Facebook Pixel Ο Χιμένεθ, ο καφές και η ΑΕΚ του τώρα
| 2011-02-02 03:34:00

Ο Χιμένεθ, ο καφές και η ΑΕΚ του τώρα

Ο Χιμένεθ, ο καφές και η ΑΕΚ του τώρα

Ο Γιάννης Ξενάκης γράφει για τα πεπραγμένα του Χιμένεθ, το μέλλον του στην ΑΕΚ και τις μεταγραφές.

Η ΑΕΚ προσέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο τον Μανόλο Χιμένεθ για να χτίσει μια ομάδα καινούρια. Ανταγωνιστική. Ομάδα με προοπτική και όχι ομάδα μιας χρήσης. Εγγύηση γι' αυτό αποτελούσε το παρελθόν του Ισπανού, με την έννοια ότι ο Μανόλο δούλεψε στις ακαδημίες της Σεβίλης, έβγαλε παίκτες, προώθησε παίκτες. Και στη συνέχεια στηρίχθηκε σε κάποιους εξ αυτών, στα δυόμισι χρόνια της θητείας του στην πρώτη ομάδα των Σεβιγιάνων.

Στην ΑΕΚ για πολλούς και διάφορους λόγους, φαντάζομαι γνωστούς σε όλους, τα πράγματα δεν μπορούν να κυλήσουν όπως στη Σεβίλη. Ο Χιμένεθ κλήθηκε να καταθέσει τις γνώσεις του, τον επαγγελματισμό του, τις ιδέες του για να εκσυγχρονίσει την ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα. Σ' αυτούς τους σχεδόν τέσσερις μήνες που εργάζεται στη χώρα μας, έχει κερδίσει τον κόσμο της ομάδας, για τον αυθορμητισμό του, για τον τρόπο με τον οποίο παθιάζεται, φτιάχνεται και παράλληλα προσπαθεί να “φτιάξει”, να τσιγκλίσει αυτούς που δουλεύουν μαζί του. Ο Ισπανός λέει πράγματα που αρέσουν στον κόσμο, γίνεται ένα με τον οπαδό, είναι η χαρά των δημοσιογράφων που ψάχνουν για τίτλους και αβανταδόρικες ατάκες.

Επειδή όμως μόνον με τα λόγια ποτέ και κανένας δεν είδε προκοπή, ας δούμε το πρακτικό μέρος της υπόθεσης. Όχι το αμιγώς αγωνιστικό, προπόνηση, κοουτσάρισμα, τακτική, επιλογές, διότι όπως έχουμε ξαναπεί ο Χιμένεθ δεν μπορεί και δεν πρέπει (ακόμη) να κριθεί για κάτι που δεν είναι δικό του. Ας ασχοληθούμε με τα φρέσκα των ημερών. Τον απολογισμό της ΑΕΚ στο χειμερινό παζάρι μεταγραφών.

Καταρχάς δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανάλυση, μιλάει από μόνο του το πράγμα, ότι αν στην ΑΕΚ δεν υπήρχε ο Χιμένεθ, το πιθανότερο είναι ότι τώρα θα ήταν παίκτες της ομάδας κάποιοι εκ των Ροτέν, Λουσέν, Ντρπιτς, Κάσιο και δεν συμμαζεύεται. Μέχρι εκεί θα έφταναν οι γνώσεις και οι διασυνδέσεις μιας διοίκησης που δεν έχει μπάτζετ μεταγραφών να διαχειριστεί και προσπαθεί ως επί το πλείστον με αλχημείες (κόβουμε από δω, κόβουμε και από κει) να κάνει μεταγραφές.

Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι οι τρεις νεοφερμένοι στα Σπάτα, δεν θα έρχονταν ποτέ (υπό τις παρούσες συνθήκες) στην ΑΕΚ, αν δεν ήταν προπονητής της ομάδας ο Χιμένεθ. Κανένας Γκρέταρσον τώρα και εννοείται πως κανένας Μπάγεβιτς πέρσι και πρόπερσι, δεν θα μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει απευθείας με τον Μουρίνιο και τον Βαλντάνο. Κανένας άλλος πλην του Χιμένεθ δεν θα μπορούσε να πείσει τον Μπαχά ή τον Μίτσελ, να αγνοήσουν προτάσεις άλλων ομάδων και να υπογράψουν στην ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ έκανε τις επαφές, ο Χιμένεθ έκανε τη δουλειά του Γκρέταρσον και το αποτέλεσμα κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, με βάση τα πενιχρά μέσα που διαθέτει η ΑΕΚ.

Πριν ασχοληθούμε με το ζήτημα αν η ΑΕΚ πρέπει ή όχι να φορτώνεται με δανεικούς, δυο λόγια μόνον για τους τρεις. Τον Ματέος κανείς μας δεν τον γνωρίζει, εκτός κι αν παρακολουθούσε ευλαβικά την πορεία της Ρεάλ Β και είχε ασχοληθεί επισταμένως με τους παίκτες της. Ο καθρέφτης για τον Ισπανό θα είναι το γήπεδο, αλλά όπως και να' χει, ο πέμπτος στόπερ στο ρόστερ της Ρεάλ πολύ απλά δεν μπορεί να μην κάνει για την ΑΕΚ.

Και για τον Μπαχά, οι γνώσεις μου δεν είναι αρκετές για την κατάθεση αξιόπιστης γνώμης, την οποία δεν θα μπορούσα ποτέ να εκφέρω, στηριζόμενος σχεδόν αποκλειστικά σε κάποια στιγμιότυπα από το youtube. Προτιμώ να προτάξω το στατιστικό κομμάτι του Μαροκινού, τα σαράντα-τόσα γκολ που έβαλε σε τρεις χρονιές με τη Μάλαγα. Καθόλου άσχημα.

Όσο για τον Μίτσελ, εξήντα λεπτά συμμετοχής στην Ξάνθη είναι αρκετά για να καταλάβει και ο πιο αδαής ότι η ΑΕΚ πήρε έναν αμυντικό χαφ που χρησιμοποιεί μυαλό και πόδια. Η τεχνική του κατάρτιση υψηλού επιπέδου, αν κρίνουμε από κάποιες πάσες ακρίβειας, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσε να ελιχθεί. Περιμένω πως και πως να τον δω δίδυμο με τον Μάκο και με τον Σκόκο στην ενδεκάδα.

Και οι τρεις καινούριοι είναι παίκτες που ανεβάζουν ένα-δυο σκαλιά το επίπεδο της ΑΕΚ στον άξονα. Στόπερ που απ' ότι λέγεται ξέρει και μπάλα, κατεβάζει μπάλα, αμυντικό χαφ που δεν κόβει μόνο αλλά φτιάχνει και παιχνίδι με κάθετες πάσες, σέντερ φορ που σκοράρει. Για να αποκλείσει η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό και κατόπιν να διεκδικήσει σε άλλο διπλό ντέρμπι την είσοδο της στον τελικό του Κυπέλλου (πιθανόν απέναντι στον Μπέο), για να αυξήσει τις πιθανότητές της να τερματίσει δεύτερη μέσω των πλέι-οφ, είναι μια χαρά και οι τρεις.

Μέχρις εκεί όμως. Ο Χιμένεθ είχε πει προσφάτως ότι με δανεικούς παίκτες δεν μπορεί να προχωρήσει η ΑΕΚ. Και δικαίως το είπε. Συμβιβάστηκε όμως και ο Ισπανός, βλέποντας την αδυναμία να ξοδευτούν έστω λίγα χρήματα για να γίνουν μετεγγραφές με προοπτική. Ο Χιμένεθ είχε διάφορες λίστες με παίκτες, από την πρώτη και δεύτερη ούτε που ακούμπησε η ΑΕΚ. Και ψώνισε από την τελευταία. Ίσα ίσα για να συντηρηθεί, για να κλείσει τρύπες της στιγμής και όχι για να χτίσει, να εξελιχθεί, να προοδεύσει. Αν δεν έρθει το χρήμα ως μάνα εξ ουρανού το καλοκαίρι, ο Ματέος θα γυρίσει στον Μουρίνιο, ο Μίτσελ στο Μπέρμιγχαμ και ο Μπαχά θα το σκεφτεί πολύ να ανανεώσει. Και το καλοκαίρι η ΑΕΚ θα ψάχνει ξανά μανά από την αρχή για καινούριους δανεικούς. Με ή χωρίς οψιόν αγοράς, ας μην ξεγελιόμαστε, δεν έχει και τόση σημασία, αν αποδεδειγμένα δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσεις για να κρατήσεις έναν ποδοσφαιριστή.


Και επιστρέφω στην αρχή του κειμένου, όταν έγραφα ότι ο Χιμένεθ προσλήφθηκε για να χτίσει, για να μας παρουσιάσει ΑΕΚ με προοπτική και μέλλον. Από τα λεγόμενα Αδαμίδη προσφάτως στο “Βήμα”, από την έλλειψη ενός στιβαρού και φιλόδοξου επενδυτή και από τα σημερινά λεγόμενα του Χιμένεθ προκύπτει ότι η δουλειά που γίνεται στην ΑΕΚ αφορά σχεδόν αποκλειστικά το σήμερα. Την τρέχουσα σεζόν. Να βγάλουμε τη χρονιά, όσο γίνεται καλύτερα γίνεται και του χρόνου έχει ο Θεός.

Ο Χιμένεθ αυτή τη στιγμή δεν επεξεργάζεται την ΑΕΚ του μέλλοντος, γιατί δεν έχει τα υλικά να κάνει κάτι τέτοιο. Από τις ακαδημίες ο Ισπανός δεν βλέπει κάποιον ποδοσφαιριστή, που μπορεί να τον εμπιστευθεί, να του δώσει χρόνο συμμετοχής όχι επειδή λείπουν βασικοί παίκτες (σαν τις ολιγόλεπτες εμφανίσεις του Αμπντουραχμάνι και του Νικόλτση), αλλά επειδή βλέπει ότι πραγματικά το αξίζει. Νέους, ταλαντούχους, φιλόδοξους παίκτες με περιθώρια εξέλιξης, δεν μπόρεσαν να του φέρουν γιατί κοστίζουν και πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορέσουν το καλοκαίρι

Αυτό δείχνει η κατάληξη της ιστορίας με Μανιάτη, Γεωργιάδη και Βέλλιο. Πιθανώς το ίδιο θα συμβεί και με άλλους. Τον Φορτούνη, τον Σιόβα, τον Τάτο και οποιονδήποτε νεαρό Έλληνα πιθανολογούμε πως έχει τα φόντα να σταθεί στην ΑΕΚ. Και για να μην ξεχνιόμαστε τα τελευταία 5 χρόνια, οι μεταγραφές ταλαντούχων Ελλήνων ποδοσφαιριστών (όχι ελεύθερων) μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Ο Λαγός το 2006 που ακόμα είναι στο ρόστερ. Ο Ρίκκα το 2008 που (άγνωστο με ποια κριτήρια) δόθηκε δανεικός στην Κέρκυρα. Ο Μάκος το 2009, η μεγαλύτερη και πιο ελπιδοφόρα επένδυση. Και ο Αργυρίου το 2010, που δυστυχώς δεν δικαιώνει όσους τον πίστεψαν και εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Δεν συμπεριλαμβάνω στη λίστα και τον Μανωλά, γιατί αυτή η μεταγραφή έγινε με επιμονή του θείου Στέλιου, χωρίς να κοστίσει κάτι στη διοίκηση Θανόπουλου.

“Αν συνεχίσω να είμαι προπονητής στην ΑΕΚ, η ανανέωση του συμβολαίου του Λυμπερόπουλου και του Δέλλα, θα γίνει πίνοντας ένα καφεδάκι.” είπε το απόγευμα ο Ισπανός. “Αν συνεχίσω να είμαι προπονητής της ΑΕΚ...” Βλέπουμε ότι και από τα λεγόμενα του ιδίου, το μέλλον του είναι αβέβαιο. Ο Ισπανός ζει, δουλεύει και παθιάζεται για το τώρα, διότι απλούστατα δεν του δίνεται η δυνατότητα να κοιτάξει το παρακάτω, του χρόνου, του παρα-χρόνου. Δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει στην ΑΕΚ. Κι επειδή μ' έναν καφέ δεν πρόκειται ποτέ να λυθούν ζητήματα και προβλήματα, καλό θα είναι να γυρίσουν το φλιτζάνι ανάποδα. Μήπως και καταφέρουν και το διαβάσουν, για να μας πουν τίποτα για το μέλλον της ΑΕΚ...

ΥΓ: Σε μια ΑΕΚ, με μπάτζετ μικρομεσαίας ομάδας, τα 500 χιλιάρικα είναι υπεραρκετά για τον Μπλάνκο. Αν ωστόσο, πάει να χαλάσει η δουλειά για 100-150 χιλιάδες κι αν υπάρχουν υπόνοιες ότι ο "Ζορό" θα καταλήξει στην Παιανία, τότε τα δίνεις, τον κρατάς και περιμένεις μήπως στην πορεία "τσιμπήσει" καμιά ξένη ομάδα για να τον αγοράσει. Εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως έγινε με τον Τζιμπούρ που βλακωδώς τον άφησαν απλήρωτο και του έδωσαν τη δυνατότητα προσφυγής, απαγορεύεται σε μια ΑΕΚ που κυνηγά με το ντουφέκι το ευρώ. Κακοποίηση και απαξίωση περιουσιακών στοχείων, όπως βλακωδώς γίνεται με τον Λεονάρντο, επίσης βλάπτει την ΑΕΚ.

ΥΓ 2: Εννοείται πως κανένας Μελισσανίδης δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Γεωργιάδη. Και για να μην κυκλοφορούν διάφορες ανακρίβειες, ο Μελισσανίδης δεν έκανε κανένα δώρο στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2003. Απλώς διευκόλυνε, τότε, τη διοίκηση Στάθη στις μεταγραφές Λυμπερόπουλου και Οκκά. Και τα χρήματα που δάνεισε, τα πήρε πίσω. Κάτι ψιλά που είχαν απομείνει, τα πάτσισε με τη διοίκηση Ντέμη, παίρνοντας εισιτήρια διαρκείας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags