Σα σήμερα, σε δύο διαφορετικές χρονιές, ένας παίκτης κατάφερε να πάρει μεταγραφή στους δύο αιωνίους. Αυτός που κατόρθωσε αυτό το παράδοξο ήταν ο Νίκος Σαργκάνης, το "φάντομ" του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις 20 Ιουνίου 1980 ο Έλληνας τερματοφύλακας μετεγγράφη στον Ολυμπιακό, από την Καστοριά, έναντι του ποσού των 8 εκατομμυρίων δραχμών. Πέντε χρόνια αργότερα μετακίνηθηκε στον Παναθηναϊκό και μπήκε στη λίστα των ποδοσφαιριστών που υπηρέτησαν τους δύο συλλόγους.

"Με κέρδισε ο Ολυμπιακός"

Εκείνη την εποχή ο Σαργκάνης ήταν το πιο "καυτό" όνομα στους τερματοφύλακες. Είχε στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας με τους "γουναράδες" με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων.

"Υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά μεγαλύτερο ήταν του Ολυμπιακού", ήταν το πρώτο σχόλιο του βετεράνου γκολκίπερ στο SportDog και συνέχισε: "Με είχε προτείνει ο Ογκόσκι εκεί, με τον οποίο είχα δουλέψει στην Καστοριά. Είχε μεσολαβήσει ο ΠΑΟΚ εκείνον τον καιρό, αλλά με κέρδισε ο Ολυμπιακός. Υπήρχαν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Ήμουν Ολυμπιακός και η οικογένειά μου ήταν στην Αθήνα. Είχα χάσει τον πατέρα μου που δεν μπορούσα να ήμουν μακριά".

"Δεν είχαμε εμπειρία να μιλήσουμε με εφοπλιστές"

Πως εξηγεί ο Νίκος Σαργκάνης το γεγονός ότι την ίδια ημερομηνία, μετά από πέντε έτη πήγε στον Παναθηναϊκό; "Τότε γίνονται τα παζάρια και οι μεταγραφές. Εμείς, οι ποδοσφαιριστές της πιο παλιάς εποχής, λειτουργούσαμε και με το συναίσθημα. Δεν είχαμε τόσο ψηλά τον επαγγελματισμό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι επιχειρηματίες που είχαν τις ομάδες, έβλεπαν καθαρά επαγγελματικά το ποδόσφαιρο. «Παίρνω αυτόν, τι θα κερδίσω». Εκεί υπήρχε η διαφορά. Εμείς καθόμασταν να συζητήσουμε με έναν πρόεδρο με πλοία. Δεν είχαμε μάνατζερ. Δεν είχαμε επαγγελματικη εμπειρία να μιλήσουμε με πλοιοκτήτες και πετρελαιάδες"

"Δεν έκανα ντόλτσε βίτα"

Όπως έχουν εξομολογηθεί μεγάλοι παίκτες, πριν πετύχουν τη μεταγραφή σε μία δυνατή ομάδα έκαναν προπόνηση, για να είναι έτοιμοι, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Τι ισχύει στην περίπτωση του Σαργκάνη; "Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να μην αφήσω τον εαυτό μου σε όλες τις διακοπές που είχαμε. Δεν έκανα μόνο μπάνια και ντόλτσε βίτα. Έδινα χώρο ξεκούρασης και αποφόρτισης αλλά δούλευε και το μυαλό μου, ότι πρέπει να είμαι έτοιμος, γιατί έρχεται η δουλειά. Προσπαθούσα να είμαι έτοιμος για την προετοιμασία, γιατί ήταν πολύ σκληρές οι προετοιμασίες εκείνην την εποχή. Κάναμε χιλιόμετρα απίστευτα, που νομίζω, ότι ένας τερματοφύλακας σύγχρονος δεν θα τα έκανε. Εμείς τρέχαμε το ίδιο με τα χαφ".

"Δεν θα έφευγα για υποδεέστερη ομάδα"

Η τελευταία ηχηρή μετακίνηση μεταξύ αιωνίων που δημιούργησε πολύ ένταση μεταξύ των οπαδών ήταν αυτή του Νικοπολίδη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό. Ανάλογο θόρυβο είχε προκαλέσει και η μεταγραφή του Σαργκάνη στους "πράσινους", το 1985. Άραγε έχει μείνει από τότε πικρία στον παλαίμαχο τερματοφύλακα;

"Δεν έχω με κανένα τίποτα. Ό,τι έγινε, την κάθε στιγμή που έγινε, ήταν για να γίνει. Ή καλό ή κακό. Ή στενοχώρια ή χαρά. Ήταν να γίνει. Έχω την αίσθηση, ότι η μοίρα του κάθε ανθρώπου έχει προδιαγραφεί. Εγώ δεν θα μπορούσα να φύγω από τον Ολυμπιακό και να πάω σε ομάδα υποδεέστερη με πάρα πολλά λεφτά. Εμένα με ενδιέφερε το επίπεδο της δουλειάς μου. Και γι' αυτό έγινε αυτή η κίνηση, με όλη την επαγγελματική κίνηση των συλλόγων", τονίζει.

Γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό

Ερωτηθείς αν είχε αφουγκραστεί, την έλευση των "πέτρινων" χρόνων στην ομάδα του Πειραιά, πριν πάρει την απόφασή του να πάει στον Παναθηναϊκό, ήταν ξεκάθαρος. "Όχι. Δεν είχα καμία διαίσθηση. Απλά έβλεπα ότι αυτή η παρέα που είχαμε στον Ολυμπιακό άρχισε να φθείρει. Εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω εκείνο τον καιρό τι συμβαίνει. Το μόνο που συνειδητοποίησα, τα επόμενα χρόνια, ότι ήταν καθαρά εμπορικές συναλλαγές, κάτι που δεν το βλέπαμε έτσι τότε", επεσήμανε.

Πώς σχολιάζει, όμως, ο Νίκος Σαργκάνης τις μετακινήσεις ποδοσφαριστών μεταξύ "αιωνίων" τη σύγχρονη εποχή; "Έχω την αίσθηση ότι σήμερα κάθε μετακίνηση που γίνεται, δεν είναι λόγω παίκτη, αλλά εξαιτίας των μάνατζερ. Παίζουν μεγάλο ρόλο οπωσδήποτε οι ατζέντηδες, όταν υπάρχουν συμφέροντα. Εμείς δεν είχαμε τότε εκπροσώπους. Δεν ήταν εύκολο, να πάει να αντιμετωπίσει δηλαδή ο κάθε ποδοσφαιριστής έναν πρόεδρο. Ο παίκτης ήξερε ή να κλωτσά ή να πιάνει την μπάλα. Ο επιχειρηματίας ήξερε πως να σε αγοράσει και πώς να σε πουλήσει", υπογράμμισε.

Ο 63χρονος βετεράνος κρατά πάντα τις καλύτερες αναμνήσεις από τη θητεία του στις δύο ομάδες. "Έχω ζήσει τα ωραιότερα χρόνια. Στον Ολυμπιακό εισέπραξα αγάπη και έδωσα αγάπη στον κόσμο. Το ίδιο έγινε και στον Παναθηναϊκό", είπε.

"Δουλειά και όχι δημόσιες σχέσεις"

Ο Σαργκάνης ήταν μπροστά από την εποχή. Οπότε, δεν θα μπορούσε ο SportDog να μην τον ρωτήσει, πώς βλέπει τον σύγχρονο Έλληνα τερματοφύλακα και αν δουλεύει όσο πρέπει. "Δεν θέλω να μπω σε αυτήν τη διαδικασία, γιατί πολλές φορές είπα πράγματα που παρεξηγήθηκαν. Δεν θέλω να πω, αν δουλεύουν ή όχι", ξεκαθάρισε και συνέχισε στέλνοντας μήνυμα σε κάθε γηγενή γκολκίπερ: "Ένα πράγμα έχω να πω. Για να πετύχεις κάτι και να πιάσεις υψηλούς στόχους πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες. Πρέπει να θυσιάσεις χρόνο, την έξοδό σου, το ποτό σου, πολλά πράγματα, για να μπορέσεις να πετύχεις. Όταν λέμε δουλειά, εννοούμε αυτά τα πράγματα που τον ωφελούν στη δουλειά του. Όχι δημόσιες σχέσεις. Αυτές έχουν ημερομηνία λήξης. Τα πάντα πρέπει να τα αποδεικνύεις μέσα στο γήπεδο".

Στο τέλος, παραδέχτηκε ότι το επίπεδο στους πορτιέρο έχει ανεβεί, όπως και το ύψος τους. "Ένα πράγμα μόνο του δεν σε κάνει καλό τερματοφύλακα. Ο συνδυασμός πολλών πραγμάτων σε ξεχωρίζει. Μόνο με το ύψος δεν πας πουθενά. Πρέπει να το αξιοποιήσεις μαζί με άλλα φυσικά προσόντα", υποστήριξε και κατέληξε: "Το σύγχρονο ποδόσφαιρο εγκυμονεί κινδύνους. Δεν είναι όπως παλιά που ήμασταν παρέα και κάναμε μεγάλα πράγματα με Καστοριά και Αθηναϊκό, για παράδειγμα. Εδώ έχεις να κάνεις με 12 ξένους".