Facebook Pixel God save the... lions
| 2012-02-09 12:07:00

God save the... lions

God save the... lions

Ο Λευτέρης Αμπατζής γράφει πως μοιάζει με συνομωσία η ιστορία της παραίτησης του Φάμπιο Καπέλο και η πιθανή αντικατάστασή του από τον Ρέντναπ

Ηταν 9.28 μ.μ. (ελληνική ώρα) χθες βράδυ (08/02) όταν ανέβηκε στην ιστοσελίδα του BBC η είδηση της παραίτησης του Φάμπιο Καπέλο. Αναμενόμενη για όσους γνωρίζουν την πορεία και το ποιόν του 66χρονου προπονητή πολύ πριν βρεθεί στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας.

Αναμενόμενη από τη μέρα που ανακοίνωσε η ομοσπονδία ότι αφαιρεί το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Τζον Τέρι, επειδή είναι κατηγορούμενος για ρατσιστική επίθεση στον ποδοσφαιριστή της ΚΠΡ Αντον Φέρντιναντ, σε μια δίκη που θα ξεκινήσει -όλως… τυχαίως- μετά την ολοκλήρωση του Euro 2012 (παρεμπιπτόντως για παρόμοιο λόγο ο Λουίς Σουάρες της Λίβερπουλ έχει ήδη εκτίσει ποινή οκτώ αγωνιστικών). Αναμενόμενη (και) μετά την σκανδαλώδη αθώωση του φοροφυγά Χάρι Ρέντναπ από τη δικαιοσύνη, που είναι πράγματι… τυφλή, με συνέπεια να διαβάζουμε παντού το όνομά του ως πρώτου υποψηφίου για την τεχνική ηγεσία της Αγγλίας από το καλοκαίρι και μετά.

Σε όλη αυτή τη… συνομωσία ο «Δον Φάμπιο» ήταν απλός παρατηρητής. Και το μόνο που έκανε ήταν να επισπεύσει την διαδικασία. Κανείς από την ομοσπονδία δεν τον ρώτησε αν συμφωνεί με την απόφαση για τον Τέρι, την οποία -όπως αποδείχτηκε- δεν μπορούσε να αποδεχτεί. Είχε βρεθεί άλλωστε μία ακόμη φορά στην ίδια δυσάρεστη θέση, πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν πάλι ο ίδιος ποδοσφαιριστής έχασε το περιβραχιόνιο του αρχηγού για κάποιο διάστημα, επειδή αποκαλύφθηκε η ερωτική σχέση που διατηρούσε με την αρραβωνιαστικιά του συμπαίκτη του (και φίλου του τότε) Γουέιν Μπριτζ. Η καθωσπρέπει αγγλική κοινωνία «κλωτσούσε» μέσω των γνωστών ταμπλόιντ.

Ο Καπέλο, χορτασμένος γαρ από χρήμα και δόξα, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Την πρώτη τον διευκόλυνε ο Μπριτζ, που δεν ξαναπάτησε το πόδι του στην εθνική ομάδα, με συνέπεια ο Τέρι να πάρει πίσω το αρχηγιλίκι. Τώρα, ο έμπειρος προπονητής βγήκε φόρα παρτίδα στη RAI και είπε ξεκάθαρα ότι δεν καταλαβαίνει την απόφαση της αγγλικής ομοσπονδίας.

Οι υπεύθυνοι της FA, που αισθάνονται σαν… εστεμμένοι (το «God Save the Queen» θα μπορούσε να έχει γραφτεί και γι' αυτούς), θεώρησαν ότι εκείνοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ένα τόσο… σοβαρό ζήτημα. Αντέδρασαν μάλιστα δυσαρεστημένοι από τη συμπεριφορά του Ιταλού με δηλώσεις στα μίντια.

Αυτό ήταν. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός. Στη συνάντηση με τον Καπέλο, στην οποία όπως έγραψε και ο Αλαν Σίρερ στο BBC «δεν θα μάθει ποτέ κανείς τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες», επήλθε το διαζύγιο. Για την ακρίβεια, ήρθε η παραίτηση του «Δον Φάμπιο» που δεν ασχολήθηκε καν με την αποζημίωση παρά την παχυλή αμοιβή του με έξι εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σίγουρα στην προκειμένη στιγμή δεν είχε ανάγκη τα χρήματα ο Καπέλο. Εχει βγάλει άλλωστε πολλά στην καριέρα του. Αντίθετα, προτίμησε αφενός να αποδείξει στους Αγγλους πώς είναι να είσαι πραγματικός τζέντλεμαν αφετέρου είχε καταλάβει από καιρό ότι με τέτοια νοοτροπία η συγκεκριμένη χώρα δεν θα μπορούσε ποτέ να δει προκοπή (δηλαδή τρόπαιο) σε μεγάλη διοργάνωση.

Ετσι, περίπου τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη του Euro 2012, η Αγγλία έμεινε χωρίς προπονητή και το αστείο είναι ότι όλοι -μηδενός εξαιρουμένου- θεωρούν ιδανικότερο αντικαταστάτη αυτή τη στιγμή τον Χάρι Ρέντναπ, ο οποίος (λεπτομέρεια… αλλά την αναφέρουμε) έχει συμβόλαιο με την Τότεναμ.

Είχαν μεγάλη πλάκα πάντως οι αντιδράσεις γνωστών και αγνώστων, που ανέβαζε όλη νύχτα το σάιτ του BBC, μετά την παραίτηση του Καπέλο. Σοκαρισμένος και σε απόγνωση ο Αλαν Σίρερ, ζητούσε από τους παίκτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αποκαλούσε στο τέλος ιδιοφυΐα τον Ρέντναπ. Απόλυτα ευχαριστημένος ο (σχετικά πρόσφατα) απολυμένος από την ΚΠΡ Νιλ Γουόρνοκ, που ζητούσε άμεσα από την ομοσπονδία να προσλάβει τον καλό του φίλο Χάρι.

Ξεκάθαρος και ο Μάικλ Οουεν έλεγε μέσω Twitter ότι χρειάζεται Αγγλος προπονητής και δεν ξέρει κανέναν που να μην θέλει τον Ρέντναπ. Γενικότερα ένα κλίμα προσποιητής ευφορίας επειδή υπάρχει ο κατάλληλος αντικαταστάτης. Κανείς βέβαια δεν εξηγούσε πουθενά γιατί δεν προτιμήθηκε αυτή η λύση αντί του Καπέλο τον Ιανουάριο του 2008.

Υπήρχαν όμως και άλλοι -σαφώς λιγότεροι- που αντίκρισαν την πραγματικότητα με άλλα μάτια. «Ο Καπέλο έφυγε… Τι γίνεται τώρα…» αναρωτιόταν ο Ρίο Φέρντιναντ, που τυγχάνει να είναι τώρα εκ των υποψηφίων για αρχηγός και αδερφός του Αντον, «θύμα» στην υπόθεση που κατηγορείται ο Τέρι.

Ο νεαρός άσος της Αρσεναλ Τζακ Γουίλσιρ ήταν ακόμη πιο ώριμος. «Παίκτες και οπαδοί αναρωτιόμαστε ένα πράγμα: Που πάμε τώρα; Το Euro πλησιάζει και εμείς δεν έχουμε προπονητή;»

Ο πρώην Αγγλος διεθνής αμυντικός Ντάνι Μιλς δήλωσε ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας διαχειρίστηκε φριχτά το θέμα και ουσιαστικά δικαίωσε τον Καπέλο για την απόφασή του. Ηταν όμως ανάμεσα στους λιγοστούς υποστηρικτές του Ιταλού. Όπως και ο Πίτερ Ριντ, άλλος ένας πρώην διεθνής, που θεωρεί δεδομένο ότι ο προπονητής πρέπει να έχει λόγο για το ποιος θα είναι ο αρχηγός της ομάδας του.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς εμφανίστηκε μέσω Twitter και η «Infostrada Sports» σαν να ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Η συγκεκριμένη εταιρεία στατιστικής παρουσίασε το ποσοστό νικών στους αγώνες των τελευταίων πέντε ομοσπονδιακών προπονητών. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: «Χόντλ 61%, Κίγκαν 39%, Ερικσον 60%, ΜακΚλάρεν 50% και Καπέλο 67%».

Από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τον λάκκο με τα «λιοντάρια» κανείς από τους προαναφερόμενους, πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρει ο Ρέντναπ; Η απάντηση είναι απλή: Ιδού το Euro, εφόσον αναλάβει, ιδού και το… πήδημα.

Πηγή: Sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags