Facebook Pixel Αποκαλύψεις Βαγγέλη Αρναούτογλου στο Sportdog - "Αυτή είναι η εντολή του Τίγρη στον Μαϊστόροβιτς"!
| 2017-01-01 15:30:00

Αποκαλύψεις Βαγγέλη Αρναούτογλου στο Sportdog - "Αυτή είναι η εντολή του Τίγρη στον Μαϊστόροβιτς"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Αποκαλύψεις Βαγγέλη Αρναούτογλου στο Sportdog - "Αυτή είναι η εντολή του Τίγρη στον Μαϊστόροβιτς"!

Ο γνωστός ρεπόρτερ μιλά για όλα τα καυτά θέματα της Ένωσης! Ποιο είναι το σχέδιο του τεχνικού διευθυντή; Πώς η ΑΕΚ θα "χτυπήσει" το πρωτάθλημα; Τι θα γίνει με τον Μοράις; 

Είναι από τις ασυμβίβαστες φωνές που ακούγονται στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ, το οποίο υπηρετεί από το 2004. Μέσα από τα κείμενα και τα σχόλιά του πάντα προσπαθεί να παρουσιάζει την αλήθεια, να μη χαϊδεύει αφτιά, να κρίνει αντικειμενικά και να μη σερβίρει στους φιλάθλους φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη του και όσοι τον έχετε ακούσει μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Sport24 θα γνωρίζετε σίγουρα ότι δε διστάζει να το παραδεχτεί αν έχει κάνει λάθος, γεγονός που τον τιμά. Γι' αυτό και ο SportDog εμπιστεύθηκε στον Βαγγέλη Αρναούτογλου, να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε για την Ένωση.

Ο ρεπόρτερ ανέλυσε τα φετινά λάθη της διοίκησης, καταμέρισε τις ευθύνες για όποιες κακές επιλογές, αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις ορθές αποφάσεις, όπως τη στελέχωση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ με τον Ντάνειλ Μαϊστόροβιτς.

Μάλιστα, έδωσε είδηση για τον Σουηδό τεχνικό διευθυντή, ο οποίος έχει εντολή από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, να αλλάξει ριζικά την ομάδα. Απαντά επίσης σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους Ενωσίτες οπαδούς, όπως το πότε η ομάδα θα κοντράρει στα ίσα τον Ολυμπιακό, αλλά και το μείζον θέμα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Μπορεί η ΑΕΚ να κέρδισε έναν τίτλο μέσα στο 2016, κερδίζοντας μάλιστα τον Ολυμπιακό, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τι στράβωσε μετά από εκείνη την επιτυχία;

"Μια σειρά πραγμάτων. Πρωτίστως όμως το ότι δεν υπήρχαν διακριτοί ρόλοι και ξεκάθαρο σχέδιο. Η ΑΕΚ είχε έναν τεχνικό διευθυντή (Μιλοβάνοβιτς) περιορισμένων δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων, συγκεκριμένο οικονομικό ταβάνι για μεταγραφές που την περιόριζε στις αγορές των ελευθέρων παικτών και μεγάλη αστοχία στο θέμα του προπονητή. Ακριβώς επειδή δεν είχε έναν άνθρωπο επιπέδου Μαϊστόροβιτς στο κατάλληλο πόστο, δεν πέτυχε να πείσει κάποιον τεχνικό από το εξωτερικό εξ όσων συνομίλησε, για το πρότζεκτ της. Το οποίο μόνο ξεκάθαρο δεν ήταν. Κι έτσι οδηγήθηκε σε λύση ανάγκης, με τα γνωστά αποτελέσματα".

"Πιο χρήσιμος τώρα ο Μπάγεβιτς"

Υπάρχει ευθύνη στον Μπάγεβιτς για τον ρόλο που είχε στην ομάδα;

"Ευθύνες πάντοτε αναλογούν σε όσους φέρουν εκτελεστικά πόστα, άρα τις δικές του έχει και εκείνος. Δε νομίζω όμως ότι ευθύνεται αποκλειστικά ο Μπάγεβιτς, διότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Μελισσανίδη. Όπως επίσης και ο καθορισμός του μπάτζετ. Ο Μπάγεβιτς είναι ένας άνθρωπος πολύ αναβλητικός, μακριά από τις εξελίξεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, αλλά αυτός είναι πια και όλοι το γνωρίζουν. Τώρα που πλέον είναι ενεργός περισσότερο ως σύμβουλος παρά ως αυτός που επιμελείται το μεταγραφικό σχεδιασμό, είναι πιο χρήσιμος. Η εμπειρία του θα βοηθήσει, αρκεί να μην έχει τα κλειδιά του μαγαζιού".

Γιατί ήταν λανθασμένη η έλευση Κετσπάγια;

"Διότι είναι ένας προπονητής με πολύ διαφορετικό προφίλ από αυτό που η ΑΕΚ ήθελε να παρουσιάσει στα γήπεδα. Ένας τεχνικός που δεν προσπαθεί να προσαρμόσει το σύστημα πάνω στις ικανότητες και δεξιότητες των παικτών του, αλλά τουναντίον επιμένει προκειμένου αυτοί να παίξουν κάτι που ενδεχομένως δεν τους ταιριάζει. Επί παραδείγματι, δεν χαιρόταν που είχε τον Πατίτο. Αμυντικογενής τεχνικός μεν, χωρίς σαφές αμυτικογενές πλάνο δε. Γενικά αταίριαστος γι' αυτό που η ομάδα ήθελε να παρουσιάσει. Και με ελλιπέστατη δουλειά σε θέματα τακτικής. Το λένε πλέον όλοι εντός της ομάδας. Κακή επιλογή απλά".

Ποια ήταν τα λάθη του Δημήτρη Μελισσανίδη αυτή τη σεζόν;

"Όλα όσα εν τέλει αποδεικνύονται ως λανθασμένες επιλογές, πάντοτε βαρύνουν την κεφαλή της διοίκησης. Η λογική του δεν είναι κακή (ή καλή, ανάλογα όπως ο καθένας την ερμηνεύει), θέλει μια ομάδα νοικοκυρεμένη, η οποία θα δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς Έλληνες και θα επιλέγει ξένους με ταλέντο οι οποίοι (θα) θέλουν να εκτοξεύσουν τις καριέρες τους μέσα από την ΑΕΚ (π.χ. Γιόχανσον και Σιμόες). Ωστόσο θεωρώ ότι δεν είχε επιλέξει τα κατάλληλα πρόσωπα για να υποστηρίξουν αυτό που είχε στο μυαλό του. Γι' αυτό και οι διαδοχικές αλλαγές σε καίρια πόστα. Τώρα τα πράγματα αρχίζουν να διορθώνονται".

"Αυτός θα είναι κουμαντδόρος"

Η ΑΕΚ πόνταρε πολλά στην έλευση του Αλμέιδα, αλλά και sτις υπόλοιπες μεταγραφές, όπως του Χριστοδουλόπουλου και του Πατίτο. Έχουν δικαιώσει αυτές τις φιλοδοξίες οι συγκεκριμένοι αλλά και άλλοι παίκτες της ΑΕΚ (όπως ο Μάνταλος για παράδειγμα);

"Επιλογές όπως αυτές των Αλμέιδα και Λέσκοτ, εμπεριέχουν ρίσκο καθώς πρόκειται για παίκτες οι οποίοι βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που βγαίνουν και άλλες όχι. Νομίζω ότι άξιζε το ρίσκο και ήταν και διδακτικό για την αλλαγή ρότας. Η ΑΕΚ δεν θα αναλωθεί πια σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Χριστοδουλόπουλος είναι εξαιρετικά άτυχος λόγω τραυματισμών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αντι-Μπαρμπόζα, πρόκειται για διαφορετικούς παίκτες. Ο Πατίτο δίνει πράγματα στην ομάδα, θα φαινόταν περισσότερο αν ο Αλμέιδα ήταν αυτός που όλοι περίμεναν και προέκυπταν καλύτερες συνεργασίες. Όσο για τοn Μάνταλο, νομίζω ότι έκανε αρκετά καλή σεζόν και περιμένω το 2017 ακόμα καλύτερο για εκείνον. Πιστεύω ότι θα είναι η χρονιά που θα καθιερωθεί ως κουμανταδόρος στην ΑΕΚ και σημαίνων στέλεχος της Εθνικής".

Πώς βλέπεις να εξελίσσεται το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι για την ομάδα;

"Ως σήμερα πολύ δραστήρια. Οι επιλογές είναι στοχευμένες, οι παίκτες με τους οποίους ο Μαϊστόροβιτς καταπιάνεται έχουν καλά βιογραφικά, φιλοδοξίες, σε ωραίες ποδοσφαιρικά ηλικίες, δίχως να είναι άπειροι. Άρα έχουν πράγματα να προσφέρουν προκειμένου να αποκτήσουν ακόμα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον. Η ΑΕΚ με το Σουηδό επικεφαλής της αναδιάρθρωσης του ρόστερ, βαδίζει σε πιο ορθολογικό δρόμο εν συγκρίσει με την πρότερη κατάσταση".

"Έσπασε το γυαλί με Αραβίδη"

Η λύση της συνεργασίας με τον Πλατέλλα ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων Μελισσανίδη στη χριστουγεννιάτικη εορτή της ομάδας, ότι θα μείνουν όσοι αξίζουν. Ποιοι είναι αυτοί που θεωρείς ότι δε θα μείνουν στην ΑΕΚ και θα ψάχνουν για ομάδα τον Γενάρη;

"Υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις. Ο Τζανετόπουλος πρέπει να δοθεί δανεικός. Ο Ζόριτς φεύγει. Ο Βάργκας δεν θα μείνει σίγουρα μετά το καλοκαίρι, αν έρθει πρόταση την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, τότε εύκολα θα τον παραχωρήσουν. Συμβόλαια λήγουν και αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα για Μπακάκη και Λαμπρόπουλο. Το ίδιο για Κολοβέτσιο και Αραβίδη. Οι Πέκχαρτ και Αλμέιδα ίσως μείνουν τώρα, ώστε να περάσουν από εξετάσεις μέχρι το καλοκαίρι. Ο Γκάλο επίσης περιμένει πρόταση για ανανέωση. Είναι πολλοί στον αέρα".

Στην περίπτωση Αραβίδη τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει; Να μείνει ή να φύγει;

"Είναι ατυχές και για τις δύο πλευρές το γεγονός ότι μια τέτοια σχέση έφτασε σε αυτό σημείο. Είμαι της άποψης ότι είναι χρήσιμος για την ομάδα. Όμως όπως ήρθαν τα πράγματα, δε βλέπω ότι η παραμονή του θα κάνει καλό σε εκείνον ή στην ΑΕΚ. Το γυαλί δεν ράγισε απλά, έχει σπάσει. Πρέπει να γίνουν θεαματικές ανατροπές για να παραμείνει και δεν βλέπω το πώς".

"Δεν έχει πολλές πιθανότητες να μείνει ο Μοράις"

Πώς κρίνεις τον Μοράις;

"Ως έναν προπονητή που δουλεύει πολύ, μεθοδικά και σωστά. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές παραδέχονται ότι γίνεται πολύ πιο σωστή και στοχευμένη δουλειά εν συγκρίσει με τον προκάτοχό του, ειδικά στην τακτική. Αλλά σίγουρα είναι άπειρος για τη θέση του πρώτου προπονητή σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Ξαναλέω ως πρώτος, γιατί ως βοηθός έχει πάρει τα πάντα. Θεωρώ πάντως ότι οι πιθανότητες να παραμείνει στην ομάδα και μετά το καλοκαίρι, δεν είναι με το μέρος του. Τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Εκτός εάν πετύχει έναν τέλειο Γενάρη, διάστημα στο οποίο η ΑΕΚ έχει να δώσει πολλά δύσκολα ματς".

Βλέπεις να αλλάζουν προς το θετικό τα πράγματα με Μαϊστόροβιτς;

"Η δουλειά του θα το κρίνει αυτό. Οι παίκτες που θα έρθουν και τι θα προσφέρουν. Αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι ο Ντάνιελ είναι ο πρώτος τεχνικός διευθυντής της νέας εποχής στην ΑΕΚ που λειτουργεί ως κανονικός Τ.Δ. Χωρίς περιορισμούς και δίχως τον Μπάγεβιτς να του κόβει τις επιλογές και προτάσεις, κάτι που κατά κόρον συνέβαινε με τους προηγούμενους. Στο χέρι του είναι να αποδείξει πως αξίζει αυτή την πραγματική ευκαιρία".

Πώς σου φαίνονται οι μέχρι τώρα μεταγραφικές προσθήκες, Αϊντάρεβιτς-Βράνιες και ο Γιακουμάκης, που θα έρθει από το καλοκαίρι;

"Ψαγμένες οι κινήσεις των δύο ξένων, ο Γιακουμάκης είναι φέρελπις. Ως εκεί. Τα υπόλοιπα στο χορτάρι".

Έτσι η ΑΕΚ θα χτυπήσει τον Ολυμπιακό

Τι μπορεί να περιμένει ο οπαδός της ΑΕΚ για τη φετινή σεζόν;

"Να βελτιωθεί η αγωνιστική εικόνα της ομάδας και να διεκδικήσει ξανά το Κύπελλο".

Πότε θα είναι έτοιμη η ομάδα να χτυπήσει στα ίσια τον Ολυμπιακό και να κερδίσει το πρωτάθλημα;

ταν θα χτίσει έναν γερό κορμό που δεν θα αλλάζει με ημίμετρα, όταν θα έχει τον προπονητή που θα είναι σίγουρη πως είναι αυτός που θέλει και πάντοτε με τις απαραίτητες προσθήκες παικτών από το πάνω ράφι".

Βλέπεις το 2017 να ξεκινούν τα έργα για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια;

"Ναι το πιστεύω. Είναι το πρότζεκτ για το οποίο η ΑΕΚ δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη και λέει όλη την αλήθεια".

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags