Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι πως τα χρόνια περνούν, η Ενωση μένει μακριά από τους στόχους της (εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα η περσινή κατάκτηση του Κυπέλλου) και ψάχνει λύσεις στα... τυφλά. Μοιραίο είναι πολύ σύντομα ο σύλλογος να αναγκάζεται να πάει σε αναπροσαρμογή πλάνων και να βρει λύσεις εκ των έσω. Τα τελευταία χρόνια η ιστορία συχνά πυκνά δείχνει να επαναλαμβάνεται.
Από την ώρα που έλειψε η διοικητική σταθερότητα η ΑΕΚ πάει συνεχώς σε αλλαγές προπονητών. Τον πολύ κύριο Φερέρ διαδέχτηκε ο Νίκος Κωστένογλου. Οταν το καλοκαίρι κρίθηκε... ανέτοιμος, τα κλειδιά δόθηκαν στον Δώνη, που πριν μπει χειμώνας παρέδωσε στον Μπάγεβιτς. Και όταν η κατάσταση έφτασε σε αρρωστημένες εκφάνσεις, δόθηκε λύση με τον Χιμένεθ. Ο κύκλος δείχνει πως κλείνει τώρα με την ανάληψη εκ νέου της ομάδας από τον Κωστένογλου.
Ο 41χρονος τεχνικός έκανε σαφές από την αρχή πως δεν θέλει συγκρίσεις με το παρελθόν. Είναι σαφές, όπως τόνισε και εκείνος, πως σε σχέση με την προ τριετίας παρουσία του είναι πιο ώριμος και έμπειρος. Ξεκάθαρα, πάντως, το 2008 αποτελεί τον συγκριτικό οδηγό σε σχέση με το 2011.
Το «Goal» αναλύει τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο εποχών που έχουν ως κοινό παρονομαστή τον Ελληνα τεχνικό, μα περισσότερο την ανάγκη της ΑΕΚ να βρει κάπου αποκούμπι για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε πολύ γρήγορα.
2008
Διαφορετική περίοδος, άλλες απαιτήσεις: Η διαδοχή του Φερέρ
Το 2008 ο Νίκος Κωστένογλου ήταν άμεσος συνεργάτης του Φερέρ και κλήθηκε να προαχθεί σε πρώτο προπονητή μετά την απομάκρυνση του Ισπανού από την ομάδα. Τότε το ημερολόγιο έδειχνε 11 Φεβρουαρίου και ο «Κωστέ» είχε βασικό έργο να δώσει ψυχολογία και να «τακτοποιήσει» την ομάδα, που είχε ταλαιπωρηθεί από τις παλινωδίες του Ισπανού. Είχε μπροστά του λίγα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη και ο στόχος ήταν να πάρει η ομάδα τα πάνω της. Στηρίχθηκε στα μεγάλα ονόματα της εποχής, κατάφερε να βάλει σε τάξη την ομάδα, η οποία με την ώθηση που είχε έκανε εντυπωσιακά αποτελέσματα, κερδίζοντας την πρώτη θέση εντός αγωνιστικών χώρων και αποδίδοντας σε αρκετά παιχνίδια ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου.
Ο μεγάλος Ριβάλντο: Ρόστερ με αστέρια
Το 2008 το δύσκολο για τον ρούκι τότε της προπονητικής Κωστένογλου ήταν πώς θα διαχειριστεί τις τεράστιες προσωπικότητες που υπήρχαν στο δυναμικό της ομάδας. Τα ονόματα που βρίσκονταν στο ρόστερ -που επί της ουσίας διαλύθηκε το καλοκαίρι από επιλογές μιας διοίκησης που έφυγε λίγο μετά- προκαλούν εντύπωση: Ριβάλντο, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Ζήκος, Παπασταθόπουλος, Μπλάνκο, Εντίνιο, Καλόν και αρκετοί άλλοι. Δεν είναι τυχαίο πως είχαν υπάρξει αρκετές εντάσεις στο ξεκίνημα λόγω αντίδρασης των πρωτοκλασάτων σε αποφάσεις του προπονητή. Ηταν τέτοια η ποιότητα των ποδοσφαιριστών, όμως, που θα μπορούσε η ομάδα να πάει ακόμα και με τον... αυτόματο, αν έβαζες τα κομμάτια στη σωστή τους θέση.
Στήριξη από ισχυρή διοίκηση: Ο νόμος του Νικολαϊδη
Είναι γεγονός πως κατά την πρώτη θητεία του Κωστένογλου ως πρώτου προπονητή της ΑΕΚ είχε τη στήριξη της διοίκησης. Και τότε υπήρχαν οικονομικά προβλήματα και τότε υπήρχαν αρκετά αγωνιστικά θέματα, αλλά υπήρχε ισχυρή διοικητική ηγεσία. Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν ακόμα στα καλύτερά του, μολονότι είχε χρεωθεί σχεδόν αποκλειστικά την εμμονή και τα παράλογα συμβόλαια που πρόσφερε στον Φερέρ. Διόρθωσε το λάθος του, στήριξε τον Κωστένογλου. Στα ρεπορτάζ της εποχής είχαν καταγραφεί αρκετές παρουσίες του στα αποδυτήρια, ώστε να καταδείξει προς όλους τους ποδοσφαιριστές πως το «αφεντικό» της ομάδας ήταν ένα: ο νέος προπονητής που είχε επιλέξει για να βγάλει τη σεζόν.
Εψαχνε τα «πατήματα» του
Πριν από τριάμισι χρόνια ο Κωστένογλου βρισκόταν ακόμα στο ξεκίνημα. Είχαν περάσει τρία χρόνια από τη στιγμή που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, είχε αποκτήσει θεωρητικές γνώσεις στην προπονητική, αλλά του έλειπε η πρακτική. Δυσκολεύτηκε, αλλά τα κατάφερε, δείχνοντας πως δεν έχει εμμονές με συστήματα και τακτικές, αλλά ψάχνοντας να βρει τρόπο αξιοποίησης του δυναμικού. Χρησιμοποίησε ως βάση το κλασικό 4-4-2, με τους Ριβάλντο και Εντίνιο στα δύο άκρα και επιθετικό δίδυμο τους Λυμπερόπουλο και Μπλάνκο (με τον Αργεντινό να βγαίνει πρώτος σκόρερ). Στηρίχθηκε πολύ στο ελληνικό στοιχείο της ομάδας και πήρε πολλά από τους Ελληνες (Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Ζήκος, Καφές, Μπούρμπος κ.ά.). Και βέβαια, στηρίχθηκε στη σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης που έχει δομήσει με τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια, κερδίζοντας το χειροκρότημά τους για την εξαιρετική πορεία της ομάδας υπό τις οδηγίες του.
2011
Σε αναζήτηση ταυτότητας και λογικής: Τώρα η δουλειά είναι διπλή
Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008 ο Οκτώβριος του 2011 είναι αρκετά διαφορετικός για τον Κωστένογλου. Αναλαμβάνοντας την ομάδα σχεδόν στο ξεκίνημα της σεζόν, παίρνοντας ένα σύνολο που έχει πολλά αγωνιστικά προβλήματα, αλλά είναι μέσα σε όλους τους στόχους (πλην Ευρώπης ουσιαστικά, εκτός εάν υπάρξει κάποιο... θαύμα στη Μόσχα), ο Κωστένογλου ξέρει πως θα έχει διπλό ρόλο. Είναι αναγκαίο να γίνει δουλειά σε βάθος, αξιολόγηση και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού ώστε να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί και να δώσει στην ομάδα ταυτότητα και χαρακτήρα. Διαδικασία, πάντως, που θα πρέπει να συνδυαστεί με τα αποτελέσματα, αρχής γενομένης από το σαββατιάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που θα αποτελέσει μεγάλο κρας τεστ.
Ο «Γκούντι» και οι άλλοι: Το «παρεξηγημένο» ρόστερ
Για την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού της ΑΕΚ έχουν ειπωθεί πολλά τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για ρόστερ που έχει δεχτεί χλεύη, ακόμα και από τον ίδιο τον προπονητή της ομάδας (Χιμένεθ), με «αδειάσματα» χωρίς κανένα λόγο. Και είναι προφανές πως στο δυναμικό της Ενωσης υφίστανται κενά και η οικονομική κρίση ώθησε σε αποχώρηση κάποιους παίκτες. Αλλά από εκεί μέχρι του σημείου της πλήρους απαξίωσης υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ο Κωστένογλου ξέρει τις αδυναμίες, θέλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις και να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Να βγάλει επιτέλους την ποιότητα και την κλάση ποδοσφαιριστών όπως ο Γκουντγιόνσεν, να εκμεταλλευτεί την πείρα των Δέλλα, Λυμπερόπουλου, Καφέ, αλλά και τον ενθουσιασμό και το ταλέντο των Μάκου και Μανωλά.
Διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο: Σε κατάσταση γενικής κρίσης
Η χρονική περίοδος που διανύουμε θεωρείται από αρκετούς ως η πλέον δύσκολη στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ. Με τους μετόχους της να κρύβονται πίσω από σαθρές δικαιολογίες, τη διοίκηση να παρακολουθεί αδύναμη τις εξελίξεις και τον κόσμο αποκαμωμένο από τη στήριξη των προηγούμενων ετών και το ξεζούμισμα που προκαλεί η οικονομική κρίση, η ομάδα δείχνει πως βαδίζει ολοταχώς προς τον όλεθρο. Ο Κωστένογλου γνωρίζει πως θα αναλάβει αποδυτήρια που γκρινιάζουν, με παίκτες που είναι απλήρωτοι επί οκτώ μήνες και ορισμένοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης. Ζήτησε οικονομική συνέπεια και διοικητική ηρεμία, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να του προσφέρει τέτοιες συνθήκες το νυν διοικητικό σχήμα.
Σαν έτοιμος από καιρό
Η άφιξη του Νίκου Κωστένογλου στα αποδυτήρια της ΑΕΚ πριν από τρεις ημέρες ήταν φανερό πως έγινε σε μια ταραχώδη χρονική περίοδο της ομάδας. Εδειξε, όμως, πως ήταν έτοιμος για αυτήν τη δουλειά. Εχοντας αποκτήσει πλέον εμπειρίες στις επικίνδυνες αποστολές που ανέλαβε σε Τρίπολη και Λάρισα, ο «Κωστέ» ξέρει ότι έχει τη μεγάλη ευκαιρία του, τη δυνατότητα να κάνει ένα πραγματικό σπουδαίο όνομα και να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως ολοκληρωμένος προπονητής. Αντιλαμβάνεται πως η πίστωση χρόνου που ζήτησε δεν θα είναι άφθονη, καθώς ο κόσμος -όντας ήδη πολύ απογοητευμένος απ' όσα συμβαίνουν στην ομάδα- είναι εξαιρετικά απαιτητικός. Αναμένεται να στηριχθεί και πάλι στον ελληνικό κορμό που έχει η ΑΕΚ και θα επιχειρήσει να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερους γηγενείς παίκτες στην 11άδα, ώστε η ομάδα να αποκτήσει σύντομα την αυτοθυσία και το πάθος όσων γνωρίζουν τις απαιτήσεις της.
Πηγή: sentragoal.gr