Facebook Pixel «Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης»!
| 2011-02-13 14:59:00

«Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης»!

«Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης»!

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς γράφει στο blog του για την δίκαιη και συνάμα σημαντική νίκη του Ολυμπιακού επί του Άρη, η οποία διασφαλίζει πιθανότατα κατάκτηση του τίτλου.

Ο Ολυμπιακός χθες πήρε μια από τις πιο σημαντικές νίκες στο φετινό πρωτάθλημα, όχι επειδή αυτή ήρθε σε ένα από τα λεγόμεντα ντέρμπι (αυτά δεν κρίνουν τα πρωταθλήματα), αλλά επειδή σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος έδειξε πως είναι και πως λειτουργεί όπως πρέπει να το κάνει μια ομάδα με όλη την σημασία της λέξης, άσχετα αν η απόδοση της κυμανθεί στα μέτρια, καλά ή υψηλά επίπεδα.

Το παιχνίδι Άρης - Ολυμπιακός ήταν καλό στο πρώτο ημίχρονο και μέτριο στο δεύτερο, εξαιτίας της ανάλογης εικόνας του Ολυμπιακού στα αντίστοιχα ημίχρονα. Όσο για τον Άρη, ήταν μετριότατος ως κακός σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Παρότι δεν έκανε σπουδαίο σε ποιότητα ματς (ήταν καλό), ο Ολυμπιακός έφτασε στην σημαντική νίκη αυτή μέσα από την «προστασία» και σιγουριά που του παρέχει η ύπαρξη ξεκάθαρης ταυτότητας και κάποιων σταθερών αρχών που τα έχουν υιοθετήσει όλοι οι ποδοσφαιριστές του, ακόμα και αυτοί που αποκτήθηκαν στην πρόσφατη μεταγραφική περίοδο. Αυτό δείχνει ύπαρξη μιας ομάδας και αυτά είναι τα απαραίτητα στοιχεία που διασφαλίζουν καλή πορεία και πιθανότατα κατάκτηση τίτλου, ο οποίος πλησιάζει όλο και πεεισσότερο στον Πειραιά.

Λογική συνόλου, δηλαδή, υπάρχει ένα υλικό, αξιολογούμε όλους αλλά τους εμπιστευόμαστε κιόλας, μας ενδιαφέρει το άτομο να αντιληφτεί την έννοια «ομάδα» και τις υποχρεώσεις του προς αυτήν, δίνοντας το μάξιμουν των δυνατοτήτων του, όποτε καλείται να την υπηρετήσει, παίζοντας αποκλειστικά για τα συμφεροντά της.

Δεν παίζει ο Τοροσίδης - μέσα ο Μανιάτης, δεν μπορεί ο Ντουντού - μέσα ο Μοδεστό, δεν βάζω Πάντελιτς - μέσα ο Τζεμπούρ... και πάει λέγοντας. Τραυματίστηκε ο Μιραλάς και βγήκε νωρίς, δεν χάθηκε ο κόσμος κιόλας!!

Όποιος και να παίζει όμως, ξέρει τι πρέπει να κάνει, πως να συμπεριφέρεται, το κίνητρο και η συγκέντρωση είναι πάντα «παρών» όπως και η προσίλωση στον στόχο, η αγωνιστικότητα και η διάθεση για καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Και μετά ο καθένας, ανάλογα με τις ικανότητες του μπορεί να έχει καλή ή λιγότερο καλή απόδοση σε ατομικό επίπεδο... Όσο περισσότερα στοιχεία αυτής της ταυτότητας εμφανίζονται στο αγωνιστικό χώρο, τόσο πιο πειστική είναι και η εμφάνιση της ομάδας. Υπό αυτές τις συνθήκες οι νίκες έρχονται ακόμα και όταν δεν εμφανίζονται όλα τα καλά στοιχεία της ταυτότητας και οι εμφανίσεις δεν είναι απόλυτα πειστικές, κάτι που συμβαίνει και στο χθεσινό παιχνίδι της Θεσσαλονίκης.

Η εντύπωση μου είναι πως ο χθεσινός Ολυμπιακός, παρότι είχε την πρωτοβουλία και την κατοχή της μπάλας σε όλη την διάρκεια του ματς, τα καλύτερα πράγματα και τα πιο πιστά στην ταυτότητα του τα έκανε όταν δεν είχε την μπάλα στα πόδια των παικτών του.
Δηλαδή πίεση αρκετά ψηλά στην φάση οργανωμένης άμυνας, δυνατή μετάβαση από επίθεση στην άμυνα μόλις είχαν κατοχή και πίεση στον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας πολύ συχνά σε όλο το γήπεδο. Όλα αυτά αρκετά καλύτερα στην διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.

Δεν άφηνε τον Άρη να αλλάξει πάνω από 3-4 συνεχόμενες πάσες για να εκδηλώσει μια οργανωμένη επίθεση με εξαίρεση ίσως το τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα που πλέον συγκεντρώθηκε περισσότερο στο να προφυλάξει το υπέρ του 2-1.

Επιθετικό ο Ολυμπιακός δεν ήταν ιδιαίτερα καλός. Παρότι είχε την κατοχή μπάλας σε όλη την διάρκεια του ματς, είχε και αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί, καλή κυκλοφορία της μπάλας και ροή στο πρώτο κυρίως ημίχρονο, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει φάσεις μπροστά στην εστία του Άρη. Δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις στο επιθετικό 1/3 του γηπέδου, ίσως και επειδή πολύ νωρίς έμεινε χωρίς τον Μιραλάς που ήταν αρκετά δραστήριος στο διάστημα που βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο.

Πήρε τη νίκη όμως περισσότερο με το πάθος και την θέληση του, με επιμονή και κίνητρο στην διεκδίκηση της και λιγότερο με το καθαρό μυαλό του. Εκείνος που έχει πάντα καθαρό μυαλό είναι ο Ιμπαγάσα που ήταν και ο καλύτερος παίκτης του χθεσινού αγώνα, παρότι αγωνίζεται σε μία θέση γι' αυτόν πρωτόγνωρη που απαιτεί στοιχεία που ο ίδιος δεν διαθέτει. Έχει όμως εμπειρία και σαφήνεια στο παιχνίδι του, άριστη τεχνική, υποδειγματικές υποδοχές της μπάλας και εύστοχες πάσες κοντινής και μεσαίας απόστασης. Με αυτό τον τρόπο κατευθύνει με μαεστρεία ένα μαχητικό σύνολο, τουλάχιστον στο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος.

Όσο για τον Άρη, παρουσιάσε πολύ λίγα πράγματα. Ασύνδετος και ανοργάνωτος επιθετικά κυρίως, αλλά πολλές φορές και αμυντικά, παρότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί καλύτερα. Στην τελευταία φάση του αγώνα, αυτή με τον Τσέζαρεκ, παρά λίγο να πάρει την ισοπαλία, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά άδικο εξαιτίας της εικόνας που παρουσίασε στο χθεσινό παιχνίδι.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags