Facebook Pixel Sportdog.gr | Βαρύ χτύπημα στη συνδρομητική τηλεόραση
Life
| 2017-11-22 14:43:00

Βαρύ χτύπημα στη συνδρομητική τηλεόραση

Sportdog Team
Βαρύ χτύπημα στη συνδρομητική τηλεόραση

Τι συμβαίνει;

Σε οριακό σημείο θα βρεθούν οι δύο φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης, Cosmote TV και Nova, με την επιβολή της ασφαλιστικής υποχρέωσης 2% επί του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, όπως αναφέρεται στο typologies.gr.

 Η αλήθεια είναι πως στις διαπραγματεύσεις των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών και της κυβέρνησης το βάρος της διάσωσης του φορέα έπεσε στη συνδρομητική τηλεόραση και στην ΕΡΤ, που έχουν πολλαπλάσιο κύκλο εργασιών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη μείωση της φορολογίας και στον συγκεκριμένο κλάδο.

Στην περίπτωση της συνδρομητικής, το 2% επιβάλλεται στο σύνολο του τζίρου τους, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου προέρχεται από τις συνδρομές, και όχι στα έσοδα από τη διαφήμιση, όπως ισχύει στην ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση. Η συνδρομητική τηλεόραση, σε αντίθεση με την ελεύθερη, είναι αδειοδοτημένη και έχει ήδη την υποχρέωση να καταβάλλει ετήσιο τέλος, το οποίο είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τα έτη λειτουργίας (0,5% – 3%).

Από την 1η Ιουλίου 2016 πληρώνουν 10% ως φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ καταβάλλουν και ειδικό φόρο τηλεόρασης, επί των διαφημίσεων, 20%. Ακόμη, συνολικό ποσοστό περίπου 1,8% επί του κύκλου εργασιών αποδίδεται σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, ενώ το 1,5% του κύκλου εργασιών (χρήματα και διαφημιστικός χρόνος) κατευθύνεται προς τον ελληνικό κινηματογράφο.

Συνολικά από τα 100 ευρώ που πληρώνει ένας συνδρομητής πάνω από τα 40 πηγαίνουν σε φόρους και ανταποδοτικά τέλη υπέρ τρίτων. Η επιβολή φόρων ουσιαστικά ανέκοψε την ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία και τα νοικοκυριά. Η επιπλέον επιβολή του 2% (ΕΔΟΕΑΠ) τελικά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές με αύξηση των συνδρομών, καθώς οι πάροχοι δεν θα μπορούν να το απορροφήσουν.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags