Facebook Pixel "Δίνω το διαρκείας της ΑΕΚ, ανεπαρκής ο Φορτούνης"!
| 2016-02-13 13:00:00

"Δίνω το διαρκείας της ΑΕΚ, ανεπαρκής ο Φορτούνης"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Δίνω το διαρκείας της ΑΕΚ, ανεπαρκής ο Φορτούνης"!

Απογοητευμένος δηλώνει στο SportDog o Παντελής Θαλασσινός με τη φετινή Ένωση: "Στη Β' Εθνική είδα καλύτερη μπάλα"! Τι λέει για το αποψινό ντέρμπι; "Ο Ολυμπιακός δεν έχει τύχη"!

Είναι από τους καλλιτέχνες που τα τραγούδια του σε ταξιδεύουν, όπως τα πλοία στη θάλασσα.

Οι παλαιότεροι τον πρωτάκουσαν στους "Λαθρεπιβάτες" και τις επιτυχίες "Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε" και "Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω". Οι νεότεροι ερωτεύονται τους στίχους από τη δουλειά της σόλο καριέρας του, παίρνοντας γεύση της παλιάς Ελλάδας, αυτής που περιγράφει στα Σμυρνέικα τραγούδια.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ωστόσο, ο Παντελής Θαλασσινός δεν είναι ...Ολυμπιακός. Ως νησιώτης, Χιώτης, μυήθηκε στη μαγεία του Δικεφάλου της ΑΕΚ, της ομάδας που για εκείνον είναι η καλύτερη του πλανήτη.

Ο γνωστός τραγουδοποιός μίλησε στο SportDog και τον Χρήστο Κωνσταντινίδη για το σημερινό ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Ωστόσο, Η κουβέντα που είχαμε μαζί του ξέφυγε από την αναμέτρηση. Δήλωσε απογοητευμένος από την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη νοοτροπία των φιλάθλων και με μία μόνο λέξη περιέγραψε τι λείπει... Θα την ανακαλύψετε στη συνέντευξη που μας παρέθεσε παρακάτω...

Πηγαίνεις φέτος στο γήπεδο;

"Τώρα δεν πηγαίνω. Την έχω δει την ΑΕΚ σε ορισμένα παιχνίδια. Προτιμώ να παρακολουθώ από την τηλεόραση. Μάλιστα το διαρκείας μου το δίνω και πηγαίνουν άλλοι".

Δεν σε "φτιάχνει" η ομάδα φέτος;

"Δεν μου αρέσει, επειδή δεν παίζει ποδόσφαιρο. Παίζει μόνο για το αποτέλεσμα".

Το έβλεπες από την αρχή της σεζόν αυτό και επί Δέλλα;

"Όχι, επί Δέλλα έβλεπα προσπάθειες. Είχε αυτοματισμούς και τακτική ομάδα. Τώρα δεν υπάρχει τακτική αλλά «φτου ξελευθερία» στην ΑΕΚ. Εγώ βλέπω να κάνει γιόμες ο τερματοφύλακας και να διεκδικούμε την μπάλα. Αυτό είναι ποδόσφαιρο δεύτερης λίγκας του εγγλέζικου ποδοσφαίρου. Ουαλίας ας πούμε. Βέβαια, φαίνεται λίγο πιο σοβαρή κα πειθαρχημένη. Δεν ξέρω, ρε γαμώτο, έχω απογοητευτεί. Εμένα δεν μου αρέσει η ΑΕΚ φέτος. Και σίγουρα δεν φταίνε οι παίκτες. Εγώ είδα καλύτερη μπάλα, ας πούμε, στη Β΄ Εθνική, παρά στη Super League".

Μήπως λείπει ο ενθουσιασμός ή ότι ο κορμός φέτος περιλαμβάνει λιγότερους Έλληνες παίκτες;

"Δεν νομίζω. Η ομάδα είναι ...πρώτη στην ουσία. Στην Ελλάδα ο δεύτερος είναι πρώτος. Η ομάδα έχει Έλληνες και μάλιστα καλούς. Δεν είναι ότι δεν παίζουν. Εγώ εμπιστεύομαι τον Μάνταλο, τον Τζανετόπουλο, τον Λαμπρόπουλο, τον Κολοβέτσιο, τον Μπακάκη, τον Σοϊλέδη. Σε κάθε γραμμή έχουμε και Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ίσως και να είμαστε η μοναδική ομάδα που το έχει πετύχει αυτό. Και ο Πανιώνιος επίσης. Θεωρώ ότι χρειάζονται και οι ξένοι, για να προσθέτουν ποικιλία και φαντασία στο παιχνίδι σου".

Θα ήθελες καλύτερη ενίσχυση;

"Θεωρώ ότι η ομάδα δεν είχε ανάγκη από μεταγραφές, σε αυτή τη φάση".

Τότε γιατί είσαι απογοητευμένος;

"Η απογοήτευσή μου δεν είναι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός αυτή τη στιγμή. Μία ζωή όλοι καίγονται για ποιος θα πάρει τα σκήπτρα της ΕΠΟ. Όποιος έχει την ΕΠΟ παίρνει και πρωτάθλημα; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εντάξει, θα μου πεις, τώρα το θυμήθηκες; Το ποδόσφαιρό μας νοσεί. Από τις ερασιτεχνικές μέχρι τις επαγγελματικές κατηγορίες. Θεωρείται καλός παράγοντας αυτός που κερδίζει τα παιχνίδια της ομάδας του με σπρώξιμο. Εγώ για παράδειγμα ήμουν παράγοντας σε ερασιτεχνική ομάδα και μία μέρα, γύρισε και μου είπε ένας ποδοσφαιριστής, «όλα τα παιχνίδια τα πήραμε εμείς μέσα στο γήπεδο, πάρτε και εσείς κανένα».

Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Μπορεί να είμαι ΑΕΚ και να πιστεύω, ως οπαδός, ότι είναι η καλύτερη του πλανήτη. Για μένα είναι καλύτερη απο Μπάρτσα και Ρεάλ για ευνόητους λόγους. Βλέπω, όμως, ότι νοσεί το ποδόσφαιρο και όχι οι ομάδες. Πίστευα ότι θα φτιαχτεί αυτό το πράγμα κάποτε, αλλά συνεχίζεται να υπάρχει και θα υπάρχει. Δυστυχώς απομακρυνόμαστε από το ποδόσφαιρο όσοι το αγαπάμε. Κυνηγάμε το αποτέλεσμα και έχει μπει στην άκρη το θέαμα, η ψυχαγωγία. Παντού υπάρχουν αυτά. Και στην Ισπανία, αλλά τουλάχιστον παίζουν ποδόσφαιρο. Εδώ έχουμε μάθει, να λέμε, ότι είναι επαγγελματίες, αλλά δε βλέπουμε θέαμα. Στην Αγγλία τα κάνουν όλα για τον κόσμο. Και σας αναφέρω την Αγγλία, επειδή είμαι λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου".

Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η εικόνα;

"Είδαμε ότι κάποια στιγμή έγιναν βήματα για να φτιαχτεί η διαιτησία. Ήρθε ο Χιου Ντάλλας, έκοψε στα τεστ 5 ρέφερις και όταν απομακρύνθηκε, τους ...ξετιμώρησαν. Μην πω ονόματα τώρα... Παρακολουθώ την επικαιρότητα και ξέρω τι παίζει. Για μένα δύο πράγματα πρέπει να γίνουν. Πρώτο να ψηφίζουν οι ομάδες τη διοίκηση της ΕΠΟ και δεύτερον η ΚΕΔ να αποδεσμευτεί από την Ομοσπονδία. Να έχουν τις δικές τους Ενώσεις. Δεν υπάρχει λόγος να ανήκουν στην ΕΠΟ οι διαιτητές. Τότε να φέρουμε και πολίστες να σφυρίξουν".

Από τη Super League ποιους παίκτες ξεχωρίζεις;

"Δυστυχώς βλέπω ότι δεν υπάρχουν καλοί Έλληνες παίκτες. Κανείς Έλληνας δεν μπορεί να σταθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό καθρεπτίζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είδαμε ότι η Εθνική ομάδα δεν πήγε καλά εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας αλλά και επειδή δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα".

Ο Φορτούνης όμως τα πήγε καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ...

"Τον Φορτούνη τον ξεχωρίζω αλλά δεν είναι επαρκής. Γιατί δεν έπαιξε στη Γερμανία με την Καϊζερσλάουτερν; Χρειάζεσαι πάρα πολλή δουλειά για να είσαι άψογος επαγγελματίας. Θυμόσαστε ότι ο Ρεχάγκελ, ο οποίος για μένα είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου, στηρίχθηκε σε παίκτες που έπαιζαν στο εξωτερικό. Γιατί; Επειδή είχαν άλλη νοοτροπία".

Τον Ολυμπιακό πώς τον βλέπεις φέτος;

"Ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολύ καλή ομάδα. Εντάξει, είναι ο καλύτερος, έχει την καλύτερη ομάδα, έχει κάνει τις μεταγραφές. Αλλά δεν έχει τεράστια διαφορά από τις άλλες. Στον Ολυμπιακό όμως δεν ισχύει ο παράγων τύχη. Δεν γίνεται να κερδίζει συνέχεια".

Εννοείς ότι ...σπρώχνεται;

"Ναι. Η τύχη υπάρχει και στην Μπάγερν, την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Υπάρχει και σε ομάδες που έχουν 15 βαθμούς διαφορά, αλλά κάποια στιγμή χάνουν. Στην Αγγλία πριν από μερικά χρόνια η Μάντσεστερ, ενώ προηγούταν με 9 βαθμούς διαφορά, έχασε το πρωτάθλημα στο τέλος. Βλέπετε, ότι εκεί υπάρχει ο παράγοντας τύχη. Δεν μέμφομαι κανέναν. Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, ο καθένας σκέφτεται τη δουλειά του και την τσέπη του. Δεν υπάρχει στήριξη και όραμα για κάτι. Αν δεν υπάρχει όραμα, ποτέ δεν θα σωθεί αυτό για το οποίο που παλεύουμε και αγαπάμε. Οι μισές ομάδες θέλουν να κερδίζουν, έτσι για να λένε, ότι νίκησαν. Δεν γίνεται έτσι αυτό το πράγμα. Δεν είναι παιχνίδι αυτό. Και στο τάβλι ένας πολύ καλός παίκτης θα χάσει κιόλας".

Το αποψινό ντέρμπι πώς το βλέπεις;

"Θεωρώ ότι όλα τα παιχνίδια πλέον είναι ίδια. Απλά οι 3 βαθμοί. Στα ντέρμπι η καρδιά χτυπά λίγο παραπάνω. Δεν σημαίνει ότι αν κερδίσεις στα ντέρμπι παίρνεις και πρωτάθλημα. Θυμάσαι την ΑΕΚ με Ντουμιτρίου, τον Ρουμάνο με τα πουκάμισα τα εμπριμέ; Είχε κερδίσει όλα τα ντέρμπι και έχανε από μικρές ομάδες".

Ποιο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός θυμάσαι από το παρελθόν;

"Θυμάμαι το 4-0 που κερδίσαμε το 2008. Θυμάμαι και το 6-0 το ΄81. Τότε με τους νεκρούς της Θύρας 7. Ήμουν μέσα, αλλά στην απέναντι θύρα. Αυτά μου έχουν μείνει, αλλά και κάποια άλλα παιχνίδια που δεν θέλω να θυμάμαι, γιατί πικράθηκα πολύ από τον τρόπο που χάναμε".

Απογοητεύτηκες μετά τη βαριά ήττα της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη;

"Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι τρία αποτελέσματα και πρέπει να αποδεσμευτεί το άθλημα από αυτή την κακή νοοτροπία που έχουμε. Έχουμε μάθει να λέμε, έχασε ο Παναθηναϊκός ή έφερε ισοπαλία ο Ολυμπιακός. Τι σημαίνει γκέλα; Αν πάμε στην Αγγλία, θα έπρεπε την Τσέλσι, να τη φτύνουν όλοι. Στο Καραϊσκάκη απλά δεν βγήκε η αλλαγή του Δέλλα. Ίσως να έκανε λάθος. Εγώ κρατώ αυτό που είπε. «Για μένα δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς ήττες». Χάνεις 3 βαθμούς, όχι 2,5 ή 1,5, αν χάνεις με 1-0 ή με 4. Αλλά έχουμε μάθει να λέμε, «ωωω έφαγε τεσσάρα». Θέλετε να σας θυμίσω πόσα έφαγε η Μπαρτσελόνα προχθές από τη Θέλτα; Διαχειρίζεσαι ένα αποτέλεσμα για να νικήσεις. Όχι για να κρατήσεις το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό το κάνει μία ομάδα Γ΄ Εθνικής κόντρα σε μεγάλη της Α΄ σε αναμέτρηση Κυπέλλου".

Ένα από τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η βία. Εσύ πιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όλους τους οπαδούς;

"Όλες οι ομάδες είναι οικογένειες. Όλες έχουν την αξία και την ιστορία τους. Γιατί και ο Πανιώνιος και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ακόμα και ο... Άρης Αμφιάλης είναι ιστορικές ομάδες. Όλες χρειάζονται ένα μεράκι, μία αγωνία, για να φτιαχτούν και να μεγαλουργήσουν. Δεν πρέπει να προκαλούμε με κανιβαλίστικη καζούρα του στυλ «άντε εμείς είμαστε καλύτεροι και σας πατάμε κάτω». Με δύο λέξεις, χρειάζεται σεβασμός. Σεβασμός σε κάθε ομάδα!".

Θα μας πεις δύο λόγια για τη νέα σου δουλειά;

"Ο νέος μου δίσκος τιτλοφορείται ως «Να ΄ταν ο πόλεμος χορός» σε στίχους του Παναγιώτη Φασουλά. Το cd περιλαμβάνει 10 παιχνίδια που έγιναν τραγούδια. Η «σκλαβιά», το «κρυφτό», το «κουτσό», η «μακριά γαϊδούρα».  Περνούν μηνύματα από τα παιδικά αυτά παιχνίδια, τα οποία έχουν αποδέκτες τους ενήλικες ανθρώπους. Η δουλειά θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στο Polis Art Cafe (Στοά βιβλίου, Πεσματζόγλου 5). Θα παίξουμε 5-6 τραγουδάκια και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει και να το απολαύσει. Παράλληλα γράφω 8 τραγούδια με θέμα την ξενιτιά".

Μπορείτε να ακούσετε δείγμα της νέας δουλειάς του Παντελή Θαλασσινού με ένα "κλικ" ΕΔΩ

 
 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags