Facebook Pixel Sportdog.gr | Έθνος: Μια εφημερίδα, 3 λουκέτα, 5 συλλήψεις, 5 καταδίκες και δυο πρωτοπορίες (ΦΩΤΟ)
Life
| 2019-08-04 17:34:00

Έθνος: Μια εφημερίδα, 3 λουκέτα, 5 συλλήψεις, 5 καταδίκες και δυο πρωτοπορίες (ΦΩΤΟ)

Sportdog Team
Έθνος: Μια εφημερίδα, 3 λουκέτα, 5 συλλήψεις, 5 καταδίκες και δυο πρωτοπορίες (ΦΩΤΟ)

Η ιστορία του παραδοσιακού εντύπου που ανέστειλε την έκδοση της πριν λίγες μέρες.

«Μαύρη» Δευτέρα ήταν αυτή της 29ης Ιουλίου για τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Έθνος» καθώς τους ανακοινώθηκε πως το έντυπο αναστέλλει την έκδοση του ημερήσιου φύλλου του.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά, που το «Έθνος» ανέστειλε την έκδοση του. Για την ακρίβεια στα 105 χρόνια ύπαρξης του τίτλου, η εφημερίδα έχει βάλει «λουκέτο» άλλες δυο φορές.

Στον περισσότερο από ένα αιώνα της ύπαρξης του τίτλου του «Έθνος», η εφημερίδα εκτός από τα συνολικά τρία «λουκέτα», έχει «στιγματιστεί» επίσης από πέντε συλλήψεις, πέντε καταδίκες αλλά έχει φέρει και δυο πρωτοπορίες στον χώρο του έντυπου τύπου.

Η αρχή το μακρινό 1913 και οι αμούστακοι εκδότες 

Το «Έθνος» ιδρύθηκε το 1913 από τον Σπύρο Νικολόπουλο και αποτελούσε παραδοσιακή εφημερίδα στήριξης του Κεντρώου πολιτικού χώρου. Το 1938, όταν ο ιδρυτής της απεβίωσε, η εφημερίδα πέρασε στους δυο ανιψιούς του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο καθώς ο ίδιος δεν είχε παιδιά.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι δυο νέοι εκδότες και ιδιοκτήτες του Έθνους όμως ήταν... αμούστακοι.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Κυριαζής (γεννημένος στις 28 Ιουλίου του 1920), το 1938, σε ηλικία 18 ετών βρέθηκε στη διεύθυνση και την ιδιοκτησία της εφημερίδας. Ο Κώστας Νικολόπουλος (γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου 1922) όταν έγινε ιδιοκτήτης της εφημερίδας, το 1938 ήταν μόλις 16 χρόνων οπότε έπρεπε να περιμένει να ενηλικιωθεί για να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα. Μόλις ενηλικιώθηκε ανέλαβε την συνιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εφημερίδας «Έθνος». Οι Κυριαζής - Νικολόπουλος παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της εφημερίδας μέχρι το κλείσιμό της το 1970.

Τα πρωτοποριακά άρθρα και το Κυπριακό ζήτημα 

Η εφημερίδα «Έθνος» από τη πρώτη μέρα που κρεμάστηκε στα περίπτερα, τάχθηκε πολιτικά υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου και συνέχισε την στήριξή της στον κεντρώο-βενιζελικό χώρο όλα τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστώντας και στον «Ανένδοτο Αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής ανέλαβε την αρχισυνταξία της εφημερίδας το 1958 και ήταν αυτός που έδωσε στην εφημερίδα έντονο αντιδεξιό χαρακτήρα αλλά και έδειξε την προτίμηση του στην ανάδειξη εθνικών θεμάτων και κυρίως στο Κυπριακό ζήτημα.

Κατά τη περίοδο1965-1967 η εφημερίδα αποτέλεσε το δημοσιογραφικό στήριγμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η εφημερίδα όμως ξεχώρισε των υπολοίπων εκείνη τη χρονική περίοδο και για τα πρωτοποριακά της άρθρα που έφεραν την υπογραφή της Αρτέμιδας Κυριαζή, συζύγου του συνιδιοκτήτη Κώστα Κυριαζή, η οποία μαχόταν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το πρώτο «λουκέτο», οι πέντε συλλήψεις και οι καταδίκες 

Την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, η εφημερίδα μέσω δημοσιευμάτων ξεκίνησε να αντιπαρατίθεται με το καθεστώς με αποκορύφωμα το 1970, παραμονή της επετείου της επανάστασης του 1821.

Τότε, ένα εκ των ηγετικών στελεχών του Κέντρου, ο Ιωάννης Ζίγδης, δίνοντας την απάντηση του σε ερώτημα της εφημερίδας, ζήτησε τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στη δημοκρατική τάξη «διά να αποσοβηθούν οι επαπειλούμεναι νέαι εθνικαί δοκιμασίαι» στην Κύπρο.

Η δήλωση του αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ως «πρώτο θέμα» και την ίδια μέρα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ, απείλησε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταφύγει στα όπλα, εάν η ίδια ή η ασφάλεια της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο κινδυνεύσουν».

Η δημοσίευση της δήλωσης του Ιωάννη Ζίγδη έδωσε «πάτημα» στη δικτατορία ώστε να βάλει λουκέτο στο «Έθνος» ενώ συνελήφθησαν αμέσως οι εκδότες του Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κ. Οικονομίδης και ο αρχισυντάκτης Ιωάννης Καψής. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθη και ο Ιωάννης Ζίγδης. Όλοι προσήχθησαν σε δίκη.

Την 1η Απριλίου 1970 καταδικάστηκαν και οι ποινές τους ήταν οι εξής: Ι. Καψής 5 έτη, Ι. Ζίγδης 4 1/2, Κ. Κυριαζής 4, Κ. Νικολόπουλος 3, Αχ. Κυριαζής 3 έτη και Κ. Οικονομίδης 13 μήνες φυλάκιση.

Η 4η Απριλίου βρίσκει την εφημερίδα αποδεκατισμένη και την οικονομική καταστροφή να είναι πιο κοντά από ποτέ. Η απόφαση πάρθηκε και έτσι το «Έθνος» ανήγγειλε την αναστολή της έκδοσής της.

Η πρωτοποριακή κίνηση στον χώρο του τύπου και το δεύτερο «λουκέτο»

Μετά από οκτώ χρόνια, το 1978, ο Γεώργιος Μπόμπολας, αγόρασε τον τίτλο του «Έθνους» από τον Κώστα Κυριαζή και τον Κώστα Νικολόπουλο. Τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1981, η εφημερίδα κρεμάστηκε ξανά στα περίπτερα ως η πρώτη έγχρωμη, ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, εισάγοντας την ανάλογη τεχνολογία στον ελληνικό χώρο των εκτυπώσεων.

Η εφημερίδα, το 1982, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και κυριακάτικη έκδοση ενώ η ηλεκτρονική έκδοση του Έθνους ήταν διαθέσιμη καθημερινά σε μορφή pdf.

Το 2015 και με την οικονομική κρίση να έχει «χτυπήσει» και τον χώρο του τύπου, η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., η εταιρεία που εξέδιδε το «Έθνος» αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Αυτό επηρέασε και τους εργαζόμενους στην εφημερίδα οι οποίοι παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες απεργίες με αποτέλεσμα την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας για δεύτερη φορά το 2017.

Η εποχή Σαββίδη και το τρίτο «λουκέτο» 

Στις 29 Ιουλίου 2017, το «Έθνος», το «Έθνος της Κυριακής» και η «Ημερησία», έντυπα όλα της εταιρείας Πήγασος, βγήκαν σε πλειστηριασμό. Νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε η DIMERA INVESTMENTS L.T.D. του Ιβάν Σαββίδη, με συνολικό κόστος 3.580.000 € (3.000.000 € για το Έθνος και 580.000 € για την Ημερησία).

Η εφημερίδα, επανεκδόθηκε, για τρίτη φορά στην ιστορία της, στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 κρεμάστηκε στα περίπτερα το «Έθνος της Κυριακής» μαζί με την «Ημερησία».

Αρχές του καλοκαιριού του 2019 και οι φήμες περί τρίτης αναστολής της έκδοσης του ημερησίου φύλλου της εφημερίδας είχαν «φουντώσει» στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Τελικά, το δυσάρεστο γεγονός δεν αποφεύχθηκε και στις 30 Ιουλίου ανακοινώθηκε και το τρίτο «λουκέτο».

Το «Έθνος της Κυριακής» συνεχίζει κανονικά την έκδοσή του, καθώς και η διαδικτυακή ιστοσελίδα του.

 

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags