Facebook Pixel Κράξιμο Κοντού: "Βαρέθηκα αυτό που κάνει ο κόσμος στη Λεωφόρο - Εδώ έδιωξαν τον Σάντος με κλωτσιές"!
| 2016-12-31 11:15:00

Κράξιμο Κοντού: "Βαρέθηκα αυτό που κάνει ο κόσμος στη Λεωφόρο - Εδώ έδιωξαν τον Σάντος με κλωτσιές"!

του Γιώργου Κτενά
Κράξιμο Κοντού: "Βαρέθηκα αυτό που κάνει ο κόσμος στη Λεωφόρο - Εδώ έδιωξαν τον Σάντος με κλωτσιές"!

Ξέσπασμα τού γνωστού ρεπόρτερ για τη νέα αποτυχημένη χρονιά του ΠΑΟ. Γιατί τα ψέλνει στους οπαδούς, ποια είναι τα λάθη της ΠΑΕ - Τι λέει για Λεντέσμα, Ιμπάρμπο, Λέτο, Μπεργκ.

Για όλους και όλα γύρω από τον Παναθηναϊκό μίλησε στον SportDog ο Χρήστος Κοντός, ένας από τους δημοσιογράφους με τη μεγαλύτερη διαδρομή στο ρεπορτάζ των "πράσινων".

Νοοτροπία των οπαδών, απογοητευτικές εμφανίσεις, Βατερλώ στην Ευρώπη, Στραματσόνι, αλλά και η έλευση των Ουζουνίδη, Φύσσα και Λυμπερόπουλου στην ομάδα. Τι πρέπει να διορθώσει ο Ζέκα, ποιος έχει ξεφύγει φέτος και ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής-καψούρα για την εξέδρα;

Αυτά και άλλα πολλά από τον Χρήστο Κοντό, σε μία απολαυστική συνέντευξη...

Xρήστο, πώς βλέπεις τη φετινή σεζόν για τον Παναθηναϊκό; Εκτός τίτλου και από σπόντα εντός Κυπέλλου.

"Πολύ κακή χρονιά για τον Παναθηναϊκό. Με διαφορετικές προσδοκίες ξεκίνησε και φάνηκε στην αρχή να λειτουργεί το πλάνο του Στραματσόνι. Στα πρώτα ματς ο Παναθηναϊκός ήταν γοητευτικός. Αλλά στη συνέχεια έγινε απογοητευτικός. Παρουσίασε πολλά προβλήματα σωστής αντίδρασης. Χαρακτηριστικό των μεγάλων ομάδων είναι να αντιδρούν καλά στο πρώτο στραβό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε και άρχισε να αγχώνεται και να πιέζεται. Και ουσιαστικά, επειδή είναι εγκλωβισμένος σε κινούμενη άμμο, όσο προσπαθούσε να ξεφύγει, τόσο τον ρουφούσε κάτω. Έτσι λειτουργεί ο Παναθηναϊκός και όλα αυτά τα ωραία που είδαμε στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, καταστράφηκαν σε 1,5 μήνα".

Βατερλώ και η Ευρώπη, για μία ομάδα που έχει συνδεθεί με την ευρωπαϊκή καταξίωση.

"Η Ευρώπη είναι στο dna του Παναθηναϊκού, το έχει κερδίσει εδώ και πολλά χρόνια. Αν τα βάλουμε κάτω, θα δούμε ότι από τη δεκαετία του '70 και μετά, έχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία σε κάθε δεκαετία. Αυτό δεν το έχει πετύχει καμιά άλλη ελληνική ομάδα. Αυτή η δεκαετία είναι, μέχρι στιγμής, ναυάγιο ευρωπαϊκά για τον Παναθηναϊκό. Παίζουν ρόλο η ιστορία, η φανέλα, το όνομα του συλλόγου, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν ευτύχησε να έχει καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών. Με συνέπεια να πάρει αυτό που του άξιζε, δηλαδή τίποτα. Όλα τα αποτέλεσματα στους ομίλους από το 2010 και μετά, είναι απογοητευτικά. Και φέτος ήταν απογοητευτικός στα δεύτερα παιχνίδια, που ήταν πάνω στο διάστημα του 1,5 μήνα που παραλίγο να μείνει έξω από όλους τους στόχους".

Είναι αποκλειστική ευθύνη τού προπονητή ό,τι έγινε; Δηλαδή τον διώχνουμε και ξαφνικά αλλάζουν όλα;

"Δεν νομίζω ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του προπονητή, όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού έχει δουλέψει λάθος. Από το Διοικητήριο μέχρι την τελευταία γωνία της εξέδρας. Όλοι έχουν ευθυνή για αυτή την εικόνα. Πέρσι πλήρωσε ακριβά τον αποκλεισμό του από την Καμπάλα ο Παναθηναϊκός και φέτος έκανε προετοιμασία μόνο για να περάσει στους ομίλους, φόρτσαρε εκεί για να μην μείνει πάλι εκτός. Γι' αυτό και ήταν καλός και καλοδουλεμένος το πρώτο διάστημα. Αλλά η πλειοψηφία των μεταγραφών ήταν παίκτες που ήταν ανενεργοί για μεγάλο διάστημα και σε προχωρημένη ηλικία. Όπως ο Λεντέσμα, ο Ιβανόφ, ο Σαμπά, που ήταν "στοιχήματα" για την ομάδα. Είχαν άμαθο κορμί, οπότε με το που πέρασε το καλο διάστημα μετά δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν το πλάνο".

Ποια είναι η άποψή σου για τον Στραματσόνι;

"Είναι ένας νέος προπονητής και σε παραστάσεις και σε εμπειρία. Ήρθε από έναν καλύτερο ποδοσφαιρικό κόσμο και είχε μείνει 1,5 χρόνο στην Ίντερ που δεν είναι εύκολο. Αλλά και για να συνεχίσει στην Ουντινέζε δεν είναι τυχαίο. Ξέρετε πολλούς Έλληνες προπονητές που μπορούν να δουλέψουν στο Καμπιονάτο, ακόμα και σε μικρότερη ομάδα; Ο Στραματσόνι είναι προπονητής που αν τα πράγματα πήγαινουν καλά και βάσει πλάνου, μπορεί να τα καταφέρει. Και φαίνεται και στη διάρκεια του ματς αυτό: Όταν κάτι στραβώσει φαίνεται ότι έχει την απειρία για να το διαχειριστεί. Εκεί τα θαλάσσωσε, στο κακό διάστημα, πανικοβλήθηκε και δε διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση. Έριξε το βάρος στην Ευρώπη, με λάθος προετοιμασία, ενώ είχε και light, κυριλέ νοοτροπία για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι κακός προπονητής και περιμένω να επιστρέψει στον πάγκο κάποιας ομάδας και να μας απασχολήσει ευχάριστα".

Νέο κεφάλαιο στον Παναθηναϊκό, με την έλευση του Ουζουνίδη.

"Από τον Ουζουνίδη έχουμε καλό δείγμα γραφής από τις προηγούμενες ομάδες του, αλλά καμιά από αυτές δεν ήταν στο επίπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολο πάγκο, με ιδιαιτερότητες, ενώ ως ομάδα έχει σε πολλά επίπεδα λάθος νοοτροπία. Αυτά είναι βάρος στην πλάτη ακόμα κι ενός πολύ έμπειρου προπονητή. Πόσω μάλλον σε έναν προπονητή που δεν έχει καθίσει σε τέτοιο πάγκο ξανά. Μην πάμε μακριά, εδώ ο Σάντος που είναι υποψήφιος για καλύτερος προπονητής, πήγε στον Παναθηναϊκό και σε δύο μήνες έφυγε με κλωτσιές, με τον κόσμο να χοροπηδάει πάνω από τον πάγκο. Ακόμα και ψημένοι προπονητές δεν άντεξαν δηλαδή. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο προπονητής θέλει χρόνο. Όμως επειδή έχουμε εικόνα του Μαρίνου ως παίκτη και ως προπονητή, είναι ένα ξεκάθαρα έντιμο και εργατικό παιδί, με ξεκάθαρες ιδέες για το ποδόσφαιρο. Αρκεί να τον αντέξει κι αυτός όταν θα έρθει η στραβή, γιατί κάποια στιγμή θα έρθει".

Επιστροφή και Λυμπερόπουλου - Φύσσα στην ομάδα.

"Ο Φύσσας δεν έχει εμπειρία σε αυτή τη θέση και είναι ένα στοίχημα αν θα τα καταφέρει. Αν μιλήσει κανείς με ανθρώπους που ξέρουν, θα του πούνε ότι από τους κορυφαίους στις υποδομές ήταν ο Γιάννης Σαμαράς. Στον Παναθηναϊκό όμως απέτυχε οικτρά. Όχι με αποκλειστικά δική του ευθύνη, γιατί δεν είχε όλες τις ανέσεις. Ήταν καταρτισμένος όμως και παλί απέτυχε. Ο Φύσσας είναι θεωρητικά πιο πίσω σε επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας, αλλά μπορεί να πετύχει. Ο Λυμπερόπουλος από την άλλη δοκιμάστηκε σε αυτό τον ρόλο. Είναι θέμα των ΑΕΚτζήδων να πούνε αν πέτυχε. Είναι νέο παιδί, έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, έχει έναν κύκλο από παίκτες που γνωρίζει, έχει επαφές στο εξωτερικό και ξέρει πολύ καλά την ελληνική αγορά. Καθαρό παιδί, πολύ σημαντικό αυτό. Και μην το θεωρούμε δεδομένο αυτό το τελευταίο. Δεν είναι λαμόγιο, όταν ακούμε συνήθως μάνατζερ αυτό μας έρχεται στο μυαλό. Αν τον βοηθήσει ο περίγυρος και έχει και όπλα (χρήματα για να αποκτήσει παίκτες), μπορεί να περπατήσει. Ξέρει άλλωστε και τις ιδιαιτερότητες του Παναθηναϊκού, ίσως τις έχει πληρωσει κιόλας, άρα μπορεί να τις διαχειριστεί".

Ποια θεωρείς καλύτερη και ποια χειρότερη μεταγραφή;

"Απογοήτευση ήταν ο Λεντέσμα. Όχι ότι δεν μπορούσε κάποιος να ήταν υποψιασμένος για τον Λεντέσμα, καθώς όταν σε έναν χρόνο είχε παίξει τρία ματς, έλεγες ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Είχα την εντύπωση ότι με την εμπειρία και την προσωπικότητά του, θα κάλυπτε με καλύτερο τρόπο το κενό στην καριέρα του. Σε αυτό το επίπεδο δεν φτάνει η ατομική προπόνηση. Ίσως δεν έχει και τη φλόγα που είχε παλιότερα, δεν τον βοήθησαν να δώσει αυτά που μπορούσε. Γιατί με τη Λάτσιο, δεν μπορεί κανείς να μειώσει όσα πέτυχε. Εδώ κατέρρευσε γρήγορα όμως. Καλός τους δύο πρώτους μήνες, κακός τους επόμενους.

Καλή μεταγραφή δεν μπορώ να βρω, δεν μπορώ να βρω κάποιον που με κέρδισε. Οι περισσότερες καλοκαιρινές κινήσεις είναι παίκτες που συζητιούνται για να φύγουν. Ο Ιμπάρμπο θα μπορούσε να δώσει το κάτι παραπάνω, αλλά γνωρίζαμε τα δεδομένα του και δεν μας ξάφνιασε: Αλλάζει τακτικά ομάδες, είναι χασογκόλης κ.λπ. Αυτό που είδαμε στον Παναθηναϊκό είναι απλώς συνέχεια της καριέρα του".

Η άποψή σου για τον Λέτο;

"Ένας παίκτης καψούρα για την εξέδρα, που έχει το αργεντίνικο πάθος. Αλλά έχει πύλινα πόδια. Έχει περάσει πολλά, δεν είναι εκείνος που ήταν στην πρώτη του θητεία. Αλλά δίνει ό,τι έχει. Δεν έχει εκρηκτικότητα, αντοχή και ταχύτητα, αλλά είναι κλασικό παράδειγμα παίκτη που καλύπτει με το μυαλό τις αδυναμίες του. Χρήσιμος για να έρχεται από τον πάγκο, όταν κωλώνει η ομάδα. Αλλά δεν είναι για 90 λεπτά στην πρώτη γραμμή. Μπορεί όμως να δώσει ποιοτικά 30λεπτα".

Ζέκα;

"Παθιασμένος παίκτης, τα ξέρουμε τα στοιχεία του. Φέτος δεν είναι καλή η χρόνια γι' αυτόν. Δεν έχει βγάλει την ενέργεια που έβγαζε. Έχει ξεφύγει και με τον τρόπο που βγαίνει και διαμαρτύρεται ως αρχηγός. Δεν είναι τεχνικά ποιοτικός παίκτης, αλλά είναι απίστευτο πολυεργαλείο. Και για την Εθνική ομάδα, αν ολοκληρωθεί η ελληνοποίησή του και κληθεί".

Πώς βλέπεις φέτος τον Μπεργκ;

"Ο Μπεργκ είναι Μπεργκ: Ποιοτικός παίκης. Το μείον είναι ότι κάθε χρόνο θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι λόγω τραυματισμού. Φέτος έχει την επιβάρυνση με το non stop λόγω του Euro. Δεν είναι και 25 ετών πια. Η κούραση του έχει βγει, αλλά είναι ο καλύτερος σέντερ φορ τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα. Αλλά σε επίπεδο νοοτροπίας έχει μπει στον δικό μας τρόπο, με διαμαρτυρίες κ.λπ. Θεωρώ ότι έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί καλύτερα αυτές τις καταστάσεις".

Τέλος θα ήθελα ένα σχόλιο για τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

"Στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία ότι ο πελάτης έχει πάντα δικιο. Η πλειοψηφία είναι απαίδευτη στην Ελλάδα, δεν ξέρουν μπάλα, δεν έχουν σωστή νοοτροπία. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι πραγματικότητα. Το έχουμε δει και στον Παναθηναϊκό αυτό και το έχει πληρώσει η ομάδα. Υπάρχει πάθος και αγάπη για την ομάδα, αλλά είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να διοχετεύσουν την αγάπη τους. Έχω βαρεθεί στη Λεωφόρο το σούσορο στην πρώτη λάθος πάσα. Την αρνητική αύρα, την γκρίνια. Πρέπει και ο κόσμος αν θέλει να παίζει ως 12ος παίκτης, να αλλάξει νοοτροπία. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πρέπει να το καταλάβουν αυτό". 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags