Facebook Pixel Ωρα των αποδείξεων για όλους
| 2012-01-21 14:07:00

Ωρα των αποδείξεων για όλους

Ωρα των αποδείξεων για όλους

Ο νέος αθλητικός νόμος θα δοκιμάσει τη διάθεση της Πολιτείας και των φορέων για πράξεις. Γράφει ο Θάνος Μπλούνας. 

«Νομοσχέδιο - πρόκληση» χαρακτηρίζεται από πηγές προσκείμενες στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, ο νέος νόμος για τον αθλητισμό που έχει πάρει τον δρόμο για την τελική μορφοποίησή του και την ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής το αμέσως προσεχές διάστημα.

Μια σειρά διατάξεων, αυστηροποιημένων σε σχέση με το παρελθόν, καθώς και η επαναδιατύπωση παλαιότερων ανενεργών διατάξεων οδηγούν αφενός στην υιοθέτηση σκληρών ποινών για αρκετές παραβάσεις και αφετέρου βάζουν τους αθλητικούς εταίρους (ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο) στη λογική της συνευθύνης.

«Πρόκληση» και δοκιμασία, επομένως, αποτελούν η δυνατότητα και η διάθεση της πολιτείας, όπως εκπροσωπείται από την εκάστοτε κυβέρνηση, να εφαρμόσει αυτά που ψηφίζει και η προθυμία των φορέων να τα αποδέχονται και να τα εφαρμόζουν.

Το ιδιώνυμο

Στο κομμάτι που αφορά την ποινική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα επανέρχεται το «ιδιώνυμο» αδίκημα όταν: (α) ο δράστης είναι υπότροπος ή τελεί κατά συνήθεια πράξεις όπως η χρήση όπλου ή κάθε άλλου είδους, ικανού και πρόσφορου να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων, από τη βαρύτητα της πράξης και τις περιστάσεις τέλεσής της… ή (β) ο δράστης κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ή την περιουσία τρίτων ή την ομαλή εκτέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων.

Για τις οργανωμένες μετακινήσεις που γίνονται παρανόμως προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη στον διοργανωτή και τον ιδιοκτήτη του μεταφορικού μέσου και έως ένα έτος για τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Η καινοτομία στις οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων είναι ότι μόνο οι σύλλογοι θα μπορούν να ενοικιάσουν μέσα μαζικής μεταφοράς, άρα θα έχουν και την ευθύνη. Οι σύλλογοι επίσης θα έχουν την ευθύνη για τις λέσχες φιλάθλων αφού για να λειτουργούν νόμιμα, πέραν το όσων θα ζητούνται βάσει του αστικού κώδικα και τα οποία θα εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να ελέγχονται από αυτούς.

Οι ΑΑΕ θα έχουν καθ' ολοκληρία την ευθύνη σε περίπτωση που επεισόδια τελεστούν από τα μέλη λεσχών που έχουν αναγνωρίσει και την αστική ευθύνη σε περίπτωση ζημιών, ενώ θα μπορούν να στραφούν εν συνεχεία κατά αυτών των προσώπων.

Το αδίκημα των προσυνεννοημένων αγώνων μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε φυλάκιση έξι μηνών. Ο νέος προβλέπει ποινή τουλάχιστον ενός έτους έως κάθειρξη που φτάνει τα δέκα έτη και πρόστιμο από 100.000 ευρώ έως ένα εκατομμύριο ανάλογα με το παράπτωμα. Τόσο για τους προσυνεννοημένους αγώνες, όσο και για το στοίχημα προβλέπεται η χρήση ανακριτικών και άλλων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στις εγκληματικές οργανώσεις. Για παράδειγμα, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Επανέρχεται, με μεταβατική διάταξη 18 μηνών, η άδεια καταλληλότητας των γηπέδων που θα δίνεται κατόπιν ελέγχου από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Για τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη της εγκατάστασης που τη θα χρησιμοποιήσει χωρίς άδεια προβλέπεται πρόστιμο και φυλάκιση έως τρεις μήνες.

Τέλος, ο έλεγχος των μετόχων ΑΑΕ θα γίνεται από ποσοστό 2% και άνω (αντί για 10%) και θα εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα του Δ.Σ. εταιρειών και στους νόμιμους εκπροσώπους τους.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags