Facebook Pixel 120 ημέρες «φαγούρας»
| 2011-02-14 19:24:00

120 ημέρες «φαγούρας»

120 ημέρες «φαγούρας»

Ο Γιώργος Γαλάτσης γράφει για τα «έργα και ημέρες» του Μανόλο Χιμένεθ στους τέσσερις μήνες παραμονής του στον πάγκο της ΑΕΚ.

Μιας και μπαίνουμε στην «τελική ευθεία» της κανονικής περιόδου, έφθασε η ώρα να κάνουμε ένα «πρόχειρο ταμείο» για την ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Ισπανός που ανέλαβε την ομάδα στις 10 Οκτωβρίου 2010 και κάθισε στον πάγκο της μια εβδομάδα αργότερα (17/10, στον αγώνα με τον Άρη) μετράει στην Σούπερ Λίγκα 17 αγώνες (δηλαδή κάτι παραπάνω από έναν ολόκληρο γύρο), γεγονός που μας επιτρέπει να δούμε μέσα από τα αποτελέσματα το «πρώτο δείγμα γραφής του».

Την 5η αγωνιστική, λοιπόν, όταν «παρέδωσε τα ηνία» της τεχνικής ηγεσίας στον Μανόλο Χιμένεθ ο υπηρεσιακός Μπλένταρ Κόλα, η βαθμολογία είχε ως εξής:

Ολυμπιακός (12β.), Παναθηναϊκός (11β.), Άρης (9) 4.Κέρκυρα, Καβάλα, Ηρακλής (8β.), ΑΕΚ, Ολυμπιακός Βόλου (7 β.), Αστέρας Τρίπολης, Εργοτέλης (6β.), Ατρόμητος, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Λάρισα (5 β.), Πανιώνιος 4 (4β.) και Πανσερραϊκός (3 β.).

Σήμερα, 17 αγωνιστικές μετά κι αν προσθαφαιρέσουμε τις διαφορές της ΑΕΚ απ' όλες τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, διαπιστώνουμε ότι το μόνο που κατάφερε η ομάδα (χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας) ήταν να εξασφαλίσει άνετα την παραμονή της στην κατηγορία αφού αύξησε σημαντικά την απόστασή της από τους συλλόγους που «παλεύουν» για να αποφύγουν τις 3 τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Για την ακρίβεια: το +4 από τον Πανσερραϊκό «εκτοξεύθηκε» στο +17...

Το +2 από την Λάρισα πήγε στο +15...
Το +1 από τον Αστέρα Τρίπολης μετατράπηκε σήμερα στο +11...
Το +3 με τον Πανιώνιο (προσεχή αντίπαλο στο «τιμωρημένο» ΟΑΚΑ) αυξήθηκε στο +9...
Το +2 από τον Ατρόμητο είναι πλέον στο +7.
Το +2 από την Ξάνθη, την Κέρκυρα και τον Ηρακλή στο +6...

Ο Μανόλο Χιμένεθ ήταν ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο της ΑΕΚ αφού γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε ΔΕΝ υποσχέθηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις κανένα πρωτάθλημα.

Επίσης, η μεγάλη «οικογένεια» της Ένωσης τον δικαιολόγησε απόλυτα στις πανωλεθρίες αφού οι αδυναμίες στο ρόστερ (ελλείψει χρημάτων για να αποκτηθούν «κανονικοί» ποδοσφαιριστές) είναι «χτυπητές».

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει η ΑΕΚ να τερματίσει... 200 βαθμούς μακριά από την κορυφή ή να μείνει εκτός play οff από ομάδες που «κατέβηκαν» στο πρωτάθλημα με το 1/10 του μπάτζετ των «κιτρινόμαυρων».

Διότι όπως απέχει ...«έτη φωτός» το μπάτζετ της ΑΕΚ απ' αυτό του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, άλλο τόσο απέχει κι αυτό της ΑΕΚ από εκείνο του Εργοτέλη, της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου...

Ο Μανόλο Χιμένεθ είχε δηλώσει πρόσφατα σε μια συνέντευξη του στην Ισπανία ότι πήρε την ΑΕΚ από την 8η θέση και την ανέβασε στην 4η. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά θα ήταν απόλυτα σωστός αν προχωρούσε τη σκέψη του και πρόσθετε ότι στις 17 του Οκτώβρη η ομάδα απείχε 5 βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και 4 από τον Παναθηναϊκό. Και σήμερα αυτή η διαφορά είναι στο -24 και στο -17...

Όλα αυτά σημαίνουν πολλά και τίποτα... Είπαμε αυτό το ταμείο «είναι πρόχειρο» και γίνεται μπας και...χτυπήσει κανένα καμπανάκι εκεί μέσα γιατί έφθασε η ΑΕΚ στο σημείο να ζει με δικαιολογίες, να τα ''φορτώνει'' στο παρελθόν, στον...κόκκορα, στην αφραγκιά της και στην κακή της μοίρα.

Στο τέλος μπορεί η ομάδα να πάρει το κύπελλο και να βγει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ανατρέποντας (εφόσον εξασφαλίσει θέση στα play off) το σημερινό -4 της ειδικής βαθμολογίας από τον Παναθηναϊκό! Τα «όνειρα» είναι για να γίνονται και δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά στην παρούσα φάση τα δεδομένα δεν επιτρέπουν τέτοια πράγματα...

Συμπερασματικά, ας σοβαρευτούν λίγο εκεί μέσα κι ας ρίξουν μια ματιά «δίπλα τους». Ο ΠΑΟΚ, η πλέον ανταγωνιστική ομάδα για την ΑΕΚ, με τον πάμφθηνο Μάκη Χάβο στον πάγκο της βρίσκεται στο «32» του Europa League (έχοντας νικήσει ομάδες όπως η Βιγιαρεάλ), πέρασε στον ημιτελικό του κυπέλλου και τηρουμένων των αναλογιών ''βγάζει'' αγωνιστική αξιοπρέπεια στην Σούπερ Λίγκα. Δηλαδή δεν έχει φάει καμιά «τεσσάρα» στην Τούμπα από νεοφώτιστο της κατηγορίας...

Αυτά τα ολίγα. Γιατί η ΑΕΚ αρχίζει να μικραίνει επικίνδυνα και αυτοί που είναι εκεί για να τη μεγαλώσουν κάνουν πως δεν το βλέπουν...

Πηγή: sentra-goal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags