Facebook Pixel "Χείμαρρος" Χρήστος Κοντός για Παιανία, Καπετάνιο - Ιστορική αποκάλυψη για Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλο!
| 2016-11-02 22:45:00

"Χείμαρρος" Χρήστος Κοντός για Παιανία, Καπετάνιο - Ιστορική αποκάλυψη για Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλο!

του Γιώργου Κτενά
"Χείμαρρος" Χρήστος Κοντός για Παιανία, Καπετάνιο - Ιστορική αποκάλυψη για Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλο!

Συνέντευξη - παρέμβαση τού επί 34 χρόνια ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού στο sportdog.gr με αφορμή τις εξελίξεις για το προπονητικό κέντρο και ανέκδοτες αφηγήσεις από το παρελθόν!

Θέμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον για το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού είναι η πιθανότητα επιστροφής στην Παιανία, για να γυμνάζεται η ακαδημία τού συλλόγου αλλά και η πρώτη ομάδα, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες εργασίες βελτίωσης στο Κορωπί.

Ο SportDog επικοινώνησε με έναν από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να σχολιάσει το θέμα, τον δημοσιογράφο Χρήστο Κοντό, που παρακολουθεί το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού τα τελευταία 34 χρόνια, όταν στην Παιανία υπήρχε ένα γήπεδο και ένα... παράπηγμα για αποδυτήρια.

Ο καλός συνάδελφος αποκάλυψε τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο προπονητικό κέντρο του Κορωπίου και σε εκείνο της Παιανίας και εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός χάνει ταλέντα (ειδικά από την περιφέρεια) λόγω έλλειψης υποδομών στο "Γ. Καλαφάτης" και για αυτό δεν υπάρχει νέο αίμα προς την ανδρική ομάδα.

Θυμήθηκε ένα ξεκαρδιστικό περιστατικό με τον Μένιο Σακελλαρόπουλο στην Παιανία, όταν αμφότεροι έκαναν τα πρώτα τους δημοσιογραφικά βήματα, αποκάλυψε τον λόγο που ο Παναθηναϊκός έχασε τους Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Στέλιο Γιαννακόπουλο το καλοκαίρι του 1996, αλλά και για ποιον -απίστευτο- λόγο δεν αποκτήθηκε ο εν ενεργεία αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας το 1991.

"Eίναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ποιότητας στις αθλητικές εγκαταστάσεις τής Παιανίας με εκείνες στο Κορωπί. Είναι τα γήπεδα, το ξενοδοχείο, οι πίσινες, το φυσικοθεραπευτικό κέντρο, το εστιατόριο, η αίθουσα προβολών. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που χτιζόντουσαν για 30 χρόνια, αν και ποτέ δεν σταμάτησε να φτιάχνεται κάτι καινούργιο. Το Κορωπί ήταν υποβαθμισμένο, το έκαναν λίγο συμπαθητικό με ένα συμμάζεμα, αλλά δεν έχει σχέση με την Παιανία και δεν θα της μοιάσει ποτέ. Υπάρχουν πολλά γήπεδα, με φυσικό χορτάρι, πλαστικό, τεράστια διαφορά στην ποιότητα και ποσότητα χώρων. Στο Κορωπί είναι περιορισμένος ο χώρος, κάποια στιγμή σταδιακά θέλουν να προχωρήσουν και να αγοράσουν κι άλλη έκταση γης, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων εκεί.

Το πολύ βασικό που πληρώνει ο Παναθηναϊκός είναι ξεκάθαρα ότι οι ακαδημίες του βρίσκονται σε πτωτική φάση και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί δεν προσφέρει ό,τι προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια", ήταν το αρχικό σχόλιο του Χ. Κοντού στον SportDog και συμπλήρωσε για το αν θεωρεί πως σχετίζεται η παρουσία τού Παναθηναϊκού στο Κορωπί, που δεν έχει τις ανέσεις της Παιανίας, με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν είδαμε μαζική παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών από τα τμήματα υποδομής προς την πρώτη ομάδα:

"Τα παιδιά της περιφέρειας ειδικά, δεν έχουν την άνεση που υπήρχε πριν με τα δωμάτιά τους, το σχολείο, το εστιατόριο. Με αποτέλεσμα να στρέφονται σε άλλες ομάδες. Δεν μπορεί να φιλοξενήσει πολλά παιδιά στο Κορωπί, νομίζω μόνο 8 στον αριθμό και φυσικά σε πιο δύσκολες συνθήκες. Καμιά σχέση η μία υποδομή με την άλλη. Εδώ υπάρχουν στιγμές που μοιράζονται 4 ομάδες σε ένα γήπεδο για να κάνουν προπόνηση: Και η Κ20 και η Κ17 και η Κ15 και η Κ13 στο ίδιο γήπεδο. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά, δεν υπάρχει η άνεση που χρειάζεται".

