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου τον ξεκινήσαμε και τον βάλαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα, πραγματοποιήσαμε δημόσια διαβούλευση και το μόνο που είχε παρατηρηθεί ήταν πως έπρεπε να μπει. Ξαφνικά βλέπουμε πως εκεί που ήταν να μπει στον τελικό του Κυπέλλου, μπήκε και στο πρωτάθλημα. Είναι ένα έργο που το εξαγγείλαμε το 2018 και υλοποιήθηκε το 2019. Κατέβηκαν στον διαγωνισμό δύο κολλοσοί εταιριών, έχουν και δύο την έγκριση της FIFA, εκείνη πιστοποιεί αν όλα αυτά που κάναμε εμείς είναι εντάξει».

Για την τιμή του: «Ολα μαζί δεν γίνονται, και σωστά και γρήγορα και με τις καλύτερες προδιαγραφές. Επιλέξαμε μια λύση όχι με VAN, αλλά με κεντρικοποιημένη με οπτικές ίνες σε όλα τα γήπεδα. Ο θάλαμος επιχειρήσεων της ΕΠΟ είναι στολίδι σύμφωνα με την FIFA. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 13 εκατ. Ευρώ με ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως έγινε με 10 εκατ.ευρώ. Παίζει ρόλο και τι περιλαμβάνει το έργο. Το ελληνικό έργο περιλαμβάνει 1205 αγώνες, για 5 χρόνια, 240 αγώνες του πρωταθλήματος, και 5 τελικούς Κυπέλλου. To VAR κάνει 5.000 ευρώ σε κάθε αγώνα, συνολικό ποσό δηλαδή 6 εκατ.ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό είναι προαίρεση, που μπαίνει στους διαγωνισμούς αν θέλεις να το κάνεις χρήση, έχει να κάνει και με το αποθετήριο της ΕΠΟ που αποθηκεύονται τα δεδομένα και ως ιστορικό αρχείο αλλά και για την εκπαίδευση των διαιτητών. Ενα άλλο κομμάτι για να φτάσουμε στα 13 εκατ.ευρώ είναι οι οπτικές ίνες, το κομμάτι των υπηρεσιών στα γήπεδα».

Για την γραμμή του οφσάιντ: «Δεν μας δεσμεύει κανείς να βάλουμε κάτι καινούριο, το 2017 η γραμμή του οφσάιντ δεν ήταν πιστοποιημένη από την FIFA. Ολα για να παίξουν χρειάζονται πιστοποίηση. Από την μία μιλάμε για τα χρήματα του ελληνικού φορολογούμενου και από την άλλη λέμε για την πιο φτηνή λύση».

Για τις τεχνικές προδιαγραφές του VAR: «Είχε γίνει δημόσια διαβούλευση και μετά έγινε συζήτηση και με την ΕΠΟ. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που τηρούνται. Η FIFA δεν θα επέτρεπε ποτέ να λειτουργήσει ένα σύστημα που δεν είναι άρτιο. Ηταν και ο κ.Περέιρα στις συζητήσεις και είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον και πίεζε για την ολοκλήρωση του έργου».

Για τη NOVA και την απεμπλοκή της: «Εγώ ξέρω πως σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένα σύστημα που καταγράφεται το κάθε παιχνίδι. Το σύστημα του VAR είναι αδιάβλητο και προστατεύει και τον διαιτητή και τις ομάδες. Ψάχνουμε να βρούμε προβλήματα και όχι τα οφέλη που έφερε το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags