Για τον περίφημο σχεδιασμό της ομάδας, έχουν ειπωθεί τόσα και τόσα ένα ολόκληρο καλοκαίρι, άλλωστε η μεταγραφική περίοδος ήταν πολύ μεγάλη φέτος για τον ΠΑΟΚ και κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες.

Εν τέλει, αυτά που μιλάνε είναι τα γεγονότα και το αποτέλεσμα. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έκανε μέσα στην ίδια μεταγραφική περίοδο «μεταγραφές στη μεταγραφές», νομίζω πως μιλάει από μόνο του.

Αποκτήθηκε αριστερό μπακ (Σπυρόπουλος) και στο τέλος μεταγραφικής περιόδου αποκτήθηκε άλλο αριστερό μπακ (Τζαβέλας), αποκτήθηκαν δύο στόπερ (Λόπεθ, Βίτορ), αλλά στην παράταση των μεταγραφών ο ΠΑΟΚ έψαχνε απεγνωσμένα να βρει στόπερ και τελικά θα τη βγάλει πάλι με τον Κατσουράνη, καθώς ο πιο ακριβός στόπερ (Λόπεθ) αποδείχτηκε «μάπα το καρπούζι» και δεν μπόρεσαν να τον ξεφορτωθούν, η ακριβότερη μεταγραφή του ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι (Στοχ) έγινε σε μια θέση, που αυτό το καλοκαίρι αποκτήθηκαν δύο παίκτες για βασικοί (Λούκας, Ολίσε).

Αν κρίνει κανείς από τον ρόλο που έχουν στο ξεκίνημα της σεζόν οι μισοί από τους παίκτες, που αποκτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι (Λόπεθ, Σκόνδρας, Σπυρόπουλος, Νέσιντ, Ολίσε), αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες πασχίζουν να ανταποκριθούν σε θέσεις που δεν είναι οι φυσικές τους, ο «σχεδιασμός» αξιολογείται από μόνος του.

Τι κατάφερε ο ΠΑΟΚ μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου;

Να προσθέσει σπουδαία ατομική ποιότητα (Στοχ, Λούκας, Τζιόλης, Νίνης…) στην ομάδα του, η οποία τον βοήθησε να κερδίσει παιχνίδια στο πρωτάθλημα, αλλά να παραμείνουν κάποια σημαντικά κενά και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια ομάδα, που πλέον του κοστίζει γύρω στα 13-14 εκατομμύρια ευρώ (ίσως και λίγο παραπάνω).

Για την ομάδα, που διαμορφώθηκε, υπεύθυνοι είναι αυτοί που την διαμόρφωσαν. Τσιστιακόφ, Βρύζας, Γεωργιάδης (για έναν μήνα έκανε τον προπονητή στα πλέι οφ, αλλά συμμετείχε σε όλα τα υπόλοιπα, πριν και μετά). Αυτοί οι τρεις σχεδίασαν και υλοποίησαν, αυτοί οι τρεις θα καρπωθούν τα θετικά και τα αρνητικά, όποια κι αν είναι αυτά.

Τελευταία προβάλλεται και η συμμετοχή της… Γκοντσάροβα στην δημιουργία της ομάδας και οφείλω να ομολογήσω, πως πράγματι έχει ένα κομμάτι. Είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι αυτή η συγκεκριμένη ομάδα κοστίζει γύρω στα 13-14 εκατομμύρια κι όχι αρκετά περισσότερα.

Σας θυμίζω ότι μια Παρασκευή, ο Τζαβέλας ήρθε με τον μάνατζέρ του κι έφυγαν προσβεβλημένοι με το συμβόλαιο, που τους προτάθηκε, γιατί τηλεφωνικά είχε συμφωνήσει περισσότερα, αλλά τρεις μέρες αργότερα, επέστρεψε και υπέγραψε αυτό που είχε απορρίψει την Παρασκευή.

Και σας θυμίζω ότι τελικά ο ΠΑΟΚ δεν φορτώθηκε ένα συμβόλαιο σχεδόν 500.000 ευρώ ενός ποδοσφαιριστή ονόματι Μάντλουνγκ, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με 20% λίπος κι ο ΠΑΟΚ έπρεπε να του δώσει αυτά, που συζητούσαν στο τηλέφωνο, πριν τον δουν. Κι επειδή του έκανε άλλη οικονομική πρόταση, να πληρώνεται με το παιχνίδι, αυτό συνιστά διεθνή ξεφτίλα για τον ΠΑΟΚ! Μερικές φορές, ο Σαββίδης μπορεί να φαίνεται αλευρωμένος, αλλά μυλωνάς δεν είναι σίγουρα!

(Το κακό είναι ότι δεν υπήρξε ανάλογη «αντίδραση» στην περίπτωση του Λόπεθ κι έτσι ο ΠΑΟΚ φορτώθηκε ακριβά και για δύο χρόνια έναν παίκτη που ο Στέφενς γρήγορα διαπίστωσε πως δεν του κάνει. Με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε να αποκτηθεί πολύ καλύτερος).

Παρενθετικά, πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής, για να πιστεύει ότι μια γυναίκα που δεν γνωρίζει ποδόσφαιρο, θα έκανε παρεμβάσεις σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι πραγματικά πολύ αφελές και ανόητο, να πιστεύει κανείς ότι η Γκοντσάροβα θα έπαιρνε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο οικονομικό κομμάτι κάποιων μεταγραφών χωρίς να έχει νωρίτερα συνεννοηθεί με τον Ιβάν Σαββίδη.

Θα μου πείτε, αυτό είναι έλλειψη εμπιστοσύνης. Πείτε το όπως θέλετε, δεν είναι δικό μου θέμα.

Κι επειδή κάποια πράγματα εύκολα παρεξηγούνται, ουδέποτε υπήρξε η παραμικρή αιχμή για μυστήρια πράγματα σε μεταγραφές. Απλά κάποιοι αξιολογούν με κάποιο τρόπο κάποιους ποδοσφαιριστές, κάποιοι άλλοι με διαφορετικό. Αυτό είναι όλο. Και συνήθως, αυτό που πληρώνει έχει τον τελευταίο λόγο.

Στον σχεδιασμό της ομάδας, ο Στέφενς κράτησε την ουρά του απ΄ έξω και δεν συμμετείχε στις μεταγραφές. Αυτό είναι ξεκάθαρο, τους περισσότερους παίκτες που αποκτήθηκαν, αμφιβάλλω αν τους ήξερε έστω και ως ονόματα. Δεν ξέρω γιατί επέλεξε να μείνει απ΄ έξω, προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει. Θα μας το δείξει το μέλλον.

Πάμε λοιπόν στην ομάδα, που έχει φτιαχτεί, και την οποία την είδαμε σε τέσσερις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα.

Είναι ξεκάθαρα μια ομάδα, η οποία δεν παίζει καλά, έχει όμως μεγαλύτερη ποιότητα από πέρσι. Αυτή η ποιότητα τη βοηθά ως τώρα να αντισταθμίζει το γεγονός ότι δεν παίζει καλά και να κερδίζει.

Με την Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ δεν έκανε φάση για ένα ημίχρονο, η ποιότητα του Λούκας «καθάρισε» το παιχνίδι. Με τον Πανιώνιο, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν πάλι καλός, δεν έκανε φάσεις, η ποιότητα του Στοχ «καθάρισε» το παιχνίδι μαζί με ένα γκολ – επιθετικό φάουλ (επειδή θα παίξει φέτος πολύ ο παπάς της διαιτησίας, κρατήστε το). Στη Βέροια ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ τυχερός που με το ποδόσφαιρο που έπαιξε κέρδισε. Το κατάφερε γιατί φέτος μπορεί και εκμεταλλεύεται τις στημένες φάσεις και ξεκλειδώνει παιχνίδια και καθάρισε το παιχνίδι χάρη στην ποιότητα του Στοχ, που αν ήταν άλλος παίκτης στη θέση του, στην προσπάθεια να κατεβάσει έτσι τη μπάλα και να σουτάρει, μπορεί να είχε μπερδέψει τα μπούτια του και να πάθαινε κανένα διάστρεμμα.

Το πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ είναι πως δυσκολεύεται πολύ στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και στο πως θα φτάσει οργανωμένα στην αντίπαλη περιοχή. Προσωπικά, δυσκολεύομαι να καταλάβω μετά από 4 ματς πρωταθλήματος, τι ακριβώς θέλει να κάνει ο ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο. Και καμιά φορά, όπως στο Αγρίνιο, η ατομική ποιότητα δεν θα φτάνει και τα κόρνερ δεν θα γίνουν γκολ. Κι αν ο ΠΑΟΚ δεν αλλάξει εικόνα, νομίζω πως θα τερματίσει 15 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Κάποιους από σας, θα σας φταίει η διαιτησία.

Μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει επίσης στην αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Ο Παναιτωλικός του έκανε 15 τελικές, η Βέροια το Σάββατο του έκανε 14 τελικές προσπάθειες. Λίγο παράξενο δεν είναι;

Γενικά νομίζω πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία κι αυτό φάνηκε και στη Βέροια.

Κι αυτό είναι ένα θέμα, που θα πρέπει να το λύσει ο Στέφενς. Από εδώ και στο εξής θα κριθεί κι αυτός, για το έργο που θα παρουσιάσει.

Σ΄ αυτο το σημείο, θα πρέπει να πω πως ήμουν από εκείνους που είχαν «χαιρετήσει» την επιλογή Στέφενς στις 13 Ιουνίου, διότι το όνομά του, η προσωπικότητά του και ο δυνατός του χαρακτήρας, θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει αναταράξεις το καλοκαίρι, λόγω του γεγονότος ότι ο προγραμματισμός (όπως ήταν από τότε φανερό) ήταν για τα… πανηγύρια.

Αυτό έγινε με τον Στέφενς (με τον Ντομίνγκος, κάτι μου έλεγε πως ο ΠΑΟΚ θα είχε γίνει ροντέο τον Ιούλιο), τώρα είναι η εποχή, που πρέπει να δούμε τη δουλειά του Στέφενς.

Το όνομα του καθενός μπορεί να είναι ενδεικτικό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει κάποιος μόνο μ΄ αυτό. Με το υλικό, που έχει στα χέρια του, και το οποίο πολλές φορές ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ καλό» (το αν το πίστευε ή όχι, είναι δικό του θέμα), θα πρέπει να μας παρουσιάσει μια ομάδα, που θα παίζει καλύτερο και πιο ορθολογικό ποδόσφαιρο.

Καταλήγοντας, νομίζω πως η εικόνα που μας δίνει σήμερα ο ΠΑΟΚ, σε όλους τους τομείς, είναι η εικόνα, που λίγο πολύ θα μας συντροφεύει αυτή τη σεζόν. Κάποια στιγμή θα υπάρξει βελτίωση, δεν νομίζω, όμως, πως θα είναι στον επιθυμητό βαθμό. Ο ΠΑΟΚ θα αλλάζει σιγά – σιγά και θα έρθει κάποια στιγμή η μέρα, που θα τους παίρνει παραμάζωμα όλους και θα γίνει ο ΠΑΟΚ που όλοι επιθυμούν. Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβατική περίοδος. Αυτό, που ξέρω, είναι πως όταν κάποιος έχει επίγνωση της κατάστασης και της πραγματικότητας, δεν κινδυνεύει ποτέ να απογοητευτεί.

Υ.Γ. 1. Στεναχωρέθηκα με τον Γκαρσία στη Βέροια, καθώς τον έβλεπα να κάνει ένα ημίχρονο ζέσταμα, περιμένοντας έστω και ένα λεπτό συμμετοχής, σε ένα παιχνίδι, στο οποίο ο ΠΑΟΚ πήγε με έναν αμυντικό χαφ. Όσοι με παρακολουθούν, ξέρουν πως δεν ήμουν ποτέ οπαδός του και οπαδός των συμπεριφορών του. Δεν ξέρω αν μπορεί ή όχι να παίξει στον σημερινό ΠΑΟΚ, αυτό που ξέρω είναι πως δεν του αξίζει αυτό, που ζει. Κι επειδή μάλλον κι ο κόσμος αυτό πιστεύει, γι΄ αυτό δεν σταματά να τον αποθεώνει. Οι στίχοι που ανέβασε μετά το ματς της Βέροιας στο facebook (α ρε… Ζούλτεμπεργκ, πάλι μπάχαλο θα την κάνεις την ομάδα), μαρτυρούσαν και την ψυχολογική του κατάσταση. Δεν είναι καλό…

Υ.Γ. 2. Και για τον Στέφενς δεν είναι καλό, να μην θυμάται τους λόγους, για τους οποίους χάλασε το γλυκό που έφτιαξε με τη Σάλκε. Δεν έχει να κάνει με τον Γκαρσία αυτό, αλλά θυμάμαι την Σάλκε στο τελευταίο εξάμηνο του Στέφενς να αυτοσχεδιάζει στο γήπεδο και παρατήρησα ότι στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, κανείς παίκτης της δεν πήγε να του δώσει το χέρι (τουλάχιστο σε κοινή θέα). Μπορεί να ήταν και τυχαίο.

Πηγή: paok24.com