Η Παιανία ήταν το καλύτερο αθλητικό κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Σήμερα σε ποια κατάσταση βρίσκεται;

"Έχω καιρό να πάω, αλλά από όσα έχω μάθει συντηρείται μόνο το γήπεδο της βασικής ομάδας. Τα υπόλοιπα προφανώς θα χρειάζονται εργασίες για τη βελτίωση του χλοοτάπητα. Αν λειτουργήσουν σε φουλ ρυθμούς όλα όσα είναι κλειστά εδώ και κάποια χρόνια, τα γραφεία, τα δωμάτια κ.λπ., θα χρειαστούν και αυτά προφανώς μία ανακαίνιση, να ξαναπάρει ζωή το προπονητικό κέντρο. Αν ο Παναθηναϊκός βρεθεί εκεί μόνο για δύο - τρεις μήνες, θα γίνει ένα πασάλειμμα. Αν πάει για περισσότερο καιρό, θα είναι διαφορετικά".

Είσαι 34 χρόνια στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, τι είναι αυτό που θυμάσαι από την πρώτη περίοδο της Παιανίας;

"Έχω ζήσει την Παιανία από την εποχή που ο Στέφαν Κόβατς έκανε προπόνηση και υπήρχε μόνο ένα παράπηγμα που ήταν κάτι σαν αποδυτήρια, το 1982. Λόγω περασμένης ηλικίας δεν έβγαινε καν για προπόνηση και έπαιζε με τα φώτα από τη Mercedes του για να δώσει οδηγίες. Η Παιανία όμως εξελίχθηκε χρόνο με τον χρόνο, κάθε χρόνο κάτι καινούργιο έμπαινε. Μετά από 15 - 20 χρόνια συνεχών βελτιώσεων, έγινε από τα άρτια ίσως και το πλέον άρτιο προπονητικό κέντρο κάποια εποχή στην Ευρώπη. Με αποτέλεσμα να έρχονται μεγάλες ομάδες, όπως ήταν ο Άγιαξ για παράδειγμα, για να κάνουν μίνι προετοιμασία. Έχω δει τον Παναθηναϊκό να μεγαλώνει σε αυτές τις εγκαταστάσεις, να επανδρώνει την ομάδα του με νέους ποδοσφαιριστές, έχω δει να γίνονται 5 παιχνίδια ταυτόχρονα στην Παιανία. Ο Παναθηναϊκός είναι ταυτισμένος με αυτό το αθλητικό κέντρο και θα περάσουν πολλά χρόνια για να ταυτιστεί με το Κορωπί. Μετά από τόσα χρόνια, στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ να ξεφύγω στον λόγο μου και στα ρεπορτάζ μου για να μην αναφέρω, αυθόρμητα, την Παιανία για τις προπονήσεις, αλλά το Κορωπί".

Υπάρχει κάποια στιγμή που θυμάσαι, κάτι που σου έρχεται στο μυαλό μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην Παιανία;

"Πολλές φορές όταν είμασταν πιτσιρικάδες, μας έκαναν εντύπωση τα αμάξια των ποδοσφαιριστών. Τα περισσότερα από αυτά δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Ειδικά από όταν έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, ανέβηκαν τα κασέ, ήρθαν ξένοι ποδοσφαιριστές κ.λπ., πάθαινες πλάκα με τα μοντέλα που υπήρχαν παρκαρισμένα απέξω. Κάποια φορά, όταν ήμασταν τα πρώτα χρόνια πιτσιρικάδες με τον Μένο (σ.σ. τον Σακελλαρόπουλο) είχαμε σκαρφαλώσει σε μία μάντρα που υπήρχε, για να δούμε την προπόνηση. Και ήρθε ο Αγριμάκης, που ήταν σήμα κατατεθέν στην Παιανία, Κρητίκαρος με μουστάκια, αγριόφατσα, αλλά και άνθρωπος με χιούμορ και μας πήρε στο κυνηγητό. Μυθικές για εμάς ήταν και οι συντεύξεις Τύπου κάθε εβδομάδα, που ήταν καθιερωμένες για τους ρεπόρτερ. Ήταν εκεί για τους δημιογράφους από τον πρόεδρο μέχρι τον προπονητή. Μετά υπήρχε ένας μικρός μπουφές και για 2 - 3 ώρες είχαμε οι δημοσιογράφοι στη διάθεσή μας τον Βαρδινογιάννη. Αυτό μπορεί να συνέβαινε 10 - 15 φορές τον χρόνο. Ειδικά στα ματς της Ευρώπης δεν το συζητούσαμε ότι θα γινόταν αυτό. Από τη στιγμή που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό ο καπετάνιος, χάθηκε αυτό το πράγμα. Και το αναφέρω γιατί ήταν πολύ σημαντικό, μέσα από αυτά τα πηγαδάκια καταλαβαίνεις και ερμηνεύεις καλύτερα τον τρόπο σκέψης κάποιου, αλλά βγαίνουν και ειδήσεις. Πολλές φορές και ως off the record ειδήσεις".

Μπορούμε να αποκαλύψουμε, μετά από τόσα χρόνια, μία τέτοια off the record είδηση;

"Επική ήταν η κουβέντα με τον Βαρδινογιάννη, όταν μας είπε ότι είχε κόψει τον εν ενεργεία αρχηγό της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας, τον Ζοσέ Φερέιρα Νέτο που ήταν περίφημο 10άρι και είχε έρθει στην Ελλάδα για επαφές, γιατί ο Βραζιλιάνος κάπνισε μπροστά του. Ο καπετάνιος τον έβγαλε έξω από το γραφείο του και τελείωσε το θέμα. Σε μία άλλη κουβέντα με τον Βαρδινογιάννη, μας αποκάλυψε για ποιον λόγο δεν πήρε τους Τζόρτζεβιτς και Γιαννακόπουλο. Είχε συμφωνήσει σε όλα με Σταυρόπουλο, ιστορικό ιδιοκτήτη του Πανηλειακού, αλλά έμαθε ότι είχε πολύ καλές σχέσεις ο Τζόρτζεβιτς με τον Μπάγεβιτς. Τον είχε κάτι σαν νονό του τον Μπάγεβιτς. Ήταν το καλοκαίρι που έφυγε από την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό και καπετάνιος φοβόταν πως αυτή η σχέση που είχαν, θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ομάδα. Για αυτό προσπάθησε να πάρει μόνο τον Γιαννακόπουλο. Ο Σταυρόπουλος όμως τους έδινε μόνο πακέτο. Ο Παναθηναϊκός έδινε περισσότερα χρήματα, αλλά επειδή ήθελε να τους πουλήσει πακέτο, τους πούλησε στον Ολυμπιακό. Το είχε πει off the record αυτό, αλλά μετά από τόσα χρόνια θεωρώ ότι δεν είναι κακό που το θυμηθήκαμε".

Αρνητικό περιστατικό που θυμάσαι;

"Μία από τις πρώτες φορές που πήγα στην Παιανία, ήμουν 18 ετών πιτσιρίκι. Δεν ήξερα πώς να πάω, δεν υπήρχαν και συγκοινωνίες. Μέσω ενός παλιού ρεπόρτερ στον Φίλαθλο που έκανε ρεπορτάζ Απολλωνα, είχα έρθει σε επικοινωνία με τον Ηλία Μπέριο. Ο Ηλίας είχε πάρει μεταγραφή από τον Απόλλωνα στον Παναθηναϊκό και προσφέρθηκε ο άνθρωπος να με πάρει μαζί του, με το αμάξι. Όταν φτάσαμε με είδε ο Γκμοχ, που ήταν τότε προπονητής, να βγαίνω από το αμάξι και το συνδύασε με το γεγονός ότι έβγαζα κάποιες ειδήσεις από τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού. Θεώρησε ότι ήταν θέματα που μου έδινε ο Μπέριος δηλαδή, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε. Αλλά για αυτόν τον λόγο δεν τον έβαζε να παίζει, τον είχε δεύτερη και τρίτη επιλογή. Μία εξυπηρέτηση πήγε να κάνει ο άνθρωπος και την πάτησε".

Πώς θέλεις να κλείσουμε τη συνέντευξη για την Παιανία;

"Υπάρχει μεγάλη κουβέντα για το αν ο Παναθηναϊκός μπορούσε να βρει άκρη με την οικογένεια Βαρδινογιάννη για την Παιανία, γιατί είναι κρίμα αυτό το στολίδι να πηγαίνει χαμένο. Να μείνει εκεί όσο περισσότερο μπορεί, γιατί υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές για τις μικρές ηλικίες. Είναι πολλά όμως στη μέση, εγωισμοί κ.α. Μακάρι όλα αυτά να γεφυρωθούν και, αν υπάρχει καλή πρόθεση, να επιστρέψει εκεί ο Παναθηναϊκός για να προπονούνται όλοι. Θα πρόκειται για μεγάλη υπόθεση".  

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags